X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • gianna88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynałam z 69kg, a teraz właśnie weszłam na wagę i 78 !! czyli przez ostatni tydzień przytyłam prawie 2kg... o szok... trochę mi smutno teraz :(
    jakim cudem ta waga tak idzie w górę?! Przecież ja się nawet nie obżeram... jem normalnie jak przed ciążą, może to woda :/
    nie poszło mi też w tyłek ani nogi, tylko brzuch, ale tyle kg w brzuchu czy to możliwe... chyba nie

Oj trzeba będzie cwiczyc po ciąży... dużo cwiczyc!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 12:32

małaMyszka lubi tę wiadomość

atdcpx9izbdly3tt.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczyny :) Ja też czekam właśnie na wizytę koleżanki. Okropnie mnie bolą plecy :( A nawet nie mam jakiegoś wielkiego brzucha. Miłego dnia!

Ja nie wymiotowałam ani razu, kilka razy mnie delikatnie zemdliło, a będzie dziewczynka. Co do smaków na początku odrzuciło mnie od mięsa. Teraz też się raczej zmuszam. Za to słodycze mogłabym jeść codziennie :) Ale po ciąży też sie za siebie biorę.

Co do pomiarów macicy-dno mojej sięga na pół palca powyżej pępka, a Wy jak macie? Czy to na 23 tc ok? Nic mi lekarz na ten temat ostatnio nie mówił, ale wg http://fajnamama.pl/23-tydzien-ciazy/ powinno być wyżej..

Ewa123
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry,
    Ja dzisiaj troche poleniuchowalam, potem sniadanko, troche prasowania i pranie w pralce.
    Od kilku dni mialam zaparcia, wiec wchodzenie na wage mijalo sie z celem, a dzis w koncu przyszla upragniona ulga. Brzusio przez ostatni tydzien znaczaco mi sie powiekszyl, wiec spodziewalam sie znaczacego wzrostu wagi, a tu niespodzianka, waze tyle co tydzien temu i tyle co trzy tygodnie temu. Jestem w szoku. Od wagi wyjsciowej tylko 2 kg do przodu. Ciesze sie bardzo, bo start na poziomie 86kg. W ogole nie mam pojecia jak w naszym stanie mozna sie "obzerac", ja mam wrazenie, ze moj zoladek skurczyl sie albo tak go sciska. Zasadniczo porcje jem takie, jak moja 5-cio letnia bratanica, a czasami ona potrafi zjesc wiecej :p No i nie odmawiam sobie slodkiego, w sobote skusilam sie na dwa kawalki sernika czekoladowego, a smakowal jak mus czekoladowy mmmmmm.
    Dzis na obiadek planuje zrobic zapiekanke ziemniaczana z kielbaska i do tego jakas salatka. Musze znalezc jakis fajny przepis :)
    Karolina dziekuje za inspiracje dotyczace prezentu, kupie malej kask i ochraniacze na rower/rolki i do tego jakas gre planszowa - moze chinczyka :)
    Karolina, Hermiona super, ze w koncu Wasze kinder niespodzianki zechcialy okazac plec :)
    Kwestie wychowania, jeddno wiem na pewno, nie bede dziecka bic, chocby nie wiem co. Oczywiscie nie chcialabym podnosic na nie glosu i w ogole, oczywiscie bede do tego dazyc, ale z pewnoscia nie jestem idealem i wiem, ze znajomi, ktorzy uwazalam, ze maja stalowe nerwy, czasami to ich przeroslo. Choc z pewnoscia zdecydowanie lepiej jest zostawic krzyk, na absolutnie wyjatkowe sytuacje, kiedy naszemu dziecku groziloby niebezpieczenstwo - wtedy zareaguje, a jak sie krzyczy na nie z byle powodu, to juz nie zareaguje w sytuacji niebezpiecznej tak jakbysmy tego oczekiwaly. No i nie chcialabym na sile karmic dziecka i panikowac, ze za malo zjadlo (chyba, ze bedzie chore), zglodnieje samo przyjdzie, ale nie wiem jak bede reagowac. Mimo tego jestem realistka, wiem, ze jestem tylko czlowiekiem i bledow w wychowaniu nie unikne. Poza tym ilu rodzicow, tyle pomyslow na wychowanie. Nie wiem czy kiedykolwiek zdarzylo Wam sie ogladac program "Mama kontra mama" (widzialam ze dwa razy) - kazda uwazala, ze swietnie wychowuje swoje dzieci, jednak pozostale mamy ja skrytykowaly, za to czy tamto, wszystkim kanonom nie sprostamy. Nie dajmy sie zwariowac :) To takie moje male motto, na macierzynstwo - inaczej zapewne zwariuje ;)
    Milego dnia kochane.

witaminkab, Pulpecja, KasiaeN., małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:
    cześć Dziewczyny :) Ja też czekam właśnie na wizytę koleżanki. Okropnie mnie bolą plecy :( A nawet nie mam jakiegoś wielkiego brzucha. Miłego dnia!

