SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzien dobry,
Eurforia, to rzeczywiscie dr Cie nastraszyl. Moze nie jest dobrze, ale znowu nie jest tragicznie. Wszystko jeszcze moze sie zmienic i spokojnie donosisz maluszka do terminu, a nawet jezeli nie, to na tym etapie z pomoca medyczna sobie poradzi. Lez, czytaj ksiazki, sluchaj relaksujacej muzyki, ogladaj same pozytywne filmy i seriale. Dacie rade.
Masz jeszcze dwa dni, wiec zastanow sie co bedzie Ci potrzebne w szpitalu, zeby na spokojnie maz wszystko zorganizowal, pewnie troche przyjdzie Ci tam polezec. Tak czy inaczej bedzie dobrze
A w kwestii samej szyjki, lekarz przez wziernik moze ocenic, czy szyjka jest dluga i zamknieta, czy juz jest krotka. Przez usg przezbrzuszne tez mozna ocenic dlugosc szyjki.
A odnosnie wozkow, to my ogladalismy ostatnio wozeczki w Askocie na Braniborskiej i wpadl nam w oko Tako Jumper (misa), wydaje sie nie zbyt ciezki, do tego zgrabny i w pieknym szarym kolorzeNo i przymierzylam sie tez do Baby design Lupo comfort, bardzo fajny wozeczek, lekko sie prowadzi. Oba wchodza w rachube
Jakis tydzien temu bylam w miejscowym komisie dzieciecym i byl sliczny wozeczek Bebetto Magnum bialo czarny 2w1 w cenie 350 zl. Wozek po jednym dziecku, wygladal przyzwoicie. Pomyslalam, ze dosc fajny i moznaby go wziac. Jak weszlam i poczytalam opinie o tym wozku, to sie za glowe zlapalam, nie pamietam, czy mial jakakolwiek pozytywna opinie, ale wiekszosc wynikala z pllamania ramy i o niebezpieczenstwie jakim ten wozek jest dla dziecka i kwestiach nieuznania gwarancji. Masakra - od tego momentu bebetto calkowicie odpada i nawet nie patrzylam w ich strone w sklepie.
Pozdrawiam
PS My dzis rozpoczelismy 26 tcbosa, niecierpliwa, Martucha86, psioszka11, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Czyli jak lekarka za kazdym razem bada mnie "recznie" a potem usg przez brzuch i mowi, ze szyjka ladna to nie mam co sie martwic, ze nie zrobila dopochwowo??
Myśle, że nie ma co się martwić
U mnie jak robił przez brzuch to od razu zapytał czy mam problemy z szyjką. Odpowiedziałam, że zawsze było wszytko dobrze. Na co on, że mu się nie podoba i mam usiąść na fotel.
Zrobił ręcznie i mówi wyraźnie skrócona i dopiero wtedy USG dopochwowe.
Było jeszcze na pograniczu normy bo 30 mm, ale zauważył ze cos zaczyna się dziać.
bosa, niecierpliwa, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
kasiuleek wrote:Euforia trzymajcie się!
Też uważam, że jest jeszcze duża szansa na donosszenie. Skoro udało założyć się pessar to szyjka jeszcze ma co najmniej 0,5cm. Z rozwarciem też słyszałam, że można donosić. Wiem, że ,,łatwo się mówi'' a sama panikuje;(
Czeka Was trudny okres, ale wierzę że wszystko się ułoży!
U mnie zauważył już w USG przez brzuch, i potem robiąc badanie na fotelu potwierdził. Najpierw ręcznie i potem USG dopochwowo, bo w ten sposób może dokładnie ją zmierzyć co do mm.
Euforia! Spokojnie. Moja szwagierka po 30 tygodniu ( nie wiem dokładnie który to był, zapytam) miała uwaga! rozwarcie!!! Lekarze chcieli, żeby tylko do 35 tyg wytrzymała... i co? Donosiła do 40!!! ;P A nie miała zakładanego nic! Więc spokojnie! Głęboki wdech i wypoczywać i uśmiech na twarzy, bo wszystko będzie dobrze!!!bosa, niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry dziewczynki
Dzisiaj już czuje sie lepiej i mam nadzieję że do wieczora bedzie dobrze bo bardzo chcialabym wybrac sie z mezem na spacer
Od wczoraj 3x1 magnez b6 mężuś mi zakupił
Euforia odpoczywaj dbaj o Was, na pewno będzie wszystko dobrze.
