X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy sie:) ja dzisiaj prawie caly dzien na podworku, super pogoda. Zgrabiałam, sprzatałam , jutro ciag dalszy a teraz zglodniałam i smaze kiełbase z cebulą..mniam
    Połozna zaleciła mi jesc duzo kielbasy, watróbki, szpinaku bo zelazo mi spada wiec jem:)

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

• lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ja w ciąży nie byłam u dentysty. Ostatni raz byłam ze 2 miesiące przed ciążą. Zawsze miałam mega mocne zęby. Nawet po 5 latach ze stałym aparatem były w zadziwiająco dobrym stanie.
    Nic mnie nie boli, ubytków na pierwszy rzut oka nie widać, ale teraz się przeraziłam Waszymi opowieściami ;/ Sama nie wiem, może też się przejdę na jakąś kontrolę.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    witamy sie:) ja dzisiaj prawie caly dzien na podworku, super pogoda. Zgrabiałam, sprzatałam , jutro ciag dalszy a teraz zglodniałam i smaze kiełbase z cebulą..mniam
    Połozna zaleciła mi jesc duzo kielbasy, watróbki, szpinaku bo zelazo mi spada wiec jem:)

NIE WOLNO wątróbki, zawiera witaminę A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla płodu!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:21

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    NIE WOLNO wątróbki, zawiera witaminę A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla płodu!!!
    a polozna mowila zeby jesc... hmm

• lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:

http://www.niam.pl/pl/artykul/1282-watrobka_a_ciaza

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    ogolnie jedzenie watrobki mi nie grozi bo jej nie lubie ohyda. pozostaje tylko kiełbaha:)

• aaaaga Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Watrobke mozna ale nie czesto jak raz czy dwa razy w trakcie ciazy zjesz nic sie nie stanid byle jej nie jesc np co tydzień

Cassie, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    ogolnie jedzenie watrobki mi nie grozi bo jej nie lubie ohyda. pozostaje tylko kiełbaha:)

Heheheh ja akurat przed ciążą lubiłam od czasu do czasu zjeść wątróbkę z cebulką.
    Tu w artykule wymienili produkty bogate w żelazo:

https://parenting.pl/portal/zelazo-w-ciazy

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie brzuchatki :)
    Euforia, ja mam w rodzinie dentyste i na poczatku ciazy bylam na przegladzie. Odpowiednie znieczulenie na pewno nie zaszkodzi dziecku, to po pierwsze. Druga sprawa to odwapnianie sie zebow w czasie ciazy. Przede wszystkim dieta z duza zawartoscia wapnia oraz suplementacja wit.D, zeby ten wapn sie wchlanial dobrze. Jak za malo dostarczasz wapnia, to dzieciatko pobiera z Twoich zasobow i zeby leca w pierwszej kolejnosci. Mnie dentystka kazala sobie kupic "Mi Paste Plus"- mozna to kupic w sklepach medycznych albo w internecie, sa rozne smaki wiec mozna sobie dopasowac - kosztuje ok 50 zl. Minimum raz w tygodniu naklada sie na zeby i zostawia bez splukiwania. Mozna tez po umyciu i wyplukaniu zebow, nalozyc jeszcze raz zwykla paste do mycia zebow i jej nie wyplukiwac - wtedy wiecej fluoru sie wchlania, ale nie dosc, ze zeby wygladaja dziwnie, to jeszcze sama pasta jakas taka...buuuu

euforia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaga wrote:
    Watrobke mozna ale nie czesto jak raz czy dwa razy w trakcie ciazy zjesz nic sie nie stanid byle jej nie jesc np co tydzień

Ja tam bym w ogóle nie ryzykowała:

"Porcja wątróbki wołowej może zawierać nawet trzykrotną maksymalną dzienną dawkę witaminy A w potraci retinolu. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 10,000 IU retinolu dziennie, a porcja wątróbki to około 30,000 IU.
    Witamina A w postaci retinolu jest obecna również w innych produktach zwierzęcych takich jak jaja czy mleko."

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzis taka piekna pogoda :) Musialam cis zalatwic dla meza w miescie, wiec wynurzylam sie z domu. Zalatwilam co mialam do zalatwienia w 5 minut, a pozniej zrobilam sobie turnee po sklepach. Odwiedzilam kilka "cichlandow" - zakupilam sobie welurowe spodnie dresowe C&A za cale 9 zl (zdobycz :D i przymierzalam sukieneczke idealna na ciaze, ale jakos nie moglam sie zdecydowac,, wzor w 100% mi nie odpowiadal, cyce wygladaly na dwukrotnie wieksze, ale lezala idealnie i tak ladnie ukladala sie na brzuchu. W pepco dla mojego chlopca kupilam dwie pary rekawiczek niedrapkow; obskoczylam jeszcze rossmana i dwa spozywczaki. Lazilam ponad dwie godziny. Jak wrocilam ugotowalam obiad. Jak juz usiadlam, to poczulam, ze jestem strasznie zmeczona, a stopy mnie bola tak jakbym przebiegla maraton ;)
    Musze sie zdrzemnac... Milego popoludnia :)

lys, euforia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dziewczyny czy zazywacie teraz jakies witaminy lub wit D?

• lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z wit. D. Przed ciążą z racji na Hashimoto brałam Vigantoletten, ale jak tylko dowiedziałam się o ciąży, to odstawiłam bo się przestraszyłam, że może zaszkodzić. Niemniej jednak widziałam, że inne ciężarne łykają Vigantoletten. Obiło się Wam coś o uszy?

