X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nikt nie mówił że będzie łatwo:-/
    różnie to widać bywa, do końca nie wiadomo z jakich powodów. Jedno jest pewne, jeszcze trochę i problemy z kp odejdą w niepamięć.
    No właśnie, a ja dzisiaj trafiłam na artykuł o blw, który kilka dziewczyn tu polecało. No i trochę się zdziwiłam, bo tam napisali, że wg najnowszych badań nie ma już podziału na kp i mm i w jednym i drugim przypadku można zacząć rozszerzanie diety po czwartym miesiącu. Niedawno o tym tu gadałyśmy i z tego co pamiętam byłyśmy przekonane, ze na kp po pół roku. To co, za dwa tygodnie schabowy i kapustka zasmażana? :-)

Neyla, lys lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie za wiele wiem na temat problemów z laktacją - jak Mały przybierał słabo na wadze, to poszłam do poradni laktacyjnej i tam usłyszałam coś fajnego: że nie należy analizować wszystkiego po kolei, bo karmienie piersią to nie matematyka. I ja się wtedy trochę wyluzowałam. Też mam miękkie piersi, wkładek mogę nie używać, przełykanie słyszę rzadko, a właściwie to się nie wsłuchuję. Przystawiam Młodego tylko na żądanie i nie zastanawiam się czy do pełnej piersi, czy do pustej, zawsze zakładam, że on po prostu je. Nie łączę też każdego płaczu z głodem, zazwyczaj dopatruję się innych przyczyn. A pełne piersi czuję bardzo rzadko.

Lys, u Ciebie sytuacja jest trudna, ja to wiem, ale może skorzystasz z poradni laktacyjnej, moze Lily nieefektywnie ssie?

Pulpecja, niecierpliwa, apaczka, Neyla lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    15 grudnia ide na szczepienie i wtedy zapytam Poli pediatry jak to z tym jedzonkiem, jej nie moge sie doczekac tego widoku jak Pola bedzie wsuwała jedzonko :)

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj wymiękam po dniu z moją marudą, w czwaratek szczepienie i prawdopodobnie musimy iśc sami, no cóz nie wiem jak to zrobie, bo ubrac siebie i jego dzisiaj to był tkai wrzask jak by go ze skóry obdzierali..

Maż pojechał zmienić opony, niedługo wybije 18 to musze budzic mojego gargamela małęgo, mam nadzijeje ze niedługo mąż wróci to sie chwile nim zajmie

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neyla niestety moja nie umie ssać na leżąco, czasem tak się karmmy w nocy ale to wtedy ja jestem powyginana na wszystkie strony bo praktycznie zwisam nad dzieckiem żeby jej cyca podać. Nie wiem cyce mam za małe czy co?

Pulpecja ja czytałam, że owszem nie ma podziału na kp i na mm i dlatego żywienie traktujemy tak samo ALE rozszerzanie diety dla obu przypadków zaczynamy po 6 miesiącu

Paula_071, Katarka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:

Jak jest wygładzona to je łapczywie, rzuca się na pierś, ale nie puszcza bąków podczas jedzenia. A jak naciskam sutki to nic mi nie tryska niestety, pojedyncze krople wypływają i to nie zawsze.

U mnie tez nic nie leci po nacisnieciu, pytalam doradcy laktacyjnego czemu nie moge nic sciagnac, to mi powiedziala, ze skoro karmie tylko z piersi to jestem zsynchronizowana z dzieckiem, i nie mam nadprodukcji, a dziecko zjada wszystko z biezacej produkcji.

Neyla lubi tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad wrote:
    Paula a na którą matę się zdecydowałaś? My mamy od tygodnia Fisher Price - Rain Forest - całkiem fajna ale jak na tą cenę to d nie urywa.. mały na początku trochę się bał bo jest tak kolorowa że dostawał oczopląsu.. ale np wczoraj zasnął na niej przy odgłosach dżungli:)

Też mam Rain Forest. Tomek ogólnie nie ogarnia tego co jest na macie. Podoba mu się tylko ta żyrafa i to koło niej się tarza.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem Agaata jak znajdę doradcę laktacyjnego co przyjeżdża do domu to może skorzystam. Tylko jak mi będą dawać rady typu laktator co 2h metodą 7-5-3 to niestety tylko mnie wkurzą, bo ja nie mam czasu żeby siedzieć tyle z laktatorem.

Z resztą wszystko się wyjaśni jak zważę małą, zobaczymy jaki przyrost.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 17:59

Agaata lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mai chyba idzie gorna jedynka, ma takie dwie biale kulki wystajace z dziasla. Ciekawe kiedy sie calkiem wyrzna. Dzis widzialam sie z kolezanka ktora poznalam na fb jej synek ma 6 m i dwie dolne. Szybko te zeby.

