SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Tydzień 23
O Dziecku
Twoje dziecko waży już niespiełna pół kilo (450 gramów = około 1 funt). Mierzy około 20 cm- od ciemienia do końca tułowia, a jego długość całkowita to około 32 cm (12 1/2 cali).
W tym okresie Twoje dziecko zaczyna przybierać na wadze. Skóra jest wciąż pomarszczona i czerwona, ale za sprawą gromadzonego tłuszczyku z biegiem czasu będzie wyglądać coraz lepiej. Pomarszczona skóra jest również efektem tego, że ilość skóry przyrasta teraz szybciej niż tłuszczyk. Włosy które pokrywają ciało Twojego maluszka mogą robić się teraz ciemniejsze. Twoje dziecko coraz mocniej zaznacza swoją obecność, potrafi już dość mocno kopać i okładać piąstkami. Może ocierać swoją twarz o rączki i o ścianki pęcherza płodowego. Potrafi już nawet delikatnie pociągnąć za pępowine!
Dziecko w dalszym ciągu połyka płyn owodniowy, co może powodować u niego czkawkę. Możesz nawet czuć jego czkawkę jako deliktane pukanie w brzuchu.
Dziecko słyszy i potrafi rozróznić dzwięki dochodzące spoza brzucha mamy. Dlatego też znajome, często słyszane dzwięki takie jak np. szczekanie psa lub szum odkurzacza raczej nie wystraszą Twojego maleństwa jak już przyjdzie na świat.
O Tobie
Większość kobiet przybrało do tego czasu od około 4.5 do 6.8 kg.
Dziecko jest na tyle duże, że lekarz jest już w stanie wyczuć jego poszczególne części ciała dotykając Twojego brzucha. Powiększająca się macica może wywierać nacisk na pęcherz i tym samym zmuszać cię do częstszych wizyt w toalecie.
Możesz zacząć odczuwać tzw. skurcze Braxton Hicks. Są to skurcze próbne, przygotowujące macicę do porodu. Od prawdziwych skurczów porodowych różnią się one tym, że nie są ani bolesne ani regularne. W miarę upływu czasu skurcze Braxtona Hicksa mogą stać się częstsze i mocniejsze.
Twoje ciało może zatrzymywać niewielkie ilości wody w organizmie, co może powodować puchnięcie kończyn. Po porodzie Twoje ciało pozbędzie się nadmiaru wody, dlatego też przez kilka dni po porodzie możesz częściej siusiać i intensywnie pocić się. Tymczasem, aby ulżyć spuchniętym stopom odpoczywaj z nogami uniesionymi do góry lub kładź się na swoim lewym boku. Postaraj się unikać stania bądź siedzenia w jednej pozycji przez dłuższy okres czasu i noś wygodne, obszerne buty. Pamiętaj o piciu dużej ilości wody, ponieważ wbrew pozorom picie wody zapobiega magazynowaniu się wody w organizmie. Koniecznie skontaktuj się ze swoim lekarzem jeśli puchnięcie i obrzęki ciała są nienaturalnie duże, może to bowiem oznaczać niebezpieczną chorobę zwaną gestozą (tzw. zatrucie ciążowe). Choroba ta wiąże się z niewydolnością nerek i występuje u około 5-10% przyszłych mam (najczęściej zapadają na nią mamy po 35 roku życia, po raz pierwszy oczekujące dziecka, częściej mamy bliźniąt).małaMyszka, Katarka lubią tę wiadomość
-
0na88 wrote:Hej dziewczny
ja zostałam obudzona w nocy kopniakami - mała sie wiercila od 1:15 - 2.00 , kopała i miała chyba czkawke bo brzuch mi latał , jak przyłożyłam reke i poczułam kopniaka to az "krzyknełam" dziwne uczucie...zaczełam chodzic po mieszkaniu bo o spaniu nie było mowy. To juz 23 tydzien juupi
Psioszka nic nie bierz , po urodzeniu duzo spacerow wdrozysz i bedzie dobrze!
kupiłam farby do pokoju , coś w stylu mrożnego niebieskiego - taki delikatny , mimo ze to dziewczynka - to na wszelki wypadek wziełam niebieski bo dziewczynka w niebieskim pokoju moze byc , ale chlopczyk w rozu.. hmmmi odcienie bieli - dorzuce jakies naklejki z kubusiem i bedzie
Miłego dnia !
