SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA mi sie Jessica podoba ale w oryginalnej pisowni... mam kuzynke Dzesike - ciotce nie pozwolili zarejestrowac oryginalnej pisowni.
Ogolnie wkurza mnie spolszczanie imion w Polskich USC. Ludzie Polska jest w EU a poty tym wzgledem sredniowiecze...
bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
bosa wrote:Pulpecja mój mąż miał ten sam pomysł co Ty np. Florentyna- tak ma na imię córka znajomego ( wołają na nią Florka
, teściowa padnie na zawal jak usłyszy, bo dla niej Wiktoria to jest dziwne imię
Mnie też się wszyscy pytali jakie imię dam jak będzie dziewczynka i wszystkim mówiłam, że Stefania. Jak tylko wypowiadałam to imię to wszyscy milczeli, a przecież to nasze dziecko i to my wybieramy imię, nikomu nic do tego.
Teraz będzie syn i będzie nazywał się Franciszek. No i tez niektórzy milczą jak wypowiadam to imię, szczególnie młodzi. A to imię jest po dziadku mojego męża i do tego mamy papieża Franciszka, takiego wyjątkowego człowieka. Poza tym święty Franciszek to chodzące dobro.bosa, Pulpecja, małaMyszka, Amberla, Maniuś, niecierpliwa, Paula_071 lubią tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
Cassie wrote:A mi sie Jessica podoba ale w oryginalnej pisowni... mam kuzynke Dzesike - ciotce nie pozwolili zarejestrowac oryginalnej pisowni.
Ogolnie wkurza mnie spolszczanie imion w Polskich USC. Ludzie Polska jest w EU a poty tym wzgledem sredniowiecze...
Zgadzam się z tym, że spolszczanie imion w PL to jakaś tragedia, ale też uważam że wiele imion zagranicznych w zestawie z polskim nazwiskiem to też przegięcie.Cassie, małaMyszka, bosa, zabka11 lubią tę wiadomość
-
chcebycmama wrote:Oj co za teściowa, chyba taka prawdziwa przyslowiowa... ja bym też jej delikatnie utarła nosa.
Mnie też się wszyscy pytali jakie imię dam jak będzie dziewczynka i wszystkim mówiłam, że Stefania. Jak tylko wypowiadałam to imię to wszyscy milczeli, a przecież to nasze dziecko i to my wybieramy imię, nikomu nic do tego.
Teraz będzie syn i będzie nazywał się Franciszek. No i tez niektórzy milczą jak wypowiadam to imię, szczególnie młodzi. A to imię jest po dziadku mojego męża i do tego mamy papieża Franciszka, takiego wyjątkowego człowieka. Poza tym święty Franciszek to chodzące dobro.Cassie, małaMyszka, bosa, 0na88, Maniuś, niecierpliwa, mamasia, Y, zabka11 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnylys wrote:Zgadzam się z tym, że spolszczanie imion w PL to jakaś tragedia, ale też uważam że wiele imion zagranicznych w zestawie z polskim nazwiskiem to też przegięcie.
Wiesz jesli jedno z rodzicow jest obcokrajowcem i rodzice chca wyjechac z Polski to raczej nie nadadza Polskiego imienia tylko zagraniczce zeby dziecku ulatwic zycie za granica.
Stefania powiem szczerze nie podoba mi sie ale chyba dlatego ze kojarzy mi sie z moja niezbyt lubiana ciotka
Franciszek - piekne imie.małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Jak będę kiedyś miała dziewczynkę to będzie Stefania, tylko mi się z drobnenie nie podoba bo jak to mówić do malutkiej dziewczynki Stefa, Stefcia. Hmmm
Kuzynka ma Laurę i Laura bardzo mi się podoba ale ma też dziwne zdrobnienie, bo Laurka, Laurcia, hmm mówią do niej LulaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 14:48
małaMyszka, bosa, Amberla lubią tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
Cassie wrote:Paula ja nie mam zaufania do tych nowoczesnych szczepionek. U Nas obowiazkowa jest ta 5w1 i kilka innych 'cudow' o ktorych pierwszy raz w zyciu slyszalam i nawet nazwy nie pamietam.
Jak tutaj przyjechalismy to dzieciaki co 3 miesiace jezdzily na nowe szczepienia.
Nawet na ospe jest u Nas obowiazkowe.
I tak sie czasem zastanawiam, po co to wszystko, po co te wszystkie szczepienia skoro one nie chronia w 100% wystarczy ze dziecko przyjedzie z rodzicami z innego kraju gdzie danego szczepienia nie ma i zachoruje i nagle bums epidemia.
Tak jak bylo pod koniec w zeszlego roku - epidemia Odry w Berlinie. Przeciez na Odre w 99% krajow jest to szczepienie obowiazkowe.
W miejscowosci obok w ktorej mieszkalam w PL byla rowniez epidemia gruzlicy - przeciez to tez szczepienie obowiazkowe.... no rece opadaja.
Teraz znowu ten rumien zakazny - na niego nie ma szczepienia.
Ogolnie od czasu jak dzieci poszly do przedszkola slysze nazwy chorob ktorych w zyciu nie znalam.
XXI wiek, tyle srodkow higieny itp a ciagle cos nowego wynajduja. Za moich czasow slyszalo sie tylko o ospie i swince....
Ze szczepieniami to chyba chodzi o to, że one nie tyle mają uchronić od zachorowania, co pomóc łagodniej przejść przez daną chorobę i ją zwalczyć. Niektóre choroby bez szczepienia mogą nawet doprowadzić do śmierci.małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPoza tematem imion.
Ile kupujecie paczek pampersow z poszczegolnych rozmiarow?
