X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o witaminy to ja biorę kwas foliowy, Mumomega (czyli duża dawka kwasów omega) i witaminę D 1500 jednostek póki wiosna nie przyszła, potem się zmniejszy dawkę. Polecam jeszcze raz stronę http://polskietowarzystwoginekologiczne.com.pl/opieka-prekoncepcyjna/ gdzie jest napisane, że:

"Jednym z najistotniejszych zaleceń jest suplementacja kwasu foliowego w okresie prekoncepcyjnym: zalecana dawka to 0,4 miligrama na dobę. Suplementacje należy rozpocząć min 3 miesiące przed planowanym poczęciem i kontynuować w I i II trymestrze ciąży.

Dodatkowo istotna jest suplementacja witaminy D3 w dawce 800-1000 j.m na dobę oraz jodu w dawce 50 mikrogramów na dobę (w ciąży należy ją zwiększyć do 150mikrogramów)."

Zjadłam całą czekoladę Milka Oreo tak mnie wzięło:)

małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Watrobke w tej ciazy jadlam az raz na samym poczatku ale to byla zachcianka.
    Potem sie obudzialam ze jej w ciazy jesc nie wolno wiec nawet na nia nie patrze.
    Kielbasa smazona? Grillowana jest zdrowa bo tluszcz wytapia a smazona doklada tylko tluszczu bo na czyms trzeba ja smazyc. Osobiscie nie polecam.

Zeby w ciazy psuja sie mocniej w drugim i trzecim trymestrze, pewnie macie w karcie ciazy zakladke wizyta u dentysty. Lepiej teraz wyleczyc niz po porodzie kiedy to czasu bedzie doslownie jak na lekarstwo.
    W pierszej ciazy mimo braku wymiotow moje zeby byly tak zniszczone ze wydalam majatek na uzupelnienia.

małaMyszka lubi tę wiadomość

• euforia Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od początku ciąży przytyłam 5,5 kg :/ , a jak spotykam się ze znajomymi czy z rodziną to wszyscy mówią że w ogóle nie widać że jestem w 5 miesiącu ciąży więc chyba tragedii nie ma, chociaż wydaje mi się że za dużo przytyłam.
    Nie jem dużo, tylko bardzo często - praktycznie co godzinę. No i muszę ost posiłek jeść ok 22:00 lub 23:00 bo inaczej w nocy się budzę i jest mi niedobrze z głodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 17:56

małaMyszka, 0na88 lubią tę wiadomość

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vigentoletten jak najbardziej się bierze, też się wystraszyłam ulotki ale lekarz mówił że bezwzględnie brać no i biorę codziennie jedną tabletkę, do tego jedną tabletkę jodit, i kwasy omega w takiej kapsułce. Kwas foliowy już odstawiłam. I to jest wszystko. Zobaczymy jak wyniki za tydzień bo leciały w dół ale to mogło być po jelitówce. Za to odżywiam się duuużo lepiej niż w 1 trym więc powinno być lepiej.

Lepiej unikać wątróbki ale jak się zje raz na miesiąc małą porcję to się nic nie stanie.

małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez biore tylko'Pregne Plus nic wiecej.
    Wyciagnelam meza na spacer jak tylko zjadl obiadek, bosko sloneczko przygrzewalo, a w drodze powrotnea nakupilam grejfrutow i teraz popijam z nich sok, alee kwasiur :D

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytylam 6 kg i wiekszosc poszla mi w nogi ;) Lekarka mowi, ze mam sie nie martwic, bo mialam niska wage wyjsciowa i jak bede karmic to spadnie ;) A poza tym zaczyna sie wiosna kazdego dnia zaliczam min. 2 godzinny spacer, wiec moze bedzie wolniej rosla jak bede sie ruszac, bo zima tylko do sklepu na zakupy i tyle bylo mojej aktywnosci, a pozatym biore od poczatku ciazy luteine, a progesteron niestety sprzyja nadmiernym kilogramom

euforia, małaMyszka lubią tę wiadomość

• euforia Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Ja przytylam 6 kg i wiekszosc poszla mi w nogi ;) Lekarka mowi, ze mam sie nie martwic, bo mialam niska wage wyjsciowa i jak bede karmic to spadnie ;) A poza tym zaczyna sie wiosna kazdego dnia zaliczam min. 2 godzinny spacer, wiec moze bedzie wolniej rosla jak bede sie ruszac, bo zima tylko do sklepu na zakupy i tyle bylo mojej aktywnosci, a pozatym biore od poczatku ciazy luteine, a progesteron niestety sprzyja nadmiernym kilogramom

Uff nie tylko ja przytyłam ;) , ja też od początku biorę 3 razy dziennie duphaston więc to może przez to te kg. Poza tym dużo się nie ruszałam przez moją złamaną stopę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 18:04

f2w33e3kum1d34qa.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze jutro z ciekawosi wejsc na wage.

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Posiedziałam ponad półtorej godzinki na balkonie z kotkiem. Obie korzystałyśmy z dobrodziejstw słońca ;) No właśnie, skoro mowa o słońcu, od kiedy trzeba unikać słońca w ciąży, żeby nie mieć tych plam na skórze?

