X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaeN. wrote:
    Ja też się ważyłam ostatnio i schudłam 3 kilo od początku ciąży, a wymiotowałam dwa razy i od jakichś 3 tygodni jem normalnie i z większym apetytem.

Ehh bo wpadne przez Was w depresje :( Ja czesto wymiotuje i przytylam prawie 3 kg. Nie obzeram sie, jem male posilki co 3 godz, nie naleze do osob o slabej woli, w ubieglym roku schudlam 26 kg, a teraz?? Fakt wczesniej nie jadlam kolacji, ale teraz organizm sam mi sie upomina :(

małaMyszka lubi tę wiadomość

• bosa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Niecierpliwa nie martw się kilogramami. Nieważne czy schudniemy czy przytyjemy 3 kg, to tylko kilogramy. Najważniejsze jest zdrowie dziecka reszta to pikuś ;)

Ja wczoraj zjadłam pół arbuza. Był BOSKI :) Pomysłu na obiad brak, rybka za mną chodzi ;)

KasiaeN., niecierpliwa, małaMyszka, Sana lubią tę wiadomość

iv09krhm9j559ocl.png
    "Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
    Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."

• mamasia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, że trzeba być dobrej wiary o zdrowie i życie naszych dzidziusiów - będzie dobrze i nie ma innej opcji! natomiast wiadomość mnie tym bardziej dobiła, że niecałe trzy tygodnie temu właśnie powiedziałyśmy o naszych ciążach naszym wspólnym znajomym, a tu bach! takie wieści. byłam przekonana, że właśnie pierwszy trymestr jest najgorszy pod kątem możliwości straty ciąży, ale widać nie do końca...

bzkxskf.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, z racji że jesteście na pewno bardziej zorientowane w kwestiach prawnych niż ja, mam takie pytanie?
    Czy jeżeli umowa zlecenie z dobrowolnymi składkami chorobowymi kończy się przed terminem porodu i np. idę na l4 które trwa do porodu to przysługuje zasiłek macierzyński? Czy w przypadku takiej umowy termin porodu musi wypadać w trakcie jej trwania?

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje że jesteś pod ochroną i macierzyński ci przysługuje ale nie jestem pewna...

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam coś takiego: Co ważne urlop macierzyński przysługuje tylko kobietom pracującym, ale zasiłek macierzyński wszystkim matkom, które w trakcie porodu miały opłaconą składkę chorobową. Oznacza to, że mogą z niego skorzystać także kobiety zarabiające w oparciu o umowę zlecenie, które dobrowolnie zgodziły się odprowadzać składkę chorobową do ZUS, a także matki pracujące na własnej działalności gospodarczej. W tym wypadku zasiłek wyniesie 80 proc. średniego przychodu za ostatnie 12 miesięcy. Nie ma możliwości uzyskania zasiłku przy umowie o dzieło, gdyż nie da się od niej odprowadzić składki chorobowej.

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa no i jednak nie jest ładnie... Słoneczko było przez 10 min a na dworze zimno, wieje, szaro i ciemno

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FutureMaMama-przydalaby sie Ofka w tym temacie...

Ja w prpracy.popijam sok pomidorowy i marzę juz o godz. 16.

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę tych obiadów, ja jem tylko to co mama mi namroziła i jakieś kanapaki. Nie potrafię stać i gotować, nawet obieranie ziemniaków powoduje u mnie mdłości. Już nie pamiętam kiedy zrobiłam obiad. Kilka razy próbowałam jak się dobrze czułam ale coś się stało z moim kulinarnym talentem...od kiedy jestem w ciąży wszystko co zrobię jest ohydne, zupy pomidorowe mdłe, rosół mdły albo przesolony, rybę kiedyś zrobiłam to po jednym kęsie pobiegłam do wc. Wcześniej gotowanie to była moja pasja, codziennie w pracy do połowy dnia myślałam co dobrego dziś ugotuje. Wczoraj zrobiłam wafle przekładane z masą krówkową i budyniową, krówkowej nie zepsułam bo była z puszki ale budyniową..jakieś flaki nie masa

małaMyszka, Malagosia lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje mdłości.. Ja od początku ciąży nigdy nie doświadczyłam mdłości, czy wymiotów.. Wcześniej też tak miałam, że siedząc w pracy i obmyślam co ugotować.. Wracałam w podskokach do domu robiłam zakupy i gotowałam :) ale teraz jak wracam z pracy, czuję się jak zombie! Nic mi się nie chce i myślę tylko żeby szybko się położyć :( nie chce mi się iść na zakupy, a co dopiero stać w kuchni.. Dzisiaj się przemogę i zrobię tego łososia! Zaczyna się weekend i perspektywa odpoczynku i przede wszystkim dłuższego spania więc muszę się zmobilizować ;)

• bosa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie za 100 punktów.
    Miałam mieć wizytę 03.02. ale zadzwonili z przychodni i odwołali. Kolejna dopiero 10.02, czy podczas tej wizyty lekarz może wypisać mi zwolnienie od 04.02? Czy na dostarczenie zwolnienia do pracy mam 7 dni czy zgłoszenie do ZUSu musi być w ciągu 7 dni? Orientujecie się może?

iv09krhm9j559ocl.png
    "Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
    Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."

