SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Y wrote:Sok z buraków to najgorsza rzecz jaką w zyciu piłam a dodam że buraki lubię
lys, małaMyszka, Y lubią tę wiadomość
-
Niedawno toczylysmy tu debate na temat fb, dzis rano wchodze sobie na fb i co widze, kolezanka z gimnazjum umieszcza taki oto post: "walentynkowa wpadka zakonczyla sie tym, ze jestem w 4 tygodniu ciazy". Oczy przecieralam z niedowierzenia, a rece mi opadly
Szkoda, ze nie napisala jaka to byla pozycja i czy doszla
maaadzik1207, rybka1988, mamasia, 5ylwia, gianna88, Cassie, lys, ainer85, małaMyszka, Martucha86, Neyla, Y, Maniuś, sylwucha89 lubią tę wiadomość
-
lys wrote:My zaczęliśmy starania w grudniu 2013, udało się w grudniu 2014. Kilka cykli nam odpadło bo męża nie było w odpowiednie dni, więc tak pi razy oko to może z 5-6 cykli nam to zajęło. Ginekolog i tak była lekko w szoku, bo odkryła wtedy że najprawdopodobniej mam endometriozę.
Wczoraj jeszcze czytałam trochę i generalnie to może być wszystko, i podobno u osób z Hashimoto to cyrki z anemią. Nie wiem czy to prawda. Ale może też sprawdzę poziom kwasu foliowego i vit. b12, żeby chociaż było na papierze, a nie teorie.lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Niedawno toczylysmy tu debate na temat fb, dzis rano wchodze sobie na fb i co widze, kolezanka z gimnazjum umieszcza taki oto post: "walentynkowa wpadka zakonczyla sie tym, ze jestem w 4 tygodniu ciazy". Oczy przecieralam z niedowierzenia, a rece mi opadly
Szkoda, ze nie napisala jaka to byla pozycja i czy doszla
niecierpliwa, Cassie, małaMyszka, Y lubią tę wiadomość
-
pieknie słoneczko dziś świeci:) pranie wywieszone, nawet i małe ciuszki bo wrzuciłam do prania te z ciucholanda do recznikow, wyprałam w normalnym proszku, płyn do płukania dałam dzieciecy, i tak bede prała jeszcze raz bo te z ciucholanda bede prac 2 razy:)
Cassie, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
maaadzik1207 wrote:Moj synek 1,5 roczny uwielbia sok z buraka i dla mnie w smaku nawet nawet.
Maly spi a ja sie nudze:/ nie mam nic do roboty.
A Karolina trzymam kciuki:-) daj znac po wizycie!
Maaadzik1207 - to mamy podobną różnicę wiekuMoja córka też półtorej roku - 21.03 będzie 19 msc
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Kochane, my też po wizycie
oczywiście standardowo nie obyło się bez problemów.. Okazało się, że nie jestem zapisana! Po pierwsze na lodówce wisi kartka z datą wizyty od położnej, po drugie dzisiaj kończy mi się zwolnienie więc byłam zapisana na 10000% kochany nfz.. Na szczęście do wizyty doszło.. Troszeczkę skłamałam, że od 2 dni nie czuje ruchów.. A czuje doskonale nawet czekając pod gabinetem dzidzia sobie fikała:) Ale zrobiłam to dla dobra dziecka i swojego spokoju
przecież czekałam na tą wizytę i musiałam coś powiedzieć żeby mnie nie spławili!! Wyniki badań mam bardzo dobre, maleństwo rośnie jak na drożdżach. Dostałam skierowanie na glukoze. Mam kupić w aptece 75 g i z rozrobioną zgłosić się do laboratorium.
Miłego dnia!magda sz, futuremama, witaminkab, 0na88, Cassie, lys, małaMyszka, Martucha86, Neyla, niecierpliwa, Y, Maniuś, sylwucha89, gosia.b lubią tę wiadomość
-
Ja po USG drugiego trymestru ;)Jak czekałam to aż mi się tak sucho w ustach zrobiło i z nerwów brzuch skręcał - jak przed jakimś egzaminem. Ale całe szczęście wszystko w porządku
Serce zdrowe, kręgosłup, narządu wewnętrzne, pęcherz moczowy, żołądek, nerki, wargi, nogi symetryczne, ręce...