Ja nie wymiotowałam ani razu, kilka razy mnie delikatnie zemdliło, a będzie dziewczynka. Co do smaków na początku odrzuciło mnie od mięsa. Teraz też się raczej zmuszam. Za to słodycze mogłabym jeść codziennie :) Ale po ciąży też sie za siebie biorę.

Co do pomiarów macicy-dno mojej sięga na pół palca powyżej pępka, a Wy jak macie? Czy to na 23 tc ok? Nic mi lekarz na ten temat ostatnio nie mówił, ale wg http://fajnamama.pl/23-tydzien-ciazy/ powinno być wyżej..

dzisiaj o tym pisałam. Mi lekarka powiedziała ze tak powinno być w 23 tc. A ja mam pod samym mostkiem. Na 27 tc. Za wysoko.
    wiec spokojnie u Ciebie jest b.dobrze.

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z Wami, od wczoraj jakos nie mam weny by pisac, humor podly, bo atmosfera w domu nienajlepsza...pozarlam sie z matka o to cale malowanie mieszkania i wszystkiego mi sie odechcialo.

Lys dobrze, ze pojechalas do tego szpitala, mam'nadzieje, ze Twoj lekarz Ci pomoze.

Miru daj znac co powiedzieli w szpitalu - trzymam kciuki! Wybierasz sie w nastepny czwartek na szkole rodzenia?

Na obiad dzis zapiekanka wiejska z sosem musztardowym, ktora bodajze agus mi wczoraj polecila, a jesli to nie agus to przepraszam, ze tak nakrecilam

małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

• psioszka11 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys, odezwij się, jak się czujesz?

małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello! :)

Ja właśnie ugotowałam zupę z zielonych warzyw.Nagotowałam jej tyle, że do jutra starczy ale to dobrze bo uwielbiam zupy :)No a na drugie Adam zażyczył sobie bezmięsny obiad więc w piekarniku warzywa z ziemniaczkami w ziołach i winie się robią :)

Ja od początku ciąży przytyłam 8 kg.I w sumie dużo słodyczy nie jem.Musi mnie najść mega ochota, jem dużo warzyw i owoców.Marta też jak się wczoraj okazało dużo nie waży więc nie wiem skąd aż tyle kilogramów. A może mi się tylko wydaje , ze jem tyle samo co przed ciążą ;) Mam nadzieję, ze po ciąży uda mi się zrzucić te kilogramy :) Na razie jakoś nie panikuję ;)

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa pójdę jutro albo w czwartek. Miała któraś z Was skurcze macicy ale takie bolesne ? Bo ja tak miałam :/

Niecierpliwa idę :) mam nadzieje ze się spotkamy ;) idziesz sama?

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też waga wyjściowa była za wysoka. Liczyłam, że zobaczę na wadze 68-69 kg, a było 72,2!!!
    Teraz weszłam na wagę, po drugim śniadaniu i miałam 77,1 całkiem nieźle... chociaż czuję, że będę musiała rzadziej sprawdzać, bo padnę z wrażenia ... heheheehehehhe

fasolka ugotowana i podzielona do mrożenia. Będą obiadki na 2 razy :D

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, dziś chyba też moja kolej na gotowanie (ostatnio się rozleniwiłam i większość obiadów jednak gotuje mój ukochany <3). Lubię gotować, ale czasem mi się nie chce...
    Wczoraj byliśmy na naszych ulubionych hamburgerach. Ostatnio prawie nie jem mięsa (innego niż ryby i owoce morza), więc powiedziałam do naszego dziecka: to jest mięso, zapoznaj się, bo nieprędko skosztujesz go znowu :) W każdym razie, te hamburgery są ogromne, ale taaaaakie pyszne! Mojego nawet nie dojadłam, ale i tak potem czułam się okropni, jakby miał mi brzuch pęknąć. Zdecydowanie, mam teraz mniej miejsca na jedzenie i wprawdzie jem często, ale dużych posiłków, w stylu obiadów, zazwyczaj nie dojadam, bo już nie mogę. A jak dojem to potem cierpię (vide: wczoraj).
    A dziś... Nie wiem, może też jakaś sycąca zupa? Albo faktycznie warzywa pieczone. W Biedronce nadal mają bataty. Chyba, że będą też mieli jakieś ładne ryby. W każdym razie coś szybkiego, bo od razu po pracy idziemy na basen.

ijpbo7esx952zvu4.png
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka super motto zgadzam się w 100%, ale jak wiadomo życie zweryfikuje czy nie dam się zwariować.
    ja właśnie pomału kończę pracę i też się zastanawiam co tu dziś upichcić...

