SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dotoczyłam się w końcu do domku
Jestem zadowolona po wizycie. Fasol wiercił się jak szalony, nie chciał się w ogóle ładnie pokazać, to pokazał rączkę, to nogę, to główkę, ale tak króciutko, że mam tylko jedno zdjęcie i to też nie najwyraźniejsze. Miesiąc temu było 70% pewności, że chłopiec, a tym razem nic na chłopca nie wskazywało i równie dobrze może być dziewczynka, więc znów jest pół na pół. Może za miesiąc się coś wyjaśni.
Maluszek bardzo ładnie rośnie CRL 10,4 cm, waga 134g, dzidzia jest duża więc USG wskazuje na 15t4d. Serduszko bije 170u/min. Nie muszę już brać duphastonu, co mnie bardzo cieszy.
Na podstawie wyników mojej morfologi mówimy już oficjalnie o anemii, bo na ten etap ciąży wyniki są zbyt niskie - szczególnie hematokryt, który i tak minimum osiągnie dopiero ok 30 tyg. ciąży, więc z taką tendencją spadkową wylądowałabym w szpitalu. Na anemię dostałam tardyferon, 1 tabletka co drugi dzień. Po miesiącu kontrola. To tyle
Aha zapomniałam dodać, że ważę 52kg, więc od początku przybyło mi tylko 2kg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 15:04
Zetka, małaMyszka, niecierpliwa, magda sz, mamasia, psioszka11, futuremama, kasiuleek, zabka11, Paula_071, maaadzik1207, Y, Katarka, Maniuś, Cassie, gosia.b lubią tę wiadomość
-
Ja dziś po przebudzeniu czułam "uderzenia" po jednej stronie macicy, nie wiem czy to to ale 1 raz takie uczucie. Jak będzie się to powtarzać to będę wiedziała że to maluszek
mógłby już zacząć, ciągle do niego mówię-no kopnij tą mamę swoją trochę co?
Rybka ja właśnie jak mam pełen pęcherz to jestem w stanie zlokalizować gdzie maluszek jest, macica wtedy jest przy samej skórze, twarda a tam gdzie dziecko to jeszcze twardsza, tak mi też pokazywała ostatnio położna.
Ale leniwy dzień, chyba jak każdy poniedziałek, muszę kupić buraczki do obiadu a taak mi się nie chce wychodzić ze szlafroka.małaMyszka, psioszka11, Cassie lubią tę wiadomość
-
Lys jaki masz poziom i jakie normy hematokrytu ? Ja miałam minimalnie mniejsze od normy ale robiłam kilka dni po jelitówce więc i tak się zdziwiłam że badania wyszły dobrze
PS. Jaki Fasol? widziałaś fasolke 10cm ważącą 134g?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 14:53
psioszka11, Aga89, lys, futuremama, olinka, chcebycmama, małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Lys jaki masz poziom i jakie normy hematokrytu ? Ja miałam minimalnie mniejsze od normy ale robiłam kilka dni po jelitówce więc i tak się zdziwiłam że badania wyszły dobrze
Ja mam teraz hematokryt obniżony o 5%, czerwone krwinki i hemoglobina też obniżone, no i wszystko sukcesywnie co miesiąc spada:
Erytrocyty 3,59 mln/µl norma 3,7 - 5,1
Hemoglobina 11,0 g/dl norma 12,0 - 16,0
Hematokryt 32 % norma 37 - 47
HAHAHHAAH no tak toż to ogromna fasolina jestWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 15:01
małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość
-
U mnie hematokryt spadł na 35%, i hemoglobina na dolnej granicy (12,1) jestem ciekawa co mmoja gin powie w piątek na te wyniki. Bo na poczatku ciązy morfologie miałam ok, pomimo łykania witamin i żelaza to mi poleciało w dół
Ja mam dziś takiego lenia, tragedia! Zaraz mój A. wraca z pracy a ja jeszcze w szlafroku, obiad nie zrobiony, zmywarka nie nastawionaMusze się ogarnąc
Dziś próbowałam podsłuchać malucha stetoskopem. Nie wiem jak Wy to robicie ale ja nic nie słyszę, a jeśli już to tylko jak mi się przelewa w jelitach. Z tej złości że nic nie słyszę stwierdziłam że jednak kupie detektor tętnalys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
To ja mam tak:
erytrocyty 4,3 mln/µl
hemoglobina 12,1 g/dl
hematokryt 35 %
leukocyty 10,4 norma 4-10
limfocyty % 14,0 norma 20-45%
Lekarz stwierdził że mam dobre wyniki jak na kobietę w ciąży. No ciekawe jak za miesiąc, wolałabym uniknąć brania żelaza bo masakruje zęby.
lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Aga89 wrote:U mnie hematokryt spadł na 35%, i hemoglobina na dolnej granicy (12,1) jestem ciekawa co mmoja gin powie w piątek na te wyniki. Bo na poczatku ciązy morfologie miałam ok, pomimo łykania witamin i żelaza to mi poleciało w dół
Ja mam dziś takiego lenia, tragedia! Zaraz mój A. wraca z pracy a ja jeszcze w szlafroku, obiad nie zrobiony, zmywarka nie nastawionaMusze się ogarnąc
Dziś próbowałam podsłuchać malucha stetoskopem. Nie wiem jak Wy to robicie ale ja nic nie słyszę, a jeśli już to tylko jak mi się przelewa w jelitach. Z tej złości że nic nie słyszę stwierdziłam że jednak kupie detektor tętna
Hemoglobina nadal ładnaHematokryt w ciągu ciąży spada o 4-7% i jest to normalne, ale tak jak napisałam swoje minimum osiąga około 30 tyg. ciąży. Jeśli spadnie do poziomu 30-34% to już lekarz powinien się temu przyjrzeć.
małaMyszka, Aga89 lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:To ja mam tak:
erytrocyty 4,3 mln/µl
hemoglobina 12,1 g/dl
hematokryt 35 %
leukocyty 10,4 norma 4-10
limfocyty % 14,0 norma 20-45%
Lekarz stwierdził że mam dobre wyniki jak na kobietę w ciąży. No ciekawe jak za miesiąc, wolałabym uniknąć brania żelaza bo masakruje zęby.
