X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zetka, wydaje mi się, ze możesz podać samą albo pomieszac z owocami, które dziecku już dawałaś, dla smaku.
    Nie wiem jak dziewczyny, ale ja na samym początku zaczynam od warzyw, kilka dni jedno, potem inne, potem np zmieszane, a następnie owoce. Ja wprowadzam owoce zamiast warzyw w danym dniu, tylko żeby sprawdzić jak reaguje itp. Ustalanie poszczególnych posiłków to u mnie będzie kolejny etap jak już większość smaków pozna. Wtedy owoce do śniadania np z kaszką czy twarożkiem albo na deserek w ramach podwieczorku a na obiadek zupka czy coś tam innego.

Zetka lubi tę wiadomość

201508091565.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja już nic nie pamiętam :) tak właśnie się zastanawiam w jakim wieku dziecko już może zjeść dwa słoiczki i obiadek i deserek.
    Starszemu dawałam deserek do kaszki i ciągnął z butli, ale nie pamiętam kiedy.

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a te niekapki które kupowałyście to od kiedy będziecie używać? Od 6 miesiąca powinno się zacząć naukę picia z otwartego kubka i się zastanawiam, czy zatem niekapek np. na wyjście a w domu otwarty kubek?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    Właśnie ja już nic nie pamiętam :) tak właśnie się zastanawiam w jakim wieku dziecko już może zjeść dwa słoiczki i obiadek i deserek.
    Hm, dobre pytanie, kiedy? Wydaje mi się, ze moja Tośka to tak do 7-8 miesięcy to jadła tak z doskoku, ale coraz więcej. Wiesz, na zasadzie, ze jak widziałam, ze jej nic raczej nie szkodzi to w ciągu dnia jadla jakąś zupkę, potem np same owoce, albo mieszane z biszkoptami czy kaszką. Czasami wsadzałam do krzesełka jak np gotowałam i dawałam jej tam coś w stylu brokuł czy marcheweczka ugotowane na parze, ale to musiała mieć co najmniej 8 miesięcy bo miała kilka ząbków i sobie tam ciamkała. Poza tym miała pierś oczywiście. Jakoś tak stopniowo to szło. Kurde, trzeba było sobie zapisywać, bo też już dokładnie nie pamiętam.

Zetka, Weridiana lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Dziewczyny a te niekapki które kupowałyście to od kiedy będziecie używać? Od 6 miesiąca powinno się zacząć naukę picia z otwartego kubka i się zastanawiam, czy zatem niekapek np. na wyjście a w domu otwarty kubek?
    Ja niekapek już daje. Oczywiście młoda nie bardzo umie ciagnąć, ale nauczy się :-)

lys, aaaaga lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c46af52d2251.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7a44f178864.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 18:05

lys, Zetka lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka, u mnie dopiero po 3 tygodniach Julka zjada caly sloiczek zupki, a co do deseru nie stanowi on oddzielnego posilku tylko daje go tak 30-60 minut po mleku.
    Na poczatku dawalam po 1/3 sloiczka warzywek i 1/3 deserku, ale to bylo na zasadzie uczenia sie nowych smakow. Teraz obiadek jest pelnym posilkiem. Tylko u nas jest tak, ze Julka zjada mi po 100ml mleka jednorazowo i to jej starcza na 2h, niby wg zalecen na mm rozrachunek wychodzi tak samo, tyle, ze czesciej musimy sie karmic. Nawet jak uda mi sie ja przetrzymac, to i tak zjada 100. No jest to mniej wygodne, ale ja sie bardzo ciesze, ze zjada ze smakiem :)

Co do mieska ja zaczne wprowadzac w nastepnym tygodniu, ale nie mam zamiaru dawac codziennie, tak z 3 razy w tygodniu mysle, raz w tygodniu rybka.

Co do glutenu ja gotuje pol lyzeczki manny w 20-30 ml wody i dodaje do deserku lub zupki, ale co tak z 5 razy w tygodniu, dzis akurat nie dalam. '

Wiecej grzechow nie pamietam :)

Zetka lubi tę wiadomość

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    myślę nad taką kaszką
    BoboVita Porcja zbóż Kaszka mleczna kukurydziano-ryżowa po 4 miesiącu 210 g
    w składzie
    mleko modyfikowane - 55,1% [odmineralizowana serwatka w proszku (z mleka), odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowy, rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy) - zawiera lecytynę sojową, węglan wapnia, witaminy (C, niacyna, kwas pantotenowy, E, B1, B6, A, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), dwufosforan żelazowy, siarczan cynku, siarczan miedzi, jodek potasu], mąki ze zbóż - 35,7% (kukurydziana - 21,4%, ryżowa - 14,3%), odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowana serwatka w proszku (z mleka), Ciemne drobiny w kaszce pochodzą ze zbóż.

co myslicie?

a tak w ogóle to spróbuję Was nadrobić, bo wczoraj Czeczenia mnie wykończyła, do tego miałam seminarium, więc małego w samochód i sru...

Zdecydowanie za dlugi sklad. Nie lepiej podac zwykla kasze manna? Taniej i zdrowiej :-)

Dzisiaj maz w garazu rozmawial z polozna z dolu co udrozniala mi kanaliki. Jak powiedzial jej, ze bede chciala podawac malemu kaszke to sie wzdrygnela, zeby tegonie robic bonam sie dziecko roztyje. Hm... musze do niej podejsc i pogadac co dokladnie miala na mysli, bo moj maz nie wie kiedy, jak ani nic...

U nas dzisiaj bedzie ksiadz. Musialam pozyczyc od mamy krzyz i swiece, bo swojego jeszcze sie nie dorobilam;)

Zetka, Pulpecja, jesslin87 lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Zetka, u mnie dopiero po 3 tygodniach Julka zjada caly sloiczek zupki, a co do deseru nie stanowi on oddzielnego posilku tylko daje go tak 30-60 minut po mleku.
    Na poczatku dawalam po 1/3 sloiczka warzywek i 1/3 deserku, ale to bylo na zasadzie uczenia sie nowych smakow. Teraz obiadek jest pelnym posilkiem. Tylko u nas jest tak, ze Julka zjada mi po 100ml mleka jednorazowo i to jej starcza na 2h, niby wg zalecen na mm rozrachunek wychodzi tak samo, tyle, ze czesciej musimy sie karmic. Nawet jak uda mi sie ja przetrzymac, to i tak zjada 100. No jest to mniej wygodne, ale ja sie bardzo ciesze, ze zjada ze smakiem :)

Co do mieska ja zaczne wprowadzac w nastepnym tygodniu, ale nie mam zamiaru dawac codziennie, tak z 3 razy w tygodniu mysle, raz w tygodniu rybka.

Co do glutenu ja gotuje pol lyzeczki manny w 20-30 ml wody i dodaje do deserku lub zupki, ale co tak z 5 razy w tygodniu, dzis akurat nie dalam. '

Wiecej grzechow nie pamietam :)

Dziękować :)
    A ta mannę dodajesz wszystko co Ci wyjdzie? Bo ja właśnie nie wiem czy to ma być pół łyżeczki suchej i wszystko co z tego wyjdzie, czy pół łyżeczki po ugotowaniu.

małaMyszka lubi tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulpecja, no dokładnie, tez żałuję że nie zapisywalam :)

Pulpecja, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę w wannie a w kieliszku od wina malinowe (rozowe) wapno :) i tak się oszukuje że to Rose :)

Za tych co nie mogą! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 18:30

Pulpecja, lys, jesslin87, mamasia, Paula_071, apaczka, aaaaga, magda sz, Amberla, Pati Belgia, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, pewnie chodziło o to, że Tomek ładnie rośnie i ma apetyt, a kaszka wiadomo, bardziej kaloryczna.

To teraz ja będę mistrzynią monologow..
    Ide na allegro wydać resztę pieniędzy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 18:32

niecierpliwa, Paula_071, apaczka, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla najlepszosci :-*

Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, z tym że od kaszki dziecko się roztyje to chyba lekka przesada. Zależy jaka kaszka, ile będziesz dawać no i ogólnie jak będziesz dziecko żywić oprócz tego.

niecierpliwa, Paula_071, Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:

Lys, teoria teorią, a ja jakoś nie wierzę w to, że dziecko 6 miesięczne będzie tak chętnie uczyć się pić z otwartego kubka. Trzeba popróbować co dla dziecka będzie wygodne. Ja kupuję niekapek i może dokupię ten doidy cup, zobaczę jeszcze. Moja koleżanka mi powiedziała, że jej syn niekapka nie dotknął, otwartego też nie i pił w kubku takim zamkniętym, ale nie niekapku, z Ikei. U drugiej sprawdził się niekapek, a u trzeciej z kolei było zaprzyjaźnienie się z butelką po 6 miesiącu i żadne kubki się nie sprawdziły. Trudno teraz powiedzieć co będzie ok, zobaczymy.

niecierpliwa, lys, Zetka, Weridiana, Amberla lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka...szybkie pytanie. Któraś z Was jest juz po zmianie fotelika samochodowego? Właśnie dzisiaj zobaczyłam ze główka malej jest na równi z końcem fotelika. Jaki wybrać? :(

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula co do kaszki to moim zdaniem zalezy od tego ile tej kaszki dziecko zjada i od uwarunkowan, bo mam kolezanki, ktore od samego poczatku mialy mleko manna zaciagane i sa szczuple i zawsze byly.

Mimo iz ja kaszke daje codziennie nie uwazam, ze daje jej duzo, bo opakowanie 150g mialam od 20 grudnia i wczoraj skonczylam, kleik tez mam na 3 tygodnie, wiec sadze ze to jakos mega duzo nie jest, zwlaszcza ze na opakowaniu podaja, ze jest to na 8 porcji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 19:20

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    Dziękować :)
    A ta mannę dodajesz wszystko co Ci wyjdzie? Bo ja właśnie nie wiem czy to ma być pół łyżeczki suchej i wszystko co z tego wyjdzie, czy pół łyżeczki po ugotowaniu.

Pol lyzeczki suchej :)

Zetka lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:

Jakby patrzec na gramature to mi obiadku zjada 125g, a owocow 190g mamy na 2 razy

Zetka lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ja wale monolog :D

aaaaga lubi tę wiadomość

‹‹ 2962 2963 2964 2965 2966 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