Trzymam kciuki za nas wszystkie dziewczyny żebyśmy wytrwały do końca.
Ja mało co w domu ogarniam, mąż mi bardzo dużo pomaga dzięki niemu oszczędzam się jak mogę
Trzymam kciuki za wizytujące dzisiajbosa, niecierpliwa, zabka11, małaMyszka, gosia.b lubią tę wiadomość
-
Czołem dziewczyny was nadrobic to jakas masakra heheh Euforia glowa do gory lez nic nie dzwigaj relaksuj sie i nie placz na pewno bedzie dobrze
Ja mialam otwarta szyjke na 1 cm potem sie prawie zamknela a ostatnio mialam znowu otwarta na 8 mm wiec co chwile sie cos zmienia i u ciebie tez sie zmieni zobaczysz
My za wozki jeszcze sie nie zabralismy oczywiscie cos tam przegladam jak piszecie ale tak zeby wybrac np 5 modeli i jechac je zobaczyc to jeszcze nie
Po majowce ruszamy na Akpol Bobo raj i zachaczymy Bobowozki
Mielismy w niedziele odebrac lozeczko i nie odebralismy bo okazalo sie ze zgubiono klucze do piwnicy a zapasowy komplet jest za granica wiec musimy poczekac az przyjedzie wiec w weekend tylko malowanie bedzie a myslalam ze juz wstawimy lozeczko
Jutro wizyta polowkowe nie moge sie doczekacLaura, bosa, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
A i pytanie do dziewczyn co z szyjką problemy mają.
Czy was tez w szyjce czasami coś pobolewało?
Wczoraj miałam taki przypadek że po sikaniu i podcieraniu dostałam dziwnego bólu i trzymał mnie tak do 3 minut, myslę że to w szyjce było a nie w pęcherzu.
Wiem dziwne...
I czasami też odczuwam jakiś dyskomfort właśnie tam w szyjce....jakiś taki ból przejściowy, nawet pomyslałam czy to nie boli mnie w spojeniu hmmm sama nie wiem??bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Amberla wrote:Super!!!! Pięknie się poprawiło. To mam nadzieję, że za tydzień będzie to samo u mnie
Ale pomimo tego się dalej oszczędzasz?
Staram się nie forsować, ale żyję normalnie;) chodzę na zakupy, robię pranie, jeżdżę samochodem etc. Staram się minimum 14 godzin na dobę leżeć plackiem. Unikam siedzenia takiego krzesłowego, żeby nie ściskać brzucha. Dlatego w samochodzie fotel mam ustawiony tak, że prawie dotyka tylnego siedzenia;) Mam też skurcze macicy. Chodzę na szkołę rodzenia do szpitala w którym leżałam i chcę rodzić, podeszłam we wtorek na oddział żeby odebrać jeszcze wyniki za posiewy i inne takie które mi robili jak tam leżałam, i lekarka mi chyba 3 razy mówiła, żeby nie dotykać brzucha. Że nawet jak smaruję kremem brzuch to żeby nie wmasowywać, tylko czekać aż samo wchłonie. Że każdy dotyk brzuch wzmaga skurcze.
zabka11 - żeby określić dokładną długość szyjki musi zrobić usg dopochwowe. Żeby ocenić czy jest mniej więcej ok wystarczy zwykłe badanie na samolocie.
