SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula_071 wrote:A jesz mięso? A do tego coś z witaminą C, czyli np. popijając sokiem z pomarańczy. Dodatkowo mama robiła mi sok z buraków, marchewki i jabłek. Miesiąc temu miałam hemoglobinę 11,6 a teraz mam 12,6. Poprzednim razem lekarz (ten mądrala, co mierzył przezierność jak dziecko było za małe) przypisał mi Sorbifer (100mg żelaza + 60 mg kwasu askorbowego), ale wzięłam tylko jedną tabletkę i odstawiłam, bo jednak wolę postawić na witamy z żywności niż suplementy i dobrze na tym wyszłam. Ale skoro leci Ci hemoglobina, to chyba musisz coś brać na to, ale to żelazo jest na receptę. Chociaż dla ciężarnych zmieniły się normy w tamtym roku, i 11 jest ok, ale to dolna granica.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:A nie wiesz moze jak te koszulki wychodza rozmiarowo???
ma miejsce na brzuszek, a na dole materiał się zwęża więc jest fajnie dopasowana i ładnie podkreśla brzuszek
na aukcji jest tabela rozmiarów i można sobie sprawdzić długość i szerokość
-
dziewczyny, a jak to jest z tym piciem glukozy ? Kazdy robi te badania ? czy tylko jak wyjdzie z krwi podwyższone ? bo np. ja miałam robioną glukoze miesiac temu (z krwi) wynik 74 przy normach 70-100. Narazie gin na ten temat nic nie wspomina.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 16:40
-
Kkarolinaaaa wrote:dziewczyny, a jak to jest z tym piciem glukozy ? Kazdy robi te badania ? czy tylko jak wyjdzie z krwi podwyższone ? bo np. ja miałam robioną glukoze miesiac temu (z krwi) wynik 74 przy normach 70-100. Narazie gin na ten temat nic nie wspomina.
To są normy dla "normalnych" dorosłych. Dla kobiet w ciąży jest do 90. Krzywą cukrową przeprowadza się między 24 a 28 tygodniem ciąży, jest to obligatoryjne wg mojej wiedzy.małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Kkarolinaaaa wrote:dziewczyny, a jak to jest z tym piciem glukozy ? Kazdy robi te badania ? czy tylko jak wyjdzie z krwi podwyższone ? bo np. ja miałam robioną glukoze miesiac temu (z krwi) wynik 74 przy normach 70-100. Narazie gin na ten temat nic nie wspomina.
Wszyscy to robią między 24 a 28 tygodniem ciąży (doustny test obciążenia glukozą). Jesli glukoza na czczo z krwii była wczesniej za wsoka to wtedy lekarz kieruje wczesniej na to badanie. Ty miałas w normie, więc nie było potrzeby robić obciążenia glukozą wczesniej.
-
Hej dziewczyny,ale się rozpisałyście.
magda sz- dzięki za korepetycjebaw się dobrze na koncercie,zazdraszczam
futuremama - ja mam 2 wesela w sierpniu i jedno we wrześniu,i to najbliższa rodzina, że też nie mieli się kiedy żenićmoże na śluby się wybiorę ale weselicha odpadają niestety
karolina- gratuluję udanej wizyty
euforia- fajny filmik
Ja mam usg genetyczne dopiero w przyszłym tygodniu,już odliczam dni. A wczoraj oglądałam bardzo fajny film o miłości:
http://www.filmweb.pl/film/In+Your+Eyes-2014-649564 polecam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 16:49
"Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."
