X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • gianna88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynałam z 69kg, a teraz właśnie weszłam na wagę i 78 !! czyli przez ostatni tydzień przytyłam prawie 2kg... o szok... trochę mi smutno teraz :(
    jakim cudem ta waga tak idzie w górę?! Przecież ja się nawet nie obżeram... jem normalnie jak przed ciążą, może to woda :/
    nie poszło mi też w tyłek ani nogi, tylko brzuch, ale tyle kg w brzuchu czy to możliwe... chyba nie

Oj trzeba będzie cwiczyc po ciąży... dużo cwiczyc!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 12:32

małaMyszka lubi tę wiadomość

atdcpx9izbdly3tt.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczyny :) Ja też czekam właśnie na wizytę koleżanki. Okropnie mnie bolą plecy :( A nawet nie mam jakiegoś wielkiego brzucha. Miłego dnia!

Ja nie wymiotowałam ani razu, kilka razy mnie delikatnie zemdliło, a będzie dziewczynka. Co do smaków na początku odrzuciło mnie od mięsa. Teraz też się raczej zmuszam. Za to słodycze mogłabym jeść codziennie :) Ale po ciąży też sie za siebie biorę.

Co do pomiarów macicy-dno mojej sięga na pół palca powyżej pępka, a Wy jak macie? Czy to na 23 tc ok? Nic mi lekarz na ten temat ostatnio nie mówił, ale wg http://fajnamama.pl/23-tydzien-ciazy/ powinno być wyżej..

Ewa123
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry,
    Ja dzisiaj troche poleniuchowalam, potem sniadanko, troche prasowania i pranie w pralce.
    Od kilku dni mialam zaparcia, wiec wchodzenie na wage mijalo sie z celem, a dzis w koncu przyszla upragniona ulga. Brzusio przez ostatni tydzien znaczaco mi sie powiekszyl, wiec spodziewalam sie znaczacego wzrostu wagi, a tu niespodzianka, waze tyle co tydzien temu i tyle co trzy tygodnie temu. Jestem w szoku. Od wagi wyjsciowej tylko 2 kg do przodu. Ciesze sie bardzo, bo start na poziomie 86kg. W ogole nie mam pojecia jak w naszym stanie mozna sie "obzerac", ja mam wrazenie, ze moj zoladek skurczyl sie albo tak go sciska. Zasadniczo porcje jem takie, jak moja 5-cio letnia bratanica, a czasami ona potrafi zjesc wiecej :p No i nie odmawiam sobie slodkiego, w sobote skusilam sie na dwa kawalki sernika czekoladowego, a smakowal jak mus czekoladowy mmmmmm.
    Dzis na obiadek planuje zrobic zapiekanke ziemniaczana z kielbaska i do tego jakas salatka. Musze znalezc jakis fajny przepis :)
    Karolina dziekuje za inspiracje dotyczace prezentu, kupie malej kask i ochraniacze na rower/rolki i do tego jakas gre planszowa - moze chinczyka :)
    Karolina, Hermiona super, ze w koncu Wasze kinder niespodzianki zechcialy okazac plec :)
    Kwestie wychowania, jeddno wiem na pewno, nie bede dziecka bic, chocby nie wiem co. Oczywiscie nie chcialabym podnosic na nie glosu i w ogole, oczywiscie bede do tego dazyc, ale z pewnoscia nie jestem idealem i wiem, ze znajomi, ktorzy uwazalam, ze maja stalowe nerwy, czasami to ich przeroslo. Choc z pewnoscia zdecydowanie lepiej jest zostawic krzyk, na absolutnie wyjatkowe sytuacje, kiedy naszemu dziecku groziloby niebezpieczenstwo - wtedy zareaguje, a jak sie krzyczy na nie z byle powodu, to juz nie zareaguje w sytuacji niebezpiecznej tak jakbysmy tego oczekiwaly. No i nie chcialabym na sile karmic dziecka i panikowac, ze za malo zjadlo (chyba, ze bedzie chore), zglodnieje samo przyjdzie, ale nie wiem jak bede reagowac. Mimo tego jestem realistka, wiem, ze jestem tylko czlowiekiem i bledow w wychowaniu nie unikne. Poza tym ilu rodzicow, tyle pomyslow na wychowanie. Nie wiem czy kiedykolwiek zdarzylo Wam sie ogladac program "Mama kontra mama" (widzialam ze dwa razy) - kazda uwazala, ze swietnie wychowuje swoje dzieci, jednak pozostale mamy ja skrytykowaly, za to czy tamto, wszystkim kanonom nie sprostamy. Nie dajmy sie zwariowac :) To takie moje male motto, na macierzynstwo - inaczej zapewne zwariuje ;)
    Milego dnia kochane.

witaminkab, Pulpecja, KasiaeN., małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:
    cześć Dziewczyny :) Ja też czekam właśnie na wizytę koleżanki. Okropnie mnie bolą plecy :( A nawet nie mam jakiegoś wielkiego brzucha. Miłego dnia!

