X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • MILA Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CIEKAWOSTKI Z ŻYCIA PŁODOWEGO NASZYCH MALUSZKÓW :-)

Jaki bodziec, taka reakcja dziecka
    Maleństwo poprzez swoje ruchy może reagować na:
    - smak i zapach potrawy, którą zjadłaś; docierają one do malucha poprzez płyn owodniowy;
    - dźwięki – dziecko słyszy je od 24. tygodnia. Gdy badano maluszki, które miały mniej więcej 26 tygodni życia płodowego, zaobserwowano, że stawały się bardziej ruchliwe, słysząc znane odgłosy. Przestawały się poruszać, kiedy docierały do nich nieznane dźwięki;
    -silne emocje, które przeżywa mama. Maluszki stają się wtedy dużo bardziej aktywne. Im silniejsze reakcje emocjonalne mamy, tym intensywniej się poruszają. Jest to efekt działania substancji wytwarzanej w twoim organizmie podczas zmian nastroju. W żaden sposób nie szkodzisz jednak swojemu dziecku, jeśli nie jesteś całkowicie zrelaksowana przez 24 godziny na dobę. Staraj się jednak, również dla własnego komfortu, unikać nadmiernych stresów

Czy wiesz, że...
    Gdy kładziesz ręce na swoim brzuchu, dziecko to czuje. I sprawia mu to przyjemność. Ruchliwy maluszek uspokaja się wtedy, a śpiący może z tego powodu nawet przerwać swoją drzemkę.

JAK NAKŁONIĆ DZIECKO DO RUCHU :-D
    http://tele.polki.pl/ciaza-jak-naklonic-dziecko_v_dgci.html

I COŚ Z CZYM JA MAM PROBLEM :-P
    http://babyonline.pl/oddychanie-w-ciazy-rady-na-plytki-oddech-i-zadyszke-w-ciazy,uroda-i-moda-w-ciazy-artykul,7249,r1.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:00

Moni&, Aggie, Camille87, pekinka82, Niebieska, Magda2013, Jus1985, celia, amela, Ruda27, Dodi lubią tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila bardzo ciekawe to:)
    Aicha, to od razu po swietach szybciutko zleci :) i napewno poznasz juz kogo nosisz pod serduszkiem:) my tez jestesmy strasznie ciekawe:D

MILA, aicha, Dodi lubią tę wiadomość

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien doberek w ten sloneczny poranek :) Kolejna przespana noc za mna, wyspalam sie :D ach jak dobrze zec bez stresu i strachu :) U mnie rozpoczyna sie 23 tydz dzisiaj :D jak ten czas leci :D

Aicha na pewno wszystko bedzie dobrze, maluszek pokaze co ma miedzy nozkami, a czas do badania zleci, zaraz zacznie sie przygotowywanie do swiat i bum, 22 juz bedzie :)

Mila gratuluje 22 tyg i 6 miesiaca (ja dopiero wczoraj odkrylam ze juz w jestem :P ) I super te ciekawostki :)

Kada powodzenia na badaniu dzis.

Ja mam badanie glukozy na 12 maja ze wzgledu na PCOS, i az sie boje, bo mimo ze strasznych tych mdlosci nie mam to jednak sa, zwlaszcza na glodzie. A tu od 12 w nocy nic nie jesc (pewnie nazre! sie przed polnoca:P ) i na 9 do szpitala i dopiero po 11 mozna zjesc cos. Bedzie ciezko, ale jak Wy dajecie rade to ja tez :D

MILA, aicha, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • positive Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie.... tak się cieszę że u was ok... na prawdę... staram się wierzyć że jak Mili i tobie udało się wyjść obronną ręką to i moja kruszynka da radę...

ale mam też dni masakryczne jak wczoraj... cały czas mi się wydaje że mój brzuch mi maleje... do tego wczoraj moje kuzynki wszystkie zgodnie powiedziały że mam bardzo mały brzuch... a to jak woda napędzająca moje zmartwienia...

wyniki też nie są najlepsze... więc do tego 22 osiwieję... i tak będzie chyba do końca...

przepraszam że psuję wam tu nastrój... ale czasem już sama mam dość...

