Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy sie:) ja dzisiaj prawie caly dzien na podworku, super pogoda. Zgrabiałam, sprzatałam , jutro ciag dalszy a teraz zglodniałam i smaze kiełbase z cebulą..mniam
    Połozna zaleciła mi jesc duzo kielbasy, watróbki, szpinaku bo zelazo mi spada wiec jem:)

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

• lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ja w ciąży nie byłam u dentysty. Ostatni raz byłam ze 2 miesiące przed ciążą. Zawsze miałam mega mocne zęby. Nawet po 5 latach ze stałym aparatem były w zadziwiająco dobrym stanie.
    Nic mnie nie boli, ubytków na pierwszy rzut oka nie widać, ale teraz się przeraziłam Waszymi opowieściami ;/ Sama nie wiem, może też się przejdę na jakąś kontrolę.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    witamy sie:) ja dzisiaj prawie caly dzien na podworku, super pogoda. Zgrabiałam, sprzatałam , jutro ciag dalszy a teraz zglodniałam i smaze kiełbase z cebulą..mniam
    Połozna zaleciła mi jesc duzo kielbasy, watróbki, szpinaku bo zelazo mi spada wiec jem:)

NIE WOLNO wątróbki, zawiera witaminę A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla płodu!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:21

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    NIE WOLNO wątróbki, zawiera witaminę A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla płodu!!!
    a polozna mowila zeby jesc... hmm

• lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:

http://www.niam.pl/pl/artykul/1282-watrobka_a_ciaza

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    ogolnie jedzenie watrobki mi nie grozi bo jej nie lubie ohyda. pozostaje tylko kiełbaha:)

• aaaaga Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Watrobke mozna ale nie czesto jak raz czy dwa razy w trakcie ciazy zjesz nic sie nie stanid byle jej nie jesc np co tydzień

Cassie, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    ogolnie jedzenie watrobki mi nie grozi bo jej nie lubie ohyda. pozostaje tylko kiełbaha:)

Heheheh ja akurat przed ciążą lubiłam od czasu do czasu zjeść wątróbkę z cebulką.
    Tu w artykule wymienili produkty bogate w żelazo:

https://parenting.pl/portal/zelazo-w-ciazy

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie brzuchatki :)
    Euforia, ja mam w rodzinie dentyste i na poczatku ciazy bylam na przegladzie. Odpowiednie znieczulenie na pewno nie zaszkodzi dziecku, to po pierwsze. Druga sprawa to odwapnianie sie zebow w czasie ciazy. Przede wszystkim dieta z duza zawartoscia wapnia oraz suplementacja wit.D, zeby ten wapn sie wchlanial dobrze. Jak za malo dostarczasz wapnia, to dzieciatko pobiera z Twoich zasobow i zeby leca w pierwszej kolejnosci. Mnie dentystka kazala sobie kupic "Mi Paste Plus"- mozna to kupic w sklepach medycznych albo w internecie, sa rozne smaki wiec mozna sobie dopasowac - kosztuje ok 50 zl. Minimum raz w tygodniu naklada sie na zeby i zostawia bez splukiwania. Mozna tez po umyciu i wyplukaniu zebow, nalozyc jeszcze raz zwykla paste do mycia zebow i jej nie wyplukiwac - wtedy wiecej fluoru sie wchlania, ale nie dosc, ze zeby wygladaja dziwnie, to jeszcze sama pasta jakas taka...buuuu

euforia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaga wrote:
    Watrobke mozna ale nie czesto jak raz czy dwa razy w trakcie ciazy zjesz nic sie nie stanid byle jej nie jesc np co tydzień

Ja tam bym w ogóle nie ryzykowała:

"Porcja wątróbki wołowej może zawierać nawet trzykrotną maksymalną dzienną dawkę witaminy A w potraci retinolu. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 10,000 IU retinolu dziennie, a porcja wątróbki to około 30,000 IU.
    Witamina A w postaci retinolu jest obecna również w innych produktach zwierzęcych takich jak jaja czy mleko."

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzis taka piekna pogoda :) Musialam cis zalatwic dla meza w miescie, wiec wynurzylam sie z domu. Zalatwilam co mialam do zalatwienia w 5 minut, a pozniej zrobilam sobie turnee po sklepach. Odwiedzilam kilka "cichlandow" - zakupilam sobie welurowe spodnie dresowe C&A za cale 9 zl (zdobycz :D i przymierzalam sukieneczke idealna na ciaze, ale jakos nie moglam sie zdecydowac,, wzor w 100% mi nie odpowiadal, cyce wygladaly na dwukrotnie wieksze, ale lezala idealnie i tak ladnie ukladala sie na brzuchu. W pepco dla mojego chlopca kupilam dwie pary rekawiczek niedrapkow; obskoczylam jeszcze rossmana i dwa spozywczaki. Lazilam ponad dwie godziny. Jak wrocilam ugotowalam obiad. Jak juz usiadlam, to poczulam, ze jestem strasznie zmeczona, a stopy mnie bola tak jakbym przebiegla maraton ;)
    Musze sie zdrzemnac... Milego popoludnia :)

lys, euforia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dziewczyny czy zazywacie teraz jakies witaminy lub wit D?

• lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z wit. D. Przed ciążą z racji na Hashimoto brałam Vigantoletten, ale jak tylko dowiedziałam się o ciąży, to odstawiłam bo się przestraszyłam, że może zaszkodzić. Niemniej jednak widziałam, że inne ciężarne łykają Vigantoletten. Obiło się Wam coś o uszy?