• futuremama Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie o tym że poród musi być jak sa odprowadzane składki czytałam, tylko pytanie czy jeżeli byłabym na zwolnieniu to liczy się ono jako okres odprowadzania składek :D
    Ofka może się zjawi i dopomoże :D
    Ja mam zdecydowana awersje do mięsa, chociaż wczoraj spaghetti o dziwo wciągnęłam. Ale np. kurczaka którego lubiłam nie moge tknąć - a o przygotowywaniu nie ma mowy.

3i49o7esfkybvicx.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba max 3 dni wstecz można wystawić l4, tak coś słyszałam, ale lepiej niech się ktoś bardziej zorientowany wypowie

bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bosa z tego co wiem to zwolnienie mogą przepisać max 3 dni wstecz i w ciąg 7 dni od wypisana zwolnienia trzeba je dostarczyć do miejsca pracy. Jak odwołali Ci w u gienokologa to idz do internisty 3 albo 4 lutego z kartą ciąży, musisz mieć ciągłość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też przed ciążą uwielbiałam gotować, a teraz? jej..masakra! i tez mam wstręt do kurczaka,a robilam go na milion sposobów, moim ulubionym jest kurczak w miodzie-za cholere teraz bym go nie tknęła..

Łosos sie marynuje mniam mniam mniam !

Ja teraz tez mam juz lepszy apetyt,ale waga jak mi spadła te 3kg to tak i stoi,nie idzie mi w góre, a brzuch wypina;p

Mam nadprogramowe wiec dobrze ze troche spadło sadełka :D

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobilam Was :)

Wczoraj byłam na wizycie, moja dzidzia ma 3,92cm pięknie machala rączkami i nóżkami, cudowny widok :) na prenatalne umówiłem się na 10.02

Zwolnienie można do max 3 dni wstecz wystawić.

Wracam do pracy i miłego dnia i weekendu :)

Kkarolinaaaa, Paula_071, 5ylwia, lys, Aga89, Sana, sylwucha89, Maniuś, bosa, małaMyszka, zabka11, gianna88 lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Hej, z racji że jesteście na pewno bardziej zorientowane w kwestiach prawnych niż ja, mam takie pytanie?
    Czy jeżeli umowa zlecenie z dobrowolnymi składkami chorobowymi kończy się przed terminem porodu i np. idę na l4 które trwa do porodu to przysługuje zasiłek macierzyński? Czy w przypadku takiej umowy termin porodu musi wypadać w trakcie jej trwania?

umowa musi trwać w momencie porodu, żeby macierzyński Ci przysługiwał. Weź zwolnienie na coś innego niż ciąża (psychiatra) i ciągnij ile się da po porodzie.

tb73i09k881y3sjt.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Własnie o tym że poród musi być jak sa odprowadzane składki czytałam, tylko pytanie czy jeżeli byłabym na zwolnieniu to liczy się ono jako okres odprowadzania składek :D
    Ofka może się zjawi i dopomoże :D
    Ja mam zdecydowana awersje do mięsa, chociaż wczoraj spaghetti o dziwo wciągnęłam. Ale np. kurczaka którego lubiłam nie moge tknąć - a o przygotowywaniu nie ma mowy.

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale okres przebywania na L4 to okres nieskładkowy. Warunkiem wypłaty zasiłku macierzyńskiego jest pozostawanie w okresie ubezpieczenia chorobowego (czyli np. bycie zatrudnionym na umowę zlecenie z dob. chorobowym) czyli najlepiej by było, jeśliby Ci przedłużyli umowę do dnia porodu. Jest taka opcja?
    Możesz zadzwonić do Zus do działu zasiłków i podpytać jak to jest dokładnie.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    umowa musi trwać w momencie porodu, żeby macierzyński Ci przysługiwał. Weź zwolnienie na coś innego niż ciąża (psychiatra) i ciągnij ile się da po porodzie.
    Dzięki :)
    Po prostu w pracy muszą mi tak dać umowę żeby dzień porodu obejmowała.
    A np. jakbym miała umowę o pracę na 3 mies. i np. po dwóch poszła na l4 już do porodu to w takiej syt macierzyński przysługuje?
    Sorki, że tak hipotetycznie wypytuje ale szukamy najlepszego rozwiązania dla mnie i kierowniczki ;)

3i49o7esfkybvicx.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bosa wrote:
    Dziewczyny mam pytanie za 100 punktów.
    Miałam mieć wizytę 03.02. ale zadzwonili z przychodni i odwołali. Kolejna dopiero 10.02, czy podczas tej wizyty lekarz może wypisać mi zwolnienie od 04.02? Czy na dostarczenie zwolnienia do pracy mam 7 dni czy zgłoszenie do ZUSu musi być w ciągu 7 dni? Orientujecie się może?

Zadzwoń do przychodni i poproś, żeby w takim wypadku lekarz wypisał Ci ZLA i zostawił na rejestracji, a Ty sobie odbierzesz.

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 237 238 239 240 241 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