Z tego co wiem od początku ciąży (tak mówi moja teściowa dermatolog), jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży to zaczęłam używam kremów zwykłych i tych z fluidem (CC la roche) z filtrem minimum 30.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja wczoraj odkrylam ta milke Oreo i tez pochlonelam cala :( same ciasteczka oreo mi nie smakuje ale w tej czekoladzie sa pycha :)

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wraz z nadejsciem wiosny zaczelam cieszyc sie ciaza (nareszcie) i nie mam zamiaru przejmowac sie tym, ze mam 2-3 kg za duzo, za dlugo na ten cud czekalam, zeby teraz zaprzatac sobie tym glowe ;) Jasne, ze fajnie by bylo nie przytyc za duzo, ale robie w tym temacie co moge, staram sie jesc zdrowo i madrze, slodycze tylko od wielkiego dzwonu no i spacery ;) Raz zrzucilam 26 kg w 8 miesiecy, wiec wierze, ze i po porodzie sie uda:) Amen!

euforia, aaaaga, 0na88, Paula_071, lys, Martucha86, Maniuś, małaMyszka, Katarka, witaminkab lubią tę wiadomość

• euforia Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Wraz z nadejsciem wiosny zaczelam cieszyc sie ciaza (nareszcie) i nie mam zamiaru przejmowac sie tym, ze mam 2-3 kg za duzo, za dlugo na ten cud czekalam, zeby teraz zaprzatac sobie tym glowe ;) Jasne, ze fajnie by bylo nie przytyc za duzo, ale robie w tym temacie co moge, staram sie jesc zdrowo i madrze, slodycze tylko od wielkiego dzwonu no i spacery ;) Raz zrzucilam 26 kg w 8 miesiecy, wiec wierze, ze i po porodzie sie uda:) Amen!

No ja muszę się przyznać, że praktycznie codziennie pozwalam sobie na coś słodkiego. Powinnam chyba je ograniczyć...

f2w33e3kum1d34qa.png

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łał niecierpliwa! 26 kg ? No to ładnie :) Ja mam nadprogramowe kg wiec obawiałam sie co bedzie wciazy, na dodatek jestem niska, ponoć 5kg to norma wiec wcale za duzo nie przybrałyscie :) To u mnie po prostu powoli idzie, moze to przez te zapasy ;p?

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez codziennie jem słodycze, w ciązy mam na nie taka ogromna chec ze tragedia.. dzisiaj zjadłam juz drażetki i kinder country ...

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Łał niecierpliwa! 26 kg ? No to ładnie :) Ja mam nadprogramowe kg wiec obawiałam sie co bedzie wciazy, na dodatek jestem niska, ponoć 5kg to norma wiec wcale za duzo nie przybrałyscie :) To u mnie po prostu powoli idzie, moze to przez te zapasy ;p?

Zapasy????

• aaaaga Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogolnie nie naleze do chudzinek nie ukrywam ze raczej rubensowska jestem mimo leżenia to od 10 tc do 14 tc przytylam tylko 0.6 kg co wizyte mam wazenie ostatnio wazylam sie przed ciaza wiec ogolnie do przodu na szczescie tylko jakies półtora kg ale mam z zapasow czym dziecko odżywiać heheh ciekawe ile teraz bede wazyla okaże sie w poniedzialek

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez codziennie cos slodkiego podjadam ;)

Wiecie co wkurzam sie... wstawilam posta na tablice facebooka ze czekamy na chlopca a pod nim wpisy 'nastepnym razem bedzie dziewczynka' 'liczylam na dziewczynke' itp... w zyciu nie mowilam ze chcielismy miec 3cie dziecko zeby miec dziewczynke! Chcielismy i juz niezaleznie od plci!
    Ja sie ciesze ze mnie to cale lalkowe i rozowe szalenstwo ominie bo mam juz przy chlopcach doswiadczenie... Jakos corka nie jest szczytem moich marzen...
    Co one mysla ze ja to krolik rozplodowy czy jak?
    Matko... co za ludzie...

lys, 0na88, Paula_071, magda sz, Laura, Maniuś, małaMyszka, euforia, mamasia lubią tę wiadomość

• lys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Z tego co wiem od początku ciąży (tak mówi moja teściowa dermatolog), jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży to zaczęłam używam kremów zwykłych i tych z fluidem (CC la roche) z filtrem minimum 30.

Grrrr szkoda tak miło na słoneczku posiedzieć. Czytałam dziś, że w ciąży trzeba się przerzucić na filtr 50. Ja jestem blada jak trup i troszkę opalenizny by mi się przydało, ale jeszcze przed ciążą Pani dermatolog kazała mi używać cały czas filtra 50, ze względu na rodzaj karnacji/cery i dużą liczbę pieprzyków. A żeby mnie dobić rzuciła jeszcze tekstem: "Poza tym opalenizna już dawno wyszła z mody" ;)
    Bycie bladym jak trup chyba też nie jest modne...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 18:32

małaMyszka, witaminkab lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Zapasy????

No zapasy, napisałam ze mam nadprogramowe kg, wiec moze przez te dodatkowe kg (zapasy) dzidzia korzysta z tego a ja nie mam wiekszego apetytu niz przed ciażą.

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie wrote:
    Ja tez codziennie cos slodkiego podjadam ;)

Wiecie co wkurzam sie... wstawilam posta na tablice facebooka ze czekamy na chlopca a pod nim wpisy 'nastepnym razem bedzie dziewczynka' 'liczylam na dziewczynke' itp... w zyciu nie mowilam ze chcielismy miec 3cie dziecko zeby miec dziewczynke! Chcielismy i juz niezaleznie od plci!
    Ja sie ciesze ze mnie to cale lalkowe i rozowe szalenstwo ominie bo mam juz przy chlopcach doswiadczenie... Jakos corka nie jest szczytem moich marzen...
    Co one mysla ze ja to krolik rozplodowy czy jak?
    Matko... co za ludzie...

Ludziom nie dogodzisz, kazdy jest mądrzejszy od Ciebie i wie co byś chciała..

3i49bd3mn3g76zlc.png
‹‹ 506 507 508 509 510 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