Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
CIEKAWOSTKI Z ŻYCIA PŁODOWEGO NASZYCH MALUSZKÓW
Jaki bodziec, taka reakcja dziecka
Maleństwo poprzez swoje ruchy może reagować na:
- smak i zapach potrawy, którą zjadłaś; docierają one do malucha poprzez płyn owodniowy;
- dźwięki – dziecko słyszy je od 24. tygodnia. Gdy badano maluszki, które miały mniej więcej 26 tygodni życia płodowego, zaobserwowano, że stawały się bardziej ruchliwe, słysząc znane odgłosy. Przestawały się poruszać, kiedy docierały do nich nieznane dźwięki;
-silne emocje, które przeżywa mama. Maluszki stają się wtedy dużo bardziej aktywne. Im silniejsze reakcje emocjonalne mamy, tym intensywniej się poruszają. Jest to efekt działania substancji wytwarzanej w twoim organizmie podczas zmian nastroju. W żaden sposób nie szkodzisz jednak swojemu dziecku, jeśli nie jesteś całkowicie zrelaksowana przez 24 godziny na dobę. Staraj się jednak, również dla własnego komfortu, unikać nadmiernych stresów
Czy wiesz, że...
Gdy kładziesz ręce na swoim brzuchu, dziecko to czuje. I sprawia mu to przyjemność. Ruchliwy maluszek uspokaja się wtedy, a śpiący może z tego powodu nawet przerwać swoją drzemkę.
JAK NAKŁONIĆ DZIECKO DO RUCHU
http://tele.polki.pl/ciaza-jak-naklonic-dziecko_v_dgci.html
I COŚ Z CZYM JA MAM PROBLEM
http://babyonline.pl/oddychanie-w-ciazy-rady-na-plytki-oddech-i-zadyszke-w-ciazy,uroda-i-moda-w-ciazy-artykul,7249,r1.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:00
Moni&, Aggie, Camille87, pekinka82, Niebieska, Magda2013, Jus1985, celia, amela, Ruda27, Dodi lubią tę wiadomość
-
Dzien doberek w ten sloneczny poranek
Kolejna przespana noc za mna, wyspalam sie
ach jak dobrze zec bez stresu i strachu
U mnie rozpoczyna sie 23 tydz dzisiaj
jak ten czas leci
Aicha na pewno wszystko bedzie dobrze, maluszek pokaze co ma miedzy nozkami, a czas do badania zleci, zaraz zacznie sie przygotowywanie do swiat i bum, 22 juz bedzie
Mila gratuluje 22 tyg i 6 miesiaca (ja dopiero wczoraj odkrylam ze juz w jestem) I super te ciekawostki
Kada powodzenia na badaniu dzis.
Ja mam badanie glukozy na 12 maja ze wzgledu na PCOS, i az sie boje, bo mimo ze strasznych tych mdlosci nie mam to jednak sa, zwlaszcza na glodzie. A tu od 12 w nocy nic nie jesc (pewnie nazre! sie przed polnoca:P ) i na 9 do szpitala i dopiero po 11 mozna zjesc cos. Bedzie ciezko, ale jak Wy dajecie rade to ja tezMILA, aicha, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość
-
Aggie.... tak się cieszę że u was ok... na prawdę... staram się wierzyć że jak Mili i tobie udało się wyjść obronną ręką to i moja kruszynka da radę...
ale mam też dni masakryczne jak wczoraj... cały czas mi się wydaje że mój brzuch mi maleje... do tego wczoraj moje kuzynki wszystkie zgodnie powiedziały że mam bardzo mały brzuch... a to jak woda napędzająca moje zmartwienia...
wyniki też nie są najlepsze... więc do tego 22 osiwieję... i tak będzie chyba do końca...
przepraszam że psuję wam tu nastrój... ale czasem już sama mam dość...MILA, Moni&, celia, Jus1985 lubią tę wiadomość
-
Positive kochana ja myśle o tobie codziennie
Mam nadzieje ze to taka po prostu wasza natura - tzn twoja i dziecka.
Ja mam przykład mojej koleżanki która urodzila niedawno 3 dziecko i jak się spotykaliśmy z nią to zawsze zgodnie ze wszystkimi mówiliśmy gdzie ona ma to dzieckou niej do 8 msc nie było widać że jest w ciąży i to z każdą z córek tak miała, to był dla mnie jakis obłęd
a każda z dziewczynek urodziła sie z wagą chyba nie mniejszą niż 3 kg. SZOK NORMALNIE
Dlatego ja wierzę że jesteś takim samym przypadkiem i tyle
Ale oczywiście trzeba wszystko zbadać itd. więc kochana kciukam z caaaałych sił i tulę cię mocno.
