X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwia wrote:
    Nawet owoce odpadają.. Można tylko jednego banana dziennie albo szklankę karotki rozcięczonej z wodą :-o ale najgorszy jest zakaz słodyczy! ;)

Pierwsze slysze :o

Ale to pewnie wszystko zalezy od dziecka. Jedno zareaguje pozytywnie inne dostanie wysypki.

małaMyszka lubi tę wiadomość

• euforia Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę dzisiejszych wizyt, dajcie znać po....

W wolnej chwili polecam filmik

http://vod.pl/programy-tv/odyseja-zycia-przebudzenie-zmyslow/l3b22#

trochę wkurzające są reklamy, ale w tej części filmu mowa własnie o 4-5 miesiącu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 11:24

mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przerazacie mnie :D Ja chyba nie zdawalam sobie do dzisiaj sprawy jak to po porodzie bedzie wygladac, to ja sie nie dziwie, ze mi lekarka mowi ze mam sie waga nie przejmowac bo jak bede karmic to wszystko strace. Teraz chyba rozumiem :P

5ylwia, a wiesz moze jak to jest z ta polozna srodowiskowa?? Nawet jesli w przychodni wypelnilam deklaracje, czego nie pamietam, ale to bylo 10 lat temu to skad ta polozna bedzie wiedziala, ze ma do mnie przyjsc skoro do ginekologa na nfz chodze do innej przychodni?????

• futuremama Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi sie wydaje że dziecko zweryfikuje. Wiadomo że alkohol odpada, jakieś mega pikantne potrawy... już się nastawiam że wigilia będzie bez uszek (nie wiem czy przeżyje)ale chyba bedzie trzeba po trochę próbowac i obserwoać dziecko jak reaguje.

mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama do czasu Wigilii bedziesz juz wiekszosc jadala ;)

• 5ylwia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Przerazacie mnie :D Ja chyba nie zdawalam sobie do dzisiaj sprawy jak to po porodzie bedzie wygladac, to ja sie nie dziwie, ze mi lekarka mowi ze mam sie waga nie przejmowac bo jak bede karmic to wszystko strace. Teraz chyba rozumiem :P

5ylwia, a wiesz moze jak to jest z ta polozna srodowiskowa?? Nawet jesli w przychodni wypelnilam deklaracje, czego nie pamietam, ale to bylo 10 lat temu to skad ta polozna bedzie wiedziala, ze ma do mnie przyjsc skoro do ginekologa na nfz chodze do innej przychodni?????
    Jak się mała urodziła to siostra zapisała ją do lekarza rodzinnego i z przychodni przydzielili pielegniarke, która będzie przychodzić co tydzień przez 6 tygodni :)

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

• futuremama Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jest nadzieja na uszka z grzybami bez tragicznych skutków dla naszego szkraba? :D

małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w 2 trymestrze :) :) :) jupiiii <3
    Pozdrawiam kochane ;)

magda sz, futuremama, małaMyszka, Cassie, mamasia, lys, chcebycmama lubią tę wiadomość

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jesteśmy po "korepetycjach" u położnej :D

Jestem bardzo zadowolona, położna super babka, bardzo szczegółowo na wszystkie pytania. Dziś głównym tematem było jedzenie w ciąży, mówiła jakie produkty warto łączyć (np. żelazo dobrze wchłania się z wit. c), że jak morfologia jest dobra to dieta wystarczy i nie trzeba brać witamin w tabletkach (wyjątek kwas foliowy do 16 tyg, witamina D w okresie jesienno, zimowym, od 16 tyg warto brać kwasy omega 3 albo jeść ryby 2 x w tyg). Kiełbe z grila można jeść śmiało, jak każde mięso po odpowiedniej obróbce termicznej.
    Mówiła żeby wodę często zmieniać na różne mineralne i pić co godzinę np. szklankę-wtedy zapobiegniemy bólom głowy.

Teraz bóle w ciąży i objawy niepokojące.
    Bóle typu szarpanie, ciągnięcie w podbrzuszu jest całkowicie normalne pod warunkiem że ból nie utrzymuje się dłużej jak kilka godzin i nie przechodzi po odpoczynku. Szczególnie przy 1 ciąży czuć takie szarpanie bo wiązadełka pracują, kłucie w szyjce macicy tak samo jest z tym związane.
    Objawy niepokojące oprócz plamien i krwawień to trzeba zwracać uwagę czy oby nam nie za mokro, jak nie jesteśmy pewne czy popuściłyśmy siusiu, czy pot to warto włożyć wkładkę i jeżeli w ciągu godziny będzie mokra to na IP bo płyn owodniowy może wypływać.

