Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylka, ja generalnie w ciąży stronię od ludzi. Nienawidzę miejsc publicznych, jak przyłazi mi ktoś do domu to od razu zaczynam się zastanawiać kiedy pójdzie. Rozmowy z napotkanymi znajomymi ograniczam do minimum. W ogóle nie wiem o czym z ludźmi rozmawiać, zanudzam strasznie, ciągle o ciąży. Nie dziwię się, że ludzie mnie unikają... Zdziczałam
Ruda27, jak zobaczyłam dzisiaj na rynku bób to myślałam, że padnę. Zdążyłam o nim zapomnieć, a Ty mi tu z bobem wyskakujeszJutro sobie zjem.
Karta nowa jest założona, ale położna wpisała sobie wagę, wizyty itp. jak jej się podobało- w jednej rubryce jest waga, w innej nie ma wyników badań... Ale lekarz powiedział, że jeśli będę u nich (w Łowiczu) rodziła to nie ma problemu, oni taką kartę przyjmą. A jeśli w Głownie (tam gdzie jest fajna porodówka, można ubierać dzieci we własne ciuszki i zgubili mi kartę) to mogą mi robić problemy, że karta taka niekompletna... I tu pojawia się mój dylemat. Bo skoro oni tacy nieprofesjonalni (Głowno), że dokumentację gubią, to ja się boję co może w trakcie porodu wyniknąćSylka, celia, MILA, Dodi lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
Lanusia nie dziwię się, że masz wątpliwości co do tego szpitala, jak można zgubić dokumenty pacjenta
Dziewczyny znów się zastanawiam nad tym liczeniem tygodni przez belly. Czy ciąża donoszona to jest 38+0 czy 37+0. Moja ginka zawsze pyta o skończony tydzień, więc czy skończony 37 (np 37+1) już oznacza ciążę donoszoną???
A u mnie już wisi pierwsza część ciuszkówPodzieliłam kolorami i chyba będę miała z 10 prań
Lanusia93, Camille87, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hmmm z tym czekaniem po terminie to chyba zalezy od lekarza.
Ja w poprzedniej ciazy mialam tak ze w dniu przypadajácego terminu moj gin zgodzil sie zeby mnie przyjeli do szptala, mimo ze nic nie zapowiadalo porodu
Niestety polozne potraktowaly mnie na zasadzie kolejna przewrazliwiona. Byly pytania typu :
Pani jeszcze nie rodzi, po co Pani juz przyjechala. My nie mamy miejsc. Faktycznie byøo tak ze kazano mi spac pierwsza noc na porodówceBadaly mnie co godziné zeby udowodnic ze rozwarcia zadnego nie ma ehhhhhh bolalo mnie wszystko i wyc mi sie chcialo.
Dopiero na drugi dzien podano mi oxytocyne zeby rozpoczá poród ale to podejrzewam dlatego, ze na szczéscie wczesnie nad ranem zaczely mi sie skurcze bo inaczej bym tam lezala i czekala.