MILA, Moni&, celia, Jus1985 lubią tę wiadomość

Czekamy na Alicję naszą Kruszynkę
    34bw3e3k2fqbxgb6.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Positive kochana ja myśle o tobie codziennie :-/
    Mam nadzieje ze to taka po prostu wasza natura - tzn twoja i dziecka.

Ja mam przykład mojej koleżanki która urodzila niedawno 3 dziecko i jak się spotykaliśmy z nią to zawsze zgodnie ze wszystkimi mówiliśmy gdzie ona ma to dziecko :-P u niej do 8 msc nie było widać że jest w ciąży i to z każdą z córek tak miała, to był dla mnie jakis obłęd :-) a każda z dziewczynek urodziła sie z wagą chyba nie mniejszą niż 3 kg. SZOK NORMALNIE
    Dlatego ja wierzę że jesteś takim samym przypadkiem i tyle :-)

Ale oczywiście trzeba wszystko zbadać itd. więc kochana kciukam z caaaałych sił i tulę cię mocno.
    A jeżeli potrzebujesz pogadać czy się wyżalić to wierz mi nie bedziesz tu nikomu psuć nastroju więc wal jak w dym co ci na sercu lezy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:15

Aggie, Camille87, Niebieska, celia, Fiołek, Dodi lubią tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Positive, kochana, wiem jak sie czujesz :( a c u Ciebie wyszlo, bo chyba przegapilam Twoj post? Brzuch moze Ci malec bo Maluszek zmienia pozycje, ale nie jesz az tyle co wczesniej (stres) i tym samym nie przybierasz na wadze :* Ja w tym samym dniu widze roznice w ksztalcie i rozmiarze brzuszka i nie mowie tu o roznicy rano maly wieczorem duzy, zmiany sa rozne o roznych porach, takze nie nakrecaj sie :* Tule Cie mocno i trzymam kciuki zeby wyszlo ze jest ok <3

MILA, Camille87, Dodi lubią tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie gratuluje 23 tygodnia :-)

Positive slonce, nie mozesz sie tak zamartwiac.. zobaczysz ze z Twoja kruszynka tez okaze sie wszystko w porzadku tak jak u Mili i Aggie!! Zycze Ci tego z calego serduszka <3
    I koniecznie odzywaj sie do nas czesciej :*

MILA, Aggie, Dodi lubią tę wiadomość

• Moni& Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    positive dobrze, że jestes! Tak jak pisze Mila - jestesmy tutaj po to, by sie wzajemnie wspierac, pomagac, doradzac wiec Twoim OBOWIĄZKIEM jest nas zasypywac swoimi zmartwieniami itp, pamietaj ze jestesmy z Tobą! A brzuch malutki? pewnie taka Twoja natura:) A schizy, ze brzuch maleje, albo nie rośnie pewnie każda z nas miała. Sama wiem po sobie jak jakis czas temu wydawało mi sie, że brzuch wrecz zmalał, a za chwile wyskoczyła mi piłeczka. Najgorzej jest sobie wkrecac. Zaleta małego brzucha jest to, że bedzie Ci lżej w 8-9 miesiacu :) A do 22 Ci zleeeci szybciutko, teraz swieta za pasem, odgonisz od siebie złe mysli a we wtorek bedzie wszystko ok, zobaczysz:) Pamietaj, że sierpniowe mamusie sie nie mylą:D Wszystkie jestesmy z Wami kochana! :* <3 Mam sąsiadke, która za miesiac bedzie rodzic, a jak na nia patrze, to u siebie widze wiekszy brzuch niz u niej :) Z kolei jedna znajoma jest płaska jak deska a jest w 5 miesiacu ciąży wiec musimy trzymac sie tego, że kazda ciąża jest inna, każda z nas ma inna figure itp :)

Aguś, nie bede oszukiwac, ze drugi raz na to badanie obciążenia glukoza nie chciałabym isc:P Ale nie ze wzgledu na smak, bo to da sie przełknąc, tyko to samopoczucie. Jesli Twój Darek moze isc z Toba to niech idzi, ja żałowałam, że mój Maciek ze mna nie poszedł i nie wziął wolnego w pracy bo przestraszyłam sie nieziemsko ze zemdleje. No i te mdłosci, których nie miałam nawet na początku ciaży, ale nie trwało to długo, po ok 20 minutach przez jakies 10 min i spokój. Oczywiscie kazda z nas inaczej to przechodzi. Dasz rade;) Tyle przeszłas, to co to dla Ciebie jakis tam test u kilka kłuc, małe piwo :D

