X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Jest tu w ogole jakas mama oprocz mnie, ktorej dziecko nie raczkuje, nie pelza, nie siada samo i nie rehabilituje dziecka??

Niecierpliwa Maks dwa razy usiadł i przestał i pelza do tyłu jak mu się zachce ostatnio zauważył że jak się będzie kręcił dookoła to w końcu trafi w dane miejsce i tak się przemieszcza. Do tyłu już rzadko bo zauważył że tylko się oddala od celu. Ostatnio do pełzania do przodu nozkami do przodu próbuje no ale rękami stoi w miejscu. Więc w sumie nigdzie nie zachodzi i się denerwuje.

Gaworzy dużo a zauważyłam że od dwóch dni zadaje pytania. Np. Je cycka i zamiast ssać to nie wiem co robi i mówię mu ssij i cmokam to wypluwa cycka uśmiecha się mówi: abla dada ta? I się śmieje hehe

Ale jesteśmy w 4 tygodniu skoku rozwojowego i myślę że na dniach zacznie pelzac :)

Nie nie rehabilitujemy się. Maks rozwija się zgodnie z normami. Oczywiście mogłabym pójść na rehabilitację i pewnie by szybko zaczął chodzić. Ale czy to nie jest też jakąś formą stymulacji...? Ja odpuszczam ma czas jak będzie gotowy sam z siebie to ruszy. Kiedyś nie było rehabilitacji i dzieci jakoś nauczyły się chodzić. Wierzę że natura sama zadziała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 13:03

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    a ze leń to widoczne po starym ;-)

Też zawsze mowie ze marudny po ojcu, że len po ojcu, że ma ADHD to też po ojcu :D

Ostatnio mąż się mnie zapytał czy jest coś dobrego co ma po nim hehe

Migotkaa, Weridiana, 0na88 lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iys my raz w tyg mamy vojte, raz bobatha no i w domu ćwiczymy

lys lubi tę wiadomość

Ewa123
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iys to w kanadzie chyba prawostronny maja ;-)

Co do Lily to powiem tobie ze moja wazy tylko kg mniej bo prawie 11 a jest mobilna wiec nie ma u ciebie tragedii i tak jak mowisz zacznie sie ruszac bedzie lepiej. Skoro podejmuje juz jakies proby to pojdzie , zobaczysz jak niedlugo sie zdziwisz. Emma co prawda mowi baba mama ale teraz mniej , chyba sie skupila na motoryce ;-) mam przyklad ze starsza wiec nic z tym robic nie bede.
    u nas tez cycek kroluje , nie umie pic z bidonu tylko patrzy na kubek szklanke i tak musze wlewac do buzi.

pulpecja gratuluje , przypomnij jaki wozek :-)

lys lubi tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka pozycje czworacza od paru tygodni przyjmuje, chwildm w niej wytrzyma i gleba, ale 2 rehabilitantki powiedzialy, ze nie ma sensu zdrowego dziecka rehabilitowac, a teraz taka moda. Poza tym ja bym chetnie pochodzila na cwiczenia, ale dla Julki to trauma i histeria. W czerwcu kontrola u neurologa, na bank sie czegos doczepi.

Mam za swoje, tak dlugo z Julka lazilam, ze padla po'3h pod klatka, a plan byl taki, ze pospi w domu, a ja cos porobie. No to zrobilam obiad :D

Weridiana, jesslin87 lubią tę wiadomość

• lys Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:
    Jedna noga ksonczona, druga sie robi, oh jakie lato u mnie na paznokciach:D
    Kurde kiedy mozna sandałki zalozyc? Jeszcze nie widzialam nikogo na ulicy a temp ponad 20 stopni

Ja wczoraj mialam

Migotkaa, Migotkaa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weridiana a ile Emma ma wzrostu? Bo Lily ma 77-78 cm ale widać ze jest gruba. Jest problem z ubraniami bo w połowę rzeczy w sklepie to nawet na siłę bym jej nie upchala.
    A z tym gaworzeniem to moja ani razu nie złożyła sylab. Wydaje dźwięki eee aaaa giii rrrr albo krzyczy skrzeczy i to tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 14:00

Weridiana lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iys ale chyba nie wszystkie dzieci gaworza? Moja gada dużo, ale ciągle to samo tata dada nana. Nie wzbogaca w ogóle słownictwa. Jedynie w różnych intonacjach to robi. Za to widzę, że bardzo dużo rozumie, potrafi wskazać mnóstwo przedmiotów i zabawek (wzrokiem). Palcem nic jeszcze nie potrafi pokazać. W ogole mam wrażenie, że Mała motoryka trochę gorzej u nas. Z dużą problemu nie ma, ale łapki bardzo niezdarne jeszcze

Ewa123
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Nie poszliśmy na spacer bo burza okropna,wiec korzystając z okazji leżę sobie obok śpiącego Królewicza <3 <3 <3
    U nas raczkowanie pelna para,plus zaczyna juz przy meblach klękać

Czy są tu jeszcze bezzębne dzieci???