No wszystko. Widać nawet było, że nosek podobny do siostry ;P Oj mocny gen z mojej strony rodziny ;P Ogółem wszystko w jak najlepszym porządku! Strasznie się cieszę.
Powiem wam, że ja w porównaniu do was utyłam już 4-5 kg... a to w porównaniu do poprzedniej ciąży dużo... A w pasie nie tak znowu dużo - w najszerszym miejscu( pępku) miałam zawsze 67-72 cm. Teraz mam 84-85 cm... 105-106 miałam pamiętam do porodu - a brzuch miałam olbrzymiKurcze gdzie wam się chowają te cm dziewczyny - bo da mnie to w ogóle nie wyglądacie na 105 w pasie - dałabym wam tyle ile sama mam
Katarka, Aga89, 0na88, Cassie, lys, małaMyszka, Martucha86, rybka1988, Maniuś, sylwucha89, gosia.b lubią tę wiadomość
-
5ylwia wrote:Kochane, my też po wizycie
oczywiście standardowo nie obyło się bez problemów.. Okazało się, że nie jestem zapisana! Po pierwsze na lodówce wisi kartka z datą wizyty od położnej, po drugie dzisiaj kończy mi się zwolnienie więc byłam zapisana na 10000% kochany nfz.. Na szczęście do wizyty doszło.. Troszeczkę skłamałam, że od 2 dni nie czuje ruchów.. A czuje doskonale nawet czekając pod gabinetem dzidzia sobie fikała:) Ale zrobiłam to dla dobra dziecka i swojego spokoju
przecież czekałam na tą wizytę i musiałam coś powiedzieć żeby mnie nie spławili!! Wyniki badań mam bardzo dobre, maleństwo rośnie jak na drożdżach. Dostałam skierowanie na glukoze. Mam kupić w aptece 75 g i z rozrobioną zgłosić się do laboratorium.
Miłego dnia!
Sprytnie to wymyśliłaś
ainer85, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
z tymi snami to widzę dość powszechne i bardzo się cieszę, bo juz myślałam, że mam coś bardzo nie tak z głową takie rzeczy mi się przedziwne śnią
mam pytanko: jak u Was z paznokciami? bo ja w pierwszym trym miałam śliczne, mocne i bardzo ładnie mi rosły, a teraz strasznie mi sie rozdwajają. macie jakis pomysł dlaczego tak się dzieje, czy to normalne?
w czwartek idę do gin to zapytam, ale może do tej pory mi coś podpowiecie.
wczoraj miałam wolne i cały dzien robiłam porządki w ubraniach i chowałam te, w których nie bądę chodzić i dużo tego nie zostało, więc muszę się wybrać na zakupy, ale oprócz spodni nie chce kupować rzeczy stricte ciążowych, bo wolałabym żeby mi się też później przydały. trochę to utrodnia, ale ja lubię zakupy ciuchów, a i mam nadzieję, że dowiem się już jaka płeć we czw to kupiłabym pierwsze rzeczy dla bobaska
udanych wizyt i miłego dzionkamałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Kochane moje, czy któraś z Was która ma dostęp do Premium mogłaby mi wkleić opis 18 tygodnia?
Wczoraj w planach miałam jechać na targi Mamo to JA...Niestety nie byłam.... przez mojego A. !!!!Obiecywał mi że pojedziemy, wrócił wczoraj później z pracy. Obiad miał podany pod nos, wałówka na drogę gotowa (bo to 80km w jedna stronę). Przy obiedzie pyta mnie co tam będzie (tak jakby nie mogl wczesciej o to zapytac) no wiec pokazałam mu plan tych warsztatów. Zaczął marudzić że po co on tam, że to nuda... Tak się wkurzyłam że powiedziałam że mam go w dupie i nie chce z nim już nigdzie jechać bo jemu jak zwykle wszystko ciężko i najchętniej to by sobie leżał na kanapie i grał na konsoli. Poszłam obrażona do sypialni.0na88, małaMyszka, mamasia lubią tę wiadomość
-
http://allegro.pl/dwustronna-posciel-z-minky-12el-120-90-nowosc-i5100957783.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB
co sądzicie o tej pościeli, mi sie szarości strasznie podobaja, ew szary z miętą
póki co skłąniam sie ku tej pościeli, wszystko jest, nie trzeba nic dokupywac:)Amberla, 0na88, małaMyszka, magda sz, niecierpliwa lubią tę wiadomość
-
Aga89- łap!
