X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie, tak jak pisala Niecierpliwa, podaj około 2-2,5h po piersi.

apaczka lubi tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka dzięki trochę w tym mojej winy jest bo obcinalam jak leżała.
    Ulzylo mi jednak bo w drodze do szkoły , jak odwozilam starszą paznokieć wypłynął i Laura jej wyciągnęła ufff

Zetka poszukam linków :-)

Zetka, magda sz, lys, mamasia, zabka11, Amberla lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Ona daj znac, co powiedzial lekarz odnosnie tych wymiotow

Jednak czekamy do poniedzialku , maz zostanie z mala na polu a ja poczekam w kolejce do lekarza. Boje sie ja wziac do tej poczekalni pelnej chorych dzieci , zeby czegos znow nie zlapala .
    Dzis sprobuje dac jej troche mniej tego jedzenia i wydluzyc przerwy - cholera , moze ja przekarmiam ? .

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Tomka nigdy nie bylo odruchu wymiotnego. Jedynce co mu nie smakowalo to gorzka marchewka, wszystko inne je ze smakiem i to ja przerywam jedzenie, bo stwuerdzam ze juz wystarczy.

Znowu po odlozeniu do lozeczka zasnal na brzuchu. I jak mu obciąć paznokcie u nóg?:p

apaczka lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juła najgorszy odruch wymiotny miala po potrawce z krolika z hippa, bo w skladzie byla cebula, ale i tak byla dzielna, bo mimo ze nie smakowalo to zjadla caly

• Zetka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obcinam pazury na żywca. Śpiewam wtedy 'pada snieg' :) przyzwyczaiłam go tak od małego i teraz hipnoza. Ale tylko na paznokcie, bo jak śpiewam i przewijam to i tak biega po lozku :)

Paula_071, Weridiana, zabka11 lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Jednak czekamy do poniedzialku , maz zostanie z mala na polu a ja poczekam w kolejce do lekarza. Boje sie ja wziac do tej poczekalni pelnej chorych dzieci , zeby czegos znow nie zlapala .
    Dzis sprobuje dac jej troche mniej tego jedzenia i wydluzyc przerwy - cholera , moze ja przekarmiam ? .

Nam rehabilitant mowil, ze bedzie nam tak ulewac z 1,5 roku przez napiecie miesniowe brzucha, ale ostatnie 2 tygodnie juz wcale nie ulewala, a tu zas, choc pod cisnieniem na szczescie tylko w srode.

• apaczka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, właśnie wiem, że powinnam wydłużyć odstepy między piersią a posiłkami. Celowo zaczęłam najpierw od tego, że prawie od razu po piersi dawałam papki ale wtedy zależało mi żeby mleko było "daniem głównym" a teraz stopniowo chciałabym wprowadzić jakiś jeden posiłek niemleczny tylko widzę, że póki co u nas jedzenie jest interesujące ale nie służy najedzeniu. Z resztą, mówimy o mojej córce, a to chyba największy sierpniowy niejadek :P No nic, trzeba dalej próbować :)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Hej dziewczyny mam pytanie odnośnie rozszerzania diety typu - czy Wasze dzieci ;)

Otóż u nas nowe smaki spotykają się nawet z akceptacja, nie ma plucia itp, co najwyżej krzywienie się ale nadal ilość, którą mała zje jest niewielka np 1/3 słoiczka 125g czy z 10 -15 łyżeczek kaszki a później zaczyna się marudzenie, odruch wymiotny. Nie wiem, tylko u nas tak jest, że tak mało je? Kurde chciałabym żeby jadła jednak więcej...nowe jedzenie daję z reguły ok godzinę, półtora po piersi.

No i druga sprawa. Natalka często miewa odruch wymiotny, wygląda to jakby trzymała jedzenie w buzi i za bardzo nie wiedziała co z nim zrobić. U Was też tak jest/było?

Odruchu wymiotnego raczej nie zaobserwowałam, raczej skrzywiona mina jakbym mu podała cytrynę, czy coś takiego.
    U nas teraz to wygląda tak, że dzielę na pół słoiczek deserku 125g i podaję na dwa dni - do tego robię na małej ilości wody dwie łyżeczki do herbaty kaszki - Młody zjada 3/4 takiego dania, reszty nie chce, mniej więcej w połowie jedzenia zaczyna się marudzenie, więc jemy trochę na przymus. To też zależy co podam - gruszka mu wyjątkowo smakuje, banany z Gerbera - nie wiem czy w dwa dni zjadł pół słoiczka łącznie (chyba nie). Jabłka też średnio wchodzą.