-
niecierpliwa wrote:Moje obie lekarki twierdza, ze w ciazy ok jest cukier do 100, wiec ja sie trzymam tego
Przepraszam, norma do 92. http://cukrzyca.mp.pl/lista/show.html?id=108251
Medycyna idzie do przodu, zmieniają się też normy. Nie każdy lekarz na bieżąco to śledzi (mi dopiero 4 lekarz na to zwrócił uwagę). Byłam u diabetologa i to potwierdził. Tak samo kiedyś normą był cholesterol 250, a teraz 200 jest już przekroczeniem normy. Badania pokazują, że osoby powyżej tego poziomu częściej zapadają na zawały, mają obłuszczone żyły etc. co skraca życie. Nie chodzi o to by kogoś straszyć, ale czerpać wiedzę z istniejącej wiedzy. Lekarze/mikrobiolodzy nie zmieniają norm złośliwie, tylko robią to by pomóc żyć w zdrowiu. Tak samo pewnie jest z podwyższoną glukozą, nie wiem jakie są konsekwencje, ale może dzieci urodziły się z problemem wchłaniania cukru? Dla bezpieczeństwa, gdy cukier w pierwszym trymestrze jest >92, można zrobić krzywą i mieć pewność, że wszystko jest ok:)małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
lys wrote:To są normy dla testu obciążenia glukozą. Normy dla glukozy na czczo z krwii (nie obciążenie glukozą)są chyba wyższe, czy już coś mieszam??
Hmmm... co to znaczy normy dla glukozy na czczo są wyższe?
Krzywa wygląda to tak: nie jesz śniadania ani nie pijesz wody, idziesz do laboratorium, pielęgniarka kuje w palec i bada poziom cukru, jeśli jest w normie, zaczyna się badanie . Najpierw pobierają krew bez obciążenia (i to jest takie samo badanie jak w 1 trymestrze, czyli poziom cukru na czczo - norma do 92), potem wypijesz kubek glukozy, po godzinie pobierają znowu krew (norma do 180), i po kolejnej godzinie kolejna próbówka (norma do 153).Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 18:20
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
lys wrote:No właśnie o to mi chodziło, bo czytałam że kobiety najpierw wypijają tą glukozę, i wtedy 3 kłucia. Od razu po wypiciu, potem po godzinie i po dwóch. Ale jeśli tak nie jest to rzeczywiście bzdury piszę
Tutaj, na stronie Polskiego Twoarzystwa Diabetologicznego, jest aktualny raport i normy: http://www.cukrzyca.info.pl/content/download/10888/166435/file/37906-51405-1-SM.pdf O ciąży jest od A47.lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Tutaj, na stronie Polskiego Twoarzystwa Diabetologicznego, jest aktualny raport i normy: http://www.cukrzyca.info.pl/content/download/10888/166435/file/37906-51405-1-SM.pdf O ciąży jest od A47.
Czyli reasumujac w ciąży glukoza na czczo już powyżej 92, ale poniżej 125 jest wskazaniem do zrobienia testu doustnego obciążenia glukozą jako rozstrzygającego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 18:42
-
lys wrote:Czyli reasumujac w ciąży glukoza na czczo już powyżej 92, ale poniżej 125 jest wskazaniem do zrobienia testu doustnego obciążenia glukozą jako rozstrzygającego.
Nie, jak jest powyżej 125 to też, tylko to jest bardzo wysoki wynik, niemalże karetkę się wzywa;)małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Nie, jak jest powyżej 125 to też, tylko to jest bardzo wysoki wynik, niemalże karetkę się wzywa;)
Coś czytałam, że jak jest powyżej 125 to się powtarza jeszcze raz na czczo i drugi taki wysoki wynik jest już rozstrzygający, bez konieczności obciążania glukozą.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPowiem Wam ze w Polsce nie mialam ani jednego obciazenia glukoza... nie wiem dlaczego...
A tutaj kaza zjesc posilek i przyjsc obojetnie o jakiej porze dnia.
Z palca mialam pobierana krew po calym dniu jedzenia i picia i mialam 90.
Badan krwi i moczu tez nie mam co miesiac.
Co kraj to obyczaj. Ale wazne ze na samolocie laduje za kazdym razem i jest USGlys, małaMyszka lubią tę wiadomość