X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka dr Maksym to moja ulubiona lekarka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2015, 17:31

małaMyszka, Katarka lubią tę wiadomość

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wzięłam się za wszystkie dokumenty które muszę złożyć po urodzeniu się małego w pracy: macierzyński, luxmed i chyba dopisanie do ubezpieczenia, tak? Nie znalazłam żadnego papierka na firmowym intranecie. Jest coś standardowego czy po prostu po przyniesieniu aktu urodzenia w kadrach zgłaszają automatycznie do ubezpieczenia zdrowotnego? Same wyliczałyście kiedy kończy się Wasz macierzyński czy w kadrach sami to zrobili?

EDIT: Znalazłam, trzeba wypełnić taki formularz: http://www.zus.pl/pliki/formularze/zcna.pdf tylko nie wiem czy trzeba wysłać do ZUSu czy zostawić w pracy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2015, 17:44

małaMyszka lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Dziewczyny, wzięłam się za wszystkie dokumenty które muszę złożyć po urodzeniu się małego w pracy: macierzyński, luxmed i chyba dopisanie do ubezpieczenia, tak? Nie znalazłam żadnego papierka na firmowym intranecie. Jest coś standardowego czy po prostu po przyniesieniu aktu urodzenia w kadrach zgłaszają automatycznie do NFZu? Same wyliczałyście kiedy kończy się Wasz macierzyński czy w kadrach sami to zrobili?

ja pracuje w biurze rach i u nas to wygląda tak że klienci przynoszą tylko akt urodzenia a my sami liczymy i wypisujemy wszystkie wnioski etc i wysyłamy do ZUSu, ale to pewnie każda firma ma swój system, nie wiem jak to jest w tych dużych
    no i koniecznie PESEL dziecka też trzeba dać żeby do ubezpieczenia zgłosić w ZUSie przy rodzicach

dokładnie ZCNA my wysyłamy internetowo z biura

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2015, 17:46

małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula wg mnie ZCNa zostawiasz u pracodawcy bo to oni Ciebie zgłaszali do ZUS a dziecko jest dopisywane do Ciebie.

Ja tez w tym tygodniu muszę zabrać się za te dokumenty bo po tym CC to nie będę miała do tego głowy

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 09:51

apaczka, małaMyszka, aaaaga, Paula_071, 5ylwia, Pati Belgia, Neyla, magda sz, Weridiana, zabka11, Maniuś, bosa, witaminkab lubią tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• mamasia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,mój maluszek dalej się 'świeci', dziś na szczęście 'tylko'osiem godzin,jutro badania kontrolne-oby już nie musiał się naswietl ac,bo bardzo tego nie lubi.

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia wrote:
    Hej,mój maluszek dalej się 'świeci', dziś na szczęście 'tylko'osiem godzin,jutro badania kontrolne-oby już nie musiał się naswietl ac,bo bardzo tego nie lubi.

Bidulek, ale żółtaczka dotyka większość dzieciaczków. A jak jego zapalenie płuc? Już lepiej z nim? I jak Ty się czujesz?

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • staraczka24 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Wyszłam dziś ze szpitala.. W piątek pojechałam na ktg do szpitala, powiedzieli ze robią dopiero od dziewiątej więc pojechaliśmy do drugiego szpitala bo tam robią całą dobę a maz mial na 9:30 do pracy. Trzymali mnie prawie godzinę i wiedziałam że coś już jest nie tak... Po ktg czekałam na opis lekarza przyszedł lekarz spojrzał na zapis wziął go i pojechał na górę.. czułam ze coś już jest nie tak napisałam tylko mezowi smsa żeby brał wolne bo coś jest nie tak i chyba mnie zatrzymają. Wrócił lekarz i mówi ze tętno małego spadło ze 160 na 100 i muszą mnie zatrzymać i chcą zrobić test oct. Więc sputalam ile test trwa i jak wygląda na to lekarz do mnie ze podadzą oxytocyne i będą monitorować jego tętno i albo wywoła oxy porod albo zrobią cesarke... Powiedziałam ze nie chce tu rodzić bo wybrałam inny szpital, więc musiałam wypisać się na własne żądanie.. Powiedziałam co mam zrobić kazali jechać do szpitala gdzie chce rodzic. Pojechaliśmy do domu ogarnelam się ogolilam maz pojechał do pracy Ale po godzinie wrócił bo kierownik go zmienił, pojechaliśmy do szpitala kolejne ktg niby ok Ale zatrzymali mnie na obserwacji. W piątek Szyjka twarda zamknięta zero rozwarcia.. kolejne ktg robili dwa razy dziennie i było ok więc dziś zrobili usg było ok Ale muszę dużo pić bo wody plodowe mam na granicy 3 litry samej wody w taki upał mam pić. Ktg we wyorek czwartek i przyszły poniedziałek, jak nie urodze to za tydzień w środę wywolaja.. dziś Rozwarcie na 1cm ale Szyjka lekko tylko skrocona.