Tydzień 18
O Dziecku
Twoje dziecko mierzy około 14 do 18 cm (5 1/2 – 7 cali) i waży około 200 gramów (7 uncji).
Głowa dziecka w dalszym ciągu porasta włoskami. W płucach pojawiają się pęcherzyki powietrza. Dziecko ćwiczy oddychanie poprzez nabieranie wód płodowych do płuc. Zabawa ta pomaga w rozwoju płuc.
Dziecko jest teraz szczególnie aktywne. Ma wciąż mnóstwo miejsca w pęcherzu płodowym, może swobodnie się poruszać, wiercić, kopać, okładać piąstkami, siedzieć ze skrzyżowanymi nóżkami lub nawet robić fikołki. Jest już coraz bardziej wrażliwe na bodźce ze świata zewnętrznego. Jeśli skierujesz na brzuszek promienie światła, dziecko może już dostrzec jego ciepły blask.
Prawdopodobnie Twoje dziecko potrafi już słyszeć. Wewnętrzne ucho wykształciło się już na tyle, że może odbierać sygnały dzwiękowe. Również część mózgu odpowiedzialna za odbieranie sygnałów dzwiękowych rozwija się teraz bardzo intensywnie. Dziecko przyzwyczaja się do odgłosu bicia Twojego serca i krwi płynącej przez pępowinę. Mimo tych nieustannych hałasów wewnątrz, głośny dzwięk dochodzący z zewnątrz może zaskoczyć bądź nawet przestraszyć Twoje dziecko.
Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka jej macica i jajniki są już wykształcone i znajdują się we właściwym miejscu. U chłopców rozwiją się gruczoł krokowy (prostata).
O Tobie
Ten tydzień może okazać się dla Ciebie wyjątkowym, ponieważ możesz już poczuć ruchy dziecka! Jeśli jednak jeszcze ich nie czujesz, nie martw się, przyjdzie jeszcze na to czas. Część kobiet nie wyczuwają ruchów dziecka nawet do 26 tygodnia, kiedy to stają się one na tyle wyraźne i charakterystyczne, że trudno je pomylić z czymś innym.
Średni przyrost wagi kobiety do tego czasu wynosi pomiędzy 3.5 a 5.8 kg. W tym okresie możesz odczuwać zwiększony apetyt. Zwracaj teraz szczególną uwagę na to co jesz. Wybieraj produkty odżywcze i energetyczne, zamiast zapychać się pustymi kaloriami, np. chipsami, frytkami, cukierkami. Nie przynoszą one ani Tobie i ani dziecku żadnych korzyści, a jedynie zwiększają wagę Twojego ciała, obniżając sprawność fizyczną i dobre samopoczucie.
Od teraz do końca ciąży unikaj spania na wznak (na plecach), wybieraj pozycję na boku. Leżąc na plecach przez dłuższy czas Twoja powiększona macica może powodować zbyt duży nacisk na żyłę główną, blokując tym samym swobodny przepływ krwi do serca.
W układzie krwionośnym zachodzą teraz wielkie zmiany. W tym trymestrze Twoje ciśnienie krwi będzie zapewne niższe niż zazwyczaj. Aby zapobiec zawrotom głowy i zasłabnięciom, unikaj gwałtownego wstawania z pozycji leżącej lub siedzącej.
Możesz zacząć odczuwać ból pleców, gdyż wraz z powiększającym się brzuszkiem przesuwa się środek ciężkości w skutek czego na kręgosłupie spoczywa coraz większy ciężar.
Zwiększający się ciężar ciała i masa dziecka naciskają również na odbyt, co może powodować hemoroidy. Jeśli problem ten nadmiernie Ci dokucza, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.Aga89, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTydzień 18
O Dziecku
Twoje dziecko mierzy około 14 do 18 cm (5 1/2 – 7 cali) i waży około 200 gramów (7 uncji).
Głowa dziecka w dalszym ciągu porasta włoskami. W płucach pojawiają się pęcherzyki powietrza. Dziecko ćwiczy oddychanie poprzez nabieranie wód płodowych do płuc. Zabawa ta pomaga w rozwoju płuc.
