X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez sensu... nie powinno to byc zawsze jako chorobowe,ja nr musze czepiac sie po drabinie,nosic ciezkie rzeczy-nie moge tego robic ale tez nie jestem chora..

małaMyszka, Katarka, bosa lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, tak samo stres w pracy, wymagane 8h przy komputerze - to są niesprzyjające warunki do pracy dla kobiety w ciąży a nie że jestem obłożnie chora.

małaMyszka, Katarka, bosa lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dawna kierowniczka poszła na L4. Miała: Może chodzić. Gdzieś się pochwaliła że odpoczywa w Tunezji czy gdzieś tam. Pod pretekstem zadzwoniły do niej"koleżanki" i przełożona miała podstawę do zwolnienia. Ale to było zagranie w biurze między nimi.
    Jak do tego odniósł się ZUS to nie wiem. Może warto poczytać na stronie ZUSu jak to wygląda... Jeśli by było to dozwolone, tu ludzie brali by L4 i wyjeżdżali np. do pracy za granicę a takie matactwo jest chyba karane.... Nie wiem wydaje mi się że lepiej to sprawdzić.
    Magda - ty jedziesz odpocząć, ale opieka zdrowotna, czyli składka jaką odprowadza się do ZUSu nie obowiązuje w innych krajach tylko w naszym systemie. EKUZ daje ci prawo do opieki na izbie przyjęć szpitala w nagłym zachorowaniu czy zagrożeniu życia. Hospitalizacja może się wiązać z poniesieniem kosztów leczenia. Pamiętaj że różnie to bywa. Tym bardziej że nie jedziesz 100 czy 400 km tylko podróż jest dłuższa i skomplikowana...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 14:36

bosa lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spadam robic spaghetti z tuńczykiem :) hehe jesteście prawdziwą inspiracją kuchenną :) wcześniej zawsze problem - a co dziś na obiad ? :) nasi mężowie powinni wysłać podziękowania do twórców belly :)

małaMyszka, Paula_071, niecierpliwa, bosa, psioszka11 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dlatego nie ryzykuje i biorę urlop bo różne mendy chodzą po świecie :)

Edit: mam jak coś tą kartę ecuz ale mam też wykupione podwójne prywatne ubezpieczenie w tym na ciążę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 14:41

małaMyszka, Paula_071, niecierpliwa, bosa lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    5ylwia... Zostało nam 119 dni do terminu. Kiedy to zleciało???
    Właśnie nie wiem! Tygodnie lecą jak szalone.. Dopiero co był weekend, a dzisiaj już piątek! :)
    Jestem teraz taka szczęśliwa, że chciałabym zatrzymać czas z drugiej strony chciałabym, żeby już był sierpień ;-)

małaMyszka, apaczka, bosa lubią tę wiadomość

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Dokładnie, tak samo stres w pracy, wymagane 8h przy komputerze - to są niesprzyjające warunki do pracy dla kobiety w ciąży a nie że jestem obłożnie chora.
    Pracodawca ma obowiązek skrócenia czasu pracy przy komputerze. Tak samo zakazana jest praca w nocy.
    To tylko nasz wybór. Ja poszłam na L4 ze względu na istniejące zagrożenie kontaktu z krwią, moczem, świerzbem, wspólną toaletą z pacjentkami izby położniczo ginekologicznej, no i praca w nocy i dzień po 12 godz. Dla mnie nie było stanowiska na jedną zmianę. A do archiwum gdzie miałabym latać po drabinie i nosić ciężkie dokumenty nikt mi nie pozwoli

bosa lubi tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    No dlatego nie ryzykuje i biorę urlop bo różne mendy chodzą po świecie :)

Edit: mam jak coś tą kartę ecuz ale mam też wykupione podwójne prywatne ubezpieczenie w tym na ciążę.
    A co masz w umowie ubezpieczenia napisane? Pytam z ciekawości? Co obejmuje a za co nie biorą odpowiedzialności?

bosa lubi tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie każda umowa z ubezpieczycielem uprawnia cię do korzystania ze wszystkich zabiegów medycznych jak też pełnej diagnostyki czy pobytu na oddziale.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 14:46

bosa lubi tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • kasiuleek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psioszka11 wrote:
    Magda , ja również oprócz fizjoterapeuty jestem też terapeutą zajęciowym- przypomniałaś mi o miłej części tej pracy:) Decoupage i inne metody to podstawa moich zajęć. Sprzęt się kurzy w szafkach w domu, ale jakoś nie mam werwy żeby robić cokolwiek. W grudniu na święta, zrobiłam taką drewnianą tabliczkę na drzwi dla mojej sis z nazwiskiem. Ostatnio też bawiłam się wypalarką- też fajna sprawa. W ogóle fajne prezenty można komuś sprawić własnoręcznymi ozdobami.

Ale mnie zainspirowałyście. Muszę coś przygotować za zajęcia plastyczno-techniczne na studia:) Fajna wydaje się ta metoda Decoupage.
    Ciekawe czy sobie poradzę:) Musze coś więcej o tym poczytać.