Taką tabelkę w necie znalazłam:

"Ryzyko przedawkowania witamin

Nazwa witaminy / Ryzyko przedwakowania /Szkodliwość w razie przedawkowania
    witamina A / wysokie / tak
    witamina D / wysokie / tak
    witamina C / średnie / tak
    witamina E / małe / nie
    kwas fioliowy / małe / nie
    witaminy B / małe / nie"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:51

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    a dziewczyny czy zazywacie teraz jakies witaminy lub wit D?

Od początku ciąży biorę Femibion Natal Classic i mam zamiar brać cały czas. Do tego biorę tardyferon na anemię.
    Wit. D tak, jak napisałam wyżej odstawiłam.

małaMyszka lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi gin powiedzial ze wit D zaleca sie w sezonie jesienno-zimowym a teraz bedzie juz sloneczko i pozostawia branie tej wit w mojej gestii

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore Pregna Plus

Składnik Ilość (1 kapsułka) *%ZDS Zalecenia PTG i zespołu Ekspertów2
    Olej rybi min. 60% zawartości kwasów omega-3 w tym: 110 mg -- --
    - EPA (kwas eikozapentaenowy) 33 mg -- --
    - DHA (kwas dokozaheksaenowy) 22 mg -- --
    Żelazo 26 mg 186% 26 mg1
    Cynk 10 mg 100% --
    Witamina B6 1,4 mg 100% --
    Kwas foliowy 400 mcg 200% 400 mcg1
    Jod 150 mcg 100% 150 mcg1
    Witamina D3 37,5 mcg (1500 IU) 750% 1500-2000 IU2
    Witamina B12 2,5 mcg 100% --

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:59

niecierpliwa, małaMyszka, somebodytolove94 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore femibion natal 2 z DHA plus wit D osobno kazal mi endo i ginek teraz jeszcze magnez ze wgledu na te drgania brzucha

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje mają więcej składników:

Femibion Natal Classic

Skład (1 tabletka): % zalecanego dziennego spożycia
    • Beta-karoten 3 mg - 63%
    • Wit. D 10 mcg - 200%
    • Wit. E 12 mg - 100%
    • Wit. C 180 mg - 225%
    • Kwas foliowy 800 mcg - 400%
    • Wit. B1 (tiamina) 1,5 mg - 136%
    • Wit. B2 (ryboflawina) 1,6 mg - 114%
    • Wit. B6 2,2 mg - 157%
    • Wit. B12 2,2 mcg - 88%
    • Niacyna 20 mg - 125%
    • Kwas pantotenowy 10 mg - 167%
    • Biotyna 100 mcg - 200%
    • Jod 150 mcg - 100%
    • Magnez 70 mg - 19%
    • Żelazo 28 mg - 200%
    • Cynk 15 mg - 150%
    • Mangan 1 mg - 50%
    • Miedź 1 mg - 100%

Jak skończyło mi się pierwsze opakowanie, to brałam inne Doppel Herz Mama Activ, które miały mniejszą zawartość poszczególnych witamin i po miesiącu brania tych drugich pogłębiła mi się anemia. Może to miało związek może nie, ale wróciłam do Femibionu. Chciałam kupić Femibion Natal 2 PLUS, ale nie mieli go w żadnej aptece koło mnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:18

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:

Zmień położną. Za przeproszeniem, ale to jest jakaś dyletantka nie położna. Wątróbka nie jest wskazana w ciąży zarówno przez witaminę A, jak i przez to, że w wątrobie odkładają się szkodliwe substancje (nie bez powodu siada wątroba alkoholikom;)). W szpinaku jest BARDZO MAŁO żelaza, kiedyś chemik/biolog pomylił się z przecinkiem i tak wiele lat krążył mit, że ma dużo żelaza, co nie jest prawdą. A od kiedy kiełbasa jest zdrowa... I to smażona! Łys podała stronę, możesz tam poczytać co dobrze jeść. Żelazo jest najlepiej przyswajalne, gdy łączy się je z witaminą C, czyli np. czerwone mięso na obiad a do popijania sok ze świeżych pomarańczy, albo na śniadanie jajko posypane natką pietruszki.
    Smutno mi, że tacy ignoranci doradzają w tematach zdrowia :(

Byłam dzisiaj w H&M, niestety eleganckich ciążowych spodni nie znalazłam, ale widziałam, że jest wyprzedaż spodni, m.in. czarnych ciążowych jeansów. Nie wiem czy we wszystkich sklepach, ale w Arkach we Wrocławiu są i to pełna rozpiętość rozmiarów. W Pepco za to kupiłam sobie spodnie na gumce, są różne kolory, różowe, czerwone, szmaragdowe, szare - na ciążowy brzuch się nadają, zwłaszcza na wiosnę, a kosztują 39,99zł :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:40

euforia, Cassie, małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No czesc ! Jej ale piszecie ! Musze potem nadrobic :)

Ja bylam z mama na spacerze,na zakupach, piekna pogoda u nas !
    Potem pojechałysmy na działke, a dopiero wróciłam do domu i odgrzewam obiadek :)

Piers z kurczaka w sosie smietanowo-koperkowym + pieczone ziemniaczki -pyycha!

Sluchajcie, jak u was waga ?
    Ja nie moge zrozumiec mojej, jem normalnie, jem słodycze, sie nie ograniczam za bardzo, a jak mi na początku waga spadła o 3kg tak 1,5-2kg wróciły dopiero, gorzej mi bylo wage utrzymac przed ciąza niz w ciazy :o
    Dodam ze w brzuchu (tzn na wysokosci mniej wiecej pępka) mam +10cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:54

3i49bd3mn3g76zlc.png
‹‹ 505 506 507 508 509 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