SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry!
Ja jak na mnie to spałam nienajgorzejOczywiście śniło mi się to czego się uczyłam przed snem i egzamin. Teraz szybciutko śniadanie, prysznic i jadę na wizytę, może moja córka zechce w końcu pokazać buźkę dla odmiany
Maniuś, magda sz, Weridiana, Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Noo ja też podziwiam dziewczyny o większych gabarytrach, ja jeszcze daje rade wiązać buty, nawet obcinam paznokcie u nóg i maluje:D ale kiedyś mój mąż miał niezły ubaw jak widział jak zakładam cieliste rajstopy do sukienki
niby siły mam bo przeciez wszystko w domu robię, pranie sprzatanie prasowanie gotowanie, wszystkim zajmuje się ja w domu, ale Wy macie jeszcze dzieci to przy wAs czuje się jak łamaga czasem...
aaa Wam też sie tak ciezko przekrecać na łózku?lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Tydzień 26
O Dziecku
Twoje dziecko waży już około 800 gramów (1 3/4 funty) i mierzy około 23 cm (9 cali) od ciemienia do końca tułowia (CRL), a jego długość całkowita to około 36 cm (14 cali). Te paramtetry mogą się znacznie różnić od dziecka do dziecka.
Twoje dziecko nie tylko intensywnie rośnie, ale nabiera również masy. W miarę obrastania w tłuszczyk jego skóra robi się coraz mocniejsza, mniej czerowna i przeźroczysta i coraz mniej pomarszczona.
Serduszko Twojego dziecka bije teraz z prędkością 120 – 160 uderzeń na minutę. Jego oczy są już całkowice ukształtowane i prawdopodobnie już za kilka dni je w końcu otworzy! U większości dzieci (wszystkich dzieci rasy białej) tęczówki zawierają niewiele barwnika, dlatego też są one koloru niebieskiego i pozostaną takie nawet do kilku miesięcy (czasami nawet do roku!) po narodzinach, do czasu kiedy utrwali się ich ostateczny kolor.
O Tobie
Górna część macicy jest teraz pomiędzy pępkiem a klatką piersiową. Rosnąca macica może nasilać dolegliwości takie jak ból pleców, skurcze łydek czy bóle głowy.
Zapewne odczuwasz już zdecydowane ruchy Twojego maleństwa. Dziecko szaleje teraz do woli, gdyż ma jeszcze sporo miejsca na figle. Jego kopniaczki mogą być już całkiem silne, ale pewnie jeszcze nie bolesne (na późniejszym etapie kopniaki pod żebra mogą stać się bolesne). Jeśli potrzebujesz odpocząć, połóż się na swoim lewym boku.
Twoje ciało może kumulować niewielkie ilości wody (szczególnie w obrębie twarzy).kasiuleek, Cassie, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Cześć mamuśki,
Dziś noc fatalna. Do 1 w nocy patrzyłam na łóżeczko i nie mogłam z podniecenia zasnąć. O 3 poszłam siku i zbudziłam Maję, kopała mnie do 7 rano, z wszystkich możliwych stron, mąż czuł na plecach jak się do niego przytuliłam. Ciekawe co będzie za miesiąc, jak już tez te kopniaki są takie zdrowe. Poduszka też już nie zdaje tak dobrze egzaminu, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie spania bez niej, muszę nogę zarzucać wysoko.
Niecierpliwa- super ta kołyska! Co do Lovelli to mi w ciąży dużo rzeczy śmierdzi więc dobrze że sprawdziłaś.
Kurcze zastanawiam się z tą moskitierą, u mnie przez 5 lat widziałam może 2 komary, czasem jakaś mucha wpadnie latem i czy jest sens montowania tej moskitiery?
Zjadłam na śniadanie pół bąbolady i wypiłam czekoladowego mullera, no tylko słodkie bym jadła. Musze coś zrobić z tym cukrem bo dużo za dużo tego spożywam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2015, 10:09
niecierpliwa, lys, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry
u nas juz 25 tydzien
mamusiu jak leci
Brzuch u mnie tez twardszy sie robi ale wydaje mi sie ze to juz na tym etapie normalne...
Linea negra tez mam juz "pelna" bo od 4 msc mialam od spojenia do pepka a teraz w ostatnim czasie pojawila mi sie narazie taka cieniutenka od pepka w gore
Maly wczoraj tez tak mnie kopnal pod zebrami ze o malo mi oczy nie wyskoczyly tak sie przestraszylam w pierwszym momenciemoj malutki juz cwiczy pewnie jakies sporty
Pogoda cudowna,zbieram sie na zakupy i pozniej sprzatanie...
Milego dnia siostrzyczkiniecierpliwa, lys, magda sz, Aga89, Cassie, Laura, chcebycmama, Martucha86, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
No ja tez jeszcze radze sobie z pielegnacja stóp ale nie jest juz to takie sprytne i trwa troche dłuzej niz wczesniej, wczesniej podciągałam noge do siebie,brode opierałam na kolania i jazda, a teraz? noga na bok, jak do siadania tureckiego i wygladam jak pokraka ;p
Przekrecac sie na drugi bok tez jest mi ciezej..chcebycmama, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Trzeci raz pisze post- wrrrr, wszystko mi się kasuje, bo niezdara coś naciskam:/
Więc już w skrócie- ja dysze jak lokomotywa, wejście po schodach, zawiązanie butów, podnoszenie psa, cokolwiek sprawia,że się męczę, a gdzie jeszcze 2 msce?! Sen już też nie należy do najprzyjemniejszych ,poducha C już nie zdaje egzaminu, bo uciska. O dziwo śpi mi się najlepiej na prawej stronie!, ale Leona chyba uciskam, bo zaraz daje znać i muszę się przerzucić na drugą stronę.