MILA, Aggie, Macca, celia, Dodi lubią tę wiadomość

Monis
    8b9686f91d.png
  • Macca Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po przerwie wszystkie Mamusie :-). Przepraszam, że na tak długo "zaniemówiłam", ale tak jakoś zmusiłam się do oderwania od Belly... Miałam problem z tym, że w ogóle nie czulam ruchów Małej. A gdy Was podczytywałam to moje obawy czy aby wszystko jest OK jeszcze wzrastały. Wszystkie już czułyście Wasze maleństwa a u mnie nadal nic nie wskazywało, na jakąkolwiek zmianę w tym temacie. Ile ja nocy przeryczałam - mimo zapewnień lekarza, że niedługo się doczekam, moje obaw wciąż rosły. I dopiero w tym tygodniu (23t0d), we wtorek doznałam tego ogromnego szczęścia jakim jest kopniak mojej najukochańszej córeczki. Od wczoraj Emi kopie już " na całego ". Oj, jaką ja mam radość!!! :-)
    Postaram się Was po troszeczku odczytywać...

Z tego go zapamiętałam na bieżąco:
    Aggie, tak się cieszę, że z Twoją Malutką jest wszystko w porządku! Tyle stresu za Tobą... Teraz to tylko musisz nadrabiać radością z każdego kolejnego dnia ciąży :-)

Ruda i Sylka, udanego wypoczynku w Polsce. Ja już nie mogę się doczekać 28-go, też się będę " wakacjowała" u swoich Rodziców ;-), przez dwa tygodnie.

Kada, gratuluję kolejnej wygranej! Córcia będzie jeszcze śliczniejsza w tych spineczkach ;). No i dzisiaj udanej wizyty!

Mila, dzięki za te informacje powyżej, co do naszych bobasów :*

A co z Pekinką? Któraś z Was się o nią martwiła dzisiaj? Mam i ja nadzieję, że u Niej wszystko dobrze.

Chciałabym się również przywitać z Dodi i Fiołkiem :-). Fajnie, że dołączyłyście, Kobietki!

Niebieska, super sprawa z tą uaktualnioną listą! U nas na razie zostaje Emily :-).

Pewnie o większości zapomniałam wspomnieć. Wybaczcie, proszę... Życzę wszystkim miłego dnia! :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:29

MILA, Aggie, Niebieska, Moni&, pekinka82, Camille87, Sylka, celia, Dodi lubią tę wiadomość

3jgxe6hhu1fhfd0i.png
    1o4uky9zj69e3xdg.png
  • Niebieska Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aicha wrote:
    22 go juz jie umie się doczekać i oczywiscie martwie sie cży wszystko ok. Mam nadzieje ze uslysze dobre wiesci :-)

Ja dowiedziałam się dopiero w 23 tyg. ciąży :P Też długo czekałam. I gdyby nie determinacja lekarza, to dalej bym nie wiedziała :P

MILA, Moni&, aicha, celia, Dodi lubią tę wiadomość

ckaiflw1up047qr9.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macca to super że mała się w końcu ocknęła i zaczeła kopac co? ha ha :-D
    będzie z niej mały leń ;-)

Kada powodzenia na badaniu :-)

Macca lubi tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aicha wrote:
    22 go juz jie umie się doczekać i oczywiscie martwie sie cży wszystko ok. Mam nadzieje ze uslysze dobre wiesci :-)

wszystko będzie ok ;-)

Macca, aicha, Dodi lubią tę wiadomość

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • Niebieska Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    positive wrote:
    Aggie.... tak się cieszę że u was ok... na prawdę... staram się wierzyć że jak Mili i tobie udało się wyjść obronną ręką to i moja kruszynka da radę...

ale mam też dni masakryczne jak wczoraj... cały czas mi się wydaje że mój brzuch mi maleje... do tego wczoraj moje kuzynki wszystkie zgodnie powiedziały że mam bardzo mały brzuch... a to jak woda napędzająca moje zmartwienia...

wyniki też nie są najlepsze... więc do tego 22 osiwieję... i tak będzie chyba do końca...

przepraszam że psuję wam tu nastrój... ale czasem już sama mam dość...

