SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Ofka wrote:Kochane a macie chusty do noszenia? Ja chcialabym chustowac ale nie wiem jak wiazac, te filmiki mnie dobijaja. Nie wiem jaka kupic chuste...
Mama mi z peru przywiozla ale ona jest kwadratowa i jakas mala...
Ofka ja po porodzie zamierzam sobie zakupic chuste, ale najpierw musze wyczaic, czy ktos ze znajomych ma i czy mojemu maluszkowi bedzie odpowiadac takie noszenie. Na warsztatach Mamo to ja, prezentowala je babeczka instruktorka i szczerze nie jest to wcale trudne. Akurat prezentowala chysty z Bejbi Panda, ale mowila, ze najlepiej wybierac ze skosnym tkaniem czy cus. Te z BP bardzo mi sie podobaly mieciutki i odpowiadaly kolorystycznie i chyba sie zdecyduje na nia. Generalnie najbardziej uniwersalne sa te o dlugosci 4,6m, chyba, ze ktos jest bardzo niski i drobny, to taka 4,1, a jak wysoki i dobrze zbudowany (szczegolnie mezczyzni) to nawet 5,2.
No i jak dla mnie wezel podstawowy wydal mi sie bardzo latwy. Przepasasz sie od przodu, tak, zeby polowa chusty wypadala na srodku brzucha, na plecach ja krzyzujesz i naciagasz na ramiona do przodu, w tym momencie wklada sie dziecko w to co powstalo na brzuchu, tak, ze jak nachylisz glowe, to mozesz maluszka pocalowac w glowke. Naciagsz chuste od pupki do glowy, nastepnie krzyzujesz majtajace sie koncowki z ramion pod pupka dziecka i nozkami, tak zeby nozki byly wyzej dupci i z tylu wiazesz na plecach i gotowe. Tyle w teorii i mysle, ze jest to dosc przystepne.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
A właśnie niecierpliwa cudowną mała jest, te poliki są wspaniałe<3 uwielbiam takie polisie dzieciece stworzone do calowania
Mój właśnie przyszedł wycalowal i przeprosił i powiedział że dzisiaj pojedziemy. A ją z przekory powiedziała że dzisiaj już mi się nie chce! Czemu człowiek taki durny sam sobie szkodzi i robi po zlosci:P muszę zmienić taktykę karania męża, bo jak do tej pory tylko ją przy tym jestem stratna:P
Wg ogromny szacun ile wasze maluch jedzą. Ją na dobra sprawę jak karmilam Blane i chciałam odciągnąć mleka to mi góra z 40 ml poleciało. A karmilam ją pol roku samym moim mlekiem. I normalnie przybierała. Więc szacun dla Waszych mleczarni. A jak już przestała pić z mojego cyca to robilam jej chyba 80 ml i rzadko kiedy wszystko wypijala. Ale w sumie do tej pory jest Tadek -niejadek. Więc to dużo od dziecka zależyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2015, 12:39
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Mi ciągle chusta chodzi po głowie, tylko fakt, trzeba opanowac technikę a później i mama i dziecko zadowolone
Mi się podobają z Little Frog tkane chociaż na żywo nie widziałam. Z jednej strony bym chciała chustę a z drugiej się boję czy poradzę sobie z wiązaniem.
-
Ja to mam chyba najmniejsze cycki na oddziale a musze co godzinę po 50 ml ściągać. A te co mają mega duże biegają po butelki bo nic nie leci. Jak tak dalej pójdzie to zniknę
mam nadzieje ze chociaż to moje małe b zamieni się na fajne c :p
co do Waszych mężów to może burza hormonów przedporodowych ich dopadła. Bo podobno kobiety tak mają ze toż przed porodem zaraz po i jeszcze w trakcie podłogua że mamy sierpniowe są dzielne i nie humorzaste to tatusiowie dostali szału. ..no chyba ze podczas pełni każdy w wilkolaka się zamienił
Dobrze ze juz przepraszajazabka11, małaMyszka, Zetka, ziółek lubią tę wiadomość
-
Griszanka wrote:Ofka ja po porodzie zamierzam sobie zakupic chuste, ale najpierw musze wyczaic, czy ktos ze znajomych ma i czy mojemu maluszkowi bedzie odpowiadac takie noszenie. Na warsztatach Mamo to ja, prezentowala je babeczka instruktorka i szczerze nie jest to wcale trudne. Akurat prezentowala chysty z Bejbi Panda, ale mowila, ze najlepiej wybierac ze skosnym tkaniem czy cus. Te z BP bardzo mi sie podobaly mieciutki i odpowiadaly kolorystycznie i chyba sie zdecyduje na nia. Generalnie najbardziej uniwersalne sa te o dlugosci 4,6m, chyba, ze ktos jest bardzo niski i drobny, to taka 4,1, a jak wysoki i dobrze zbudowany (szczegolnie mezczyzni) to nawet 5,2.