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Niecierpliwa pójdę jutro albo w czwartek. Miała któraś z Was skurcze macicy ale takie bolesne ? Bo ja tak miałam :/

Niecierpliwa idę :) mam nadzieje ze się spotkamy ;) idziesz sama?

Ide z mezem, a Ty??

• czarnaruda Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, spore zaległości w czytaniu właśnie nadrobiłam.
    Lys, dobrze, że sprawa się wyjaśniła, poprawy samopoczucia życzę!

Karolina, Hermonia- gratuluję poznania płci.

Piszecie trochę o wadze:
    ja w ciągu ostatniego tygodnia przytyłam 1 kg, jestem w szoku, ale brzuszek trochę wybił!
    Od początku mam 3,5 na plusie, waga małej teraz pewnie zbliżona do 0,5kg.
    W moim przypadku lekarka zaleciła wzrost wagi do końca ciąży na poziomie ok. 15kg (chudzina ze mnie). Mam nadzieję, że wyrobię się w 12kg.

U mnie zero wymiotów, a na początku całkowita niechęć do mięsa, lekkie mdłości. Miewałam ochotę i na kwaśne i na słodkie, ale i nie w ciąży było to samo:), a dziewczynka rośnie.

Chyba wreszcie zaczęłam czuć delikatne bąbelki (łaskotki)w brzuchu od czasu do czasu, ale dalej nie jestem pewna czy to mój skarb.

W piątek mam iść na pierwsze zajęcia do szkoły rodzenia i od razu temat poród, może być ciężko...

Ewa 123, u mnie w 20t3d macica w zasadzie pod pępkiem.
    Miłego dnia!

małaMyszka, lys, Ewa123 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgtyrmnqs7.png

Córcia 2015
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa postara się być ale jak mu się nie uda to będę sama.

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, czy beza po 3h pobycie w piekarniku powinna być miękka czy twarda/krucha- w całości?

bl9ci09kql96ri27.png

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż zamówił mi 5 marynarek w Mango:) Szaleństwo, właśnie przyszły i są piękne :) Tylko brzuch zaczyna mi odstawać. Będą najwyżej na "po ciąży":)
    Naszła mnie ochota na winogrona. Zazwyczaj rzadko jem, bo denerwują mnie pestki, ale akurat w warzywniaku były rodzynkowe. Całą kiść zjadłam! Pychota:)

małaMyszka, lys, mamasia lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga +4 więc myślę, że ok. Byłam w sklepie po większy stanik i jak zobaczyłam swoje odbicie w przymierzalni doznalam szoku! Mój brzuch jest już naprawdę spory! W domu mam chyba jakieś wyszczuplające lustro ;-) niesamowite, że z dnia na dzień robi się większy w tak widoczny sposób! W sumie się nie dziwie bo czytając forum narażam się na wiele pokus np. przez tą bezę wczoraj upiekłam murzynka ;-) pół blachy zanioslam do rodziców inaczej całego bym zjadła taką mam ochotę na słodkie..

lys, Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psioszka, spróbuj włożyć palca, jak będzie pękać, kruszyć się to znaczy że jest ok, jak byłaby gumowa to poczujesz to, z resztą gumowe bezy strasznie opadają i wyglądają jak podeszwy. Kolor dobrej bezy powinien być biały albo ecru. Ogólnie po tych 3 godzinach będzie miejscami miękka a z boku powinna być popękana. Jak ostygnie to wtedy kruchutka, jak moją odrywałam od papieru to bałam się że połamię ją maksymalnie czułam to w rękach. Od dołu przy samym papierze była delikatnie wilgotna ale to nic.
    Moja wyglądała tak jak tu
    http://najsmaczniejsze.pl/wp-content/uploads/2013/07/przygotowanie-bezy-z-owocami.jpg

Dziś zjadłam kawałek i ostatni został dla męża i będzie po bezie. Już za nią tęsknie. Coś nowego trzeba wymyślić- naszło mnie żeby prawdziwe domowe lody zrobić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 15:26

czarnaruda, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja będzie trochę płaska, bo zapomniałam o tych brzegach, ale wygląda smacznie, zrobię fotkę i wrzucę , jak ostygnie i udekoruje.

bl9ci09kql96ri27.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też nie była super gruba, boki delikatnie podniosłam, ale krem plus owoce dało 8-10cm wysokości razem :)smacznego, czekam na zdjęcie :)
    Ja użyłam truskawek i malin po połowie, ale i jedno i drugie dobre nie da się wybrać która połowa lepsza.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
‹‹ 759 760 761 762 763 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