A jeżeli potrzebujesz pogadać czy się wyżalić to wierz mi nie bedziesz tu nikomu psuć nastroju więc wal jak w dym co ci na sercu lezyWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:15
Aggie, Camille87, Niebieska, celia, Fiołek, Dodi lubią tę wiadomość
-
Positive, kochana, wiem jak sie czujesz
a c u Ciebie wyszlo, bo chyba przegapilam Twoj post? Brzuch moze Ci malec bo Maluszek zmienia pozycje, ale nie jesz az tyle co wczesniej (stres) i tym samym nie przybierasz na wadze :* Ja w tym samym dniu widze roznice w ksztalcie i rozmiarze brzuszka i nie mowie tu o roznicy rano maly wieczorem duzy, zmiany sa rozne o roznych porach, takze nie nakrecaj sie :* Tule Cie mocno i trzymam kciuki zeby wyszlo ze jest ok
MILA, Camille87, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAggie gratuluje 23 tygodnia
Positive slonce, nie mozesz sie tak zamartwiac.. zobaczysz ze z Twoja kruszynka tez okaze sie wszystko w porzadku tak jak u Mili i Aggie!! Zycze Ci tego z calego serduszka
I koniecznie odzywaj sie do nas czesciej :*MILA, Aggie, Dodi lubią tę wiadomość
-
positive dobrze, że jestes! Tak jak pisze Mila - jestesmy tutaj po to, by sie wzajemnie wspierac, pomagac, doradzac wiec Twoim OBOWIĄZKIEM jest nas zasypywac swoimi zmartwieniami itp, pamietaj ze jestesmy z Tobą! A brzuch malutki? pewnie taka Twoja natura:) A schizy, ze brzuch maleje, albo nie rośnie pewnie każda z nas miała. Sama wiem po sobie jak jakis czas temu wydawało mi sie, że brzuch wrecz zmalał, a za chwile wyskoczyła mi piłeczka. Najgorzej jest sobie wkrecac. Zaleta małego brzucha jest to, że bedzie Ci lżej w 8-9 miesiacu
A do 22 Ci zleeeci szybciutko, teraz swieta za pasem, odgonisz od siebie złe mysli a we wtorek bedzie wszystko ok, zobaczysz:) Pamietaj, że sierpniowe mamusie sie nie mylą
Wszystkie jestesmy z Wami kochana! :*
Mam sąsiadke, która za miesiac bedzie rodzic, a jak na nia patrze, to u siebie widze wiekszy brzuch niz u niej
Z kolei jedna znajoma jest płaska jak deska a jest w 5 miesiacu ciąży wiec musimy trzymac sie tego, że kazda ciąża jest inna, każda z nas ma inna figure itp
Aguś, nie bede oszukiwac, ze drugi raz na to badanie obciążenia glukoza nie chciałabym isc:P Ale nie ze wzgledu na smak, bo to da sie przełknąc, tyko to samopoczucie. Jesli Twój Darek moze isc z Toba to niech idzi, ja żałowałam, że mój Maciek ze mna nie poszedł i nie wziął wolnego w pracy bo przestraszyłam sie nieziemsko ze zemdleje. No i te mdłosci, których nie miałam nawet na początku ciaży, ale nie trwało to długo, po ok 20 minutach przez jakies 10 min i spokój. Oczywiscie kazda z nas inaczej to przechodzi. Dasz rade;) Tyle przeszłas, to co to dla Ciebie jakis tam test u kilka kłuc, małe piwoMILA, Aggie, Macca, celia, Dodi lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
Witam po przerwie wszystkie Mamusie
. Przepraszam, że na tak długo "zaniemówiłam", ale tak jakoś zmusiłam się do oderwania od Belly... Miałam problem z tym, że w ogóle nie czulam ruchów Małej. A gdy Was podczytywałam to moje obawy czy aby wszystko jest OK jeszcze wzrastały. Wszystkie już czułyście Wasze maleństwa a u mnie nadal nic nie wskazywało, na jakąkolwiek zmianę w tym temacie. Ile ja nocy przeryczałam - mimo zapewnień lekarza, że niedługo się doczekam, moje obaw wciąż rosły. I dopiero w tym tygodniu (23t0d), we wtorek doznałam tego ogromnego szczęścia jakim jest kopniak mojej najukochańszej córeczki. Od wczoraj Emi kopie już " na całego ". Oj, jaką ja mam radość!!!