no ale wiadomo, na belly pisalam z dziewczyná której akcja porodowa zaczela sie nawet przed planowanym CC ktore i tak planuje sié nawet do 2 tygodni przed planowanym terminem porodu wiéc reguly nie ma
A ja sie wtedy i teraz balam zeby nie urodzic wczesniaka - straszne by to bylo
Aha w piátek na TVN style o 20.25 (chyba) ma leciec nowy serial dok. o ratowaniu wczesniaków. Ja bede na pewno ogládac jak znam zycie bo lubie takie filmy.Lanusia93, Sylka, Magda2013, Camille87, Dodi lubią tę wiadomość
-
celia, skończony 36 tydzień to ciąża donoszona. Różne źródła podają różnie. Spotkałam się z ukończonym 36 i ukończonym 37 tygodniem, wierzę w to co dla mnie wygodniejsze
To jest chore takie noszenie "byle nie wywoływać" do 42 tygodnia. Moja znajoma rodziła 10 dni po terminie, trzymali ją, bo nawet szyjka jej się nie skróciła, a że dziecko było faktycznie mniejsze na USG, a ona pojęcia nie miała kiedy miała ostatnią miesiączkę (bo dowiedziała się o ciąży, ponieważ przez 3 miesiące nie krwawiła...) to czekali. Poród i tak jej wywoływali. Po 10 dniachcelia lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
Lanusia ale jak 36 tydz. ??? moze i tak ale to jest 36 chyba od zaplodnienia
poza tym zawsze bylo tak ze bierze sie 2 tyg w jedna lub w druga strone, czyli liczac od 40 tc - 38tc donoszona a 42 tc przenoszona i mówie tu o skonczonych tygodniach ciázyWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 15:56
celia lubi tę wiadomość
-
MILA, boimy się wcześniaków, boimy się przenoszonych dzieci
Ale faktycznie żadna z tych opcji nie jest dobra.
Nie mogę uwierzyć w to, że lada chwila dzieciaczki będą przy nas...
Jakie konkretnie artykuły do pielęgnacji będą nam potrzebne po porodzie?
Artykuły do kąpieli mam, nożyczki, szczotki do włosów itp. też. Pytam o rzeczy, które powinny znaleźć się w apteczce. Tzn. czym przemywać pępek, oczka, co na odparzenia? A co jak mi zagorączkuje, jakiś syrop, czopki? Jakie?
Ja chyba nie mam pojęcia o niczymNawet nie wiem jaka temperatura u takiego maluszka jest dopuszczalna..
Czy ktoś ma chwilkę i podrzuci mi kilka sprawdzonych pomysłów? Może któraś z Was już to kompletowała...celia, Dodi lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
mi z kolei lekarz powiedzial wazne zebysmy dotrwali do 38 tygodnia (wg niego bedzie to ok 26 lipca) i wtedy juz mozna spokojnie rodzic. wiec mam nadzieje na ten 31 lipiec
ale mi synuś daje popalic, tak sie przeciaga ze znowu czuje jakby mi pachwine rozrywaloLanusia93, celia, Dodi lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
Lanusia mnoe tez czasem przeraza fakt, ze tak malo wiem o noworodkach, niby sie duzo czyta ale to jest w dalszym ciagu tylko teoria. ja sie boje ze jak urodze to nie bede wiedziala jak sie wlasnym dzieckiem zajac, jak przystawic do piersi, przewinac, ubrac, przeraza mnie to.
Lanusia93, MILA, celia, Magda2013, Dodi lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
Lanusia tu Paula_29 napisala co poleca jej kolezanka pediatra i ja wlasnie to sobie pozamawialam.
https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/lipcowa-wyprawka,2883,8.html
sól fizjologiczna do przemywania oczek a octanisept do pepka. Do pupy kupilam sudocrem i bepanthenWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 16:11
Lanusia93, MILA, MILA, Dodi lubią tę wiadomość
-
MILA wrote:Lanusia ale jak 36 tydz. ??? moze i tak ale to jest 36 chyba od zaplodnienia
poza tym zawsze bylo tak ze bierze sie 2 tyg w jedna lub w druga strone, czyli liczac od 40 tc - 38tc donoszona a 42 tc przenoszona i mówie tu o skonczonych tygodniach ciázy
36 tydzień skończony=37 tydzień+0 dni.
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/your-baby/week-37/light-at-the-end.aspx
"With just three more weeks to go and at about six and a half pounds (though weight and height vary from fetus to fetus), your baby is doing just fine. You can expect weight gain to be about half an ounce per day. Since your little one is considered full-term at 37 weeks pregnant, if your baby was to leave the wet nest this week, he or she would likely thrive. That's because Mother Nature and you have done such a fine job."
