X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jednak musimy się wstrzymać z wprowadzaniem pokarmów. Całe popołudnie Lily była mega maruda i popłakiwała, no jakoś bardzo mnie to nie dziwiło, no bo u nas już tak jest. Po kąpieli cyrk jakich mało, myślałam że zmęczona, ale nie. Rzucała się jak szalona, brzuszek wzdęty, gazy. Użyłam windi, poszło dużo gazów, śluz i trochę kupy o innej konsystencji niż zazwyczaj, bardziej gęstej. Myślę, że to przez tą "cukinię z ziemniakami". Nie bardzo jest z czego wybierać, jeśli chodzi o warzywa: groszku, kalafiora nie podam bo wzdymające, marchewki nie bo zapierająca, ziemniak jak już widać po dzisiejszej próbie też odpada. Nie wiem jak brokuły. Szczerze, to sobie nadziei narobiłam.
    Na samym KP nie dajemy rady, bo Lily cały czas jest głodna, z kolei po mm ulewa bardzo bardzo dużo. Zastanawiam się jeszcze, czy nie zacząć z owocami.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Ja zaczęłam od marchewki, a teraz lecimy kaszkę

Normalnie też bym zaczęła od marchewki, ale że my mamy problemy z kupą, motoryką jelit i wiecznym zagazowaniem to marchwi się nie tykam, bo jest zapierająca. Ciekawa jestem co poradził Sylwii pediatra, bo oni też mają problem z kupami, ciut inny nim my, ale jednak.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys a może spróbuj dynię podać? I tylko z jednego składnika.
    Do tego może właśnie kaszki bezglutenowe? Ja w ogóle uważam, ze dietę powinno się rozszerzać pod okiem pediatry, lekarz zawsze mówi co i kiedy wprowadzać i jak powinno być optymalnie dla dziecka.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Zetka, ja jeszcze tego nie kupiłam, daj znać czy jest fajne bo pewnie też się zdecyduję :-)

Juz przyszło, ale dziś nie zdążyłam rozpakować :) jutro dam znać.

Apaczka, może spróbuj te tabletki lactinatal. Kosztują około 15zl. Ja miałam ostatnio trochę stresu i w cyckach mniej mi się wydawało. Od niedzieli je biorę i jest poprawa.

apaczka lubi tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Lys a może spróbuj dynię podać? I tylko z jednego składnika.
    Do tego może właśnie kaszki bezglutenowe? Ja w ogóle uważam, ze dietę powinno się rozszerzać pod okiem pediatry, lekarz zawsze mówi co i kiedy wprowadzać i jak powinno być optymalnie dla dziecka.

Kurczę, jak dorwę dynię to spróbuję. Kaszkę może też tylko taką bezmleczną jakąś, bo nie chcę mieszać z mm, a swojego nie da rady odciągnąć. (Czy nie można takich?? Hmmm muszę się doedukować...)
    Dobrze by było pod okiem pediatry, ale nadal nie mam "swojego". Ci w przychodni to mi nic powiedzą... wartego mojej uwagi.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Normalnie też bym zaczęła od marchewki, ale że my mamy problemy z kupą, motoryką jelit i wiecznym zagazowaniem to marchwi się nie tykam, bo jest zapierająca. Ciekawa jestem co poradził Sylwii pediatra, bo oni też mają problem z kupami, ciut inny nim my, ale jednak.

u mnie zuzia bez problemu robi kupę jedną dziennie i to w godzinach 12-14 :) jak w zegarku, no właśnie od 3 dni daję jej 120 ml mleka z jedną miarką kachy i od tamtej pory kupy mamy 2 a nawet wczoraj 3 się trafiły i się zastanawiam czy zostać przy tej kaszce czy odstawić.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Kurczę, jak dorwę dynię to spróbuję. Kaszkę może też tylko taką bezmleczną jakąś, bo nie chcę mieszać z mm, a swojego nie da rady odciągnąć. (Czy nie można takich?? Hmmm muszę się doedukować...)
    Dobrze by było pod okiem pediatry, ale nadal nie mam "swojego". Ci w przychodni to mi nic powiedzą... wartego mojej uwagi.

Nawet zaleca sie na poczatek kaszke mieszac ze swoim mlekiem albo z woda, nie powinno sie dawac kaszki mlecznej, bo to inne mm niz sie podaje i mozna zaszkodzic dziecku.
    Ale na Twoim miejscu skonsultowalabym rozszerzanie diety z pediatra, tym bardziej ze macie problemy brzuszkowe.

lys, Paula_071 lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys, z Holle jest trochę kaszek od 4 miesiąca, są też bezglutenowe, możesz spróbować ugotować na wodzie i podać, jeśli Lily będzie chciała jeść. Ale szczerze to trudno powiedzieć jak to wpłynie na jej brzuszek, bo o ile może ją trochę zaspokoić jeśli chodzi o głód, to może słabiej to trawić jeszcze... No ale nie dowiesz się, jak nie spróbujesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 21:37

lys, Paula_071 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    u mnie zuzia bez problemu robi kupę jedną dziennie i to w godzinach 12-14 :) jak w zegarku, no właśnie od 3 dni daję jej 120 ml mleka z jedną miarką kachy i od tamtej pory kupy mamy 2 a nawet wczoraj 3 się trafiły i się zastanawiam czy zostać przy tej kaszce czy odstawić.

Lady co spoowodowalo, ze tak wczesnie rozszerzasz diete malej???

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś mamy same decydowały, co i kiedy, a teraz? Na prawdę jest potrzebna decyzja pediatry bo podać coś dziecku, które od jakiegoś czasu mlekiem się nie najada, płacze po nim i patrzy na ciebie jak jesz i otwiera buzię, w momencie gdy Ty wkładasz sobie jedzenie do ust.
    Jak we wszystkim i tutaj trzeba zachować umiar, z jednej strony ok zadzwoniłam do swojej ale z drugiej mam przecież tą mamusiową intuicję

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 21:38

Hermiona lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    A od czego będziecie zaczynać rozszerzanie diety?

Ja od marchewki. Najpierw jedno warzywo kilka dni. Potem może ziemniaczki, potem brokuły itp. Natomiast tematu gluten i żółtko to na ta chwile nie ogarniam. Zapomniałam jak to było.

Migotka, skąd masz warzywa?

Co sądzicie o tych Eco z lidla?

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się zmartwiłam :( Sprawdziłam obwód główki Laury na siatce centylowej i wyszło, że jest poniżej 3 centyla :( I martwię się tym okropnie :(

lb17w98.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka a jaki Laura ma obwód główki??

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Kiedyś mamy same decydowały, co i kiedy, a teraz? Na prawdę jest potrzebna decyzja pediatry bo podać coś dziecku, które od jakiegoś czasu mlekiem się nie najada, płacze po nim i patrzy na ciebie jak jesz i otwiera buzię, w momencie gdy Ty wkładasz sobie jedzenie do ust.
    Jak we wszystkim i tutaj trzeba zachować umiar, z jednej strony ok zadzwoniłam do swojej ale z drugiej mam przecież tą mamusiową intuicję

Lady, problem w tym, ze zdecydowałaś się na rozszerzanie diety bardzo wcześnie, a w tym wieku jak dla mnie dziecko nie ma jeszcze wykształconych wszystkich enzymów trawiennych i do końca dojrzałego układu pokarmowego, dlatego lepiej by było to skonsultować.

zabka11, apaczka, agatka196, Paula_071 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Katarka a jaki Laura ma obwód główki??

38 cm, taki sam jak na ostatniej wizycie, która była 6 tygodni temu... Tak zmierzyli...

lb17w98.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka wrote:
    38 cm, taki sam jak na ostatniej wizycie, która była 6 tygodni temu... Tak zmierzyli...

a ile miała jak się urodziła?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    a ile miała jak się urodziła?

32 cm.

lb17w98.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka wrote:

A moze zle zmierzyli???probowalas sama zmierzyc jej glowke???

Agaata, 0na88 lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka11 wrote:
    A moze zle zmierzyli???probowalas sama zmierzyc jej glowke???

Śpi, a ja do tych siatek zajrzałam jak już spała, pewnie jutro zmierzę. W ogóle to jak Ją mierzyli to najpierw wyszło 37 cm, ale druga babka powiedziała, że niemożliwe, bo ostatnio było 38 cm, to ta pierwsza znowu mierzy i mówi "No nie chce być inaczej, 37 cm", zmierzyła trzeci raz i naciągnęła do 38 cm :/

lb17w98.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka wrote:
    32 cm.

Neurolog mi mówiła, że około 2 cm na miesiąc powinna rosnąć, ALE pomiar główki to pomiar, który jest obciążony największym ryzykiem błędu i na to trzeba brać poprawkę. Jednego dnia neurolog zmierzyła i mówi 41 cm, następnego dnia było szczepienie i lekarka zmierzyła i wpisała mi w książeczkę 39 cm... tak więc spokojnie. A przy okazji podpytaj pediatrę czy jest ok.

EDIT u nas główka niby jest większa niż powinna, przyrost większy niż 2 cm miesięcznie, ale robiliśmy usg przezciemiączkowe i wszystko jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 21:51

zabka11, Katarka, niecierpliwa, Paula_071 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 2634 2635 2636 2637 2638 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