Ja nie wymiotowałam ani razu, kilka razy mnie delikatnie zemdliło, a będzie dziewczynka. Co do smaków na początku odrzuciło mnie od mięsa. Teraz też się raczej zmuszam. Za to słodycze mogłabym jeść codziennie :) Ale po ciąży też sie za siebie biorę.

Co do pomiarów macicy-dno mojej sięga na pół palca powyżej pępka, a Wy jak macie? Czy to na 23 tc ok? Nic mi lekarz na ten temat ostatnio nie mówił, ale wg http://fajnamama.pl/23-tydzien-ciazy/ powinno być wyżej..

dzisiaj o tym pisałam. Mi lekarka powiedziała ze tak powinno być w 23 tc. A ja mam pod samym mostkiem. Na 27 tc. Za wysoko.
    wiec spokojnie u Ciebie jest b.dobrze.

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z Wami, od wczoraj jakos nie mam weny by pisac, humor podly, bo atmosfera w domu nienajlepsza...pozarlam sie z matka o to cale malowanie mieszkania i wszystkiego mi sie odechcialo.

Lys dobrze, ze pojechalas do tego szpitala, mam'nadzieje, ze Twoj lekarz Ci pomoze.

Miru daj znac co powiedzieli w szpitalu - trzymam kciuki! Wybierasz sie w nastepny czwartek na szkole rodzenia?

Na obiad dzis zapiekanka wiejska z sosem musztardowym, ktora bodajze agus mi wczoraj polecila, a jesli to nie agus to przepraszam, ze tak nakrecilam

małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

• psioszka11 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys, odezwij się, jak się czujesz?

małaMyszka, lys lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello! :)

Ja właśnie ugotowałam zupę z zielonych warzyw.Nagotowałam jej tyle, że do jutra starczy ale to dobrze bo uwielbiam zupy :)No a na drugie Adam zażyczył sobie bezmięsny obiad więc w piekarniku warzywa z ziemniaczkami w ziołach i winie się robią :)

Ja od początku ciąży przytyłam 8 kg.I w sumie dużo słodyczy nie jem.Musi mnie najść mega ochota, jem dużo warzyw i owoców.Marta też jak się wczoraj okazało dużo nie waży więc nie wiem skąd aż tyle kilogramów. A może mi się tylko wydaje , ze jem tyle samo co przed ciążą ;) Mam nadzieję, ze po ciąży uda mi się zrzucić te kilogramy :) Na razie jakoś nie panikuję ;)

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa pójdę jutro albo w czwartek. Miała któraś z Was skurcze macicy ale takie bolesne ? Bo ja tak miałam :/

Niecierpliwa idę :) mam nadzieje ze się spotkamy ;) idziesz sama?

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też waga wyjściowa była za wysoka. Liczyłam, że zobaczę na wadze 68-69 kg, a było 72,2!!!
    Teraz weszłam na wagę, po drugim śniadaniu i miałam 77,1 całkiem nieźle... chociaż czuję, że będę musiała rzadziej sprawdzać, bo padnę z wrażenia ... heheheehehehhe

fasolka ugotowana i podzielona do mrożenia. Będą obiadki na 2 razy :D

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, dziś chyba też moja kolej na gotowanie (ostatnio się rozleniwiłam i większość obiadów jednak gotuje mój ukochany <3). Lubię gotować, ale czasem mi się nie chce...
    Wczoraj byliśmy na naszych ulubionych hamburgerach. Ostatnio prawie nie jem mięsa (innego niż ryby i owoce morza), więc powiedziałam do naszego dziecka: to jest mięso, zapoznaj się, bo nieprędko skosztujesz go znowu :) W każdym razie, te hamburgery są ogromne, ale taaaaakie pyszne! Mojego nawet nie dojadłam, ale i tak potem czułam się okropni, jakby miał mi brzuch pęknąć. Zdecydowanie, mam teraz mniej miejsca na jedzenie i wprawdzie jem często, ale dużych posiłków, w stylu obiadów, zazwyczaj nie dojadam, bo już nie mogę. A jak dojem to potem cierpię (vide: wczoraj).
    A dziś... Nie wiem, może też jakaś sycąca zupa? Albo faktycznie warzywa pieczone. W Biedronce nadal mają bataty. Chyba, że będą też mieli jakieś ładne ryby. W każdym razie coś szybkiego, bo od razu po pracy idziemy na basen.

ijpbo7esx952zvu4.png
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka super motto zgadzam się w 100%, ale jak wiadomo życie zweryfikuje czy nie dam się zwariować.
    ja właśnie pomału kończę pracę i też się zastanawiam co tu dziś upichcić...

