SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Pati jednak robię te z orzechami i miodem, zobaczymy czy dobre
Tylko raczej odpuszczę tym razem polewe
A to jest ten drugi przepis
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.htmlPati Belgia lubi tę wiadomość
-
jesslin87 wrote:A ktora pilnuje obnizek cen z cocodrilo czy jak to sie pisze heheh bo czekam nata ostatnia obnizke bo mam pare ubranek z tej firmy i mi sie podobaja. Hehhe
jesslin87 lubi tę wiadomość
-
apaczka wrote:Pati jednak robię te z orzechami i miodem, zobaczymy czy dobre
Tylko raczej odpuszczę tym razem polewe
A to jest ten drugi przepis
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.htmlapaczka lubi tę wiadomość
-
Co do żywienia, z tego co ja wiem to WHO opracowuje schematy żywieniowe dla dzieci z całego świata - również z obszarów objętych głodem, różnych stref klimatycznych itp.
Zgodnie z zaleceniami tak naprawdę wygląda to tak:
Towarzystwa naukowe oraz międzynarodowe grupy ekspertów zgodnie zalecają, aby niemowlęta były karmione wyłącznie pokarmem kobiecym przez pierwsze 6 miesięcy życia (minimum przez 4 miesią-ce). Oznacza to, że w tym czasie niemowlę otrzymuje jedynie mleko matki. Nie należy podawać innych płynów (np. wody, soków, mieszanek). Wyjątek stanowią witaminy lub leki.
Zalecenie wyłącznego karmienia piersią przez 6 miesięcy odnosi się do całej populacji. U niektórych niemowląt (np. z dużym zapotrzebowaniem na żelazo)
korzystne może być wcześniejsze (<6. m.ż.) wprowadzenie pokarmów uzupełniających.
Zaczerpnięte z tej strony: http://www.pedhemat.wroclaw.pl/ptp/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf
Tak jak już pisałam kiedyś - ja uważam, że zalecenia są po coś stworzone i warto się nimi kierować, ale nie można też zakładać klapek na oczy i ślepo podążać za suchymi schematami, które są bardzo ogólne. Warto obserwować dziecko i starać się iść też za potrzebami dziecka.Pati Belgia, apaczka, niecierpliwa, lys, jesslin87, Weridiana, Paula_071, Zetka, Amberla, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Zetka juz zapodaje przepis:
1Kostka margaryny
8 lyzek wody
Poltorej szklanki cukru
1Cukier waniliowy
3 lyzki kakao
Wszystko wlozyc do rondelka, rozpuscic, wymieszac, ostudzic
Dodac 4 cale jajka, poltorej szklanki maki, lyzeczke proszku do pieczenia, wymieszac mikserem, przelac do keksowki, piec 50-55 min w 180 stopniach, ja pieke bez termoobieguPati Belgia, jesslin87, magda sz, Weridiana, Zetka lubią tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Pomarańcza to chodzący alergen. Ja do 6 msc jadę na cycku.
Paula ja Ci tego zycze, ale sama ostatnio moglas sie przekonac, ze teoria teoria, a w praktyce to roznie wychodzi i Twoje kp stalo pod znakiem zapytania. Wiekszosc z nas tu zakladala, ze da rade lub bedzie sie starala wykarmic dziecko piersia przynajmniej do 6 miesiaca, ale zycie jak widzisz pisze rozne scenariusze, who moze i jest "guru", ale zdrowy rozsadek przede wszystkim.Zetka lubi tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Tylko jest to produkt wysoko przetworzony, ma duzo mniej wartosci niz zwykla kasza. A to nie w tej kszy jest jeszcze maka pszenna czy olej palmowy?
Skład jest taki: mleko modyfikowane 56,5%, kaszka manna (z pszenicy) 33,8%, odutłuszczone mleko z proszku, odmimeralizowana serwatka w proszku, naturalny aromat waniliowy. Zły skład?Paula_071 lubi tę wiadomość
-
lys wrote:Moja córka złapała mnie za nos po czym mnie oplula a teraz mnie szczypie
Ach te przejawy miłości
mój też uwielbia szczypać zwłaszcza cycka jak jeostatnio odkrył nową zabawe zaciska dziąsła na cycku a rękami cycka wypycha
Hermiona, lys, Weridiana, jesslin87, Zetka, Amberla lubią tę wiadomość
-
lys wrote:Moja córka złapała mnie za nos po czym mnie oplula a teraz mnie szczypie
Ach te przejawy miłościAska87, lys, Weridiana, jesslin87, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Pati Belgia wrote:Moja tez tak robi a najbardziej lubi ciagnąć mnie na włosy
no ciagniecie za włosy to numer jeden z zabaw...
no i ostatnio u lekarza mnie tak złapał i nie puścił to lekarka go badałą a ja taka nachylona nad nimi bo nie byo szans żeby puścił, a tak przynajmniej nie ryczał i sie nie wyrywałWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 17:21
Pati Belgia lubi tę wiadomość
-
Aska87 - Miłka też tak robi, ale odstawiam ją wtedy na chwilę i mówię, że albo gryzienie albo karmienie
Co do przewrotów, to do niedawna przewracała się tylko na boczek (zaczynając od nóg w górze), a teraz już potrafi na brzuszek i się wtedy wkurza, bo nie lubi leżeć na brzuchu. Raz też podobno przewróciła się z brzucha na plecy, ale nie widziałam tego.