Ja miesiąc temu miałam
erytrocyty 3,8
hemoglobina 11,4
hematokryt 34%
i lekarz mówił, że jeszcze jest ok, ale aktualne wyniki już wymagały włączenia tardyferonu.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Właśnie porównałam z przed miesiąca i też mi spada wszystko. Mam nadzieję że to zasługa jelitówki. No jak trzeba będzie brać żelazo to będę brać, na razie dużo wołowiny jem sama z siebie, gin nic nie mówił o żelazie. Lys moja koleżanka używała pasty Blanx i zęby wróciły do bieli - miała aż srebrne zęby od żelaza, ale wyniki też miała sporo gorsze od Twoich, pamiętam że wyglądała w ciąży ja narkomanka (ona 152cm waga wyjściowa 43 kg przed ciąża, dziecko miało 56cm jak się urodziło NATURALNIE 4100!)synek wszystko z niej wyciągnął.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Kurde nie widziałam, że suplementy żelaza mają taki wpływ na zęby.
To chodzi tylko o to żelazo na receptę, czy też to co jest w wit. prenatalnych? (nie wiem czy to się czymś różni) I ile ona tego brała, że miała taki efekt na zębach?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Zobaczcie co za pierdoly wyswietlaja na tych naszych suwaczkacn, ze dziecko wazy ponad 20 g, a mi lekarka mowila, ze 120 ??
Rzeczywiście w Twoim suwaczku ewidentnie coś im się pomyliło, ale np belly w opisie 15 tyg ciązy napisało, że dziecko waży około 75g. No cóż mój waży podwójnie bo 134gLekarka mówiła, że prawidłowo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 15:37
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja moje wyniki mam takie: hematokryt 36, płytki krwi 126,limfocyty 1,3 , hemoglobina 12, eo-bazo-mono 0, neutrofile 73, p-lcr 44. Boje sie o krwawienia po cesarce jak płytki niskie
-
Jak się czyta portale ciążowe to na każdym co innego, inne wymiary dziecka inna waga, najbardziej lubię http://www.netmama.pl/ jakoś tak do mnie przemawia to co jest tam napisane.
Ile koleżanka brała to wiem tyle że wciąż było mało i im starsza ciąża tym więcej musiała brać. Napisałam do niej czy pamięta co brała i w jakich dawkach, takze pozniej odpisze.
Lys ogólnie żelazo w tabletkach powoduje że na zębach taki nalot srebrny/siwy
tu masz info:
http://polki.pl/we-dwoje/wplyw;zelaza;na;szkliwo;zebow,artykul,17959.html
małaMyszka, lys lubią tę wiadomość
-
Ja będę płakać jak mi powie gin w środe, że muszę żelazo z synem brałam całą ciąże i te okropne zaparcia były jeszcze gorsze.
-
Hej. Ja juz po wizycie. Maluszek ma rqzem z nozkami 15-16cm. Serduszko I zoladek ladnie pracuja. Narzzo ruchliwy dzieciaczek ale co ma miedzy nozkami nie ujawnil. Jest w pozycji pionowej, glowka na gorze a nozki na dole dlatego nie moglismy podejrzec jaka plec. Moje wyniki twz dobre. Nawet krewetki moge jest. Gin nie widzi przeciwwskazan. Na basen tez mam zielone swiatlo.
euforia, niecierpliwa, Paula_071, lys, Andzia 34, Katarka, magda sz, małaMyszka, maaadzik1207, Maniuś, Cassie, gosia.b, kasiuleek, zabka11, chcebycmama, mamasia, psioszka11 lubią tę wiadomość
-
rybka1988 wrote:Ja będę płakać jak mi powie gin w środe, że muszę żelazo z synem brałam całą ciąże i te okropne zaparcia były jeszcze gorsze.
No hematokryt jeszcze masz ok, hemoglobina tez ok, więc chyba nie będzie potrzeby. A płytki krwi to już inna sprawa.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Hej nadrobiłam trochę czytania bo na weekend mnie nie było
Dobrze ze po burzach wszystko już ok u was
Ja na weekend dostałam 3 ubranka nowe na łóżeczko z bokami i prześcieradłami sprzydadzą się jak nic
No troszkę już pomału się zbiera tych maluśkich ciuszków a w czwartek mam termin zobaczymy czy ujawni się co będzie .
Imię do Córuni będzie Emilia lub Bianka A dla syna Będzie Kamil lub Marcel
Pozdrawiam i miłego wieczorkumałaMyszka, Pati Belgia, Cassie, sylwucha89 lubią tę wiadomość
-
mam nadzieje, że tak będzie do końca ciąży z wynikami a nie gorzej:-( od lat lecze sie na niedokrwistość, 3 lata diagnozowania w Poznaniu skłonności do stanu przedbiałaczkowego brr do tego małopłytkowość a to wszystko po 1 ciąży:-( ale mam zdrowego synka i to jest najważniejsze