Ja wczoraj od 21 mialam taka dyskoteke, ze myslalam ze nie zasne, ale po 1,5h tancowania obrocilam sie na boczek i mala przestala tancowac, ale tez to byla jej najdluzsza i najmocniejsza akcja dyskotekowa do tej poryO 20 wypilam szklaneczke coli i chyba to byl powod
0na88, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Karolina
mój lekarz powiedział ze kolka z prawej strony bardzo czesto wystepuje, magnez dla ciezarnych jaki mam to 34 mg, w szpitalu podają 1 g na godzine wiec naprawde ciezko przedawkować taki w tabletkach
lys
ja tez jestem zdecydowana na bebetto ale tak myśle czy zmiesci sie do naszego seata bo bagaznik raczej z tych mniejszych:D
u mnie w rodzinie babcia tez bardzo chora, pękł jej tętniak w tamtym tyg, powiedzieli mi dopiero w sobotę zeby mnie nie stresować, i nie powiem bo jak sie dowiedziałam to odrazu sie pobuczałam, nie chce stresować maluszka ale cały czas myśle o niej, jest to bardzo dobra kobieta, mam nadzieje ze bedzie dobrze
w kosciele pomimo tego ze siedziałam to ciezko było mi wytrzymac bo było bardzo duszno...małaMyszka, Neyla, lys lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Ja wczoraj od 21 mialam taka dyskoteke, ze myslalam ze nie zasne, ale po 1,5h tancowania obrocilam sie na boczek i mala przestala tancowac, ale tez to byla jej najdluzsza i najmocniejsza akcja dyskotekowa do tej pory
O 20 wypilam szklaneczke coli i chyba to byl powod
hehe tak , babelki działaja cudaniecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
gosia.b wrote:Paula tu jest podany taki wymiar po złożeniu: 35x95x60 cm
http://www.skapiec.pl/site/cat/2607/comp/7895825#techniczne
Dzięki:) Niby też mamy spory bagażnik, ale jak wyjeżdżaliśmy na wakacje to był cały zapchany zawsze, a jak dojdzie dziecko to wolę by było jak najmniejsze. Spore ma wymiary. Pan w sklepie polecał mi Musty Evo, wymiary stelaża po złożeniu to: 68 x 61 x 29 cm.
Jest nadzieja, że mnie dzisiaj wypuszczą!Idę na usg i badanie szyjki, i jak będzie ok to idę do domu:)))
0na88, niecierpliwa, psioszka11, aaaaga, magda sz, małaMyszka, sylwucha89, Aga89, kasiuleek, Martucha86, gosia.b, lys, zabka11 lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Dzięki:) Niby też mamy spory bagażnik, ale jak wyjeżdżaliśmy na wakacje to był cały zapchany zawsze, a jak dojdzie dziecko to wolę by było jak najmniejsze. Spore ma wymiary. Pan w sklepie polecał mi Musty Evo, wymiary stelaża po złożeniu to: 68 x 61 x 29 cm.
Jest nadzieja, że mnie dzisiaj wypuszczą!Idę na usg i badanie szyjki, i jak będzie ok to idę do domu:)))
Czekamy na dobre wiesci!małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Cześć Mamuśki!!!!
Pogoda super extra jesień w pełni... wrrrrrrrrrrrrr
Wrzuciłam właśnie drugie pranie ciuszków dla małego!!! Ale one fajnie wyglądają na suszarcetakie tyci pierdułki małe ... Pewnie jeszcze nie raz przeklnę takie pranie, ale teraz jest super!
Brzuch dalej mnie pobolewa, ale biorę no spę 3x1. Myślę, że tak jeszcze przez 3-4 dni max, bo też nie chcę się uzależnić. Jak będzie jeszcze potrzeba, to może nie zadziałać.
Nie wiem co z PoloCardem, bo biorę magnez z b6 i nie wiem, czy PoloCard odstawić czy brać, czy zwiększyć dawkę magnezu jeszcze?