Co do obiadków - wczoraj zjadł 60g marchewki pomieszanej z cukinią - więcej nie chciał. I w sumie codziennie mniej więcej tak to wygląda, że na obiad zjada 50-60g. I tyle mamy jedzenia na cały dzień.

Wczoraj dałam bardzo mały kawałek gruszki do siatki, żeby zobaczyć, czy się przyjmie - cmokał na całe mieszkanie i opierniczyl cały kawałek. Obawiam się, że moje dziecko będzie niepapkowe i jak wprowadzę mięso i żółtko, to później zacznę podawać w kawałkach częściej jedzenie, może to się sprawdzi.

Echh dzisiaj miałam beznadziejną noc - o 5.30 Młody się obudził chyba 5 raz na karmienie, zobaczyłam, że przesikał pieluchę, więc poszłam mu zmienić - i to był koniec spania... Szalał w łóżku do 6.20 aż mąż wstał i go zabrał na puzzle. O 8.00 mąż wychodził do pracy, to go do mnie przyniósł, a ja i tak nie miałam siły się podnieść. Teraz Młody śpi a ja nie mogłam zasnąć przy nim, a czuję się jak zombie. Chciałabym znowu noce z 1 - 2 pobudkami. I chciałabym wiosnę...

Pulpecja, takie objawy jak opisujesz u nas są od dawna - ze 2 miesiące minimum - a zębów nie ma. Hubert się potwornie ślini (Apaczka może potwierdzić), wpycha zabawki do buzi, wyrywa mi łyżeczkę podczas karmienia i ją gryzie. Mam nadzieję, że te noce to ząbkowanie i chociaż na chwile minie, jak pierwsze zeby wyjdą, bo jak to nie zeby tylko taki etap i będzie trwał najblizsze dwa lata, to chyba palnę sobie w łeb ;-)

apaczka, Pulpecja, zabka11 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    Ja obcinam pazury na żywca. Śpiewam wtedy 'pada snieg' :) przyzwyczaiłam go tak od małego i teraz hipnoza. Ale tylko na paznokcie, bo jak śpiewam i przewijam to i tak biega po lozku :)

U mnie obcinanie paznokci, tylko wtedy, kiedy spi - wlaśnie to zrobilam 10 minut temu.

Zetka lubi tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/show_item.php?item=5941254745

kupiłam ten zestaw.

do tego Aceton najtańszy jak nie masz.

Cleaner semilac aby odtluscic płytkę i uwaga przemywa się nim ostatnią warstwę top bo wydaje się taka klejąca - wcześniej o tym nie wiedziałam

Hardi taki żel dodatkowo wzmacnia paznokieć jak Migotkaa radziła, też polecam

i jeszcze jedna rada jest coś takiego jak Primer super przygotowuje płytkę , polecala mi go rodzinna kosmetyczka . Są dwa rodzaje z kwasami i bez podobno z kwasami lepszy :-)
    Zamówiłam

Zetka lubi tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mialam sen..
    Powiem tak-moja babka (mojego taty mama) jest falszywa itp. To wszystko wyszlo dopiero po smierci dziadka (5lat temu) a tak to ja zawsze myslalam ze to taka super babcia..heh..namieszala w rodzinie nie szok,glupio mi mowic tak bo to jednak moja babcia ale nie szanuje jej i strasznie mnie denerwuje jak ją widze a ona udaje taka milutka. Dla dziadka to pomnik powinnismy postawic ze z nia tyle lat zyl.
    No i dzisiai snilo mi sie ze przyszlam do niej a ona nawalona,tanczy spiewa i jara fajki. Az sie wystraszylam tego sn,wygladala w nim jak psychol.
    Czasami sen to sen,byl i tyle,a czasami jakos tak zostaje w glowie..dziwne.

Chyba ida zabki. Ten kaszelek od czasu do czasu,slini sie strasznie,gorzej spi- dzisiaj 2 razy zjadla i 2 razy smoka dalam,zawsze tylko 2 razy je) no i te zaparcia..czytalam ze moze tez tak byc przy zabkowaniu.
    Na dziaslach ma dwie takie kuleczki w miejscu jedynek,takie płaskorzeźby :p wiecie o co mi chodzi? To sa zabki ktore ida w gore?

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Dzięki, właśnie wiem, że powinnam wydłużyć odstepy między piersią a posiłkami. Celowo zaczęłam najpierw od tego, że prawie od razu po piersi dawałam papki ale wtedy zależało mi żeby mleko było "daniem głównym" a teraz stopniowo chciałabym wprowadzić jakiś jeden posiłek niemleczny tylko widzę, że póki co u nas jedzenie jest interesujące ale nie służy najedzeniu. Z resztą, mówimy o mojej córce, a to chyba największy sierpniowy niejadek :P No nic, trzeba dalej próbować :)

Ja mysle, że to jeszcze za wczesnie na zastepowanie mleka posilkiem niemlecznym - zwlaszcza, ze Natalka mleko w dzień sobie dosc mocno sama ogranicza. Wydaje mi się, że jak wprowadzisz miesko, gluten, jajko, to bedzie latwiej skomponowac pelnowartosciowy posiłek i zastapic mleko, a teraz samymi warzywami, czy owocami, to trudno trochę.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja paznokcie obcinam na kolanach, tzn trzymam Szymka na kolanach i obcinam, on to bardzo lubi, obserwuje i jeszcze sie cieszy:)

Kkarolinaaaa, Weridiana, lys, Zetka, Maniuś, Amberla lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka się spaliła :( wieje tylko na zimno. Kuzwa tak to rozebrałam do gołej dupki i był spokój na około godzinę.

Ja obcinam pazurki tak że sadzam Maję na kolanach plecami do siebie no i obcinam, czasem włączę Sparabilites baby na youtube jak za bardzo się kreci ale zwykle się udaje.

U nas noc nawet spoko tyle że zasnęła o 22, kiedyś było tak że cyc i zasypiała teraz jest cyc i zabawa do upadłego... Pobudka o 3:40 pozniej po 6,7, no i o 9 wstała, przebudziła się ok. 8 ale chyba widziała że mama śpi jak zabita i sama jeszcze przysnęła.

Griszanka daj spokój z tym garniturkiem, dużo fajnej będzie wyglądał luzacko :) nie rób z niego starego kawalera, no i duuużo wygodniej mu będzie

5,5kg mniej od 3 króli :) muszę sukienkę zmierzyć czy uda się usiąść normalnie hehe

Weridiana, zabka11, Zetka, Amberla lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mojemu dziecku ewidentnie nie podchodza dania jednoskladnikowe, no poza domowa dynia i bananmi z gerbera. Bardzo chetnie otwiera buzie do mieszanek, poki co hit to delikatne jarzynki i jabluszka z jagodami. Nawet groszek byl ok wymieszany z jarzynkami ;) Dzisiaj jeszcze pol sloiczka delikatnych jarzynek, na deser suszona sliwka, a od jutra podam juz chyba cos z mieskiem. Diete rozszerzamy od ostatniego weekendu styczniowego, wiec chyba bedzie ok.

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata w sobotę za tydzien mamy zajęcia aqua baby :) mam pytanie czy tam można jeszcze chwilę popływać po zajęciach czy już karzą wychodzić? Nie wiem czy brać w ogóle strój bo tak to mąż by wszedł z nią do basenu. No i pozniej łatwiej będzie ogarnąć małą, a tak to musiałabym siebie i ją ogarniać. Rodzinna przebieralnia jest chyba tylko na warszawiance..no ale kusi mnie żeby wejść i popływać, ostatni raz byłam na basenie w 5mc ciąży wiec tęskno mi

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata u 6,5 miesiecznego dziecka to za wczesnie, by zastapic 1 posilek mleczny pokarmem stalym?? Moim zdaniem zdecydowanie nie za wczesnie

• Griszanka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potworek sie zbudzil prawie 2,5 godziny spania :D

zabka11 lubi tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Agata u 6,5 miesiecznego dziecka to za wczesnie, by zastapic 1 posilek mleczny pokarmem stalym?? Moim zdaniem zdecydowanie nie za wczesnie

Ja podaję warzywa od niecałych 3 tygodni, a owoce od półtora tygodnia. Trudno mi skomponować po takim czasie pelnowartościowy posiłek i zastapić nim mleko. Poza tym, z mojej wiedzy wynika, że przy kp, to do roku raczej posiłki stałe traktuje się jako dodatek do mleka matki niż jako jego substytut. Tak przynajmniej jest optymalnie dla dziecka.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
‹‹ 3329 3330 3331 3332 3333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