Jakieś wredne te kuzynki :O Ja też mam mały brzuch i to nic nie znaczy...

Macca, Moni&, Aggie, Dodi lubią tę wiadomość

ckaiflw1up047qr9.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Positive, kuzynki pewnie Ci zazdroszcza, wiec tym sie nie przejmuj:) Mi ostatnio mama powiedziała, że wyglądam jak wieloryb, czego ja sama nawet nie uważam:/ Ale ze z mama nigdy nie miałam typowych kontaktów matka-córka to wcale sie tym nie przejełam. JAk juz tu kiedys pisałam dam mojemu synkowi tyle miłosci, ile ja sama nie miałam, albo moze nie odczuwałam...
    Macca ciesze sie, ze wreszcie czujesz ruchy:) Mam nadzieje, że teraz nam nie znikniesz:)
    Co z pekinka, co z Lanusia?

Fiołek, Ruda27, Dodi lubią tę wiadomość

Monis
    8b9686f91d.png
  • Niebieska Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macca dobrze, że się odezwałaś :) Awansowałaś na liście :P Cieszę się, że poczułaś ruchy. Ja też długo nic nie czułam aż w końcu się doczekałam. A teraz synek kopie jak szalony całymi dniami.

Camille87 - 26 lat, Szczytno, 2 cykl - 29.07 SYN <3 KUBUŚ
    Kasieńka:) - 20 lat, Limanowa, 3 cykl - 01.08 CÓRKA <3
    Fiołek- 34, Proszowice, 1.08 CÓRKA <3 TOSIEŃKA
    Lanusia93 - 20 lat, Łowicz, 4 cykl - 01.08 CÓRKA <3 LILIENKA
    Ruda27 - 28 lat, Śląsk, 4 cykl - 31.07 SYN <3 NATANIEL
    Amela - 28 lat, Warszawa, 3 cykl - 03.08 CÓRKA <3 NELCIA
    Magda2013 - 32 lata, Bydgoszcz, 2 cykl - 3.08 CÓRKA <3 MAJECZKA
    Madzikovy - 26 lat, Szczecin, 3 cykl - 4.08 CÓRKA <3 ZUZANKA
    Kajoni - 24 lata, Kraków, 1 cykl - 5.08 SYN <3 ADAŚ
    Moni& - 23 lata, Tarnowskie Góry, 1 cykl - 9.08 SYN <3 KACPEREK
    Niebieska - 28 lat, Wrocław, 5 cykl - 10.08 SYN <3 KACPEREK
    Kada24 - 25 lat, Mikołów, Emilka 4latka, 3 cykl - 12.08 SYN <3 MATEUSZEK
    Macca – 33 lata, Frankfurt am Main, 12 cykl - 12.08 CÓRKA <3 EMILY
    Pekinka82 - 31/32 lat, okolice Łodzi, 12 cykl - 13.08 SYN <3
    Positive - 32 lata, lubuskie, Amelia 7lat, 15 cykl - 14.08 CÓRKA <3
    Celia – 32/33 lata, Warszawa, 12 cykl (7cs po poronieniu) – 15.08 CÓRKA <3 JUSTYSIA
    Quendi - 30 lat, Warszawa, 2 cykl - 18.08 (wg.usg 22.08)
    Paulia87 - 26 lat, Łódź, 4 cykl - 18.08 SYN <3 MARCELEK
    Jus1985 - 28 lat, Siedlce, 5 cykl, 18.08 CÓRKA ? <3 HANECZKA ?
    mala_mi - 36 lat, Katowice, 3 cykl (1cs po poronieniu) - 19.08 CÓRKA <3
    Ninkapa - 28/29 lat,UK,Jakub 5 lat, Maksymilian 3 lata, 4 cykl - 19.08 SYN <3 LUKASEK
    Aggie - 26 lat, UK, 30 cykl - 20.08 ZDROWA CÓRECZKA <3 MAJECZKA
    Mika1987- 26lat, Miedzyrzecz, 2 cykl-23:08 CORKA <3 MAJUSIA
    Sylka - 26 lat, Voss/Norwegia, 3 cykl - 25.08 SYN <3 OLAFEK
    Dodi- 30 lat, Mikołów, 7 cykl po poronieniu,25.08 CÓRKA <3 AMELKA
    Mila - 33 lata, Katowice, Milenka 7lat, 7 cykl - 27.08 SYN <3 BARTUŚ
    Gosiaczek - 29 lat, Sosnowiec,5 cykl (1 cykl po poronieniu) - 27.08 SYN <3
    Nadia - 33 lata, Gdańsk, 30.08 CÓRKA <3 POLA