Taką tabelkę w necie znalazłam:

"Ryzyko przedawkowania witamin

Nazwa witaminy / Ryzyko przedwakowania /Szkodliwość w razie przedawkowania
    witamina A / wysokie / tak
    witamina D / wysokie / tak
    witamina C / średnie / tak
    witamina E / małe / nie
    kwas fioliowy / małe / nie
    witaminy B / małe / nie"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:51

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:
    a dziewczyny czy zazywacie teraz jakies witaminy lub wit D?

Od początku ciąży biorę Femibion Natal Classic i mam zamiar brać cały czas. Do tego biorę tardyferon na anemię.
    Wit. D tak, jak napisałam wyżej odstawiłam.

małaMyszka lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi gin powiedzial ze wit D zaleca sie w sezonie jesienno-zimowym a teraz bedzie juz sloneczko i pozostawia branie tej wit w mojej gestii

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore Pregna Plus

Składnik Ilość (1 kapsułka) *%ZDS Zalecenia PTG i zespołu Ekspertów2
    Olej rybi min. 60% zawartości kwasów omega-3 w tym: 110 mg -- --
    - EPA (kwas eikozapentaenowy) 33 mg -- --
    - DHA (kwas dokozaheksaenowy) 22 mg -- --
    Żelazo 26 mg 186% 26 mg1
    Cynk 10 mg 100% --
    Witamina B6 1,4 mg 100% --
    Kwas foliowy 400 mcg 200% 400 mcg1
    Jod 150 mcg 100% 150 mcg1
    Witamina D3 37,5 mcg (1500 IU) 750% 1500-2000 IU2
    Witamina B12 2,5 mcg 100% --

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:59

niecierpliwa, małaMyszka, somebodytolove94 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore femibion natal 2 z DHA plus wit D osobno kazal mi endo i ginek teraz jeszcze magnez ze wgledu na te drgania brzucha

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje mają więcej składników:

Femibion Natal Classic

Skład (1 tabletka): % zalecanego dziennego spożycia
    • Beta-karoten 3 mg - 63%
    • Wit. D 10 mcg - 200%
    • Wit. E 12 mg - 100%
    • Wit. C 180 mg - 225%
    • Kwas foliowy 800 mcg - 400%
    • Wit. B1 (tiamina) 1,5 mg - 136%
    • Wit. B2 (ryboflawina) 1,6 mg - 114%
    • Wit. B6 2,2 mg - 157%
    • Wit. B12 2,2 mcg - 88%
    • Niacyna 20 mg - 125%
    • Kwas pantotenowy 10 mg - 167%
    • Biotyna 100 mcg - 200%
    • Jod 150 mcg - 100%
    • Magnez 70 mg - 19%
    • Żelazo 28 mg - 200%
    • Cynk 15 mg - 150%
    • Mangan 1 mg - 50%
    • Miedź 1 mg - 100%

Jak skończyło mi się pierwsze opakowanie, to brałam inne Doppel Herz Mama Activ, które miały mniejszą zawartość poszczególnych witamin i po miesiącu brania tych drugich pogłębiła mi się anemia. Może to miało związek może nie, ale wróciłam do Femibionu. Chciałam kupić Femibion Natal 2 PLUS, ale nie mieli go w żadnej aptece koło mnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:18

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzen2210 wrote:

Zmień położną. Za przeproszeniem, ale to jest jakaś dyletantka nie położna. Wątróbka nie jest wskazana w ciąży zarówno przez witaminę A, jak i przez to, że w wątrobie odkładają się szkodliwe substancje (nie bez powodu siada wątroba alkoholikom;)). W szpinaku jest BARDZO MAŁO żelaza, kiedyś chemik/biolog pomylił się z przecinkiem i tak wiele lat krążył mit, że ma dużo żelaza, co nie jest prawdą. A od kiedy kiełbasa jest zdrowa... I to smażona! Łys podała stronę, możesz tam poczytać co dobrze jeść. Żelazo jest najlepiej przyswajalne, gdy łączy się je z witaminą C, czyli np. czerwone mięso na obiad a do popijania sok ze świeżych pomarańczy, albo na śniadanie jajko posypane natką pietruszki.
    Smutno mi, że tacy ignoranci doradzają w tematach zdrowia :(

Byłam dzisiaj w H&M, niestety eleganckich ciążowych spodni nie znalazłam, ale widziałam, że jest wyprzedaż spodni, m.in. czarnych ciążowych jeansów. Nie wiem czy we wszystkich sklepach, ale w Arkach we Wrocławiu są i to pełna rozpiętość rozmiarów. W Pepco za to kupiłam sobie spodnie na gumce, są różne kolory, różowe, czerwone, szmaragdowe, szare - na ciążowy brzuch się nadają, zwłaszcza na wiosnę, a kosztują 39,99zł :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:40

euforia, Cassie, małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No czesc ! Jej ale piszecie ! Musze potem nadrobic :)

Ja bylam z mama na spacerze,na zakupach, piekna pogoda u nas !
    Potem pojechałysmy na działke, a dopiero wróciłam do domu i odgrzewam obiadek :)

Piers z kurczaka w sosie smietanowo-koperkowym + pieczone ziemniaczki -pyycha!

Sluchajcie, jak u was waga ?
    Ja nie moge zrozumiec mojej, jem normalnie, jem słodycze, sie nie ograniczam za bardzo, a jak mi na początku waga spadła o 3kg tak 1,5-2kg wróciły dopiero, gorzej mi bylo wage utrzymac przed ciąza niz w ciazy :o
    Dodam ze w brzuchu (tzn na wysokosci mniej wiecej pępka) mam +10cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:54

3i49bd3mn3g76zlc.png
‹‹ 505 506 507 508 509 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