Dziecko jest teraz szczególnie aktywne. Ma wciąż mnóstwo miejsca w pęcherzu płodowym, może swobodnie się poruszać, wiercić, kopać, okładać piąstkami, siedzieć ze skrzyżowanymi nóżkami lub nawet robić fikołki. Jest już coraz bardziej wrażliwe na bodźce ze świata zewnętrznego. Jeśli skierujesz na brzuszek promienie światła, dziecko może już dostrzec jego ciepły blask.
Prawdopodobnie Twoje dziecko potrafi już słyszeć. Wewnętrzne ucho wykształciło się już na tyle, że może odbierać sygnały dzwiękowe. Również część mózgu odpowiedzialna za odbieranie sygnałów dzwiękowych rozwija się teraz bardzo intensywnie. Dziecko przyzwyczaja się do odgłosu bicia Twojego serca i krwi płynącej przez pępowinę. Mimo tych nieustannych hałasów wewnątrz, głośny dzwięk dochodzący z zewnątrz może zaskoczyć bądź nawet przestraszyć Twoje dziecko.
Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka jej macica i jajniki są już wykształcone i znajdują się we właściwym miejscu. U chłopców rozwiją się gruczoł krokowy (prostata).
O Tobie
Ten tydzień może okazać się dla Ciebie wyjątkowym, ponieważ możesz już poczuć ruchy dziecka! Jeśli jednak jeszcze ich nie czujesz, nie martw się, przyjdzie jeszcze na to czas. Część kobiet nie wyczuwają ruchów dziecka nawet do 26 tygodnia, kiedy to stają się one na tyle wyraźne i charakterystyczne, że trudno je pomylić z czymś innym.
Średni przyrost wagi kobiety do tego czasu wynosi pomiędzy 3.5 a 5.8 kg. W tym okresie możesz odczuwać zwiększony apetyt. Zwracaj teraz szczególną uwagę na to co jesz. Wybieraj produkty odżywcze i energetyczne, zamiast zapychać się pustymi kaloriami, np. chipsami, frytkami, cukierkami. Nie przynoszą one ani Tobie i ani dziecku żadnych korzyści, a jedynie zwiększają wagę Twojego ciała, obniżając sprawność fizyczną i dobre samopoczucie.
Od teraz do końca ciąży unikaj spania na wznak (na plecach), wybieraj pozycję na boku. Leżąc na plecach przez dłuższy czas Twoja powiększona macica może powodować zbyt duży nacisk na żyłę główną, blokując tym samym swobodny przepływ krwi do serca.
W układzie krwionośnym zachodzą teraz wielkie zmiany. W tym trymestrze Twoje ciśnienie krwi będzie zapewne niższe niż zazwyczaj. Aby zapobiec zawrotom głowy i zasłabnięciom, unikaj gwałtownego wstawania z pozycji leżącej lub siedzącej.
Możesz zacząć odczuwać ból pleców, gdyż wraz z powiększającym się brzuszkiem przesuwa się środek ciężkości w skutek czego na kręgosłupie spoczywa coraz większy ciężar.
Zwiększający się ciężar ciała i masa dziecka naciskają również na odbyt, co może powodować hemoroidy. Jeśli problem ten nadmiernie Ci dokucza, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.Aga89, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Migotkaa wrote:http://allegro.pl/dwustronna-posciel-z-minky-12el-120-90-nowosc-i5100957783.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB
co sądzicie o tej pościeli, mi sie szarości strasznie podobaja, ew szary z miętą
póki co skłąniam sie ku tej pościeli, wszystko jest, nie trzeba nic dokupywac:)
b.ładnamałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Migotkaa wrote:http://allegro.pl/dwustronna-posciel-z-minky-12el-120-90-nowosc-i5100957783.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB
póki co skłąniam sie ku tej pościeli, wszystko jest, nie trzeba nic dokupywac:)
ŁadnaAle może coś ze zwierzątkami? Dzieci mają radochę... jednak dużo czasu spędzają w łóżku - więc po miesiącu - będzie miało radochę patrząc się na sówki, lwa czy jakieś inne zwierzątko
małaMyszka lubi tę wiadomość