Dzisiaj nad ranem powstrzymałam dwa razu skurcz łydki. Nie wiem w jaki sposób mogłam wypłukać Mg, ale teraz muszę go szybko przyswoić...
Paula dzisiaj wyjdziesz, nie ma co... wszystko będzie oklys lubi tę wiadomość
-
Dzien dobry,
Psioszka ja tak kategorycznie do tego bym nie podchodzila. Znam kilka piekarni, ktore do wypieku chleba stosuja miedzy innymi babke plesznik. Nawet piekarnia hert ma w ofercie chleb bez maki, z samych ziaren, w ktorym jest m.in. siemke lniane, babka plesznik, slonecznik. Z tego co wiem, to jest bardzo wskazany przy problemach cukrzycowych. A blonnik wiadomo, ze moze powodowac wzdecia i zaparcia, ale jak przy tym sie duzo pije, to nie ma problemow. Moze wlasnie zobaczyc jak twoj organizm zareaguje kupujac tego typu chleb. No i nie ma mowy o odchudzaniu, a same nasiona babki nie zaszkodza. Dziala to podobnie, kiedy w ciazy dziewczyny przerzucaja sie z produktow z bialej maki na pelnoziarniste. Wg mnie to zaden specjalny wynalazek - moja babcia miala to w ogrodku, glownie dziobaly go kurki, ale czasami luskala tez do zup.
W kwestiach magnezu, to od poczatku ciazy lykam magnez z wit b6, a teraz mam przejsc na "Aspargin" 3x1 - to lek bez recepty (nie suplement), ponoc bardzo ladnie lagodzi skurcze, ktore na tym etapie beda nam towarzyszyc coraz czesciej, bo macica powoli sie przygotowuje do porodu
Ostatnio patrzylam na olx na wozki i zaczelam sie zastanawiac, bo jest dosc sporo wozkow BD Lupo, gdzie sprzedaja wozek po kilku miesiacach, czesto spacerowka nie zostala ani razu uzyta. Hmmmm to zastanawiajace, cos jest na rzeczy, bo dlaczego ludzie chca sie ich pozbyc na tak wczesnym etapie? Niby pisza, ze zadowoleni, ale chyba nie do konca...
Pozdrawiam w ten wietrzny dzienpsioszka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Girszanka- bardzo duzo jest wozkow nie tylko bd lupo gdzie uzywana byla tylko gondolka, myske ze to ze wzgledu na to ze wielofunkcyjne sa ciezkie i ludzie przerzucaja sie na lekkie spacerowki dlatego sprzedaja te wozki:) moja kolezanka zrobila to samo,zlozyla wozek juz do piwnicy jak.mala tylko z gondoli wyrosla i kupila lekka spacerowke a tamtem czeka na drugie dziecko
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Psioszka - ja tez piekę chleb bez mąki właśnie z babką płesznik i jest bardzo smaczny:)
Będzie SYN:D
Wychodzę dzisiaj ze szpitala))))))
aaaaga, psioszka11, Pulpecja, Aga89, 0na88, ainer85, kasiuleek, małaMyszka, KasiaeN., Martucha86, niecierpliwa, Cassie, Neyla, Y, magda sz, gosia.b, futuremama, mamasia, gianna88, sylwucha89, Katarka, Maniuś, lys, zabka11 lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Cześć dziewczynki
Wpadłam na chwilę tylko się przywitać, bo zaraz z młodą do szkoły maszerujemy. Dobrze, że nie pada, bo w nocy lało cały czas.
Paula super, ze wszystko ok, gratuluję synusia
Ja mam wizytę dzisiaj o 19.30, jak opóźnienia nie będzie, chyba jajko zniosę do wieczora. Może mój maluch się dzisiaj ujawni?
miłego dnia wszystkim życzę0na88, małaMyszka, aaaaga, Martucha86, niecierpliwa, Paula_071, Y, magda sz, gosia.b, futuremama, sylwucha89, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Paula cudowne wiadomości!
Migotka, ależ mi przypomniałaś songi:) też znalazłam naszą na pierwszy taniec- raczej niespotykana:)
https://www.youtube.com/watch?v=a3HcZM7LWn8Migotkaa, małaMyszka, Paula_071, gosia.b, sylwucha89 lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015