Jak wczoraj chodziłam z mamą po sklepach, to we wszystkich typu Smyk czy Cocodillo panie odradzały kupowanie ciuszków 56, mówiły, że dzieci zazwyczaj się rodzą 54-60, a jak się jeszcze dziecko owinie pieluchą to wtedy jest jeszcze większe. Polecają kupować od 62cm, mówią, że 56 zawsze można dokupić jak okaże się wcześniakiem.bosa, Amberla, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Mnie czasami kluje w pochwie wiec to szyjka ale trwa to chwile kilka razy dziennie i na szczescie nie codZiennie ale to tez objaw rosnacej macicy wiec trudno cokolwiek ocenic
Aha jak mialam otwarta szyjke na 1 cm to byla dluga na 37mm a ostatnio 42 mm wiec sie zmienia dziewczyny trzba leżeć jak najwiecejWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2015, 10:44
bosa, małaMyszka, euforia lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Mamasia mój właśnie chciał białe koła ale obiecał,że będzie je czyścił i czyścił
Lys my chcieliśmy turkusowy wózek ale był tylko liliowy od ręki i taki wzięliśmy. Maż na szczęście nie ma z tym problemui był bardzo zaangażowany w wybór modelu. Sam siedział na forach i czytał
Migotka gratuluję udanej wizyty
Cassie najważniejsze,że pas pomaga
Euforia trzymaj się. Wszystko na pewno będzie dobrze
Ofka lepiej zostać w szpitalu dzień dłużej i być pewnym,że jest ok
Amberla ja też na pewno wcześniej urodzę, w pierwszej ciąży było 10 dni wcześniej i teraz pewnie tez tak będzieTermin z ostatniej miesiączki to 31.08 a wczoraj usg mi pokazało 19.08 ?
My po wczorajszej wizycie. Wszystko okAlicja waży 510g. Paula ja mam szyjkę 22 mm i lekarka pow,że ok a Ty 46 mm i też ok ? Doczytałam,że Kasiluek miała 21 mm i założyli jej krążek . Zaczynam lekko panikować
Laura, Amberla, lys, zabka11, gianna88, Cassie, kasiuleek, małaMyszka, Maniuś, mamasia, euforia, Hermiona, gosia.b lubią tę wiadomość
"Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."
-
aaaga a widze u ciebie modlitwe do Matki Matemblewskiej
Czy byłaś w sanktuarium??
Mój mąż chce tam pojechać, jeśli będę się lepiej czuła to pojedziemy pod koniec maja a poczatek czerwca
A i przy okazji zdjęcia brzuszka w Sopocie porobimyniecierpliwa, bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ofka wrote:no to mam dola bo ja sie nie zapisalam do szkoly rodzenia ani do poloznej...mysle ze mi wszystko Powiecie co???
nie miej doła, ja też nie chodzę i nie będę chodzić na SR, a to moja pierwsza kruszynabosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
bosa wrote:Hej dziewczyny
Mamasia mój właśnie chciał białe koła ale obiecał,że będzie je czyścił i czyścił
Lys my chcieliśmy turkusowy wózek ale był tylko liliowy od ręki i taki wzięliśmy. Maż na szczęście nie ma z tym problemui był bardzo zaangażowany w wybór modelu. Sam siedział na forach i czytał
Migotka gratuluję udanej wizyty
Cassie najważniejsze,że pas pomaga
Euforia trzymaj się. Wszystko na pewno będzie dobrze
Ofka lepiej zostać w szpitalu dzień dłużej i być pewnym,że jest ok
Amberla ja też na pewno wcześniej urodzę, w pierwszej ciąży było 10 dni wcześniej i teraz pewnie tez tak będzieTermin z ostatniej miesiączki to 31.08 a wczoraj usg mi pokazało 19.08 ?
My po wczorajszej wizycie. Wszystko okAlicja waży 510g. Paula ja mam szyjkę 22 mm i lekarka pow,że ok a Ty 46 mm i też ok ? Doczytałam,że Kasiluek miała 21 mm i założyli jej krążek . Zaczynam lekko panikować
Yyyy... no ja mam tuż ponad 30mm... i moja doktor zaleciła oszczędny tryb życia i leki... Generalnie zrozumiałam ją, że chyba do 30 jest norma. Nie chcę wprowadzać w błąd ale dała mi do zrozumienia, że poniżej 30 posadziłaby mnie do szpitala na sterydy.... J pierwszą miałam termin na 6 września. A urodziłam 21 sierpnia. W ogóle przyśniło mi się parę miesięcy wcześniej, że urodzę 20 sierpnia - pomyliłam się o 1 dzień ;Pbosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Bosa- ja mam szyjke 44 mm , na pewno masz szyjke 22 mm? może źle usłyszałas.