Pulpecja super ze wózek się podoba :) może już nie będziesz musiała go wymieniać na inny :)

Migotka pochwal sie ta wiosną na stópkach :D

A my w przyszłym tygodniu znów do Pl jedziemy :) dziadki prze szczęśliwe ze zobaczą Malego szybciej niż sie spodziewali :)
    U nas taka jest sytuacja ze i mój tata i ojciec męża maja raka...nie wiadomo jak długo jeszcze będą mogli cieszyc sie z jedynego jak narazie wnuka...

A z milszych rzeczy :) u nas staranka pełną parą <3 tak ze ten...moze teraz sie nam uda Antoninka :D

Pozdrawiamy :)

aaaaga, jesslin87, magda sz, Pulpecja, Paula_071, witaminkab, niecierpliwa, Weridiana, mamasia lubią tę wiadomość

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastraszylam ta kobite z allegro od spodenek i dzisiaj przyszly mi moje dwie pary i dwie w gratisie ale piekne ! wykonanie super, jakosc pierwsza klasa taaaki czas oczekiwania ale ze spodenek jestem bardzo zadowolna tym bardziej ze poprosiłam o 86 wiec beda na jesień do zlobka bo teraz w nich plywa

Weridiana lubi tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manius są! U nas ani śladu zębów

Maniuś lubi tę wiadomość

Ewa123
  • lys Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa gaworzenie jest tak zwanym kamieniem milowym w rozwoju mowy. Jesli dziecko nie gaworzy a skończyło 9mcy to powinno się sprawdzić dlaczego. Brak gaworzenie może być spowodowany różnymi czynnikami od banalnych po poważne. Jest np też jednym z objawów spektrum autystycznego.
    Czasem dziecko potrzebuje jedynie więcej czasu a czasem pomocy np.logopedycznej.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iys, wiesz moi dwaj kuzyni wcale nie gaworzyli, po prostu zaczęli później mówić normalne słowa. No daru do języków obcych to oni nie mają, ortografia w szkole była dla nich zawsze problemem, ale są całkiem normalni, zaburzeń nie mają, mówią wyraźnie i poprawnie. Także (chociaż rozumiem, że się martwisz) na spokojnie myślę należy podejść do tematu.

Ewa123
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle dziewczyny chce małej kupić jakieś zabawki, coś mądrego. Co polecacie? Czym się bawią Wasze dzieci?

Ewa123
  • lys Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie na spokojnie podchodzę do tego w przeciwnym razie już dawno byłabym u logopedy. Zobaczymy co powie pediatra na bilansie.

Ewa123 lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile kup i w jakim czasie to biegunka u dziecka? Kiedy dzwonic do lekarza?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 16:23

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lubi piłki piłeczki a z edukacyjnych to bawi się takim trojkatem z firmy Discovery,z interaktywnych zabawek to Siostrzyczka Szczeniaczka odeszła do lamusa za to Chicco Licz ze mną nadal jest w kręgu zainteresowania. Bawi się tez panelem interaktywnym od pchacza Vtech. My akurat mamy w wersji anglojęzycznej i lubi książeczkę z wierszykami z Fisher price.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 16:27

Ewa123 lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manius przykro mi z powodu teścia i taty...
    Paznokcie u nóg typowo letnie o takie:9e4a6efa2d61f284med.jpg
    A jutro sobie zamierzam do kompletu zrobić takie u rak,A cooo,niech będą oczojebne
    Są i polecam klapki ze zdj z pepco, cena 4,99 super po domu

Idę się ogarnąć i spadam na jazdę na 18

jesslin87, Paula_071, Maniuś, Weridiana lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to jest troche indywidualna kwestia ale kilka wiecej więcej niż normalnie częściej niż normalnie i o innej konsystencji. Jak kupa była normalna a teraz jest wodnista i zamiast np 3 jest tych kup 8 to ja bym uznała to za biegunkę.
    A co się dzieje Tomkowi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 16:35

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaga spodenki super, mi wczoraj przyszły,gdyby nie ten czas oczekiwania,ja podwinelam i mogą być,starcza na długo

aaaaga lubi tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
‹‹ 3707 3708 3709 3710 3711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