SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
KasiaeN. wrote:Ja też się ważyłam ostatnio i schudłam 3 kilo od początku ciąży, a wymiotowałam dwa razy i od jakichś 3 tygodni jem normalnie i z większym apetytem.
Ehh bo wpadne przez Was w depresjeJa czesto wymiotuje i przytylam prawie 3 kg. Nie obzeram sie, jem male posilki co 3 godz, nie naleze do osob o slabej woli, w ubieglym roku schudlam 26 kg, a teraz?? Fakt wczesniej nie jadlam kolacji, ale teraz organizm sam mi sie upomina
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Niecierpliwa nie martw się kilogramami. Nieważne czy schudniemy czy przytyjemy 3 kg, to tylko kilogramy. Najważniejsze jest zdrowie dziecka reszta to pikuś
Ja wczoraj zjadłam pół arbuza. Był BOSKIPomysłu na obiad brak, rybka za mną chodzi
KasiaeN., niecierpliwa, małaMyszka, Sana lubią tę wiadomość
"Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."
-
Pewnie, że trzeba być dobrej wiary o zdrowie i życie naszych dzidziusiów - będzie dobrze i nie ma innej opcji! natomiast wiadomość mnie tym bardziej dobiła, że niecałe trzy tygodnie temu właśnie powiedziałyśmy o naszych ciążach naszym wspólnym znajomym, a tu bach! takie wieści. byłam przekonana, że właśnie pierwszy trymestr jest najgorszy pod kątem możliwości straty ciąży, ale widać nie do końca...
-
Hej, z racji że jesteście na pewno bardziej zorientowane w kwestiach prawnych niż ja, mam takie pytanie?
Czy jeżeli umowa zlecenie z dobrowolnymi składkami chorobowymi kończy się przed terminem porodu i np. idę na l4 które trwa do porodu to przysługuje zasiłek macierzyński? Czy w przypadku takiej umowy termin porodu musi wypadać w trakcie jej trwania?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Znalazłam coś takiego: Co ważne urlop macierzyński przysługuje tylko kobietom pracującym, ale zasiłek macierzyński wszystkim matkom, które w trakcie porodu miały opłaconą składkę chorobową. Oznacza to, że mogą z niego skorzystać także kobiety zarabiające w oparciu o umowę zlecenie, które dobrowolnie zgodziły się odprowadzać składkę chorobową do ZUS, a także matki pracujące na własnej działalności gospodarczej. W tym wypadku zasiłek wyniesie 80 proc. średniego przychodu za ostatnie 12 miesięcy. Nie ma możliwości uzyskania zasiłku przy umowie o dzieło, gdyż nie da się od niej odprowadzić składki chorobowej.
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
Ale Wam zazdroszczę tych obiadów, ja jem tylko to co mama mi namroziła i jakieś kanapaki. Nie potrafię stać i gotować, nawet obieranie ziemniaków powoduje u mnie mdłości. Już nie pamiętam kiedy zrobiłam obiad. Kilka razy próbowałam jak się dobrze czułam ale coś się stało z moim kulinarnym talentem...od kiedy jestem w ciąży wszystko co zrobię jest ohydne, zupy pomidorowe mdłe, rosół mdły albo przesolony, rybę kiedyś zrobiłam to po jednym kęsie pobiegłam do wc. Wcześniej gotowanie to była moja pasja, codziennie w pracy do połowy dnia myślałam co dobrego dziś ugotuje. Wczoraj zrobiłam wafle przekładane z masą krówkową i budyniową, krówkowej nie zepsułam bo była z puszki ale budyniową..jakieś flaki nie masa
małaMyszka, Malagosia lubią tę wiadomość
-
Współczuje mdłości.. Ja od początku ciąży nigdy nie doświadczyłam mdłości, czy wymiotów.. Wcześniej też tak miałam, że siedząc w pracy i obmyślam co ugotować.. Wracałam w podskokach do domu robiłam zakupy i gotowałam
ale teraz jak wracam z pracy, czuję się jak zombie! Nic mi się nie chce i myślę tylko żeby szybko się położyć
nie chce mi się iść na zakupy, a co dopiero stać w kuchni.. Dzisiaj się przemogę i zrobię tego łososia! Zaczyna się weekend i perspektywa odpoczynku i przede wszystkim dłuższego spania więc muszę się zmobilizować
-
Dziewczyny mam pytanie za 100 punktów.
Miałam mieć wizytę 03.02. ale zadzwonili z przychodni i odwołali. Kolejna dopiero 10.02, czy podczas tej wizyty lekarz może wypisać mi zwolnienie od 04.02? Czy na dostarczenie zwolnienia do pracy mam 7 dni czy zgłoszenie do ZUSu musi być w ciągu 7 dni? Orientujecie się może?małaMyszka lubi tę wiadomość
"Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."