_Cleo_ - 21.08 CÓRKA <3
    Mika 28 - 28 lat, okolice Poznania, Natalka 5lat - 22.08
    Aicha - 26 lat, Zabrze, 8 cykl, 29.08
    marderkowa - 28 lat, Szczecin, 2 cykl - 15.08
    Diablo - okolice Gniezna - 10.08
    Domi IRL - 10.08
    Nezumi - 13.08

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:46

Macca, Camille87, MILA, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość

ckaiflw1up047qr9.png
  • pekinka82 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macca....GRATULUJĘ KOPÓW :D :D i ślicznie dziękuję, że się o mnie pytasz.... OD paru dni słabiej czuję maleństwo i jakoś tak mi smutno, dlatego się mało udzielam. Ta pogoda za oknem też jakoś działa na mnie zamulająco ... :/

Dziewczynki udanych wizyt dnia dzisiejszego :)

Jutro trzymam kciuki za Paulę i a te które mają wizytę lub badania :) Trzymam kciuki...

MILA artykuł super... :)

Niebieska, Macca, Camille87, MILA, Moni&, celia, Dodi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macca cieszę się, że mała dała o sobie znać w końcu :D
    Nasze forum staje się kopalnią wiedzy :) jak widać ruchy można zacząć czuć w różnych terminach, ruchy mogą być częstsze, rzadsze a czasem nie czujemy ich przez pewien czas :) każda z nas przechodzi ciążę inaczej i to jest chyba to..

Mila jeszcze do Twoich linków - ciekawe informacje, ja mam nawet książkę o oddychaniu którą dostałam od brata i sama byłam w szoku że tak podstawowa czynność jako oddychanie może sprawiać tyle trudności i że można robić ją źle ;-)

Pekinka nie denerwuj się, na pewno wszystko ok z maleństwem, większość z nas już to chyba przechodziła ;-) 50przytula.gif

pekinka82, Macca, Magda2013, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska piękna lista!! DObra robota B)

Niebieska, Dodi lubią tę wiadomość

• Macca Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska, no żebym tylko teraz "w piórka nie obrosła" za ten awans ;). Dzięki za doczepienie mnie do listy :*
    A tak na marginesie to trochę "obrosłam", ale we włosy na brzuchu, LOL. Dzięki Bogu są nie bardzo widoczne bo cienkie i jasne :P. Wy też tak macie???
    Mam nadzieję, że to przejściowe? 8-/

Pekinka, domyślam się jak się czujesz. Gdy się czuje, ze coś może nie do końca jest ok z Dzidziusiem to nic nie jest w stanie nas rozweselić. Będę się za Was modlić a i trzymanie kciuków też chyba nie zawadzi (?) Trzymaj się Kochana. I tak jak napisałaś wcześniej, u Mili i Aggie okazało się wszystko dobrze, u Was też będzie. Dbaj i siebie i Maleństwo! Ściskam mocno :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:58

Niebieska, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość

3jgxe6hhu1fhfd0i.png
    1o4uky9zj69e3xdg.png
  • pekinka82 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

..... Idę na spacer wg zaleceń artykułu MILI...

MACCA już teraz nas nie opuszczaj.... :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:58

Camille87, Macca, Jus1985, MILA, Dodi lubią tę wiadomość

‹‹ 903 904 905 906 907 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