SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnywitamy sie:) ja dzisiaj prawie caly dzien na podworku, super pogoda. Zgrabiałam, sprzatałam , jutro ciag dalszy a teraz zglodniałam i smaze kiełbase z cebulą..mniam
Połozna zaleciła mi jesc duzo kielbasy, watróbki, szpinaku bo zelazo mi spada wiec jem:)małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Kurcze, ja w ciąży nie byłam u dentysty. Ostatni raz byłam ze 2 miesiące przed ciążą. Zawsze miałam mega mocne zęby. Nawet po 5 latach ze stałym aparatem były w zadziwiająco dobrym stanie.
Nic mnie nie boli, ubytków na pierwszy rzut oka nie widać, ale teraz się przeraziłam Waszymi opowieściami ;/ Sama nie wiem, może też się przejdę na jakąś kontrolę.
małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
marzen2210 wrote:witamy sie:) ja dzisiaj prawie caly dzien na podworku, super pogoda. Zgrabiałam, sprzatałam , jutro ciag dalszy a teraz zglodniałam i smaze kiełbase z cebulą..mniam
Połozna zaleciła mi jesc duzo kielbasy, watróbki, szpinaku bo zelazo mi spada wiec jem:)
NIE WOLNO wątróbki, zawiera witaminę A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla płodu!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:21
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
marzen2210 wrote:ogolnie jedzenie watrobki mi nie grozi bo jej nie lubie ohyda. pozostaje tylko kiełbaha:)
Heheheh ja akurat przed ciążą lubiłam od czasu do czasu zjeść wątróbkę z cebulką.
Tu w artykule wymienili produkty bogate w żelazo:
https://parenting.pl/portal/zelazo-w-ciazymałaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Witajcie brzuchatki
Euforia, ja mam w rodzinie dentyste i na poczatku ciazy bylam na przegladzie. Odpowiednie znieczulenie na pewno nie zaszkodzi dziecku, to po pierwsze. Druga sprawa to odwapnianie sie zebow w czasie ciazy. Przede wszystkim dieta z duza zawartoscia wapnia oraz suplementacja wit.D, zeby ten wapn sie wchlanial dobrze. Jak za malo dostarczasz wapnia, to dzieciatko pobiera z Twoich zasobow i zeby leca w pierwszej kolejnosci. Mnie dentystka kazala sobie kupic "Mi Paste Plus"- mozna to kupic w sklepach medycznych albo w internecie, sa rozne smaki wiec mozna sobie dopasowac - kosztuje ok 50 zl. Minimum raz w tygodniu naklada sie na zeby i zostawia bez splukiwania. Mozna tez po umyciu i wyplukaniu zebow, nalozyc jeszcze raz zwykla paste do mycia zebow i jej nie wyplukiwac - wtedy wiecej fluoru sie wchlania, ale nie dosc, ze zeby wygladaja dziwnie, to jeszcze sama pasta jakas taka...buuuu
euforia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
aaaaga wrote:Watrobke mozna ale nie czesto jak raz czy dwa razy w trakcie ciazy zjesz nic sie nie stanid byle jej nie jesc np co tydzień
Ja tam bym w ogóle nie ryzykowała:
"Porcja wątróbki wołowej może zawierać nawet trzykrotną maksymalną dzienną dawkę witaminy A w potraci retinolu. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 10,000 IU retinolu dziennie, a porcja wątróbki to około 30,000 IU.
Witamina A w postaci retinolu jest obecna również w innych produktach zwierzęcych takich jak jaja czy mleko."małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
U mnie dzis taka piekna pogoda
Musialam cis zalatwic dla meza w miescie, wiec wynurzylam sie z domu. Zalatwilam co mialam do zalatwienia w 5 minut, a pozniej zrobilam sobie turnee po sklepach. Odwiedzilam kilka "cichlandow" - zakupilam sobie welurowe spodnie dresowe C&A za cale 9 zl (zdobycz
i przymierzalam sukieneczke idealna na ciaze, ale jakos nie moglam sie zdecydowac,, wzor w 100% mi nie odpowiadal, cyce wygladaly na dwukrotnie wieksze, ale lezala idealnie i tak ladnie ukladala sie na brzuchu. W pepco dla mojego chlopca kupilam dwie pary rekawiczek niedrapkow; obskoczylam jeszcze rossmana i dwa spozywczaki. Lazilam ponad dwie godziny. Jak wrocilam ugotowalam obiad. Jak juz usiadlam, to poczulam, ze jestem strasznie zmeczona, a stopy mnie bola tak jakbym przebiegla maraton
Musze sie zdrzemnac... Milego popoludnialys, euforia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A jak to jest z wit. D. Przed ciążą z racji na Hashimoto brałam Vigantoletten, ale jak tylko dowiedziałam się o ciąży, to odstawiłam bo się przestraszyłam, że może zaszkodzić. Niemniej jednak widziałam, że inne ciężarne łykają Vigantoletten. Obiło się Wam coś o uszy?
Taką tabelkę w necie znalazłam:
"Ryzyko przedawkowania witamin
Nazwa witaminy / Ryzyko przedwakowania /Szkodliwość w razie przedawkowania
witamina A / wysokie / tak
witamina D / wysokie / tak
witamina C / średnie / tak
witamina E / małe / nie
kwas fioliowy / małe / nie
witaminy B / małe / nie"Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:51
-
marzen2210 wrote:a dziewczyny czy zazywacie teraz jakies witaminy lub wit D?