Podsumowując: 37t0d to ciąża donoszona
3 tygodnie w tył i 2-3 tygodnie w przód to ciąża donoszona.celia lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
Lanusia
- do pépka ja bede uzywac wacików ze spirytusem - sprawdzone i najlepiej wysusza
- do przemywania oczu sol fizjologiczna , nalewasz na wacik i przecierasz oczka od zewnetrznego kacika oka do wewn.
- na odparzenia ja uzywalam na zmiane sudocrem i linomag.
- na goráczké to na poczatku tylko czopki pracetamol
zreszta i tak bedziesz czytac w necie wiec...Lanusia93, Moni&, celia, Magda2013, Dodi lubią tę wiadomość
-
Witam was dziewczynki kochane :-* :-* :-*
Nie zagladalam dawno bo skonczył nam sie internet i nie przedłużyliśmy bo mało korzystaliśmy i szzkoda było nam płacić za coś czego nie używamy ale tęskniłam za Wami bardzo
Mam nadzieje że każda z Was ma się dobrze i z dzidziusiami wszystko ok
U mnie jest dobrze tylko nogi puchnął ale wytrzymuje póki co. Zaliczyłam pobyt w szpitalu ale wyszło że nie potrzebnie
Celia u mnie lekarz wyliczył ciąże donoszoną na skończony 36tydzień czyli 37 + 0 to już
Sylka, Moni&, Ruda27, MILA, celia, Magda2013, Camille87, amela, Dodi lubią tę wiadomość
-
Jus jak miło, że wróciłaś :*
Lanusia ja zrobiłam zapasy lekarstw itp w PL żeby tutaj nie kupować.
Do pępka mam octanisept,
na oczka sól fizjologiczną i kupiłam też świetlik (herbatkę),
na gorączkę paracetamol (Efferalgan) tak jak Mila i Pedicetamol (syrop),
witaminy D i K w kapsułkach,
kropelki ma kolki espumisan i udało mi się załatwić niemieckie Sab Simplex,
glukozę do picia,
na odparzenia bepanthen i sudocrem
Dla siebie kupiłam Tantum Rose w razie co do leczenia krocza, mydło biały Jeleń z korą dębu.
Ale Ty możesz to kupić w każdej chwili, więc kup najpotrzebniejsze rzeczy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 16:49
Moni&, Ruda27, Jus1985, celia, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJus super ze jestes!
ze u was wszystko ok
Sylwia to fajnie ze juz masz ten zapasja juz tez powiedzialam szwagierce o kropelkach sab simpex, bo meiszka w niemczech i mi kupi
do oczu bede uzywala soli fizjologicznej, do pepka ocanisept.
Na czerwcowckach dziewczyny pisaly ze lekarze im mowili ze ciaza donoszona i to wtedy co wlasnie belly i suwaczek pokazywal 37 tydzien.. Mam nadzieje ze nie bede rodzila po terminie.. Boje sie komplikacji, bo nie zawsze im dluzej to lepiej.. Byle do 41 tygodnia jak cos urodzic..
Ja wlasnie gotuje kalafiorka mmmJus1985, Moni&, MILA, Sylka, celia, Dodi lubią tę wiadomość
-
Ile dziewczyny już macie pokupowane
Ja jeszcze w lesie z tym wszystkim
Teraz jestem u mamy i korzystam z neta ale w nast miesiacu juz bedziemy mieli spowrotem.
Nadrobiłam troche i musze przyznac że jestem nie przygotowana do tego wszystkiego
Ale nie stresuje się bo wiem że trochę czasu zostałocelia, Dodi lubią tę wiadomość
-
Daria ja ci powiem ze im bliżej tej magicznej daty tym bardziej bedziemy chciały już urodzić. Ehhhh wiem jak to jest bo już to przerabiałam
Jus dzisiaj o tobie wspomnialam co sie z toba kochana dziejeale widzę brak neta - siła wyższa ha ha
a czemu bylas w szpitalu?
-
nick nieaktualny