No i jak dla mnie wezel podstawowy wydal mi sie bardzo latwy. Przepasasz sie od przodu, tak, zeby polowa chusty wypadala na srodku brzucha, na plecach ja krzyzujesz i naciagasz na ramiona do przodu, w tym momencie wklada sie dziecko w to co powstalo na brzuchu, tak, ze jak nachylisz glowe, to mozesz maluszka pocalowac w glowke. Naciagsz chuste od pupki do glowy, nastepnie krzyzujesz majtajace sie koncowki z ramion pod pupka dziecka i nozkami, tak zeby nozki byly wyzej dupci i z tylu wiazesz na plecach i gotowe. Tyle w teorii i mysle, ze jest to dosc przystepne.
Poważnie? Jak ja zobaczyłam te wiązania to się przeraziłam i stwierdziłam, że albo mi dziecko wypadnie, albo je uduszę
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Griszanka wrote:Ofka ja po porodzie zamierzam sobie zakupic chuste, ale najpierw musze wyczaic, czy ktos ze znajomych ma i czy mojemu maluszkowi bedzie odpowiadac takie noszenie. Na warsztatach Mamo to ja, prezentowala je babeczka instruktorka i szczerze nie jest to wcale trudne. Akurat prezentowala chysty z Bejbi Panda, ale mowila, ze najlepiej wybierac ze skosnym tkaniem czy cus. Te z BP bardzo mi sie podobaly mieciutki i odpowiadaly kolorystycznie i chyba sie zdecyduje na nia. Generalnie najbardziej uniwersalne sa te o dlugosci 4,6m, chyba, ze ktos jest bardzo niski i drobny, to taka 4,1, a jak wysoki i dobrze zbudowany (szczegolnie mezczyzni) to nawet 5,2.
No i jak dla mnie wezel podstawowy wydal mi sie bardzo latwy. Przepasasz sie od przodu, tak, zeby polowa chusty wypadala na srodku brzucha, na plecach ja krzyzujesz i naciagasz na ramiona do przodu, w tym momencie wklada sie dziecko w to co powstalo na brzuchu, tak, ze jak nachylisz glowe, to mozesz maluszka pocalowac w glowke. Naciagsz chuste od pupki do glowy, nastepnie krzyzujesz majtajace sie koncowki z ramion pod pupka dziecka i nozkami, tak zeby nozki byly wyzej dupci i z tylu wiazesz na plecach i gotowe. Tyle w teorii i mysle, ze jest to dosc przystepne.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ja będę miała chustę z Natibaby 4,8 m (ja mam 175 wzrostu) tkana. Wcześniej bym się na nią nie zdecydowała ale byłam na targach Mother & Baby i tam były warsztaty z wiązania chusty. Tak jak opisuje Griszanka to podstawowe wiązanie jest szybkie i łatwe. Ja będę się doszkalac z YouTube bo pamięć dobra ale krótka
-
Ainer a czemoz tak wczesnie sie masz wstawic w szpitalu? Termin masz na 8 czy cos sie zmienilo? Ja dopiero 17 najwczesniej jak sie nic nie bedzie dzialo, nie dopuszczam tej mysli nawet ze jeszcze tyle bede lazic z brzuchem.
Do mnie tez przylazla koza i przeprasza, twierdzi ze wcale nie mial do mnie pretensji ze musial czekqc tyle na ip tylko ze w ogole musial czekac.. tak tylko wszystko sie na mnie odbilo. Nie dalam mu sie przytulic nawet teraz skacze wokol mnie ze mam sie isc wykapac i na starowke jedziemy na lody i obiad i zebym sie ladnie ubrala to mi zrobi zdjecia...a ja na zlosc siedze teraz i nie daje sie zagonic pod prysznic i opieram sie o niego spoconym skrzydelkiem hhaha musze miec jakas satysfakcje. Jeszcze troche go pomecze.
Pije ktoras herbatke z lisci malin? Wydaje mi sie ze zgage mam po niej wieksza. Skurcze mam co kilka minut ciekawe czy to zasluga herbatki.
Lady super ze cukier opanowanyLady Savage, małaMyszka, Zetka lubią tę wiadomość
-
Ja tez jestem fanka chust, jak Maja bedzie miala ok 3 tyg to wybierzemy sie na szkolenie. A chyba nawet jakos we wrzesniu sa warsztaty swiadoma mama z tym w programie wiec super by sie zlozylo. Jak bede isc bo chlebek czy cos do sklepa to wole w chuscie niz wozek znoscic.
-
Też myślę o chuście...babaka w SR bardzo zachwalała, ale jak na razie nie mam bladego pojęcia o jej wiązaniu.
A tu kilka fotek z mojej wczorajszej sesji brzuszkowej:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/48a348c05372.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/54e79c2669a8.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8b9f2bb8f2f2.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e7c2426c40d.jpg
A te nawiązuje do naszego zdjęcia ślubnego sprzed lat...