Brzuch mam, stwierdziłam, niezły, ale to po 2 dniach ćwiczeń pod rząd. Jak nie ćwiczę, to choć brzuch nie jest zbyt obtłuszczony, to po posiłku robi się duży, bo mięśnie słabo trzymają bebechy. Mój mąż ma morderczy plan treningowy na brzuch, kiedyś ćwiczyliśmy razem, potem w ciąży przestałam, ale teraz muszę do tego wrócić
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4791d3ca3be.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 20:59
lys, Agaata, Pulpecja, aaaaga, Weridiana, magda sz, Neyla, jesslin87, Paula_071, Martucha86, Zetka, sylwucha89, Amberla, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Tak apropos tego żywienia i zaleceń, to jeszcze takie coś mi się nasunęło: rozmawiałam ostatnio z mamą, właśnie odnośnie rozszerzania diety, zaleceń WHO, schematów itd. Ja jestem w tym temacie bardziej nakręcona niż moja mama - ona oczywiście uważa, że kp jest super, 6 msc tylko na mleku matki też super, ale powiedziała mi coś, co jest chyba dość znaczące. Stwierdziła, że nie powinnam się aż tak fiksować na książkowej wiedzy i na teorii, bo z książek dziecka nie wychowam, że ona wychowała nas dwoje, 36 lat pracuje na oddziale, wiele lat w przychodni, wiele dzieci widziała. Schematów, teorii, coraz to nowszych zasad itp przerobiła już tyle, że nie jest w stanie tego zliczyć i naprawdę wg niej najważniejsze co można zrobić to zachować zdrowy rozsądek. I nie ma co być takim kategorycznym, bo książki traktują wszystkie dzieci jednakowo, a ona dobrze wie, że ile dzieci tyle przypadków i zaleciła mi lekkie wyluzowanie, włączenie swojego rozumu zamiast tabel i schematów, bo jak to powiedziała - po drodze do dorosłości dziecka będzie jeszcze tyle różnych spraw, problemów i nieprzewidzianych sytuacji, że jeszcze dużo elastyczności mi się przyda. W sumie to sporo w tym racji.
Pati Belgia, apaczka, lys, Pulpecja, aaaaga, Weridiana, magda sz, AgaSad, jesslin87, Paula_071, Martucha86, Zetka, witaminkab, sylwucha89, Amberla lubią tę wiadomość
-
lys wrote:Pati to ciekawe co napisałaś. Jest coś jeszcze co u Was podają po 4m a w PL nie?
Warzywa: ziemniak, bakłażan, kalafior, brokuły, chińska kapusta, cukinia, seler, sałatę, dynie, czerwony burak, szpinak, pomidor, rzeżucha, korzeń kopru włoskiego, marchewkę i cykorię.
Owoce: jabłko, banan, cytryna, kiwi, mandarynka, mango, melon, brzoskwinia, gruszka, nektarynki, grejpfrut, śliwka i pomarańczy.
Jakby kogoś jeszcze interesowało to napisze co od 6 miesiąca.
Dodam, ze ja bede sie do tego zalecała tylko od 5,5 miesiąca bo karmie cycem chyba, ze coś sie zmieni i nie bede miała wyjścia, bo z Marcelem robiłam tak samo i on na dzien dzisiejszy je wszystko. Nie lubi tylko wątróbki i pieczarek. A ze był od 3,5 miesiąca ze względy na refluks na mm nie miałam dylematu kiedy zacząćlys, małaMyszka, Weridiana, Laura, jesslin87, Zetka, Amberla lubią tę wiadomość
-
Agaata wrote:Paula, nie wiem co jest z Twoim czy Myszki dzieckiem.
Co do AZS - warto poczytać:
http://pediatria.mp.pl/choroby/skora/show.html?id=62304
Edit: Dzieci czują i swędzenie i ból, bo ich skóra jest unerwiona. -
małaMyszka wrote:Mój dochodzi do siebie po maści zrobionej a drapał się stopa o stopę... I wycierał łydki w ciuchy
a dostajecie coś antyhistaminowego? Wiem, że jakieś krople antyhistaminowe (czy też syrop) podaję się niemowlętom w takich przypadkach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 18:31
małaMyszka lubi tę wiadomość