Od początku ciąży biorę Femibion Natal Classic i mam zamiar brać cały czas. Do tego biorę tardyferon na anemię.
Wit. D tak, jak napisałam wyżej odstawiłam.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ja biore Pregna Plus
Składnik Ilość (1 kapsułka) *%ZDS Zalecenia PTG i zespołu Ekspertów2
Olej rybi min. 60% zawartości kwasów omega-3 w tym: 110 mg -- --
- EPA (kwas eikozapentaenowy) 33 mg -- --
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) 22 mg -- --
Żelazo 26 mg 186% 26 mg1
Cynk 10 mg 100% --
Witamina B6 1,4 mg 100% --
Kwas foliowy 400 mcg 200% 400 mcg1
Jod 150 mcg 100% 150 mcg1
Witamina D3 37,5 mcg (1500 IU) 750% 1500-2000 IU2
Witamina B12 2,5 mcg 100% --Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 16:59
niecierpliwa, małaMyszka, somebodytolove94 lubią tę wiadomość
-
To moje mają więcej składników:
Femibion Natal Classic
Skład (1 tabletka): % zalecanego dziennego spożycia
• Beta-karoten 3 mg - 63%
• Wit. D 10 mcg - 200%
• Wit. E 12 mg - 100%
• Wit. C 180 mg - 225%
• Kwas foliowy 800 mcg - 400%
• Wit. B1 (tiamina) 1,5 mg - 136%
• Wit. B2 (ryboflawina) 1,6 mg - 114%
• Wit. B6 2,2 mg - 157%
• Wit. B12 2,2 mcg - 88%
• Niacyna 20 mg - 125%
• Kwas pantotenowy 10 mg - 167%
• Biotyna 100 mcg - 200%
• Jod 150 mcg - 100%
• Magnez 70 mg - 19%
• Żelazo 28 mg - 200%
• Cynk 15 mg - 150%
• Mangan 1 mg - 50%
• Miedź 1 mg - 100%
Jak skończyło mi się pierwsze opakowanie, to brałam inne Doppel Herz Mama Activ, które miały mniejszą zawartość poszczególnych witamin i po miesiącu brania tych drugich pogłębiła mi się anemia. Może to miało związek może nie, ale wróciłam do Femibionu. Chciałam kupić Femibion Natal 2 PLUS, ale nie mieli go w żadnej aptece koło mnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:18
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
marzen2210 wrote:witamy sie:) ja dzisiaj prawie caly dzien na podworku, super pogoda. Zgrabiałam, sprzatałam , jutro ciag dalszy a teraz zglodniałam i smaze kiełbase z cebulą..mniam
Połozna zaleciła mi jesc duzo kielbasy, watróbki, szpinaku bo zelazo mi spada wiec jem:)
Zmień położną. Za przeproszeniem, ale to jest jakaś dyletantka nie położna. Wątróbka nie jest wskazana w ciąży zarówno przez witaminę A, jak i przez to, że w wątrobie odkładają się szkodliwe substancje (nie bez powodu siada wątroba alkoholikom;)). W szpinaku jest BARDZO MAŁO żelaza, kiedyś chemik/biolog pomylił się z przecinkiem i tak wiele lat krążył mit, że ma dużo żelaza, co nie jest prawdą. A od kiedy kiełbasa jest zdrowa... I to smażona! Łys podała stronę, możesz tam poczytać co dobrze jeść. Żelazo jest najlepiej przyswajalne, gdy łączy się je z witaminą C, czyli np. czerwone mięso na obiad a do popijania sok ze świeżych pomarańczy, albo na śniadanie jajko posypane natką pietruszki.
Smutno mi, że tacy ignoranci doradzają w tematach zdrowia
Byłam dzisiaj w H&M, niestety eleganckich ciążowych spodni nie znalazłam, ale widziałam, że jest wyprzedaż spodni, m.in. czarnych ciążowych jeansów. Nie wiem czy we wszystkich sklepach, ale w Arkach we Wrocławiu są i to pełna rozpiętość rozmiarów. W Pepco za to kupiłam sobie spodnie na gumce, są różne kolory, różowe, czerwone, szmaragdowe, szare - na ciążowy brzuch się nadają, zwłaszcza na wiosnę, a kosztują 39,99złWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:40
euforia, Cassie, małaMyszka, lys lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
No czesc ! Jej ale piszecie ! Musze potem nadrobic
Ja bylam z mama na spacerze,na zakupach, piekna pogoda u nas !
Potem pojechałysmy na działke, a dopiero wróciłam do domu i odgrzewam obiadek
Piers z kurczaka w sosie smietanowo-koperkowym + pieczone ziemniaczki -pyycha!
Sluchajcie, jak u was waga ?
Ja nie moge zrozumiec mojej, jem normalnie, jem słodycze, sie nie ograniczam za bardzo, a jak mi na początku waga spadła o 3kg tak 1,5-2kg wróciły dopiero, gorzej mi bylo wage utrzymac przed ciąza niz w ciazy :o
Dodam ze w brzuchu (tzn na wysokosci mniej wiecej pępka) mam +10cm.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:54
małaMyszka lubi tę wiadomość