SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
zabka11 wrote:Ja tez jeszcze nie mialam ktg...zapytam o nie na czwartkowej wizycie, czy je wogole wykonuja, bo moze tylko jak sie cos dzieje....
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Kilka ciotek się obraziło po moim poście, dostałam super radę- że jak idę spać albo nie mogę odebrać to żebym nagrała wiadomość na poczcie i przed każdym spaniem czy coś włączała, żeby inni wiedzieli że nic mi nie jest... Ogarniacie? to ja mam dbać o siebie czy o innych? Nie wystarczy że mam kontakt z rodzicami, teściami i np. może do nich dzwonić się zapytać jak już jest taka potrzeba zaspokojenia ciekawości. Plus teksty że jestem niewdzięczna i że przyjdzie koza do woza (że ja koza)... Powiem szczerze że mam to gdzieś i nie denerwują mnie już takie wyskoki, tylko zastanawiam się jak tak można po prostu
dobrze że Maja tego nie słyszy bo by niezłe wiązanki puszczała w brzuchu. Ciągle jej mówię żeby się nie bała przyjścia na świat bo mamusia i tatuś uchronimy ją przed rodziną.
niecierpliwa, KasiaeN., zabka11, Pulpecja, Griszanka, Paula_071, małaMyszka, gosia.b, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Ja pierwsze KTG miałam w szpitalu w 32 tc.. W tamtym tygodniu po wizycie dostałam skierowanie od lekarza ze względu na miękką szyjke, kazała mi chodzić co drugi dzień i wstyd się przyznać, że byłam tylko raz
założyli mi taką kartę i mogę chodzić kiedy mi się podoba.. dzisiaj robiłam podejście ale było za dużo zamieszania więc pojadę jutro i w czwartek.. Bez skierowania położne nie chcą robić chyba, że się zapłaci 25 zł! Dla mnie to chore bo uważam, że jak kobieta czuję, że coś jest nie tak ma prawo iść do szpitala i poprosić o ktg!
niecierpliwa, Ewa123, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Lady, no teraz masz chyba ustawione jak trzeba.
Pamiętaj też, że USG w 5 miesiącu nie powinno być już wyznacznikiem terminu porodu, z moich informacji wynika, że tylko USG do 14tc, więc tutaj się dziwię lekarce, że przy wyznaczaniu terminu się tym badaniem sugeruje.
Acha, odebrałam wyniki posiewu, GBSa nie wyhodowano ani z pochwy ani z odbytu. Hurra!zabka11, Cassie_DE, Hermiona, mamasia, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Madzia Sz Tobie co chwile przytrafiaja sie jakies chore historie z ta rodzinka.
Ludzie kochani, to Twoja ciaza i moze chcesz sie zdrzemnac, cos ogarnac, wziac prysznic w ciagu dnia, nie miec ochoty z nikim gadac i nie tlumaczyc sie nikomu. Nie jestes umierajaca, tylko w ciazy i kazdy sie dowie o rozwiazaniu w stosownym czasie. Do mnie tylko rodzice dzwonia po dwa razy dziennie i maz z pracy (ale to zadna nowosc, bo zawsze tak bylo, wiec to jestem w stanie tolerowac), reszta sporadycznie i do widzenia. A i tak jak nie chce mi sie gadac, to udaje zaspana i nic do mnie nie dociera, rozmowcy robi sie glupio i tylko pytanie: "Ale wszystko ok?" No to nie przeszkadzam
Hehe dobrze, ze jak nie mozesz odebrac tel, to za kazdym razem powinnas ustawiac status na FB np.w rodzaju: "mam zatwardzenie - sram i to zdecydowanie troche potrwa", "zazywam kapieli", "ide spac - nie przeszkadzac", "wychodze do kina", "jestem wkurwiona - jak ktos jeszcze zadzwoni, pogryze", co by wszyscy mieli Cie pod stala kontrola, tak dla spokojnosci, zeby sie nie denerwowali
zabka11, aaaaga, magda sz, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Magda sz- no rodzinka udana hihhi olej ich glupie teksty....ale zeby kobieta kobiety nie zrozumiala....ech...juz zapomnialy jak kiedys byly w podobnej sytuacji????
AgaSad- ja tez sie nie mieszcze w moja torbe i czesciowo dopakowalam sie do torby Klary...a jeszcze w osobnej reklamowce spakowalam rzeczy, ktore w razie potrzeby ma dowiezc maz...magda sz, małaMyszka, AgaSad lubią tę wiadomość
-
Generalnie Agaata masz rację
Tu taka ciekawostka, jeśli ktoś jest zainteresowany tematyką ustalania TP.
"[...]the American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) joined with the American Institute of Ultrasound in Medicine and the Society for Maternal-Fetal Medicine to release new guidelines for health care providers on estimating accurate due dates for expectant mothers.[...]
Overall, a high-quality ultrasound in a woman's first trimester is the most accurate method of establishing or confirming the gestational age of the fetus. [...]
If, for example, an ultrasound performed less than 14 weeks into the pregnancy suggests a due date that differs by more than seven days from the estimated due date generated by a woman's last period, the woman's providers should change her due date to reflect her ultrasound. Before the nine-week mark, a discrepancy of more than five days is reason enough to change her due date.[...]
"Some studies suggest up to 40 percent of pregnancies would have dates changed based on [a] first trimester ultrasound,"[...]"
link do całości:
http://www.huffingtonpost.com/2014/09/22/estimating-due-date_n_5862754.html?ncid=fcbklnkushpmg00000037zabka11, Agaata, Hermiona, chcebycmama, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Griszanka wrote:Hehe dobrze, ze jak nie mozesz odebrac tel, to za kazdym razem powinnas ustawiac status na FB np.w rodzaju: "mam zatwardzenie - sram i to zdecydowanie troche potrwa", "zazywam kapieli", "ide spac - nie przeszkadzac", "wychodze do kina", "jestem wkurwiona - jak ktos jeszcze zadzwoni, pogryze"
, co by wszyscy mieli Cie pod stala kontrola, tak dla spokojnosci, zeby sie nie denerwowali
Hahahahahhaha rewelka!!!!!małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Oj wesoło masz Magda z ta rodzinka.ja bardzo wyraźnie postawiłam granice i na szczęście zrozumieli. Ale nigdy nie miałam strasznie bliskich stosunków z rodziną tylko z najbliższą.
kto jeszcze tez nie miałam, ale chyba jutro się spróbuję umówić w szkole rodzenia, bo mała jest mało aktywna jakoś.Aska87 to jest całkowicie za darmo, bo mi się obiło o uszy ze 20 zł kosztuje?Aska87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
witaminkab wrote:Aska87 to jest całkowicie za darmo, bo mi się obiło o uszy ze 20 zł kosztuje?
ja już byłam ze 4 razy chyba i nic nie płaciłamtakie mają info na stronie
"Położne z " Pro Familia" zapraszają wszystkie kobiety ciężarne na badania KTG. Informujemy również, że pacjentki zadeklarowane do położnych z "Pro Familia" mają badania wykonywane bezpłatnie. Szczegółowe informacje pod numerami telefonów znajdującymi się obok."
małaMyszka, witaminkab lubią tę wiadomość