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

2nn39n73yer8iupj.png
    07jyqdc.png

• kasiuleek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:
    dziewczyny powiedzcie jak to u WAs jest z brzuchem bo zaczynam schizować
    Jak sie schylam to go czuje i przeszkadza mi, czasem czuje jak mały jest tak nisko, ponizej pępka

Ja małego cały czas czuje poniżej pępka a przeważnie przy spojeniu... Może przez te problemy z szyjką. Sama nie wiem. Raz tylko czułam ok 2 cm nad pepkiem.

2nn39n73yer8iupj.png
    07jyqdc.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    A co masz w umowie ubezpieczenia napisane? Pytam z ciekawości? Co obejmuje a za co nie biorą odpowiedzialności?

Po obiedzie do niej siądę to napiszę :) Ogólnie do 27 tyg ciąży nie ma problemów z ubezpieczeniem, problem jest po, wtedy już mocno zawężona jest.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka ja też w większości czuje dziecko na dole, przy spojeniu ale zdarza się i pod samymi cyckami czuć kopniaki.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • kasiuleek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Właśnie nie jestem przekonana, że tak jest. Byłam na zwolnieniu ciążowym 3 dni w styczniu, potem 5 dni w lutym, a pod koniec marca dostałam zwolnienie na 35 dni. Jak wchodziłam do mojego systemu kadrowego to pojawia się informacja przy ostatnim zwolnieniu lekarskim, że 25 dni płaci pracodawca, a kolejne 10 dni już ZUS. Więc chyba nie musi być ciągłości, jeśli jest na zwolnieniu lekarskim opisana ta sama choroba?

Z tego co się ja orientuje to nie musi być ciągłości:)

2nn39n73yer8iupj.png
    07jyqdc.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kadrowa i lekarz mówili też że nie musi być ciągłości.

małaMyszka, bosa, zabka11 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzeglądałam linki, które zamieściłyście i kupiłam koszulę do porodu, koszulę do karmienia i cienki szlafroczek:

http://allegro.pl/wygodna-koszula-koszulka-nocna-ciazowa-3-trym-r-l-i4812219980.html?source=mlt

http://allegro.pl/show_item.php?item=4889140656

http://allegro.pl/show_item.php?item=5100854699

Aga89, Laura, Paula_071, kasiuleek, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś w tej hurtowni Bajka pooglądać wózki. Myślałam, że będzie ich więcej, a były głównie Baby Design różne modele. Miałam nadzieję, że zobaczę Camarelo Carera, a jedynie był Coletto Marcello. Popatrzyłam, trochę powoziłam, ale szału nie było :/ jeśli musiałabym wybierać z tego co tam było to pewnie wybór by padł na Baby Design Husky, ale jeszcze pojeżdżę na oglądanie. Jeśli chodzi o ogólne wrażenia hurtowni to takie sobie, obsługa nadęta jak puzony, ceny też wcale nie niższe od tych internetowych, a wręcz przeciwnie i asortyment jak dla mnie niezbyt szeroki :) Byłam z teściową i się uparla by coś kupić to kupiłyśmy małemu trzy czapeczki i bodziaki z pandą :) Mam w planie odwiedzić jeszcze Askot i Baby Maxx.

Paula_071, małaMyszka, bosa, psioszka11 lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys- nie bedzie ci za gorąco w długim rękawie w sierpniu?
    Ja kupiłam jedna koszule w sklepie w moim miescie z krótkim rękawkiem ale kupie jeszcze bez rękawków, bo jezeli bedą upały w terminie porodu to wezme tą bez rękawków.

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    lys- nie bedzie ci za gorąco w długim rękawie w sierpniu?
    Ja kupiłam jedna koszule w sklepie w moim miescie z krótkim rękawkiem ale kupie jeszcze bez rękawków, bo jezeli bedą upały w terminie porodu to wezme tą bez rękawków.

Tez o tym myślałam, i możliwe że kupię też jedną z krótkim rękawem. Ciężko powiedzieć, bo jak będę rodzić w nocy to raczej mi będzie zimno, tak samo zależy czy pomieszczenie będzie klimatyzowane czy nie.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia wrote:
    Byłam dziś w tej hurtowni Bajka pooglądać wózki. Myślałam, że będzie ich więcej, a były głównie Baby Design różne modele. Miałam nadzieję, że zobaczę Camarelo Carera, a jedynie był Coletto Marcello. Popatrzyłam, trochę powoziłam, ale szału nie było :/ jeśli musiałabym wybierać z tego co tam było to pewnie wybór by padł na Baby Design Husky, ale jeszcze pojeżdżę na oglądanie. Jeśli chodzi o ogólne wrażenia hurtowni to takie sobie, obsługa nadęta jak puzony, ceny też wcale nie niższe od tych internetowych, a wręcz przeciwnie i asortyment jak dla mnie niezbyt szeroki :) Byłam z teściową i się uparla by coś kupić to kupiłyśmy małemu trzy czapeczki i bodziaki z pandą :) Mam w planie odwiedzić jeszcze Askot i Baby Maxx.

Mieli tam może bebetto holland? Ja byłam w Askocie na Braniborskiej i też szału nie było. Na chwilę obecną chcę zobaczyć na żywo hollanda i jak będzie mi się nadal podobał to go kupię.
    W Smyku ostatnio był wystawiony Bebetto luca i też wydaje się fajny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 16:49

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 789 790 791 792 793 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