mamasia, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraczka24 - dopiero za tydzień w środę będę wywoływać?:O Długo każą czekać. Życzę żeby maluch chciał sam wyjść szybciej:)

małaMyszka, Ellena lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • staraczka24 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    staraczka24 - dopiero za tydzień w środę będę wywoływać?:O Długo każą czekać. Życzę żeby maluch chciał sam wyjść szybciej:)
    tak.. termin mialam na wczoraj wg ginekologa i na przedwczoraj wg belly. dwa tyg po terminie mozna chodzic..

Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same.
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Bidulek, ale żółtaczka dotyka większość dzieciaczków. A jak jego zapalenie płuc? Już lepiej z nim? I jak Ty się czujesz?
    Zapalenie ustępuje powoli,ale do środy antybiotyk,jutro będziemy mieli dokładnie wyniki. Ja fizycznie całkiem spoko,ale psycha mi siada tyle dni w szpitalu. A Euforii to bym chyba pomnik wystawiła ;-P

małaMyszka, Paula_071, Weridiana lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka niech Ci sprawdza wody. Ją teraz jak rodzilam miałam zielone i gęste.

v40cu9h.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka, czyżbyś była znieczulana Dolarganem podczas porodu? Napisałaś, że jakimś narkotycznym lekiem, więc pewnie tak... Aż mi się nóż w kieszeni otwiera jak to słyszę :-( Aż przykro, że się to jeszcze podaje przy porodach.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, tak czytam i czytam i widzę, że dzisiejszy dzień nie tylko dla mnie nie jest łaskawy. Aktualnie 37 tc, tak jak niektóre z Was leże jak flak, czuje się jakbym spała na siedząco cały dzień. Ale czuje jakiś niepokój, chwilami bóle jak na miesiączkę a ruchy Małej czuje bardzo nisko. Pierwszy raz się tak czuje, niepokój, wrażenie, że za chwile się zacznie a torba nie do końca spakowana.

Czy macie podobnie? macie jakieś przeczucie?

• ainer85 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ją tez mam dosyć szpitala. Jutro będzie tydzień jak tu siedze....
    A swoją droga Euforiia się coś odzywala?

v40cu9h.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie euforia od czasu porodu milczy... wystarczyloby jakby napisala "jest ok" nic wiecej...chociaz to,co raz o niej mysle..

ainer85, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na IP, po ktg lekarz stwierdzil ze sa słabsze ruchy Klary i zostawiają mnie na oddziale. Czekam na lekarza. Ma mnie ue zbadac i zrobic usg.

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda.sz trochę się ochłodziło w Warszawie... Może z 2-3 stopnie, otworzyłam balkon i w drzwiach od balkonu postawiłam wiatrak, w sypialni też otworzyłam drzwi balkonowe na całą szerokość... Może uda się jakoś przeżyć noc.

Żabka trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2015, 19:44

małaMyszka, magda sz, zabka11 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka to dawaj znać co i jak.
    Miałam Wam jeszcze napisać, tyle pakowalam ciuchy małej do szpitala, tyle przekładała, wybieralam i co????? Mała ciągle jest w samym pampersie i ewentualnie przykryta pielucha. A ciuchy jak spakowalam tak leżą w walizce. Nawet niedrapek nie kazali zakładać, bo gorąco.

małaMyszka, magda sz, Paula_071, Weridiana, zabka11 lubią tę wiadomość

v40cu9h.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka też trzymam kciuki, nie martw sie pewnie przez te upały mała się mało rusza.

małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
‹‹ 1858 1859 1860 1861 1862 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