SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
olinka wrote:HEJ DZIEWCZYNY
ja dzis przezyłam coś okropnego wstała sobie rano i nagle zaczełam mieć drzenia całego ciałą ręce mi strasznie drżały serce kołatało jak wstawałam to zawroty w głowie i tak jak by mi się słabo robiło.
i co najciekawsze że jak zmierzyłam cisńienie to wzorowe 105/99 i tetno 80
mierzyłam kilk arazy i ciągle to samo pokazywało..
poleżałam do połuudnia w łózku wstałam i dalej mma drżenia rąk..
wiecie może co to jest ?
Dziwne, nie wiem co to może być. Jadłaś? Może cukier Ci spadł? A może na tle nerwowym? Nie odwodniłaś się?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 15:35
olinka, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
własnie też pierwsze co mi przyszło to ze cukier.. ale jak tylko otworzyłam oczy maz zrobił mi śniadanie. więc raczej cukier odpada.
mówicie że odwodnienie ? hm.. ostatnio mało pije bo wgl woda, herbaty,napoje mi nie wchodzą- kosmos z tym ma . a jak to poznać odwodnieniemałaMyszka lubi tę wiadomość
-
olinka wrote:własnie też pierwsze co mi przyszło to ze cukier.. ale jak tylko otworzyłam oczy maz zrobił mi śniadanie. więc raczej cukier odpada.
mówicie że odwodnienie ? hm.. ostatnio mało pije bo wgl woda, herbaty,napoje mi nie wchodzą- kosmos z tym ma . a jak to poznać odwodnienie
Objawy odwodnienia organizmu:
ubytek wody do 2% masy ciała pacjenta
uczucie silnego pragnienia
utrata masy ciała (można stwierdzić poprzez zważenie pacjenta)
ubytek wody 2-4% masy ciała pacjenta
suchość w ustach
utrzymujący się ból głowy
zmniejszona ilość oddawanego moczu, aż do pojawienia się bezmoczu
uczucie osłabienia
zawroty głowy
zaburzenia widzenia
omdlenie
nudności, czasami wymioty
tachykardia
niedociśnienie
przyspieszony oddech
podwyższenie temperatury ciała
mocz o ciemnym zabarwieniu
zmniejszenie pocenia
ustanie wydzielania śliny
suchy język
utrudniona mowa
skurcze i bóle mięśni
suche i popękane usta
utrata elastyczności skóry (skóra uszczypnięta i puszczona wyrównuje się bardzo powoli)
utrata siły, wycieńczenie
zapadnięte oczy
zaparcie
ubytek wody 5-6% masy ciała pacjenta
senność
parestezje
-
Olinka ja miałam podobne objawy przy spadku cukru. Byłam wtedy poza domem i myslałam że zemdleje na ulicy ale poszłam szybko do kiosku i kupiłam sobie napój - Mirindę a później poszłam coś zjeść i mi przeszło. A stąd wiem że to od spadku cukru - po krzywej cukrowej zjadłam kanapke i pączka i mniej wiecej po 2 godzinach miałam takie objawy jak Ty.
-
Chyba spadek cukru. Moja koleżanka tak ma ze ma takie drżenie rąk jak jej cukier spada i cala się telepie.
Piekne brzuszki
Tak się zastanawiam czy te moje bóle brzucha po prawej stronie to nie od przepukliny pachwinowej.kiedys za dzieciaka miałam po prawej stronie potem mi zniknęła a teraz około pół roku temu znów trochę wyszła i nie wiem czy to nie od tego.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
olinka wrote:kurcze.. chyba musze poszukac gdzies w domu glukometr..
Nie wiem czy glukometr Ci coś powie, bo to nie chodzi generalnie o wartość poziomu glukozy we krwi, ale o tolerancję owej wartości. Każdy ma inną tolerancję.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
dziewczyny znalazłam glukometr który myślałam ze nie działa że baterie padły o dziwo zadziałał i cukier 97 dodam ze jakies 5-10 min temu jadłam jabłko czyli cukier ok
ale z drugiej stony jak myśle że traz czuje się lepiej a cukier 97 po jabłku pewnie urusł to pewnie był za niski.. kurcze musze zaczac obserwować ten cukiermałaMyszka lubi tę wiadomość
-
olinka wrote:dziewczyny znalazłam glukometr który myślałam ze nie działa że baterie padły o dziwo zadziałał i cukier 97 dodam ze jakies 5-10 min temu jadłam jabłko czyli cukier ok
ale z drugiej stony jak myśle że traz czuje się lepiej a cukier 97 po jabłku pewnie urusł to pewnie był za niski.. kurcze musze zaczac obserwować ten cukier
Albo po prostu jeść częściej. No i istotne jest co jemy, każdy produkt ma inny indeks glikemiczny.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
kochane skończyłam prace zdalną na dziś.
padam, cały dzień przed kompem.
ide sie ogarnąc i wiozę córkę na tańce na 17, do 19 na nią czekam i zmaierzam podjechac po cyckonosze bo zostały mi tylko 2 czarne, w które sie mieszczę
i majtole jakies tez my sie przydały, bo chyba tyłek tez mi urósł - wiekszość mnie uwiera....;/
do później!!!
co jutro gotujecie????prosze o pomysły na obiad:-)małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 16:12
lys, zabka11, Meggi31, Cassie, 5ylwia, Katarka, chcebycmama, małaMyszka, magda sz, Y, gosia.b, mamasia, Maniuś lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
nick nieaktualny
-
Cassie wrote:Cudne brzuszki
ja zrobie jutro sweet focie
Byla u mnie kolezanka na kawie, poplotkowalysmy i teraz odpoczywam
Cos mnie ostatnio wizyty mecza i nie mam najmniejszej ochoty wychodzic z domu.
ja tak samo nawet jak wyjść do skepu to dla mnie tragedia..małaMyszka lubi tę wiadomość
-
To widzę że nie tylko ze mnie się taki leniuszek zrobił
Dla mnie wyjście do sklepu to też tragedia, wczoraj miałam takiego lenia ale musiałam zrobić zakupy to pojechałam samochodem pomimo że do sklepu mam 10 minut spacerkiem
Dziś zmusiłam się do porządków. To co zwykle zajmowało mi ok 2 godzin, dziś zajęło mi pół dnia a i tak nie dałam zrobić wszystkiego co chciałam a czuję się teraz jakbym jakiś półmaraton przebiegła
P.S. Chyba idę się zdrzemnąćWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 16:42
-
nick nieaktualny
-
oj dziewczyny!!! Nadgoniłam 4 strony a tu kolejna hahahahahaahah
ja przeszłam całe miasto po kurtkę a kupiłam takie cuda
na szczęście kurtkę też znalazłam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 18:08
Cassie, lys, olinka, magda sz, Aga89, niecierpliwa, gosia.b, mamasia, sylwucha89, zabka11, Maniuś lubią tę wiadomość