Lys bardzo malo juz dokarmiasz, moze dzieki temu skoncza sie problemy z brzuchem? 60 ml to nie 400. Moja od kad na cycu przestala stekac przez sen, nie boi sie kupy zrobic. Mysle ze jeszcze troche to zejdziesz do zera z mm albo czasem tylko troszke podasz.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i teraz najśmieszniejsze, Lily śpi na rękach u mojej mamy już jakoś pół godziny, właśnie na koszulce mam plamę od pokarmu, coś tam sobie wycieka, a jak przystawię małą to ona to wypije w 3 minuty i będzie się drzeć, że godna.

Magda te 60 ml to tylko po to żeby histerię zamienić na zwykły płacz, niestety to nie jest ilość jaka ją zadowala, żeby nie ryczała musiałabym dać 200 ml mm dziennie.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulpecja wrote:
    No właśnie, a ja dzisiaj trafiłam na artykuł o blw, który kilka dziewczyn tu polecało. No i trochę się zdziwiłam, bo tam napisali, że wg najnowszych badań nie ma już podziału na kp i mm i w jednym i drugim przypadku można zacząć rozszerzanie diety po czwartym miesiącu. Niedawno o tym tu gadałyśmy i z tego co pamiętam byłyśmy przekonane, ze na kp po pół roku. To co, za dwa tygodnie schabowy i kapustka zasmażana? :-)

Dokładnie ta jak pisała lys - tak i tak czeka się minimum pół roku. BLW powołuje się na Światową Organizację Zdrowia, która mówi, że pierwsze pół roku powinno być wyłącznie na mleku, a dodatkowo wg tej metody dziecko musi siedzieć.

edit.
    I taka ciekawostka: http://blwmama.pl/?p=685&lang=pl

edit 2. tekst który ładnie mówi, że najważniejsze jest dziecko i miłość do niego, a nie mleko. http://www.flowmummy.pl/2014/11/milosci-nie-mierzy-sie/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 18:20

Pulpecja, lys lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to prawda ze pierwsze zeby zawsze idą na dole?

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje cycki są mniejsze niż przed ciążą :/ u Was też?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Dokładnie ta jak pisała lys - tak i tak czeka się minimum pół roku. BLW powołuje się na Światową Organizację Zdrowia, która mówi, że pierwsze pół roku powinno być wyłącznie na mleku, a dodatkowo wg tej metody dziecko musi siedzieć.

Paula, a co w przypadku dzieci, które późno zaczynają siedzieć? Mojej sąsiadki synek zaczął siedzieć jak miał 10 miesięcy, a chodzić jak miał 13 :-)
    Wtedy nie dawać nic poza mlekiem przez 10 miesięcy?

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj czytałam że BLW nie wyklucza podawania papek, tzn można podawać wcześniej papki, a rozpocząć BLW w momencie gdy dziecko jest gotowe i tak samo można łączyć BLW z papkami. Tym bardziej, że jedzenie papek też jest potrzebne bo wykształca umiejętnośc trzymania sztućców itd

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:

tez słyszałam, ze najpierw wychodza dolne, ale pewnie jak od wszystkiego i od tego sa wyjatki

Weridiana lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam jestem Marcowa Mamusia 2015 i chcialabym zaprosic was na do polubienia strony na facebooku mojej znajomej rowniez Marcowej Mamusi 2015
    https://www.facebook.com/Ajj-ubranka-dla-dzieci-1650273481923065/?fref=ts
    zapraszam serdecznie. dziewczyna szyje wspaniale komplety, spodnie, spódniczki dla dzieciakow. Jest otwarta na wasze pomysly. ubrania sa szyte z dobrych jakosciowo materiałow. szczerze polecam i zapraszam.

Weridiana, zabka11 lubią tę wiadomość

• ainer85 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:

Mojej małej pierwsze wyszły u góry, więc to różnie bywa

v40cu9h.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Moje cycki są mniejsze niż przed ciążą :/ u Was też?

Moje wiszą do kolan, więc ciężko mi stwierdzic. :/

Zetka, lys, Neyla, Katarka, 0na88, jesslin87, zabka11 lubią tę wiadomość

v40cu9h.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj zostały mi dwie strony do nadrobienia, ale padlam. A oczywiście już w głowie miałam scenariusz co mam Wam napisać. Dzisiaj już milion stron doszło. Ja się poddaje, musicie mi wybaczyć. Jak tam przygotowania do świat? Bo ją to już tylko nimi żyje :D zostało 26 dni do naszego wyjazdu do rodziny. Cieszę się jak gowniara. A planujecie sylwestra? Ją się napalilam, już wypytalam rodziców czy gdzieś idą, czy wolą posiedzieć z moimi dziećmi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 19:38

niecierpliwa, apaczka, zabka11 lubią tę wiadomość

v40cu9h.png
‹‹ 2501 2502 2503 2504 2505 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