Ja mam poki co jedna paczke 1, jedna paczke 2. I wlasnie nie wiem ile paczek tyh 2jek kupic? Pamietam ze moje urwisy mialy po jednej paczce pampers 1, dosc dlugo mialy 3jki ale 2jki? Cholerka nie pamietam...bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnylys wrote:Ze szczepieniami to chyba chodzi o to, że one nie tyle mają uchronić od zachorowania, co pomóc łagodniej przejść przez daną chorobę i ją zwalczyć. Niektóre choroby bez szczepienia mogą nawet doprowadzić do śmierci.
Lys tak tak oczywiscie.
Mam kolezanke ktora w 7mym miesiacu ciazy zarazila sie ospa mimo ze przez nia przechodzila i byla pewna ze jej nie grozi. Urodzila wczesniaka w 7mym miesiacu.
Tak tylko wspominam o tej ospie bo jakis czas temu byla tutaj dyskusja i przy okazji mi sie to wlasnie przypomnialo.
bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Cassie wrote:A mi sie Jessica podoba ale w oryginalnej pisowni... mam kuzynke Dzesike - ciotce nie pozwolili zarejestrowac oryginalnej pisowni.
Cassie to już nie musisz się denerwować, bo właśnie wszedł przepis,że możesz rejestrować już dzieci z pisownią oryginalnąO tu można poczytać. Doganiamy normalnie Europę
http://dzieci.pl/kat,1034539,title,Zmiany-w-zasadach-nadawania-imion,wid,17139177,wiadomosc.html?smgputicaid=614c7ebosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
nick nieaktualnypsioszka11 wrote:Cassie to już nie musisz się denerwować, bo właśnie wszedł przepis,że możesz rejestrować już dzieci z pisownią oryginalną
O tu można poczytać. Doganiamy normalnie Europę
http://dzieci.pl/kat,1034539,title,Zmiany-w-zasadach-nadawania-imion,wid,17139177,wiadomosc.html?smgputicaid=614c7e
Ojjj na szczescie nie mam tego problemumamy z mezem oboje Niemieckie obywatelstwo i do Polski sie juz nie wybieramy
Ale rejestrujac Nasze dzieci bez dokumentow Niemieckich (chcialam sprobowac tak grzecznie) chcieli mi imiona dzieci spolszczac bez dyskusji (chlopcy urodzili sie w Polsce).
małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Wzięłam się za sprzątanie i zrobiłam porządek w szafie... Znowu...
Umyłam podłogi i teraz się nie ruszam. Prania nie robię, bo 3 dni nas nie będzie i okna pozamykane, szkoda żeby skisło...
Na obiad ryż i gołąbek, bo zostały mi dwa z wczoraj.
Chyba się zdrzemnę. Znowu...
Mam wrażenie że sutki robią się wilgotne. Nagle takie zimno czuję, ale nic nie widzę mokrego...bosa lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny!
Witam się dopiero teraz bo wcześniej trochę nerwówkę miałam a już teraz będę miała spokojną głowę.Instytucja ZUS potrafi podnieść ciśnienie!
Co do imion to imię naszej córki też jest szeroko komentowane. Że Marta, a dlaczego tak a nie inaczej, że jest tyle ładnych imion, a dlaczego Marta a nie X albo Y.Na początku mnie to irytowało i się bardzo denerwowałam jak słyszałam taki komentarz ale jakiś czas temu dałam sobie na wstrzymanie. I tak jak chyba Cassie napisała, ważne, ze nam się podoba , nie jest jakieś ośmieszające dziecko, łatwe w pisowni, w razie wyjazdu za granicę też nie będzie z nim problemu i to, ze można je zdrobnić gdy dziecko jest małe i dobrze będzie pasowało do dorosłej kobiety.
My robimy sobie majówkę za tydzień, już nie możemy się doczekać :)Jedziemy nad Dunajec
Matko jestem taaaaaaaaka głodna. Adam dopiero wrócił z zakupów i zabrał się za obiad.Udka z kurczaka, frytki i sałatka z pomidorów
Miłego dnia KobietyCassie, lys, małaMyszka, niecierpliwa, bosa lubią tę wiadomość
-
Co do imion u mnie z drugiej strony bo Artur nie podoba sie mojej mamamie o co sie z nia juz poklocilam ze sie przyzwyczai ze ma nie wymyslac po swojemu jak bedzie wolala na swojego wnuka ( nie pytajcie co wymyslila) i ze ma nie wracac w kazdej rozmowie do tego zebysmy sie jeszcze nad imieniem zastanowili bo to nasze dziecko i NAM sie podoba Artur i tak bedzie koniec kropka
Cassie, Pulpecja, małaMyszka, niecierpliwa, bosa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasiaeN dokladnie!
A mi sie Marta podobaznam dziewczyny o tym imieniu z mojego rocznika, bardzo sympatyczne.
malaMyszka nie szalej! Ja po szalenstwie oknowo-podlogowo-praniowym 3 dn lezalam plackiem. Nie zapominaj ze jestes w ciazy.
Ide zjesc rosol z grzankami.KasiaeN., małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Magd wrote:aaa jeszcze mam pytanie, czy Wasze dzieci też mają takie spokojniejsze dni w kopaniu/ruchach ??
moja mała wczoraj cały dzień mnie stresowała, kopnęła od czasu do czasu, ja jadłam słodkie na potęgępróbujac ja pobudzić, ale było kiepsko..
dopiero świecenie latarka na brzuch( rada połoznej...) pomagało.
może to to szalejące cisnienie, ta pogoda ma wpływ na maluchy, bo dziś już daje mi po zebrach od rana:)małaMyszka, niecierpliwa, bosa lubią tę wiadomość