WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko zauwazcie jak niewielkie roznice sa miedzy 1 a 30 ;)

małaMyszka lubi tę wiadomość

• rybka1988 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    rybka ja mam w razie czego premium , jak cos to pisz to bede wam wklejac co sie w danym tygodniu dzieje.
    dziękuje to bym prosiła 18 tydz :-D

89fb222d8f99a787cb58ecdeecb7f007.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamasia mam te same portki, właściwie prawie nie mam bo już leci ich 3 miesiąc i wyglądają jak psu z gardła. Jakoś ubrania i buty..nigdy o to nie dbałam. Mąż po pracy zawsze przebiera się w jakieś domowe szmatki a ja zasuwam ciągle w jednych, mamusia mnie nie nauczyła :D

Ja się zastanawiam z wózkami między: Tako, Coletto (super ten system odwracania i koleżanki posiadaczki polecają) no i Camarelo. Kupię jakoś koło połowy lipca żeby gwarancja nie uciekła

małaMyszka, niecierpliwa, mamasia lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa - wiosna już też ma mnie w ... Poszła gdzieś w cholerę... Leje deszcz... Idę znowu w kimono... Tak mi się dzisiaj dobrze śpi...

niecierpliwa lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie burza z piorunami!

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie piorunów jeszcze nie ma

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny juz nie wiem co mam robić.
    jestem tym zmęczona
    juz dziś 3 taka akcja siedze sobie i nagle robi mi się ciepło nie dobrze jak by nie ostre widzenie serce wali raz szybko raz wolno i mam wrażenie ze zaraz zemdleje mierze ciśnienie a tam 100/59 puls 75 kolejny pomiar 98/55 puls 80 zmierzyłam cukier 116 ( dodam że zjadłam przed cukierka i wypiłam pół szklanki koli jakieś 30 min )
    czy to hormony ciążowe ale to mnie męczy i martwi.
    macie jakieś pomysły

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    18 tydzien

Twoje dziecko mierzy około 14 do 18 cm (5 1/2 – 7 cali) i waży około 200 gramów (7 uncji).
    Głowa dziecka w dalszym ciągu porasta włoskami. W płucach pojawiają się pęcherzyki powietrza. Dziecko ćwiczy oddychanie poprzez nabieranie wód płodowych do płuc. Zabawa ta pomaga w rozwoju płuc.
    Dziecko jest teraz szczególnie aktywne. Ma wciąż mnóstwo miejsca w pęcherzu płodowym, może swobodnie się poruszać, wiercić, kopać, okładać piąstkami, siedzieć ze skrzyżowanymi nóżkami lub nawet robić fikołki. Jest już coraz bardziej wrażliwe na bodźce ze świata zewnętrznego. Jeśli skierujesz na brzuszek promienie światła, dziecko może już dostrzec jego ciepły blask.
    Prawdopodobnie Twoje dziecko potrafi już słyszeć. Wewnętrzne ucho wykształciło się już na tyle, że może odbierać sygnały dzwiękowe. Również część mózgu odpowiedzialna za odbieranie sygnałów dzwiękowych rozwija się teraz bardzo intensywnie. Dziecko przyzwyczaja się do odgłosu bicia Twojego serca i krwi płynącej przez pępowinę. Mimo tych nieustannych hałasów wewnątrz, głośny dzwięk dochodzący z zewnątrz może zaskoczyć bądź nawet przestraszyć Twoje dziecko.
    Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka jej macica i jajniki są już wykształcone i znajdują się we właściwym miejscu. U chłopców rozwiją się gruczoł krokowy (prostata).

O Tobie

Ten tydzień może okazać się dla Ciebie wyjątkowym, ponieważ możesz już poczuć ruchy dziecka! Jeśli jednak jeszcze ich nie czujesz, nie martw się, przyjdzie jeszcze na to czas. Część kobiet nie wyczuwają ruchów dziecka nawet do 26 tygodnia, kiedy to stają się one na tyle wyraźne i charakterystyczne, że trudno je pomylić z czymś innym.
    Średni przyrost wagi kobiety do tego czasu wynosi pomiędzy 3.5 a 5.8 kg. W tym okresie możesz odczuwać zwiększony apetyt. Zwracaj teraz szczególną uwagę na to co jesz. Wybieraj produkty odżywcze i energetyczne, zamiast zapychać się pustymi kaloriami, np. chipsami, frytkami, cukierkami. Nie przynoszą one ani Tobie i ani dziecku żadnych korzyści, a jedynie zwiększają wagę Twojego ciała, obniżając sprawność fizyczną i dobre samopoczucie.
    Od teraz do końca ciąży unikaj spania na wznak (na plecach), wybieraj pozycję na boku. Leżąc na plecach przez dłuższy czas Twoja powiększona macica może powodować zbyt duży nacisk na żyłę główną, blokując tym samym swobodny przepływ krwi do serca.
    W układzie krwionośnym zachodzą teraz wielkie zmiany. W tym trymestrze Twoje ciśnienie krwi będzie zapewne niższe niż zazwyczaj. Aby zapobiec zawrotom głowy i zasłabnięciom, unikaj gwałtownego wstawania z pozycji leżącej lub siedzącej.
    Możesz zacząć odczuwać ból pleców, gdyż wraz z powiększającym się brzuszkiem przesuwa się środek ciężkości w skutek czego na kręgosłupie spoczywa coraz większy ciężar.
    Zwiększający się ciężar ciała i masa dziecka naciskają również na odbyt, co może powodować hemoroidy. Jeśli problem ten nadmiernie Ci dokucza, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.

niecierpliwa, rybka1988 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinka może to przez pogodę? Mi czasami serce wali jak głupie a po chwili mam wrażenie że w ogóle nie mam serca...