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b056c2e4f98.jpgaaaaga, lys, ainer85, mamasia, apaczka, Hermiona, zabka11, Maniuś, Paula_071, Amberla, Weridiana, magda sz, sylwucha89, 5ylwia, Y, kasiuleek, małaMyszka, Laura, witaminkab, bosa, Zetka lubią tę wiadomość
-
Właśnie mieliśmy gości kuzynka przyjechała na kawę znowu nawiozla pieluch ( już kiedyś pisałam że w Norwegii paczka w promocjii pampersow 24 pieluch 5 zl przeliczajac na polskie ) przywiozła karuzele z projektorem i fotelik Be Safe w bdb stanie po swoim synku ale fotelik jest już na takie starsze dziecko więc sobie poczeka rosolek już ugotowany a teraz w końcu zabieram się za pakowanie torby
Weridiana, małaMyszka, Zetka lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Ainer a czemoz tak wczesnie sie masz wstawic w szpitalu? Termin masz na 8 czy cos sie zmienilo? Ja dopiero 17 najwczesniej jak sie nic nie bedzie dzialo, nie dopuszczam tej mysli nawet ze jeszcze tyle bede lazic z brzuchem.
Do mnie tez przylazla koza i przeprasza, twierdzi ze wcale nie mial do mnie pretensji ze musial czekqc tyle na ip tylko ze w ogole musial czekac.. tak tylko wszystko sie na mnie odbilo. Nie dalam mu sie przytulic nawet teraz skacze wokol mnie ze mam sie isc wykapac i na starowke jedziemy na lody i obiad i zebym sie ladnie ubrala to mi zrobi zdjecia...a ja na zlosc siedze teraz i nie daje sie zagonic pod prysznic i opieram sie o niego spoconym skrzydelkiem hhaha musze miec jakas satysfakcje. Jeszcze troche go pomecze.
Pije ktoras herbatke z lisci malin? Wydaje mi sie ze zgage mam po niej wieksza. Skurcze mam co kilka minut ciekawe czy to zasluga herbatki.
Lady super ze cukier opanowany
Ja piję pozwolili mi w szpitalu, powiedzieli że już mogę i mam skurcze ale słabiutkie takie na 30% i tylko wieczorem się pojawiająmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ofka, my dostaliśmy od różnych znajomych 3 chusty, więc dostatek pod tym względem. Jeszcze jedna znajoma pytała, czy nie chcę, ale już podziękowałam
Mamy więc 2 elastyczne i jedną tkaną. Elastyczne są wygodniejsze dla początkujących, ale przez elastyczność sprawdzają się tylko przy malutkim dziecku, bo jak już jest cięższe, to się buja w chuście, a ma być porządnie przywiązane. Co do wiązania, to w szkole rodzenia pokazywali jedno podstawowe, na jutubie na pewno są filmy z wiązaniami, a jak się kupuje nową hustę, to do niej jest książeczka z kilkoma wiązaniami. Myślę, że damy radę. Mam tylko nadzieję, że dziecko będzie lubiło hustę, choć podobno jak jest dobrze związane (nie za luźno), to każde lubi. Mogą marudzić przy wiązaniu, jak się nimi manewruje, ale potem lubią. Kuzynka (wyhustowała już dwoje dzieci) mówiła też, że im wcześniej się przyzwyczaja dziecko do chusty, tym lepiej, bo potem nie będzie marudziło. Że już jak ma kilka dni to dobrze się za to zabrać. Z praktycznych rzeczy to mówiła też, że jak ich synek miał kolki, to go w nocy nosili w chuście i mu to pomagało.
Dziewczyny karmiąca - Myszka dobrze pisze o jedzeniu! Jak nie jecie, to mleka nie będzie. W szkole rodzenia mówili, że to jest właśnie niebezpieczeństwo tych diet "matek karmiących", gdzie można jeść tylko ryż, marchewkę i kurczaka, że po takiej diecie matka jest osłabiona i ledwo żywa, a poza tym wkurzona, że nie może nic dobrego zjeść i bardzo często się to kończy zakończeniem laktacji albo problemami. Mama ma być najedzona i szczęśliwa, to mleko prędzej poleci.
Ciekawe, co było wczoraj z tymi partnerami. Nawet my się spęliśmy (o to jak należy podgrzewać kopytka), choć się to nam nie zdarza... Może faktycznie ta pełnia?Dziś mój kochany leży zmęczony od rana, bo wczoraj poszedł z kolegą na ostatnią imprezę na mieście, bo teraz ma zamiar czekać na poród w trzeźwości ^^ Dostali mandat za picie piwa w parku, kurwać. Bo im się wydawało, że ta ławka jest dobrze schowana. Przecież policja patroluje zwłaszcza te dobrze schowane ławki.
A ja jakoś fatalnie spałam, brzuch mnie bolał, jakieś skurcze czy cośDo tego jak śpię sama (M. wrócił rano), to jakaś jestem bardziej niespokojna...
Weridiana, małaMyszka, Zetka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzesc
Ja od Was uciekam az do dnia porodu, maz mi zabronil czytac jakiekolwiek blogi i fora do tego czasu
Mam lekkiego stresika przed piatkiem.
Trzymam za Was kciuki!
Zycze spokojnej i milej niedzieli.Hermiona, Paula_071, Weridiana, sylwucha89, małaMyszka, ainer85, Laura, Zetka lubią tę wiadomość