X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zetka, wydaje mi się, ze możesz podać samą albo pomieszac z owocami, które dziecku już dawałaś, dla smaku.
    Nie wiem jak dziewczyny, ale ja na samym początku zaczynam od warzyw, kilka dni jedno, potem inne, potem np zmieszane, a następnie owoce. Ja wprowadzam owoce zamiast warzyw w danym dniu, tylko żeby sprawdzić jak reaguje itp. Ustalanie poszczególnych posiłków to u mnie będzie kolejny etap jak już większość smaków pozna. Wtedy owoce do śniadania np z kaszką czy twarożkiem albo na deserek w ramach podwieczorku a na obiadek zupka czy coś tam innego.

Zetka lubi tę wiadomość

201508091565.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja już nic nie pamiętam :) tak właśnie się zastanawiam w jakim wieku dziecko już może zjeść dwa słoiczki i obiadek i deserek.
    Starszemu dawałam deserek do kaszki i ciągnął z butli, ale nie pamiętam kiedy.

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a te niekapki które kupowałyście to od kiedy będziecie używać? Od 6 miesiąca powinno się zacząć naukę picia z otwartego kubka i się zastanawiam, czy zatem niekapek np. na wyjście a w domu otwarty kubek?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    Właśnie ja już nic nie pamiętam :) tak właśnie się zastanawiam w jakim wieku dziecko już może zjeść dwa słoiczki i obiadek i deserek.
    Hm, dobre pytanie, kiedy? Wydaje mi się, ze moja Tośka to tak do 7-8 miesięcy to jadła tak z doskoku, ale coraz więcej. Wiesz, na zasadzie, ze jak widziałam, ze jej nic raczej nie szkodzi to w ciągu dnia jadla jakąś zupkę, potem np same owoce, albo mieszane z biszkoptami czy kaszką. Czasami wsadzałam do krzesełka jak np gotowałam i dawałam jej tam coś w stylu brokuł czy marcheweczka ugotowane na parze, ale to musiała mieć co najmniej 8 miesięcy bo miała kilka ząbków i sobie tam ciamkała. Poza tym miała pierś oczywiście. Jakoś tak stopniowo to szło. Kurde, trzeba było sobie zapisywać, bo też już dokładnie nie pamiętam.

Zetka, Weridiana lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Dziewczyny a te niekapki które kupowałyście to od kiedy będziecie używać? Od 6 miesiąca powinno się zacząć naukę picia z otwartego kubka i się zastanawiam, czy zatem niekapek np. na wyjście a w domu otwarty kubek?
    Ja niekapek już daje. Oczywiście młoda nie bardzo umie ciagnąć, ale nauczy się :-)

lys, aaaaga lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c46af52d2251.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7a44f178864.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 18:05

lys, Zetka lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka, u mnie dopiero po 3 tygodniach Julka zjada caly sloiczek zupki, a co do deseru nie stanowi on oddzielnego posilku tylko daje go tak 30-60 minut po mleku.
    Na poczatku dawalam po 1/3 sloiczka warzywek i 1/3 deserku, ale to bylo na zasadzie uczenia sie nowych smakow. Teraz obiadek jest pelnym posilkiem. Tylko u nas jest tak, ze Julka zjada mi po 100ml mleka jednorazowo i to jej starcza na 2h, niby wg zalecen na mm rozrachunek wychodzi tak samo, tyle, ze czesciej musimy sie karmic. Nawet jak uda mi sie ja przetrzymac, to i tak zjada 100. No jest to mniej wygodne, ale ja sie bardzo ciesze, ze zjada ze smakiem :)

Co do mieska ja zaczne wprowadzac w nastepnym tygodniu, ale nie mam zamiaru dawac codziennie, tak z 3 razy w tygodniu mysle, raz w tygodniu rybka.

Co do glutenu ja gotuje pol lyzeczki manny w 20-30 ml wody i dodaje do deserku lub zupki, ale co tak z 5 razy w tygodniu, dzis akurat nie dalam. '

Wiecej grzechow nie pamietam :)

Zetka lubi tę wiadomość

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    myślę nad taką kaszką
    BoboVita Porcja zbóż Kaszka mleczna kukurydziano-ryżowa po 4 miesiącu 210 g
    w składzie
    mleko modyfikowane - 55,1% [odmineralizowana serwatka w proszku (z mleka), odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowy, rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy) - zawiera lecytynę sojową, węglan wapnia, witaminy (C, niacyna, kwas pantotenowy, E, B1, B6, A, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), dwufosforan żelazowy, siarczan cynku, siarczan miedzi, jodek potasu], mąki ze zbóż - 35,7% (kukurydziana - 21,4%, ryżowa - 14,3%), odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowana serwatka w proszku (z mleka), Ciemne drobiny w kaszce pochodzą ze zbóż.

co myslicie?

a tak w ogóle to spróbuję Was nadrobić, bo wczoraj Czeczenia mnie wykończyła, do tego miałam seminarium, więc małego w samochód i sru...