Skoro powiedziała ze jest ok - to pewnie tak jest.
Ja tez nie bede chodzic do szkoła rodzenia, równiez moje pierwsze dziecko
Pięknego dnia brzuchatki !
do porodu pozostało 102 dni
Laura, lys, bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Laura niestety nie bylam ksiądz na koledzie polecil nasza lokalna Maryję zeby wysylac do niej prosby chcialam jechac bo we wtorki sa specjalne msze ale sama nie pojade a maz w pracy
Laura, bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Bosa mnie w szpitalu przy badaniu pani doktor powiedziała ze mam krótką szyjkę a po chwili po usg dopochwowym powiedziała że to taka moja uroda hmm....
Dwa tyg poźniej na wizycie u mojego gina mówiłam o tym jak mnie nastraszyła w szpitalu a on mnie zbadał i powiedział że wszystko jest dobrze, szyjka się nie skróciła i że czasami w szpitalu głupoty gadają.....bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Staram się nie forsować, ale żyję normalnie;) chodzę na zakupy, robię pranie, jeżdżę samochodem etc. Staram się minimum 14 godzin na dobę leżeć plackiem. Unikam siedzenia takiego krzesłowego, żeby nie ściskać brzucha. Dlatego w samochodzie fotel mam ustawiony tak, że prawie dotyka tylnego siedzenia;) Mam też skurcze macicy. Chodzę na szkołę rodzenia do szpitala w którym leżałam i chcę rodzić, podeszłam we wtorek na oddział żeby odebrać jeszcze wyniki za posiewy i inne takie które mi robili jak tam leżałam, i lekarka mi chyba 3 razy mówiła, żeby nie dotykać brzucha. Że nawet jak smaruję kremem brzuch to żeby nie wmasowywać, tylko czekać aż samo wchłonie. Że każdy dotyk brzuch wzmaga skurcze.
zabka11 - żeby określić dokładną długość szyjki musi zrobić usg dopochwowe. Żeby ocenić czy jest mniej więcej ok wystarczy zwykłe badanie na samolocie.
Jak wczoraj chodziłam z mamą po sklepach, to we wszystkich typu Smyk czy Cocodillo panie odradzały kupowanie ciuszków 56, mówiły, że dzieci zazwyczaj się rodzą 54-60, a jak się jeszcze dziecko owinie pieluchą to wtedy jest jeszcze większe. Polecają kupować od 62cm, mówią, że 56 zawsze można dokupić jak okaże się wcześniakiem.
Co do ciuszków, Pamietam, że kupiłam paczkę 5 body 56 i 5 62 cm, do tego dostałam dużo od szwagierki. I W sumie nie wiem, czemu Ci tak mówią, bo moja mała pływała w 62 a nawet 56 były luźne. Urodziła się 56 cm( ale mierzą po krzywiznach wiec naprawdę miała jakieś 53 cm) i 3280 wagi. Co prawda szybko wyrosła z 56 cm - tak do miesiąca maks).
bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja mam ciuszkow na 56 moze w sumie (body spiochy i rampersy) z 10 - 12 szt najwyzej dokupie najwiecej mam 62 i 68 szkoda ze nie ma pośrednich rozmiarowek tzn ja nie widzialam
bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Laura wrote:aaaga a widze u ciebie modlitwe do Matki Matemblewskiej
Czy byłaś w sanktuarium??
Mój mąż chce tam pojechać, jeśli będę się lepiej czuła to pojedziemy pod koniec maja a poczatek czerwca
A i przy okazji zdjęcia brzuszka w Sopocie porobimy
No to bede miala dodatkowy punkt do odwiedzenia podczas wizyty w GdanskuLaura, bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość