SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
apaczka wrote:A to ja
Wrzuciłabym fotkę świąteczną ale są jeszcze na aparacie a ja piszę z komórki.
Szalejecie tu dzisiajFajnie Was "poznać" ja to chyba nie mam za grosz wyobraźni bo każda z Was jest dla mnie zaskoczeniem
U nas Święta ok, spokojne, rodzinne. Natalka poznała resztę rodziny i przy okazji pomarudziła ale i tak wszyscy są zakochani
Dzisiaj miała problemy ze spaniem, często się wybudzała i płakała. Teraz już na szczęście śpi a ja relaksuje się z czekoladą i karmi przed tv
Gianna też
Ofkę widziałamI widać od razu że to jajcara
Wyluzowana na maksa ;P
Lys: cały czas myślę.... powiem Ci, że faktycznie myślałam, że włosy ciut dłuższe. Ale to mi bardziej nie o wygląd chodzi, tylko o oczy. Bo mimo ze z wyglądu młodziutko i drobno wyglądasz i mogłabym Ci dać ze 20 -24 lata, to jednak w oczach coś masz, takiego co mi nie pasuje do wyglądu zewnętrznego. Oczy masz jakby poważniejsze niż ciałoMasz cos takiego w oczach, że dalej myslę dlaczego i zgodne i niezgodne wyobrażenie
lys, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Apaczka sliczna kobieta z Ciebie
Choc widzialysmy Cie na fotkach z Waszego spotkania to na tych dla mnie wygladasz inaczej
Ja wlasnie upilam mezowi szklaneczke piwka Raciborskie miodowe, pychaa!
A tak swoja droga ladny lancuszek poznawczy dzis zapoczatkowalam, gdybym wiedziala, ze to pozwoli mi Was poznac i jeszcze tyle milych slow uslysze to wczesniej bym to zrobila
Pulpecja, Amberla, apaczka, lys, 0na88, Martucha86, jesslin87, sylwucha89, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
A mój sernik, który upiekłam na Święta wszystkim posmakował, szczególnie mężowi i kazał mi następny piec na Sylwestra. Właśnie się piecze w piekarniku, mam nadzieję, że i tym razem wyjdzie
magda sz, niecierpliwa, lys, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Amberla wrote:Ofka, specjalnie dla Ciebie zrobię sobie zdjęcie z boku, albo znajdę w fotkach ;P
Jak mówię o operacji to mój " stary" mówi, żeby sobie mózg zoperowała. JAk mu mówię, że z wiekiem będzie gorzej i będzie tylko dłuższy i większy, to słyszę, że się ze mą rozwiedzie, bo on z inną babą ślub brał a jak będzie inny nos to wyciągnie album i pokaże dzieciom, że to nie ich mamusia ;P
A Ty co pinokio, ze nos Ci bedzie rosl??? Maz dobrze gada dac mu wodki
Pulpecja, apaczka, lys, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Amberla wrote:Ofka, specjalnie dla Ciebie zrobię sobie zdjęcie z boku, albo znajdę w fotkach ;P
Jak mówię o operacji to mój " stary" mówi, żeby sobie mózg zoperowała. JAk mu mówię, że z wiekiem będzie gorzej i będzie tylko dłuższy i większy, to słyszę, że się ze mą rozwiedzie, bo on z inną babą ślub brał a jak będzie inny nos to wyciągnie album i pokaże dzieciom, że to nie ich mamusia ;P
no dawaj ocenie go zaraz tego nosa.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ale super Was zobaczyć!
niestety Marty nie zdążyłam
kara za opóźnienia w czytaniu.. Z tymi zdjęciami to jak czytanie książki! Człowiek ma własne wyobrażenia, a później idzie do kina i zdziwienie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2015, 12:31
Pulpecja, apaczka, niecierpliwa, gianna88, lys, 0na88, Agaata, Amberla, Martucha86, jesslin87, witaminkab, sylwucha89, Laura, Paula_071, małaMyszka, Maniuś lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Apaczka sliczna kobieta z Ciebie
Choc widzialysmy Cie na fotkach z Waszego spotkania to na tych dla mnie wygladasz inaczej
Ja wlasnie upilam mezowi szklaneczke piwka Raciborskie miodowe, pychaa!
A tak swoja droga ladny lancuszek poznawczy dzis zapoczatkowalam, gdybym wiedziala, ze to pozwoli mi Was poznac i jeszcze tyle milych slow uslysze to wczesniej bym to zrobila
Ciasto jest jabłkowo kokosowemagda sz, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
lys wrote:Apaczka zmieniasz zawód?
A tak serio, to ja od zawsze mam takie marzenie, że chciałabym być także pilotem helikoptera i oczywiście mieć mój własny heli
fotka z samolotu zrobiona w kokpicie Airbusa A380 na lotnisku w Dubaju
zagadałam ze stewardem i mnie wpuścili jak wylądowaliśmy. Marzą mi się podróże ale niestety muszą chyba poczekać kilka lat
lys, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Amberla wrote:Apaczka zgodna z moją wizją
Gianna też
Ofkę widziałamI widać od razu że to jajcara
Wyluzowana na maksa ;P
Lys: cały czas myślę.... powiem Ci, że faktycznie myślałam, że włosy ciut dłuższe. Ale to mi bardziej nie o wygląd chodzi, tylko o oczy. Bo mimo ze z wyglądu młodziutko i drobno wyglądasz i mogłabym Ci dać ze 20 -24 lata, to jednak w oczach coś masz, takiego co mi nie pasuje do wyglądu zewnętrznego. Oczy masz jakby poważniejsze niż ciałoMasz cos takiego w oczach, że dalej myslę dlaczego i zgodne i niezgodne wyobrażenie
Jak to mówią, oczy są zwierciadłem duszy i tylko powiem, że masz racjęja jestem niezła aktorka, ale oczy mnie zdradzają. Ale mniejsza o to.
Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Idziecie chyba na rekord dziś ze stronami heheh bardzo dobrze jest co czytać
Dziś mamy dzień TOP NO SECRET
Agatkę i Apaczkę, Agę89- widziałam piękne kobietki
ale Apaczka była dla mnie zaskoczeniem jak poznałyśmy się w szpitalu nie wiem czy przez sytuację że akurat jednego dnia trafiłyśmy do tego samego szpitala czy inaczej sobie wyobrażałam po prostu ale myślałam że ma krótkie włosy i ma okulary a tu taka lala
.
Niecierpliwa, noś dowód ze sobąheh ja Ci dam Raciborskie, latka są?
Lys powiem Ci jedno- córka Cię zaraz przerośnie, wyobrażałam sobie Ciebie podobnieniebieskie oczy i krótkie włosy nie wiem dlaczego
że też małż nie boi się tak Ciebie zostawiać i lecieć na tyle czasu
Amberla jaki nos? gdzie? chyba nie widziałaś brzydkiego nosa- mój kolega ma jak klamka od zakrystii. Aż poszukam fotki i wstawię, wołaliśmy na niego- rednos, duży pryszczaty i zawsze czerwony.
Puplecja wyborażałam sobie Ciebie po nicku (bez obrazy) za taką pulpecję z prawdziwego zdarzenia a tym czasem poliki do środka nie na zewnątrz. Mam nadzieję że po 3 dzieci też będę tak wyglądać
Martucha Ciebie wyobrażałam sobie jako dziewczynkę z dłuugimi włosami, tylko co do okularów to się nie pomyliłam
Resztę z Was no prawie to już widziałam wcześniej więc powiem tylko tyle że jesteśmy sexy mamy nie żadne matki polki.niecierpliwa, apaczka, lys, 0na88, Martucha86, Pulpecja, jesslin87, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ciasto kakaowe z jabłkami i kokosem:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka śmietany
Masa kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego
Poza tym:
- 1 kg jabłek*
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka, wlać wodę i „gotować” pod przykryciem, aż zmiękną (nie muszą się rozpaść, nawet lepiej, żeby część pozostała w całości). Następnie garnek odkryć, wsypać cukier i podgrzewać jeszcze kilka minut, żeby płyn odparował. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części – jedną wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, a drugą włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.
Białka ubić, stopniowo dodając cukier i ubijać, aż się rozpuści. Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Ciasto w blaszce posmarować połową masy jabłkowej (może być jeszcze ciepła), następnie rozprowadzić równomiernie masę kokosową, a na wierzch delikatnie wyłożyć łyżeczką resztę masy jabłkowej. Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika). Piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut (piekłam z termoobiegiem – tylko dolna grzałka, w temp. 165 st.C).
I tak, ja zwiększyłam ilość składników bo miałam blachę większą na 40 cm. Ale mimo to warto trochę zwiększyć bo jak więcej ciasta to fajnie wyszło. I jabłek na tę blachę większą było z 1,5 kg ( na oko) ale to i tak mało - warto dać ciut więcej jabłek naprawdę
Powiem, że naprawdę pyszne - wszystkim smakowało. Nawet teściowa jadła i się zachwycała a nie może jeść słodyczy.... ale jak wszyscy pochwalili to musiała skosztowaćniecierpliwa, gianna88, Paula_071 lubią tę wiadomość