X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Powiem wam, że tak patrzę na ten swój brzuch codziennie i nic nie widzę. Generalnie schudłam, piersi mi się powiększyły, mogłabym spokojnie paradować w stroju kąpielowym i nikomu by do głowy nie przyszło, że mogę być w ciąży. Ciekawe kiedy mi wywali brzuch... Ponoć od 1 tygodnia II trymestru powinno się przybywać na wadze ok 0,5 kg tygodniowo. Zobaczymy jak to będzie u mnie...

A mi nikt nie wierzy, że jestem w 3 m-cu... wszyscy myślą, że 5 :P

małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ależ się rozpisałyście!
    Nadrobiłam...
    Wózek, kosz Mojżesza, pościel, pierwszą wyprawkę do szpitala już mamy dawno wybraną. Teraz tylko musimy poczekać do czerwca i powoli wszystko kupować... Ciuszków mam mnóstwo jeszcze po moim mężu i szwagierce, są prawdopodobnie przebrane i czekają na pranie i prasowanie, ale to też gdzieś w czerwcu... Myślę, że codziennie moja teściowa i szwagierka coś kupuje, jak nie śpiochy, to pajaca, jak nie pajaca to kaftanik, jak nie kaftanik to kocyk i tak w kółko. Ostatnio nie wytrzymałam i powiedziałam, że rożki i wyprawkę sama sobie kupię. Z resztą w moim pamiętniku ostatnio napisałam jak mnie potraktowały, więc postanowiłam, że od tego momentu będę się odzywać. Nie muszą mi wszystkiego kupować. Wiem, że to z radości, ale bez przesady. Mam prawo wybrać pościel i wystrój pokoju dla naszego dziecka. Koniec z tym. Od początku teściowa próbuje przekonać mnie do typowo głębokiego wózka a nie takiego 2w1 czy 3w1. Tłumaczę jej, że nie będę go targać za każdym razem na pierwsze piętro, bo jej się tak podoba. Tym bardziej, że najczęściej będę z psem schodzić, więc jedno pociągnięcie i lecimy ze schodów. Postanowiłam, że jeśli go kupi, to na pewno będzie taki jaki jej się podoba, poproszę od razu o zwrot do sklepu albo niech sama go sobie weźmie i jeździ... Gdzie taki wózkiem po lesie albo na spacer nad morze? Zero praktyczności, a jeśli ma tylko być i się podobać, to ja jednak podziękuję. Może trochę hormonalnie do tego podchodzę, ale po ostatniej sytuacji odechciało mi się wszystkiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 13:16

psioszka11, Cassie, zabka11, futuremama, mamasia lubią tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojecia kto jest lokatorem, wczoraj lekarz powiedzial ze moze byc zarowno chlopczyk jak i dziewczynka bo na tym etapie wszystko jest identyczne ale z drugiej strony mysle ze wiele dziewczyn na etapie 13tc i po badaniu genetycznym widzialy siusiaki ja tam patrzylam i patrzylam ale siusiaka nie widzialam.
    Czuje sie na dziewczynke.
    Za 4 tyg prawdopodobnie bedzie juz wiadomo ale prawda jest taka ze dopiero uwierze jak urodze.

małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość

• Sana Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Jak zwykle nie mam sił Was nadrabiać... :P mam nadzieję, że wszystko u Was ok :)
    Buziaki :)

małaMyszka lubi tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dałyście mi do myslenia w kwestii tego koszta Mojżesza...
    jak długo on może posłużyć???
    chyba do momentu jak dziecko zacznie sie przekręcać, bo wtedy to juz nie jest bezpieczne...(czyli max 4 miesiace)
    macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

ja myslę o łóżeczku turystycznym jasnym, chce aby było na kółkach,bo wdzień bedę sobie stawiac łóżeczko w salonie a tylko na noc do naszej sypialni.
    także dla mnie musi byc łóżeczko mobilne.

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz nawet przed ciążą stwierdziłam ze musze miec kosz mojzesza :) Pierwsze dni tygodnie maluszka bedzie sobie w nim spał w naszej sypialni, a w dzień bedziemy prznosic go do salonu, a jak wyrosnie z niego to juz bedzie spac w swoim pokoiku w łóżeczku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 14:00

mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te kosze sa cudowne ale tez sporo kosztuja.

Mieszkajac w PL mialam 2 lozeczka, jedno drewniane w sypialni drugie turystyczne w salonie. Uklad mieszkania mialam na jednym poziomie wiec to turystyczne wedrowalo pomiedzy kuchnia a salonem i robilo bardziej za kojec, nie ukrywal ze dzieci wiele razy w nim zasnely wtedy tylko przykrywalam dziecko i spalo tak dlugo jak mialo ochote.

• futuremama Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wcześniej byłam strasznie napalona na ten kosz, a potem jakoś mi przeszło. Stwierdziłam, że wolę żeby od początku dzidziuś miał swoje stałe miejsce że tak powiem, a nie trochę tu trochę tu.
    Widziałam że niektóre mamy na początku zamiast klasycznego ochraniacza maja tak jakby wyłożone łóżeczko poduszeczkami (przywiazanymi) i mi się spodobał ten pomysł - mniejsze ryzyko że dziecku coś się stanie a przestrzeń nie taka wielka dla malutkich okruszków :)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam kosz mojżesza i nam posłużył 3 mce. Mega wygoda. Synek w nim sypiał przy naszym łóżku. Po trzech miesiącach przenieśliśmy go do jego pokoiku do łóżeczka drewnianego. Ponoć dla dziecka właśnie najlepiej przenosić do własnego pokoju jak ma 3mce, albo dopiero 9-12mcy (ze względu na psychikę), tak mówili na szkole rodzenia :)

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś za namową Pauli_071 (kiedyś był poruszany ten temat na wątku) po te badania na CMV udałam się do diagnostyki i fatycznie w porównaniu do luxmedu cena łącznie ok 40%! niższa. I nie będę się prosiła jakieś lekarki o skierowanie, o! :)

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kosz daje bezpieczeństwo i daje dziecku odczucia jakby nadal było w brzuchu. Też myślałam, że kupimy od razu łóżeczko, ale podobno psychika malucha jest taka, że w wielkim łóżku czuje się niespokojnie, ma za dużo miejsca i wolnej przestrzeni. W sumie jak o tym pomyślałam, to też nie chciałabym być wrzucona do wielkiego "pudła", jak w brzuszku było mi wygodnie, namacalnie i bezpiecznie. Posłuży na max 3-4 miesiące, ale to i tak długo. My chcemy takie na kółkach, więc maluch nie będzie przenoszony z miejsca na miejsce, tylko cały czas będzie "u siebie"

mamasia lubi tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia wrote:
    Dziś za namową Pauli_071 (kiedyś był poruszany ten temat na wątku) po te badania na CMV udałam się do diagnostyki i fatycznie w porównaniu do luxmedu cena łącznie ok 40%! niższa. I nie będę się prosiła jakieś lekarki o skierowanie, o! :)

A wyrobiłaś sobie kartę stałego klienta?:)

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ochraniaczy- ja właśnie takie poduszeczki mam zamiar kupic :)

http://allegro.pl/11cz-posciel-dla-dzieci-100x135-lub-90x120-34wzory-i5038528899.html

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    A wyrobiłaś sobie kartę stałego klienta?:)

Tak, dzięki za podpowiedzi :) i faktycznie nawet moje wyniki z 2009 roku tam są :D

małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama - od tamtej sytuacji będę mówiła co mi pasuje a co nie. Wiem, że jeszcze czekają nas dobre rady z każdej strony. Choć nie powiem, teściowa jest położną - oddziałową przez 30 lat, więc jej rady będą akurat cenne, ale też nie do przesady. Już mężowi powiedziałam, że jak będą przesiadywać u nas dłużej jak 5 dni pod rząd, to zamykam drzwi i udaję, że mnie nie ma. Wyłączę telefon i mam w nosie.

mamasia, zabka11 lubią tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    futuremama - od tamtej sytuacji będę mówiła co mi pasuje a co nie. Wiem, że jeszcze czekają nas dobre rady z każdej strony. Choć nie powiem, teściowa jest położną - oddziałową przez 30 lat, więc jej rady będą akurat cenne, ale też nie do przesady. Już mężowi powiedziałam, że jak będą przesiadywać u nas dłużej jak 5 dni pod rząd, to zamykam drzwi i udaję, że mnie nie ma. Wyłączę telefon i mam w nosie.

i dobrze! musisz być choć trochę asertywna :)!

bzkxskf.png
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super pomysł z tym koszem mojżesza, ja nawet o tym nie słyszałam... :-) teraz też rozważę taką opcję.
    Dziś ginekolog, boje sie.... 3majcie kciuki!!

mamasia, futuremama, Paula_071, zabka11, Cassie, sylwucha89, małaMyszka, Maniuś lubią tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebycmama wrote:
    Dziewczyny super pomysł z tym koszem mojżesza, ja nawet o tym nie słyszałam... :-) teraz też rozważę taką opcję.
    Dziś ginekolog, boje sie.... 3majcie kciuki!!

kciuki zaciśnięte :D

futuremama, małaMyszka lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, wiesz bo tak jak moja koleżanka... ok rozumiem jakiś czas temu rodziła i sporo rzeczy jest ciekawych. Ale jak np. jest przeciwna przywozeniu dziecka ze szpitala w foteliku, jest za wożeniem w gondoli. I jakby szukała u mnie poparcia, a ja się nie zgodzę. I zaczęła mówić że dziecko skulone że coś tam... ucięłyśmy temat, bo ja się nie zgodze i tyle. To że wg niej jest tak to nie znaczy że tez tak musze myśleć. jest taki fajny obrazek...
    http://www.tasteaway.pl/2014/07/30/nie-dogodzisz-ludzie-zawsze-beda-gadac/

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    No tak, wiesz bo tak jak moja koleżanka... ok rozumiem jakiś czas temu rodziła i sporo rzeczy jest ciekawych. Ale jak np. jest przeciwna przywozeniu dziecka ze szpitala w foteliku, jest za wożeniem w gondoli. I jakby szukała u mnie poparcia, a ja się nie zgodzę. I zaczęła mówić że dziecko skulone że coś tam... ucięłyśmy temat, bo ja się nie zgodze i tyle. To że wg niej jest tak to nie znaczy że tez tak musze myśleć. jest taki fajny obrazek...
    http://www.tasteaway.pl/2014/07/30/nie-dogodzisz-ludzie-zawsze-beda-gadac/

dobre, dobre :D i święta racja :) każdy ma swój rozum i może się ewentualnie radzić, ale nikomu nie narzucać swoich racji czy rad

bzkxskf.png
‹‹ 312 313 314 315 316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