SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwa wrote:Jest tu w ogole jakas mama oprocz mnie, ktorej dziecko nie raczkuje, nie pelza, nie siada samo i nie rehabilituje dziecka??
Niecierpliwa Maks dwa razy usiadł i przestał i pelza do tyłu jak mu się zachce ostatnio zauważył że jak się będzie kręcił dookoła to w końcu trafi w dane miejsce i tak się przemieszcza. Do tyłu już rzadko bo zauważył że tylko się oddala od celu. Ostatnio do pełzania do przodu nozkami do przodu próbuje no ale rękami stoi w miejscu. Więc w sumie nigdzie nie zachodzi i się denerwuje.
Gaworzy dużo a zauważyłam że od dwóch dni zadaje pytania. Np. Je cycka i zamiast ssać to nie wiem co robi i mówię mu ssij i cmokam to wypluwa cycka uśmiecha się mówi: abla dada ta? I się śmieje hehe
Ale jesteśmy w 4 tygodniu skoku rozwojowego i myślę że na dniach zacznie pelzac
Nie nie rehabilitujemy się. Maks rozwija się zgodnie z normami. Oczywiście mogłabym pójść na rehabilitację i pewnie by szybko zaczął chodzić. Ale czy to nie jest też jakąś formą stymulacji...? Ja odpuszczam ma czas jak będzie gotowy sam z siebie to ruszy. Kiedyś nie było rehabilitacji i dzieci jakoś nauczyły się chodzić. Wierzę że natura sama zadziała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 13:03
-
Iys to w kanadzie chyba prawostronny maja
Co do Lily to powiem tobie ze moja wazy tylko kg mniej bo prawie 11 a jest mobilna wiec nie ma u ciebie tragedii i tak jak mowisz zacznie sie ruszac bedzie lepiej. Skoro podejmuje juz jakies proby to pojdzie , zobaczysz jak niedlugo sie zdziwisz. Emma co prawda mowi baba mama ale teraz mniej , chyba sie skupila na motorycemam przyklad ze starsza wiec nic z tym robic nie bede.
u nas tez cycek kroluje , nie umie pic z bidonu tylko patrzy na kubek szklanke i tak musze wlewac do buzi.
pulpecja gratuluje , przypomnij jaki wozeklys lubi tę wiadomość
-
Julka pozycje czworacza od paru tygodni przyjmuje, chwildm w niej wytrzyma i gleba, ale 2 rehabilitantki powiedzialy, ze nie ma sensu zdrowego dziecka rehabilitowac, a teraz taka moda. Poza tym ja bym chetnie pochodzila na cwiczenia, ale dla Julki to trauma i histeria. W czerwcu kontrola u neurologa, na bank sie czegos doczepi.
Mam za swoje, tak dlugo z Julka lazilam, ze padla po'3h pod klatka, a plan byl taki, ze pospi w domu, a ja cos porobie. No to zrobilam obiad
Weridiana, jesslin87 lubią tę wiadomość
-
Weridiana a ile Emma ma wzrostu? Bo Lily ma 77-78 cm ale widać ze jest gruba. Jest problem z ubraniami bo w połowę rzeczy w sklepie to nawet na siłę bym jej nie upchala.
A z tym gaworzeniem to moja ani razu nie złożyła sylab. Wydaje dźwięki eee aaaa giii rrrr albo krzyczy skrzeczy i to tyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 14:00
Weridiana lubi tę wiadomość
-
Iys ale chyba nie wszystkie dzieci gaworza? Moja gada dużo, ale ciągle to samo tata dada nana. Nie wzbogaca w ogóle słownictwa. Jedynie w różnych intonacjach to robi. Za to widzę, że bardzo dużo rozumie, potrafi wskazać mnóstwo przedmiotów i zabawek (wzrokiem). Palcem nic jeszcze nie potrafi pokazać. W ogole mam wrażenie, że Mała motoryka trochę gorzej u nas. Z dużą problemu nie ma, ale łapki bardzo niezdarne jeszczeEwa123
-
Hejka
Nie poszliśmy na spacer bo burza okropna,wiec korzystając z okazji leżę sobie obok śpiącego Królewicza
U nas raczkowanie pelna para,plus zaczyna juz przy meblach klękać
Czy są tu jeszcze bezzębne dzieci???
Pulpecja super ze wózek się podobamoże już nie będziesz musiała go wymieniać na inny
Migotka pochwal sie ta wiosną na stópkach
A my w przyszłym tygodniu znów do Pl jedziemydziadki prze szczęśliwe ze zobaczą Malego szybciej niż sie spodziewali
U nas taka jest sytuacja ze i mój tata i ojciec męża maja raka...nie wiadomo jak długo jeszcze będą mogli cieszyc sie z jedynego jak narazie wnuka...
A z milszych rzeczyu nas staranka pełną parą
tak ze ten...moze teraz sie nam uda Antoninka
Pozdrawiamyaaaaga, jesslin87, magda sz, Pulpecja, Paula_071, witaminkab, niecierpliwa, Weridiana, mamasia lubią tę wiadomość
-
Nastraszylam ta kobite z allegro od spodenek i dzisiaj przyszly mi moje dwie pary i dwie w gratisie ale piekne ! wykonanie super, jakosc pierwsza klasa taaaki czas oczekiwania ale ze spodenek jestem bardzo zadowolna tym bardziej ze poprosiłam o 86 wiec beda na jesień do zlobka bo teraz w nich plywa
Weridiana lubi tę wiadomość
-
Ewa gaworzenie jest tak zwanym kamieniem milowym w rozwoju mowy. Jesli dziecko nie gaworzy a skończyło 9mcy to powinno się sprawdzić dlaczego. Brak gaworzenie może być spowodowany różnymi czynnikami od banalnych po poważne. Jest np też jednym z objawów spektrum autystycznego.
Czasem dziecko potrzebuje jedynie więcej czasu a czasem pomocy np.logopedycznej. -
Iys, wiesz moi dwaj kuzyni wcale nie gaworzyli, po prostu zaczęli później mówić normalne słowa. No daru do języków obcych to oni nie mają, ortografia w szkole była dla nich zawsze problemem, ale są całkiem normalni, zaburzeń nie mają, mówią wyraźnie i poprawnie. Także (chociaż rozumiem, że się martwisz) na spokojnie myślę należy podejść do tematu.
Ewa123 -
Moja lubi piłki piłeczki a z edukacyjnych to bawi się takim trojkatem z firmy Discovery,z interaktywnych zabawek to Siostrzyczka Szczeniaczka odeszła do lamusa za to Chicco Licz ze mną nadal jest w kręgu zainteresowania. Bawi się tez panelem interaktywnym od pchacza Vtech. My akurat mamy w wersji anglojęzycznej i lubi książeczkę z wierszykami z Fisher price.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 16:27
Ewa123 lubi tę wiadomość
-
Manius przykro mi z powodu teścia i taty...
Paznokcie u nóg typowo letnie o takie:
A jutro sobie zamierzam do kompletu zrobić takie u rak,A cooo,niech będą oczojebne
Są i polecam klapki ze zdj z pepco, cena 4,99 super po domu
Idę się ogarnąć i spadam na jazdę na 18jesslin87, Paula_071, Maniuś, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Paula to jest troche indywidualna kwestia ale kilka wiecej więcej niż normalnie częściej niż normalnie i o innej konsystencji. Jak kupa była normalna a teraz jest wodnista i zamiast np 3 jest tych kup 8 to ja bym uznała to za biegunkę.
A co się dzieje Tomkowi?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 16:35