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Olinka może to przez pogodę? Mi czasami serce wali jak głupie a po chwili mam wrażenie że w ogóle nie mam serca...

może u nas taka straszna ulewa była
    teraz mierzyłam ciśnienie 94/48

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona - mogłabyś podać na 16 tc ? :) bo po jutrze zaczynam :)

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    16 tydzien

Twoje dziecko mierzy już około 11 nawet do 12 cm (4.3 – 5 cali) i waży około 100 gramów (3 1/2 uncji).
    Na maleńkich opuszkach palców formują się linie papilarne, odmienny u każdego człowieka układ odcisków palców. Rosną paznokcie dziecka, a jego niezwykle ruchliwe rączki i nóżki mogą być zaobserwowane w ruchu, podczas badania USG. Twoje dziecko jest teraz bardzo aktywne: robi grymasy na twarzy, zeza, marszczy brwi, otwiera i zamyka usta, kopie.
    Jeśli jesteś mamą po raz pierwszy, prawdopodobnie pierwszy ruch dziecka poczujesz dopiero około 20 tygodnia. Na tym etapie ruchy dziecka są wciąż ledwo odczuwalne, ponieważ dziecko ma jeszcze dużo miejsca i swobody w brzuszku, a dodatkowo duża ilość wód płodowych doskonale amortyzuje jego figle.
    Kości zatrzymują wapń, proces ten nazywa się kostnieniem. Kości mają już tyle wapnia, że mogą być widoczne za pomocą rentgena. Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka, jej jajniki znajdują się już w miednicy, w których powstało już kilka milionów komórek jajowych, zapas na całe życie kobiety.

O Tobie

Macica w dalszym ciągu powiększa swoje rozmiary, teraz jej górna część sięga mniej więcej do połowy odległości pomiędzy kością łonową a pępkiem. Trzymające macicę wiązadła wzmacniają się i rozciągają wraz z jej wzrostem.
    Twoje samopoczucie w tych tygodniach jest już prawdopodobnie całkiem dobre. Możesz teraz cieszyć się ciążą bez porannych mdłości i zbyt częstych zmiennych nastrojów, a dodatkowo Twoja skóra prawdopodobnie jest pełna magicznego blasku.
    Już wkrótce poczujesz pierwsze ruchy dziecka! Część kobiet (najczęściej tych dla których nie jest to pierwsza ciąża) odczuwają “motyle w brzuchu” już w 16 tygodniu ciąży, jednakże większość kobiet poczuje pierwsze ruchy nie wcześniej niż w 18 – 20 tygodniu ciąży. Pierwsze ruchy dziecka kobiety często opisują jako uczucie przelewania, trzepot skrzydeł motyla bądź bulgotanie bąbelków w brzuchu.
    Twoje piersi zmieniają wygląd. Stają się pełniejsze i pojawiają się na nich żyłki i niewielkie zgrubienia na otoczkach brodawek tzw. gruczoły Montgomery. Gruczoły Montgomery nawilżają i uelastyczniają skórę piersi. Gruczoły te pozostaną powiększone przez okres ciąży i karmienia piersią.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piekna nozia!

lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

• maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys gratuluje corci!

My jutro wizytujemy a mam stracha;( boje sie nie wiem czego ehhh

lys, małaMyszka, mamasia lubią tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jakaś taka byłam zestresowana, tydzień temu odstawiłam duphaston i tak podświadomie martwiłam się, czy wszystko będzie dobrze, ale jak tylko dziś zobaczyłam tą piękną stópkę i jak zwykle fikającego bobasa, to od razu mi się lepiej zrobiło. No i w sumie się wyjaśniło z płcią, bo na usg genetycznym I trymestru była informacja, że na 70% chłopak, po 4 tygodniach okazało się, że chyba jednak żadnej "antenki" nie ma, ale ciężko powiedzieć, a dziś już na 95% dziewczynka.

małaMyszka, maaadzik1207 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaadzik1207 wrote:
    Lys gratuluje corci!

My jutro wizytujemy a mam stracha;( boje sie nie wiem czego ehhh

Ja tez jutro wizytuje, najgorsze, ze o 19 i caly dzien czekania. Mnie juz dzis koszmary meczyly :/

• olinka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aja dopiero 31.03 cały mc czekania...

49d65f8aff.png

• KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jutro mam wizytę.O 15.Mam nadzieję że wszystko jest dobrze. Ale strach przed każdą wizytą jest ogromny. Mimo,że nic niepokojącego się nie dzieje.

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się dzisiaj zmobilizowałam i poszłam do urzędu miasta. Udało mi się w końcu przemeldować od rodziców do naszego mieszkania oraz złożyć wniosek o dowód - potwierdzam, że nie trzeba aktu ślubu jeśli brało się go w tej samem miejscowości gdzie wyrabia się dowód. Po dwóch latach zmieniłam oficjalnie nazwisko:D Dzisiaj jest pierwszy dzień wyrabiania nowych dowodów i było tyle ludzi, że masakra. Głównie starsze panie - pewnie nie mają co robić to przyleciały wyrabiać dowody. Myślałam, że prędzej urodzę niż załatwię te formalności, ale się udało:)
    A we Wrocławiu tak pięknie kwitną krokusy i przebiśniegi że aż miło:)

małaMyszka, Andzia 34 lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o matko i córko!!!! kwietniówki już zaczeły się rozpakowywać!!!

v40cu9h.png
‹‹ 449 450 451 452 453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