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Niecierpliwa pójdę jutro albo w czwartek. Miała któraś z Was skurcze macicy ale takie bolesne ? Bo ja tak miałam :/

Niecierpliwa idę :) mam nadzieje ze się spotkamy ;) idziesz sama?

Ide z mezem, a Ty??

• czarnaruda Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, spore zaległości w czytaniu właśnie nadrobiłam.
    Lys, dobrze, że sprawa się wyjaśniła, poprawy samopoczucia życzę!

Karolina, Hermonia- gratuluję poznania płci.

Piszecie trochę o wadze:
    ja w ciągu ostatniego tygodnia przytyłam 1 kg, jestem w szoku, ale brzuszek trochę wybił!
    Od początku mam 3,5 na plusie, waga małej teraz pewnie zbliżona do 0,5kg.
    W moim przypadku lekarka zaleciła wzrost wagi do końca ciąży na poziomie ok. 15kg (chudzina ze mnie). Mam nadzieję, że wyrobię się w 12kg.

U mnie zero wymiotów, a na początku całkowita niechęć do mięsa, lekkie mdłości. Miewałam ochotę i na kwaśne i na słodkie, ale i nie w ciąży było to samo:), a dziewczynka rośnie.

Chyba wreszcie zaczęłam czuć delikatne bąbelki (łaskotki)w brzuchu od czasu do czasu, ale dalej nie jestem pewna czy to mój skarb.

W piątek mam iść na pierwsze zajęcia do szkoły rodzenia i od razu temat poród, może być ciężko...

Ewa 123, u mnie w 20t3d macica w zasadzie pod pępkiem.
    Miłego dnia!

małaMyszka, lys, Ewa123 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgtyrmnqs7.png

Córcia 2015
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa postara się być ale jak mu się nie uda to będę sama.

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, czy beza po 3h pobycie w piekarniku powinna być miękka czy twarda/krucha- w całości?

bl9ci09kql96ri27.png

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż zamówił mi 5 marynarek w Mango:) Szaleństwo, właśnie przyszły i są piękne :) Tylko brzuch zaczyna mi odstawać. Będą najwyżej na "po ciąży":)
    Naszła mnie ochota na winogrona. Zazwyczaj rzadko jem, bo denerwują mnie pestki, ale akurat w warzywniaku były rodzynkowe. Całą kiść zjadłam! Pychota:)

małaMyszka, lys, mamasia lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga +4 więc myślę, że ok. Byłam w sklepie po większy stanik i jak zobaczyłam swoje odbicie w przymierzalni doznalam szoku! Mój brzuch jest już naprawdę spory! W domu mam chyba jakieś wyszczuplające lustro ;-) niesamowite, że z dnia na dzień robi się większy w tak widoczny sposób! W sumie się nie dziwie bo czytając forum narażam się na wiele pokus np. przez tą bezę wczoraj upiekłam murzynka ;-) pół blachy zanioslam do rodziców inaczej całego bym zjadła taką mam ochotę na słodkie..

lys, Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psioszka, spróbuj włożyć palca, jak będzie pękać, kruszyć się to znaczy że jest ok, jak byłaby gumowa to poczujesz to, z resztą gumowe bezy strasznie opadają i wyglądają jak podeszwy. Kolor dobrej bezy powinien być biały albo ecru. Ogólnie po tych 3 godzinach będzie miejscami miękka a z boku powinna być popękana. Jak ostygnie to wtedy kruchutka, jak moją odrywałam od papieru to bałam się że połamię ją maksymalnie czułam to w rękach. Od dołu przy samym papierze była delikatnie wilgotna ale to nic.
    Moja wyglądała tak jak tu
    http://najsmaczniejsze.pl/wp-content/uploads/2013/07/przygotowanie-bezy-z-owocami.jpg

Dziś zjadłam kawałek i ostatni został dla męża i będzie po bezie. Już za nią tęsknie. Coś nowego trzeba wymyślić- naszło mnie żeby prawdziwe domowe lody zrobić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 15:26

czarnaruda, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja będzie trochę płaska, bo zapomniałam o tych brzegach, ale wygląda smacznie, zrobię fotkę i wrzucę , jak ostygnie i udekoruje.

bl9ci09kql96ri27.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też nie była super gruba, boki delikatnie podniosłam, ale krem plus owoce dało 8-10cm wysokości razem :)smacznego, czekam na zdjęcie :)
    Ja użyłam truskawek i malin po połowie, ale i jedno i drugie dobre nie da się wybrać która połowa lepsza.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
‹‹ 759 760 761 762 763 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