Ale do przeżycia, moja gin wcz mówiła- będzie już tylko ciężejDowcipna
lys, Maniuś, Weridiana, Laura, chcebycmama, Martucha86, małaMyszka lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
No przewracanie na drugi bok w nocy to jest niezłe ćwiczenie, zakładanie adidasów, skarpet to samo. Zdecydowanie wole baletki. Ale nogi gole sama co 2 dzień, przyzwyczaiłam się do tego w Grecji- no wstyd ze szczeciną na wierzchu chodzić, nogę stawiam na kibelek i golimy.
Zauważyłam że woda mi się zbiera przy podbródku.... i w palcach, więc wczoraj pożegnałam się na kilka miesięcy z obrączką i pierścionkiem- szkoda ciąć.
Aa w czerwcu mieliśmy jechać nad morze ale chyba pojadę do mamy tylko to jest 300 km w 1 stronęchciałam z tydzień posiedzieć bo pozniej to dopiero z malutką przyjadę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2015, 10:22
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Dzien dobry
Jakie wy od rana aktywne jestescie - nadrobic Was ciezko
W dniu dzisiejszym rozpoczelam 3 trymestr - 28 tc. Szok. Do porodu jeszcze tylko 91 dni. Masakra, kiedy to zlecialo.
Ja narzekac nie moge, spi mi sie znosnie, przebudzam sie przy przewracaniu z boku na bok ale zaraz zasypiam. Ja nie zdecydowalam sie na te dluga poduche, a teraz jak mi niewygodnie, to zwykla poducha w pol, miedzy nogi i jest super
Nie wiem jak u Was, ale jak mnie sie robi twardy brzuch, to oznacza po prostu wzdecie. Po espumisanie robi sie zdecydowanie bardziej miekkiJak mocniej dokuczaja wzdecia to 3*dziennie po 2 tabletki i czuje sie zdecydowanie lepiej. Acha brzuszek wtedy robi sie mniejszy i jakas taka sprawniejsza jestem
Choc ostatnio pojawiaja mi sie czesciej bole w dole brzucha, takie ciagniecie i wrazenie jakby brzuch mi spadal.
Milego dnia dziewczynkigianna88, niecierpliwa, Cassie, Laura, kasiuleek, Martucha86, futuremama, Maniuś, małaMyszka, mamasia lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry Dziewczyny. My jeszcze w dwupaku, mialam kilka badan i na razie wszystko ok. Jezeli chodzi o pecherz plodowy to nadal nisko ale pessar trzyma wiec jak bede lezec to moze jeszcze kilka tygodni wytrzymam. Niestety w gdansku cieplo, klimy brak higiena osobista to tylko miska z woda, do tego toaleta...masakra ale powtarzam sobie codziennie ze robie to dla mojego kochanego dziecka.
magda sz, gianna88, Kkarolinaaaa, Migotkaa, Katarka, psioszka11, niecierpliwa, Paula_071, Cassie, Aga89, aaaaga, Y, Weridiana, Amberla, Magd, Laura, kasiuleek, bosa, chcebycmama, Martucha86, KasiaeN., futuremama, Pulpecja, apaczka, 5ylwia, rybka1988, Miru, Neyla, Maniuś, małaMyszka, lys, czarnaruda, gosia.b, mamasia, witaminkab, zabka11, Pati Belgia lubią tę wiadomość
-
Euforia! My tu wszystkie w nerwach o Ciebie! Jak dobrze,że napisałaś! Leżcie tam, nawet jak mielibyście brudem zarosnąć, to w dwupaku do samego końca:) Trzymam za Was kciuki!
Obrączki nie noszę ok msca, niestety- też mi było przykro ją zdjąć.
W szorowaniu pięt i goleniu psioszki pomaga mi mąż, daje radę, a ja przynajmniej nie sapięResztę staram się sama robić. Muszę iść ogarnąć chatę, co by wstydu nie było jak rodzice przyjadą
niecierpliwa, euforia, Neyla, Maniuś, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
nick nieaktualnyEuforia kamien spadl mi z serca! Brud brudem ale wazne ze nadal 2w1
Rozwiesilam pranie i czuje sie jakbym maraton przebiegla... na dodatek spanie mnie bierze a za godzine musze syna z przedszkola odebrac.
Odnosnie golenia nog, normlanie gole depilatorem elektrycznym ale mam tak wrazliwa skore ze przerzucilam sie na czas ciazy na maszynke. I ciesze sie ze mam wanne. Siadam na wannie noga do gory i jakos wygodniej w takiej pozycji.
Coraz trudniej... a gdzie tam sierpnien...euforia, małaMyszka lubią tę wiadomość