X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam tez ostatnio mierzyli i walneli sie o 1 cm , dopiero jak w ksiazeczke zajrzala to stwierdzila ze zmierzy jeszcze raz i wyszedl jej jednak o 1 cm wiecej.

zabka11, Katarka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka wrote:
    Śpi, a ja do tych siatek zajrzałam jak już spała, pewnie jutro zmierzę. W ogóle to jak Ją mierzyli to najpierw wyszło 37 cm, ale druga babka powiedziała, że niemożliwe, bo ostatnio było 38 cm, to ta pierwsza znowu mierzy i mówi "No nie chce być inaczej, 37 cm", zmierzyła trzeci raz i naciągnęła do 38 cm :/

Spokojnie, tak jak pisze Lys, kazdemu moze wyjsc inny wynik, bo pomiar glowki jest obciazony najwiekszym ryzykiem bledu. Zmierz jutro sama i jesli faktycznie wyjdzie tyle co osttanio i nie daje ci to spokoju, to przejdz sie do pediatry aby sprawdzic.

Katarka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O a tu jest tak napisane:

http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/347/pielegnacja/glowka-noworodka-i-niemowlaka

"Niepokojące rozmiary

Na comiesięcznych kontrolnych wizytach z niemowlakiem pediatra mierzy m.in. obwód główki. W normie jest jednocentymetrowy miesięczny przyrost głowy u dziecka z donoszonej ciąży i dwucentymetrowy u wcześniaków. - Niepokojące są zawsze nieprawidłowe przyrosty główki lub ich brak – przestrzega pediatra Anna Cichoń. – Nadmierny przyrost stanowi poważne ryzyko wodogłowia, a mały przyrost spowodowany szybkim zarastaniem ciemiączka stwarza niebezpieczeństwo stożkogłowia i w konsekwencji upośledzenia umysłowego – wyjaśnia lekarka."

Katarka lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • 0na88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet jak teraz dobrze ja zmierzyli to mogli sie ostatnio "walnac" - glowa do gory ;-)

zabka11, Katarka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • niecierpliwa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata co do lekarzy wypowiadac sie nie bede. Nam na prywatnej wizycie 3 tygodnie temu kazal rozszerzac diete w zwiazku z tymi problemami zywieniowymi, na pytanie jak to robic od czego zaczac, ile, jak dlugo uszlyszalam, ze dziecko Wam samo powie. Tyle o sie dowiedzialam, a lekarka w przychodni jest anty mm i rozszerzanie diety po 6 miesiacu, wiec tez mi gowno pomoze, za przeproszeniem, wiec niestety czytam, troche robie to intuicyjnie i obserwuje dziecko. Czy podjelam dobra decyzje? Wierze, ze tak, bo dzis na 1 posilek Julka zjadla mi 160ml (60mleka plus 100mleka z kleikiem podane lyzeczka, a normalnie skonczylaby na tej 60, bo po takiej ilosci butelka jej przestaje pasowac)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 21:57

Agaata, sylwucha89 lubią tę wiadomość

• zabka11 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz - jak po wigilii???tak sie najadlas ze nie masz sily zajrzec na forum ??? ;) Maja byla grzeczna????

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 21:57

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

zabka11, 0na88 lubią tę wiadomość

lb17w98.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka11 wrote:
    Lady co spoowodowalo, ze tak wczesnie rozszerzasz diete malej???

Mała nie najada się mlekiem, pije 120 ml, za godzinę znowu chce, i tak co godzinę płacze że chce mleko, herbatkę jak jej daje by ją oszukać, płakała, do tego pcha sobie całe piąstki do buzi, patrzy się na nas jak jemy i buzię otwiera, dlatego jej rozszerzam dietę, dzwoniłam do pediatry, opisałam mu to i kazała dać marchewkę ewentualnie ziemniaki, bez soli i zobaczyć i potem kaszkę i tak robię,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 21:56

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Lady, problem w tym, ze zdecydowałaś się na rozszerzanie diety bardzo wcześnie, a w tym wieku jak dla mnie dziecko nie ma jeszcze wykształconych wszystkich enzymów trawiennych i do końca dojrzałego układu pokarmowego, dlatego lepiej by było to skonsultować.

Agata skonsulotowałam, post wyżej opisałam

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulpecja wrote:
    kurde, a moja powiedziała, ze to normalne i jak to nie są zaparcia i się nie męczy to ok. Zapytam o to rozszerzanie jak pójde na szczepienie za dwa tygodnie. No bo niby jest teoria, ze jak rzadko robi kupy na kp, to po prostu przyswaja większość z tego co zje. Tylko w takim razie może też tam czegoś brakować i może właśnie lepiej wcześniej zacząć rozszerzać diete.
    U nas chodzi gwiazdor zamiennie z Mikołajem, zależy jak mi się powie. W każdym razie na pewno ze sobą współpracują ;-) bo jak 6. grudnia przychodzi Mikołaj i przynosi coś drobnego to patrzy jak dziecko reaguje, czy nie strzela focha, jak się zachowuje, orientuje się co i jak i przekazuje Gwiazdorowi. Taka sytuacja.

Moja ogólnie też twierdzi, że taki stan rzeczy nie jest mocno niepokojący ale uważa że lepiej będzie jeżeli zaczniemy rozszerzać dietę wcześniej, ja np nie wyobrażam sobie jak musi się czuć ktoś kto się nie wykupczył przez tydzień :) ogólnie jestem za wcześniejszym rozszerzeniem bo już nie mogę się doczekać reakcji Nikosia na nowe smaki :) zapach kupy też mnie nie przeraża, bo jak zrobi po 6 dniach przerwy to też stokrotkami nie pachną ;) zresztą na początku daje się po troszeczku tego jedzenia bardziej na zasadzie oswajania się z nowym smakiem a nie zamiast posiłku a jak dodatkowo wyregulują się kupne sprawy będę bardzo szczęśliwa ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 22:05

Pulpecja lubi tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Mała nie najada się mlekiem, pije 120 ml, za godzinę znowu chce, i tak co godzinę płacze że chce mleko, herbatkę jak jej daje by ją oszukać, płakała, do tego pcha sobie całe piąstki do buzi, patrzy się na nas jak jemy i buzię otwiera, dlatego jej rozszerzam dietę, dzwoniłam do pediatry, opisałam mu to i kazała dać marchewkę ewentualnie ziemniaki, bez soli i zobaczyć i potem kaszkę i tak robię,

A ile ma wzrostu i jaka wage???
    Probowalas dawac wiecej mleka jednorazowo, np.150ml???
    Otwieranie buzki jak wy jecie nie oznacza, ze ona jest glodna albo chce jesc to co wy;)
    A piastki pchaja do buzki wszyastkie dzxieci na tym etapie i to rowniez nie jest ozxnaka glodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 22:03

niecierpliwa, agatka196, Paula_071, Amberla lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:

Myślisz ze otwieranie buzki jak wy jecie ma zwiazek z głodem :P ?

niecierpliwa, agatka196 lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    nawet jak teraz dobrze ja zmierzyli to mogli sie ostatnio "walnac" - glowa do gory ;-)

Tylko martwię się jeszcze tym, że dzisiejszy pomiar jest poniżej 3 centyla :/ Mam nadzieję, że faktycznie źle zmierzyli.

lb17w98.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka, ja bym się aż tak nie przejmowalą, bo przede wszystkim te pomiary nie są zbyt dokładne, tak jak dziewczyny piszą. Wystarczy że pielęgniarka w nieco innym miejscu przyłoży miarkę. U mnie na ostatniej wizycie też trochę naciągnęła żeby się zgadzało. Z tym, ze moja pediatra twierdzi, ze na siatki centylowe trzeba przez palce patrzeć. A czy z tymi wymiarami ona nie była cały czas poniżej 3 centyla? CZy się mylę?

niecierpliwa lubi tę wiadomość

201508091565.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady A ty karmisz tylko mm?
    Co do rozszerzania diety to mi pediatra sama kazała po 3mscu wprowadzić warzywa ale to dlatego ze my tylko na mm.Przy kp to później.Pierwsze warzywo Leon zjadł jak miał 3msce i 1tydz teraz ma 4,5 i wcina słoiczki jak leci.I nie żałuję że tak wcześnie mu podałam bo widzę że mu smakuje choć też to przecież problemowe dziecko bo na nutramigenie od początku.
    Dziś mój dzielny pacjent dostał trzecią na razie ostatnia dawkę szczepionki.Waży 7,4kg ma 70cm główka 42cm klata 43. Oby tylko noc była spokojna po tych szczepieniach.
    A i jutro idę do gina zobaczymy co dalej ze mną będzie :)

zabka11, 0na88, niecierpliwa, mamasia, Martucha86, Paula_071, Maniuś, Amberla lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Myślisz ze otwieranie buzki jak wy jecie ma zwiazek z głodem :P ?

hehe to moja by chciala zjesc wszystkie lampy w domu i obrazy bo co chwile otwiera buzie

zabka11, Katarka, niecierpliwa, Zetka, Pulpecja, sylwucha89, Martucha86, Paula_071 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:

A próbowałaś dać więcej mm, np. 150-180 jednorazowo. 120 to może dla niej za mało. Tak czy siak, grunt że już u Was dobrze i mała zadowolona.

niecierpliwa, 0na88 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    hehe to moja by chciala zjesc wszystkie lampy w domu i obrazy bo co chwile otwiera buzie

Wlasnie o tym samym myslalam :P

Lady- takie niemowle nie ma opcji zeby wiedzialo ze schabowy zaspokaja głód :P

niecierpliwa, Paula_071 lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Katarka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulpecja wrote:
    Katarka, ja bym się aż tak nie przejmowalą, bo przede wszystkim te pomiary nie są zbyt dokładne, tak jak dziewczyny piszą. Wystarczy że pielęgniarka w nieco innym miejscu przyłoży miarkę. U mnie na ostatniej wizycie też trochę naciągnęła żeby się zgadzało. Z tym, ze moja pediatra twierdzi, ze na siatki centylowe trzeba przez palce patrzeć. A czy z tymi wymiarami ona nie była cały czas poniżej 3 centyla? CZy się mylę?

Wychodzi mi, że poza dzisiejszym pomiarem to zawsze w okolicy 10 centyla.

lb17w98.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarka spokojnie, byc moze wczesniej zle zmierzyly obwod glowki. Zrob jak mowia dziewczyny, jak masz byc niespokojna lepiej to skonsultuj.

Lady to dlaczego nie podasz malej wiecej mm jednorazowo?? Moze sie nie najada taka porcja

Katarka lubi tę wiadomość

‹‹ 2635 2636 2637 2638 2639 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