-
Własnie o tym że poród musi być jak sa odprowadzane składki czytałam, tylko pytanie czy jeżeli byłabym na zwolnieniu to liczy się ono jako okres odprowadzania składek
Ofka może się zjawi i dopomoże
Ja mam zdecydowana awersje do mięsa, chociaż wczoraj spaghetti o dziwo wciągnęłam. Ale np. kurczaka którego lubiłam nie moge tknąć - a o przygotowywaniu nie ma mowy.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Bosa z tego co wiem to zwolnienie mogą przepisać max 3 dni wstecz i w ciąg 7 dni od wypisana zwolnienia trzeba je dostarczyć do miejsca pracy. Jak odwołali Ci w u gienokologa to idz do internisty 3 albo 4 lutego z kartą ciąży, musisz mieć ciągłość
bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja też przed ciążą uwielbiałam gotować, a teraz? jej..masakra! i tez mam wstręt do kurczaka,a robilam go na milion sposobów, moim ulubionym jest kurczak w miodzie-za cholere teraz bym go nie tknęła..
Łosos sie marynuje mniam mniam mniam !
Ja teraz tez mam juz lepszy apetyt,ale waga jak mi spadła te 3kg to tak i stoi,nie idzie mi w góre, a brzuch wypina;p
Mam nadprogramowe wiec dobrze ze troche spadło sadełkamałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Nadrobilam Was
Wczoraj byłam na wizycie, moja dzidzia ma 3,92cm pięknie machala rączkami i nóżkami, cudowny widokna prenatalne umówiłem się na 10.02
Zwolnienie można do max 3 dni wstecz wystawić.
Wracam do pracy i miłego dnia i weekenduKkarolinaaaa, Paula_071, 5ylwia, lys, Aga89, Sana, sylwucha89, Maniuś, bosa, małaMyszka, zabka11, gianna88 lubią tę wiadomość
-
futuremama wrote:Hej, z racji że jesteście na pewno bardziej zorientowane w kwestiach prawnych niż ja, mam takie pytanie?
Czy jeżeli umowa zlecenie z dobrowolnymi składkami chorobowymi kończy się przed terminem porodu i np. idę na l4 które trwa do porodu to przysługuje zasiłek macierzyński? Czy w przypadku takiej umowy termin porodu musi wypadać w trakcie jej trwania?
umowa musi trwać w momencie porodu, żeby macierzyński Ci przysługiwał. Weź zwolnienie na coś innego niż ciąża (psychiatra) i ciągnij ile się da po porodzie.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
futuremama wrote:Własnie o tym że poród musi być jak sa odprowadzane składki czytałam, tylko pytanie czy jeżeli byłabym na zwolnieniu to liczy się ono jako okres odprowadzania składek
Ofka może się zjawi i dopomoże
Ja mam zdecydowana awersje do mięsa, chociaż wczoraj spaghetti o dziwo wciągnęłam. Ale np. kurczaka którego lubiłam nie moge tknąć - a o przygotowywaniu nie ma mowy.
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale okres przebywania na L4 to okres nieskładkowy. Warunkiem wypłaty zasiłku macierzyńskiego jest pozostawanie w okresie ubezpieczenia chorobowego (czyli np. bycie zatrudnionym na umowę zlecenie z dob. chorobowym) czyli najlepiej by było, jeśliby Ci przedłużyli umowę do dnia porodu. Jest taka opcja?
Możesz zadzwonić do Zus do działu zasiłków i podpytać jak to jest dokładnie.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ofka wrote:umowa musi trwać w momencie porodu, żeby macierzyński Ci przysługiwał. Weź zwolnienie na coś innego niż ciąża (psychiatra) i ciągnij ile się da po porodzie.
Po prostu w pracy muszą mi tak dać umowę żeby dzień porodu obejmowała.
A np. jakbym miała umowę o pracę na 3 mies. i np. po dwóch poszła na l4 już do porodu to w takiej syt macierzyński przysługuje?
Sorki, że tak hipotetycznie wypytuje ale szukamy najlepszego rozwiązania dla mnie i kierowniczkimałaMyszka lubi tę wiadomość
-
bosa wrote:Dziewczyny mam pytanie za 100 punktów.
Miałam mieć wizytę 03.02. ale zadzwonili z przychodni i odwołali. Kolejna dopiero 10.02, czy podczas tej wizyty lekarz może wypisać mi zwolnienie od 04.02? Czy na dostarczenie zwolnienia do pracy mam 7 dni czy zgłoszenie do ZUSu musi być w ciągu 7 dni? Orientujecie się może?
Zadzwoń do przychodni i poproś, żeby w takim wypadku lekarz wypisał Ci ZLA i zostawił na rejestracji, a Ty sobie odbierzesz.bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość