SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula_071 wrote:Lys, ale to juz nie jest brzuszek, tak?
Ona dalej ma problem z gazami. Przez co też się rzuca, ale na dobrą sprawę ja nie wiem o co chodzi i co jest nie tak ze tak koszmarnie śpi. W ogóle usypianie jej to ostatnio też taka masakra ze wymiekam. -
Paula, to klękanie to chyba raczej normalna sprawa, raczej etap rozwoju i nie musisz mu tego pokazywać - chodzenia czy siadania też mu nie musisz pokazywać, sam to zrobi
U nas to klękanie to już dobrze ponad miesiąc obserwuję i z tego właśnie zaczęło się wstawanie.
Dzisiaj imprezy w nocy nie było, ufff. Pobudki 23.00, 2.30, 5.00 i o 6.00 zwarty i gotowy do działaniaMąż go zabrał a ja spałam prawie do 8.00 więc jest super.
Zaraz będziemy jeść śniadanie. W planach spacer, odkurzanie mieszkania, wstawienie prania, ugotowanie cielęciny Młodemu na obiad i chyba tyle. Reszta spontan.
Miłego dnia! -
Agaata wrote:Paula, to klękanie to chyba raczej normalna sprawa, raczej etap rozwoju i nie musisz mu tego pokazywać - chodzenia czy siadania też mu nie musisz pokazywać, sam to zrobi
U nas to klękanie to już dobrze ponad miesiąc obserwuję i z tego właśnie zaczęło się wstawanie.
hmmm, a ja gdzieś napisałam, że mu pokazuje? Do głowy mi to nie przyszło;) Swoją drogą klęczę chyba tylko w kościele.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Migotka moja nie znosi brzuchola,moze 2min max wytrzyma, no nie wszystkie dzieci go lubia to chyba zadna patalogia
Ona ja bym poduszkami nie obkladala ale z doswiadczenia podkladam jej obok ze jak poleci to nie przywali glowa w podloge, nie opieram ja o poduszki ale tak 20 cm za nia klade. Nie raz by mi walnela ostro bo po cos sie schylala i byloby bec.
-
Migotkaa wrote:a u nas pada wiec siedzimy w domu, buuuuu, pospalismy do 8.30:)
ktos ma dziecko antybrzuszkowe czy tylko ja?
Weridiana Twoja Emma kiedys była ale przeszło jej?
u nas brzuszek był beee chyba do 5 miesiąca, ale za radą neurologa kładłam dość często na brzuszku chociaż po pare sekund, później Karolinaa pokazała mi tą czarno białą aplikacje to go kusiłam laptopem to oglądał leżąc na brzuszku jak zahipnotyzowany, i jakoś tak po woli się przekonał do brzuszkaa teraz odkąd bujamy się na piłce to już tak wysoko fajnie się podnosi na rączkach no i całkiem sprawnie pełza do tyłu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 09:17
-
Lys- ja juz sie uspokoiłam z wagą Poli, bo rozmawialam z 2 kolezankami, jednej z nich córka była wręcz otyła, Lily przy niej to po prostu okragła dziewczynka, tamta wyglądała jak potworek..naprawde, buzka nie miala ksztalu tylko taka ...zlana, szyji nie bylo, na rękach miała pare fałd, no mega gruba była, nigdy nie widzialam tak grubego niemowlaka. Jak miala 6 miesiecy wazyła 10kg, nie wiem ile miala cm, ale wyglada na to ze nie była za długa skoro az tak grubo wyglądała ze kazdy oczy wywalał jak ją widział. No wiec..6 miesiecy 10kg, a na roczek 11 ! przez pół roku pózniej przybrała tylko 1 kg, teraz ma 3 latka i wazy 13kg.
Natomiast drugiej kolezanki synek, to samo co Pola, urodził się troszke nawet wiekszy bo jakos 4150g, 7 miesiecy prawie 10kg, teraz ma 2,5roku i 12,5kg jest strasznie chudziutki.
Mój kuzyn urodził sie 3200, był ciągle na najnizszym centylu a jak mial ok 3 lata zaczął tyć i odkąd pamiętam ma spora nadwagę.
Takze nie ma co brać do głowy bo waga teraz o niczym nie świadczy. Ja sie rpzejmowałam,ale jak porozmawialam z innymi mamami to wyluzowałamlys, magda sz lubią tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:hmmm, a ja gdzieś napisałam, że mu pokazuje? Do głowy mi to nie przyszło;) Swoją drogą klęczę chyba tylko w kościele.
Aj bo ja źle przeczytałamNapisałaś "nie pozwalałam mu raczkować koło mebli" a ja na szybko przeczytałam "nie pokazywałam mu jak raczkować koło mebli"
Nieważne. Tak czy siak, Tomek da sobie radę, nawet jak mu nie pozwolisz raczkować koło mebli
Paula_071 lubi tę wiadomość
-
Agaata nawet nie wiem od jakiej metody byla , ale czytajac zalozenia NDT Bobath - wydaje mi sie ze tak , bo wlasnie za pomoca np nacisku na lopatke, czy za miednice /pupe wymuszala u dziecka ruch np jak zaklinuje jej sie reka przy obrocie . Ogolnie pokazywala jak wspomoc dziecko.
Ogolnie jestem zadowolona bo juz np wiem gdzie mam dziecku zabawke polozyc zeby zachecic do obrotu - dzis zrobila wiecej obrotow niz przez cale swoje zycie... wiec jest i plus.
no i podnoszenie, ze ukladam dziecko na boczku , ona sie podpiera raczka przechodzimy do siadu a potem dopiero ja biore za pupe/noge i noszenie bokiem do nas, czy przodem do swiata... tak to bralam ja zawsze pod paszki i przodem do siebie.
Zetka lubi tę wiadomość
-
Witam się jako 28 latka
Boże jak ten czas leci!
Magda tez chciałam obkladac poduszkami mała ale ona nie usiedzi i oprócz wyciągania jej zewsząd musiałabym gonić cały czas z poduszką.
My też nie mamy sztywnych godz posiłków. Mniej więcej ułożony harmonogram, ale nie spinam się już tym. Zazwyczaj wychodzi podobnie, ale też zależy o której Łucja wstanie, kiedy zglodnieje, o której w nocy było karmienie itd.
Agata co robisz z Hubertem? W sensie jakie rozrywki jak jesteście w domu. Szukam inspiracji bo ja musze cały czas siedzieć z mala na podłodze i juz mam czasem dość. Jak tylko siąde gdzieś indziej to szaleje kolo mebli i Kleka przy regale, krześle, no wszędzie tam gdzie można się boleśnie uderzyć. Jak musze coś zrobić to wkładam ja do łóżeczka, ale długo nie wysiedzi bo chce wyjść i płacze. W krzeselku do karmienia lubi tylko jeść, wytrzyma 15 min. W bujaku jak ja zapne pasami to się drze ze złości, jak nie zapne to się obraca na brzuch i chce wyjść. Może któraś ma podobnie i ma jakieś pomysły jak mogę wstać z podłogi?
Idziemy dziś na basen, zajęcia odwołane, ale i tak idziemy poszaleć w wodzie.Martucha86, Pulpecja, zabka11, mamasia, magda sz, Weridiana, Maniuś, jesslin87, Amberla lubią tę wiadomość
-
Czesc mamuski
Wiosna wiosna wiosna!!!!!
Nocka dzis byla cudowna, mala spala od 20 do 5, zjadla i jeszcze pospala do 7:30.
Teraz drzemie, a ja zawiozlam Julcie do szkoly, zrobilam zakupy w biedrze i juz ugotowalam malej zupke- dzis jemy zupke z marchewka batatem i zielonym groszkiem.na deser serwuje kisiel z bobofruta- mam nadzieje ze bedzie smakowal:)
Domek ogarnelam, pranie sie robi, trzeba jeszcze po poludniu odkurzyc i musze snieg u Julci posprzatac
Potem jeszzce czeka mnie kurs po Julcie do szkoly, pouczyc sie z nia na sprawdziany,a wieczorem musze ja zawiesc do spowiedzi i na tance. Takze zabiegany dzien ale dzieki cudownej nocce moge wszytsko!!!!
Ide was poczytac poki mala spi.
niecierpliwa, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Karolina 3+ bedzie slabo lecialo i np u mnie z dr Browna sa sztywniejsze a 6+ szybciej leci i sa takie miekkie czuc roznice w dotyku i moj woli te 6+ wiadomo ja bym Poli dala ten dla starszych dzieci bo trn 3+ to moze jej sie nie spodobać i nie bedzie chciala z niego jesc
-
zabka11 wrote:Czesc mamuski
Wiosna wiosna wiosna!!!!!
Nocka dzis byla cudowna, mala spala od 20 do 5, zjadla i jeszcze pospala do 7:30.
Teraz drzemie, a ja zawiozlam Julcie do szkoly, zrobilam zakupy w biedrze i juz ugotowalam malej zupke- dzis jemy zupke z marchewka batatem i zielonym groszkiem.na deser serwuje kisiel z bobofruta- mam nadzieje ze bedzie smakowal:)
Domek ogarnelam, pranie sie robi, trzeba jeszcze po poludniu odkurzyc i musze snieg u Julci posprzatac
Potem jeszzce czeka mnie kurs po Julcie do szkoly, pouczyc sie z nia na sprawdziany,a wieczorem musze ja zawiesc do spowiedzi i na tance. Takze zabiegany dzien ale dzieki cudownej nocce moge wszytsko!!!!
Ide was poczytac poki mala spi.
zabka jestem zmeczona samym czytaniem...niecierpliwa, zabka11, Amberla lubią tę wiadomość