Zdecydowanie za dlugi sklad. Nie lepiej podac zwykla kasze manna? Taniej i zdrowiej :-)

Dzisiaj maz w garazu rozmawial z polozna z dolu co udrozniala mi kanaliki. Jak powiedzial jej, ze bede chciala podawac malemu kaszke to sie wzdrygnela, zeby tegonie robic bonam sie dziecko roztyje. Hm... musze do niej podejsc i pogadac co dokladnie miala na mysli, bo moj maz nie wie kiedy, jak ani nic...

U nas dzisiaj bedzie ksiadz. Musialam pozyczyc od mamy krzyz i swiece, bo swojego jeszcze sie nie dorobilam;)

Zetka, Pulpecja, jesslin87 lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Zetka, u mnie dopiero po 3 tygodniach Julka zjada caly sloiczek zupki, a co do deseru nie stanowi on oddzielnego posilku tylko daje go tak 30-60 minut po mleku.
    Na poczatku dawalam po 1/3 sloiczka warzywek i 1/3 deserku, ale to bylo na zasadzie uczenia sie nowych smakow. Teraz obiadek jest pelnym posilkiem. Tylko u nas jest tak, ze Julka zjada mi po 100ml mleka jednorazowo i to jej starcza na 2h, niby wg zalecen na mm rozrachunek wychodzi tak samo, tyle, ze czesciej musimy sie karmic. Nawet jak uda mi sie ja przetrzymac, to i tak zjada 100. No jest to mniej wygodne, ale ja sie bardzo ciesze, ze zjada ze smakiem :)

Co do mieska ja zaczne wprowadzac w nastepnym tygodniu, ale nie mam zamiaru dawac codziennie, tak z 3 razy w tygodniu mysle, raz w tygodniu rybka.

Co do glutenu ja gotuje pol lyzeczki manny w 20-30 ml wody i dodaje do deserku lub zupki, ale co tak z 5 razy w tygodniu, dzis akurat nie dalam. '

Wiecej grzechow nie pamietam :)

Dziękować :)
    A ta mannę dodajesz wszystko co Ci wyjdzie? Bo ja właśnie nie wiem czy to ma być pół łyżeczki suchej i wszystko co z tego wyjdzie, czy pół łyżeczki po ugotowaniu.

małaMyszka lubi tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulpecja, no dokładnie, tez żałuję że nie zapisywalam :)

Pulpecja, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę w wannie a w kieliszku od wina malinowe (rozowe) wapno :) i tak się oszukuje że to Rose :)

Za tych co nie mogą! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 18:30

Pulpecja, lys, jesslin87, mamasia, Paula_071, apaczka, aaaaga, magda sz, Amberla, Pati Belgia, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, pewnie chodziło o to, że Tomek ładnie rośnie i ma apetyt, a kaszka wiadomo, bardziej kaloryczna.

To teraz ja będę mistrzynią monologow..
    Ide na allegro wydać resztę pieniędzy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 18:32

niecierpliwa, Paula_071, apaczka, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla najlepszosci :-*

Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, z tym że od kaszki dziecko się roztyje to chyba lekka przesada. Zależy jaka kaszka, ile będziesz dawać no i ogólnie jak będziesz dziecko żywić oprócz tego.

niecierpliwa, Paula_071, Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:

Lys, teoria teorią, a ja jakoś nie wierzę w to, że dziecko 6 miesięczne będzie tak chętnie uczyć się pić z otwartego kubka. Trzeba popróbować co dla dziecka będzie wygodne. Ja kupuję niekapek i może dokupię ten doidy cup, zobaczę jeszcze. Moja koleżanka mi powiedziała, że jej syn niekapka nie dotknął, otwartego też nie i pił w kubku takim zamkniętym, ale nie niekapku, z Ikei. U drugiej sprawdził się niekapek, a u trzeciej z kolei było zaprzyjaźnienie się z butelką po 6 miesiącu i żadne kubki się nie sprawdziły. Trudno teraz powiedzieć co będzie ok, zobaczymy.

niecierpliwa, lys, Zetka, Weridiana, Amberla lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka...szybkie pytanie. Któraś z Was jest juz po zmianie fotelika samochodowego? Właśnie dzisiaj zobaczyłam ze główka malej jest na równi z końcem fotelika. Jaki wybrać? :(

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula co do kaszki to moim zdaniem zalezy od tego ile tej kaszki dziecko zjada i od uwarunkowan, bo mam kolezanki, ktore od samego poczatku mialy mleko manna zaciagane i sa szczuple i zawsze byly.

Mimo iz ja kaszke daje codziennie nie uwazam, ze daje jej duzo, bo opakowanie 150g mialam od 20 grudnia i wczoraj skonczylam, kleik tez mam na 3 tygodnie, wiec sadze ze to jakos mega duzo nie jest, zwlaszcza ze na opakowaniu podaja, ze jest to na 8 porcji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 19:20

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    Dziękować :)
    A ta mannę dodajesz wszystko co Ci wyjdzie? Bo ja właśnie nie wiem czy to ma być pół łyżeczki suchej i wszystko co z tego wyjdzie, czy pół łyżeczki po ugotowaniu.

Pol lyzeczki suchej :)

Zetka lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:

Jakby patrzec na gramature to mi obiadku zjada 125g, a owocow 190g mamy na 2 razy

Zetka lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ja wale monolog :D

aaaaga lubi tę wiadomość

‹‹ 2962 2963 2964 2965 2966 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