Ruchy dziecka
    Przy 1 ciaży ale to też nie reguła pierwsze "ruchy" czyli bąbelki można poczuć do 22 tyg, zależy od wagi kobiety im więcej tłuszczyku to ruchy będą odczuwalne bliżej 22 tyg, niż jak chudzinka poczuje np w 18 tyg. I tak od 20 tyg do 30 tyg dzidzi ma duużo miejsca w brzuchu i nie zawsze ruchy czuć, czasem jest tak że dwa dni czuć a dwa dni nic. Tak ma prawo być, jeżeli będziemy czuły niepokój z tego powodu to albo na IP albo do położnych w przychodni i wtedy sprawdzą. Tak samo jak będzie cicho a tu nagle dzidzia zacznie gwałtownie szaleć. Dopiero po 30 tyg (u niektórych wcześniej)ruchy są wyraźnie odczuwalne codziennie a od 32tc zaczynamy liczyć ruchy aż do porodu

Od 25 tyg tętno dziecka będzie już wyraznie słychać przez stetoskop więc jeżeli któraś będzie chciała się uspokoić to można zainwestować kilka zł.

Tycie w ciąży
    Najwięcej będziemy przybierać po 26 tyg, nie musi to być 2kg na tydzien, może być skokowo że przez tydzien nic a za kolejny będzie 4-5 :) Woda będzie się magazynować i mogą się pojawić obrzęki. Dzidzia też rośnie skokowo co widać po brzuchu może być płasko a w ciągu kilku dni wyskoczy bębenek :)

No to tyle z takich przydatnych info :) za 2 tyg mam o stylu życia, aktywnośći fizycznej, kosmetykach itp.

psioszka11, Maniuś, małaMyszka, Cassie, Paula_071, sylwucha89, niecierpliwa, Zetka, mamasia, Aga89, lys, lys, chcebycmama, Katarka, Y lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    No to jesteśmy po "korepetycjach" u położnej :D

Jestem bardzo zadowolona, położna super babka, bardzo szczegółowo na wszystkie pytania. Dziś głównym tematem było jedzenie w ciąży, mówiła jakie produkty warto łączyć (np. żelazo dobrze wchłania się z wit. c), że jak morfologia jest dobra to dieta wystarczy i nie trzeba brać witamin w tabletkach (wyjątek kwas foliowy do 16 tyg, witamina D w okresie jesienno, zimowym, od 16 tyg warto brać kwasy omega 3 albo jeść ryby 2 x w tyg). Kiełbe z grila można jeść śmiało, jak każde mięso po odpowiedniej obróbce termicznej.
    Mówiła żeby wodę często zmieniać na różne mineralne i pić co godzinę np. szklankę-wtedy zapobiegniemy bólom głowy.

Teraz bóle w ciąży i objawy niepokojące.
    Bóle typu szarpanie, ciągnięcie w podbrzuszu jest całkowicie normalne pod warunkiem że ból nie utrzymuje się dłużej jak kilka godzin i nie przechodzi po odpoczynku. Szczególnie przy 1 ciąży czuć takie szarpanie bo wiązadełka pracują, kłucie w szyjce macicy tak samo jest z tym związane.
    Objawy niepokojące oprócz plamien i krwawień to trzeba zwracać uwagę czy oby nam nie za mokro, jak nie jesteśmy pewne czy popuściłyśmy siusiu, czy pot to warto włożyć wkładkę i jeżeli w ciągu godziny będzie mokra to na IP bo płyn owodniowy może wypływać.

Ruchy dziecka
    Przy 1 ciaży ale to też nie reguła pierwsze "ruchy" czyli bąbelki można poczuć do 22 tyg, zależy od wagi kobiety im więcej tłuszczyku to ruchy będą odczuwalne bliżej 22 tyg, niż jak chudzinka poczuje np w 18 tyg. I tak od 20 tyg do 30 tyg dzidzi ma duużo miejsca w brzuchu i nie zawsze ruchy czuć, czasem jest tak że dwa dni czuć a dwa dni nic. Tak ma prawo być, jeżeli będziemy czuły niepokój z tego powodu to albo na IP albo do położnych w przychodni i wtedy sprawdzą. Tak samo jak będzie cicho a tu nagle dzidzia zacznie gwałtownie szaleć. Dopiero po 30 tyg (u niektórych wcześniej)ruchy są wyraźnie odczuwalne codziennie a od 32tc zaczynamy liczyć ruchy aż do porodu

Od 25 tyg tętno dziecka będzie już wyraznie słychać przez stetoskop więc jeżeli któraś będzie chciała się uspokoić to można zainwestować kilka zł.

Tycie w ciąży
    Najwięcej będziemy przybierać po 26 tyg, nie musi to być 2kg na tydzien, może być skokowo że przez tydzien nic a za kolejny będzie 4-5 :) Woda będzie się magazynować i mogą się pojawić obrzęki. Dzidzia też rośnie skokowo co widać po brzuchu może być płasko a w ciągu kilku dni wyskoczy bębenek :)

No to tyle z takich przydatnych info :) za 2 tyg mam o stylu życia, aktywnośći fizycznej, kosmetykach itp.

Ale fajnie- czyli ja na spokojnie z moim tłuszczem to jeszcze miesiąc mogę nic nie czuć.
    W sumie to zaniepokoiłam się tym płynem owodniowym, bo w sumie mi się cały czas wydaje,że mi mokro, wkładka też sucha nigdy nie jest, ale za każdym razem(czyli co 4tyg) gin sprawdza wszystko i mówi,że ok.
    Ale faktycznie super zajęcia szkoda,że nie mam w Luxmedzie pakietu.

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz, super to opisałas:)

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:
    magda sz, super to opisałas:)

No dokładnie, nie trzeba chodzić na zajęcia, Magda nas wyszkoli :)

magda sz, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psioszka to że Ci mokro to może być taka Twoja uroda :) albo infekcja mała, jak lekarz twierdzi że jest ok to tak jest. Wydaje mi się że to chodzi o to że jak by płyn się wydostawał to miałybyśmy mokre gatki.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no włąsnie o to mokro mi chodzi, czasem mam wrazenie jak by mi sie popuszczało ale raczej pecherz mam mocny, wydzielina czysta, troche jak woda, znowu czasem biała, tez tak macie?

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    własnie też mnie zaniepokoiło z tym mokrymi gatkami. a mowiła coś o kolorze - zapachu ?

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• magda sz Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam różnie, raz sucho, raz mokro, raz masa wydzieliny :/ Jak się tym martwisz to podjedz na IP, położna mówiła że lepiej 3 razy pojechać na IP i wrócić niż coś przegapić, ciąża to wyjątkowy stan, trzeba obserwować swoje ciało a jak się stresujemy przez to niekontrolowanie napinamy mięśnie i tylko możemy pogorszyć sprawę.
    Jak się płyn wydostaje to myślę że jest go duużo więcej niż takiej wydzieliny, że kobieta jest w stanie to rozpoznać że za mokro, a popuszczać mamy prawo bo macica uciska pęcherz nawet na takim etapie ciąży

Płyn jest przezroczysty właśnie :/ siuski żółte wiec chyba po tym można odróżnić, aa i na leżąco można sprawdzić, mocz na leżąco nie powinien wyciekać a wody właśnie będą się sączyć

https://parenting.pl/portal/wyciek-wod-plodowych tu to szczegółowo opisane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 12:40

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o temat diety karmiacej mamy to tu w Belgii trochę inaczej podchodzi sie do tego tematu. Nie ma takich ograniczeń i restrykcji jak w pl. Ja od początku jadłam prawie wszystko. Unikać absolutnie kazali mi tylko orzechów, owoców cytrusowych, napojów gazowanych, alkoholowych i ostrych potraw, no i owoców morza, ktore w Belgii sa bardzo często jedzone i popularne. Do tego sie stosowałam i nigdy nie miałam problemu z Marcelem.

małaMyszka, Cassie, mamasia lubią tę wiadomość

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie az tyle tej wydzieliny nie ma i wkladka nawet za caly dzien nie zdazyla by sie zamoczyć.

Zjadłam 2 talerze zupy pomidorrowej, ide zmywać naczynia i odkurzac:)

Cassie, magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i narobilyscie mi nadziei ze moze faktycznie mi gin wizytę tą za tydzien przesunie na dzis i podejrzę maluszka????:-)
    ale nie chce sie nakrecac, bo moze byc i tak ze wpadnę na samolot tylko, recepta i tyle.
    no zobaczymy.

co do diety to przy karmieniu zwracałam uwagę na jedzenie dosc mocno.

magda sz - ale superowy wywiad zrobiłaś :-) czekam na kolejny :-)

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_sz pieknie to wszystko opisalas, dziekuje :)

Ja mam problemy z pecherzem niestety i we wkladce chodze caly czas.
    Czasem jak mnie mocny kaszel zlapie to cos na wkladke wyleci.

Wode pije bardzo czesto z domieszka polowy cytryny lub limonki.
    Chcialam sie ostatnio napic soku pomaranczowego - myslalam ze zwymiotuje...

‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