Postaram się Was po troszeczku odczytywać...
Z tego go zapamiętałam na bieżąco:
Aggie, tak się cieszę, że z Twoją Malutką jest wszystko w porządku! Tyle stresu za Tobą... Teraz to tylko musisz nadrabiać radością z każdego kolejnego dnia ciąży
Ruda i Sylka, udanego wypoczynku w Polsce. Ja już nie mogę się doczekać 28-go, też się będę " wakacjowała" u swoich Rodziców, przez dwa tygodnie.
Kada, gratuluję kolejnej wygranej! Córcia będzie jeszcze śliczniejsza w tych spineczkach. No i dzisiaj udanej wizyty!
Mila, dzięki za te informacje powyżej, co do naszych bobasów :*
A co z Pekinką? Któraś z Was się o nią martwiła dzisiaj? Mam i ja nadzieję, że u Niej wszystko dobrze.
Chciałabym się również przywitać z Dodi i Fiołkiem. Fajnie, że dołączyłyście, Kobietki!
Niebieska, super sprawa z tą uaktualnioną listą! U nas na razie zostaje Emily.
Pewnie o większości zapomniałam wspomnieć. Wybaczcie, proszę... Życzę wszystkim miłego dnia! :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:29
MILA, Aggie, Niebieska, Moni&, pekinka82, Camille87, Sylka, celia, Dodi lubią tę wiadomość
-
aicha wrote:22 go juz jie umie się doczekać i oczywiscie martwie sie cży wszystko ok. Mam nadzieje ze uslysze dobre wiesci
Ja dowiedziałam się dopiero w 23 tyg. ciążyTeż długo czekałam. I gdyby nie determinacja lekarza, to dalej bym nie wiedziała
MILA, Moni&, aicha, celia, Dodi lubią tę wiadomość
-
positive wrote:Aggie.... tak się cieszę że u was ok... na prawdę... staram się wierzyć że jak Mili i tobie udało się wyjść obronną ręką to i moja kruszynka da radę...
ale mam też dni masakryczne jak wczoraj... cały czas mi się wydaje że mój brzuch mi maleje... do tego wczoraj moje kuzynki wszystkie zgodnie powiedziały że mam bardzo mały brzuch... a to jak woda napędzająca moje zmartwienia...
wyniki też nie są najlepsze... więc do tego 22 osiwieję... i tak będzie chyba do końca...
przepraszam że psuję wam tu nastrój... ale czasem już sama mam dość...
Jakieś wredne te kuzynkiJa też mam mały brzuch i to nic nie znaczy...
Macca, Moni&, Aggie, Dodi lubią tę wiadomość
-
Positive, kuzynki pewnie Ci zazdroszcza, wiec tym sie nie przejmuj:) Mi ostatnio mama powiedziała, że wyglądam jak wieloryb, czego ja sama nawet nie uważam:/ Ale ze z mama nigdy nie miałam typowych kontaktów matka-córka to wcale sie tym nie przejełam. JAk juz tu kiedys pisałam dam mojemu synkowi tyle miłosci, ile ja sama nie miałam, albo moze nie odczuwałam...
Macca ciesze sie, ze wreszcie czujesz ruchy:) Mam nadzieje, że teraz nam nie znikniesz:)
Co z pekinka, co z Lanusia?Fiołek, Ruda27, Dodi lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
Macca dobrze, że się odezwałaś
Awansowałaś na liście
Cieszę się, że poczułaś ruchy. Ja też długo nic nie czułam aż w końcu się doczekałam. A teraz synek kopie jak szalony całymi dniami.
Camille87 - 26 lat, Szczytno, 2 cykl - 29.07 SYNKUBUŚ
Kasieńka:) - 20 lat, Limanowa, 3 cykl - 01.08 CÓRKA
Fiołek- 34, Proszowice, 1.08 CÓRKATOSIEŃKA
Lanusia93 - 20 lat, Łowicz, 4 cykl - 01.08 CÓRKALILIENKA
Ruda27 - 28 lat, Śląsk, 4 cykl - 31.07 SYNNATANIEL
Amela - 28 lat, Warszawa, 3 cykl - 03.08 CÓRKANELCIA
Magda2013 - 32 lata, Bydgoszcz, 2 cykl - 3.08 CÓRKAMAJECZKA
Madzikovy - 26 lat, Szczecin, 3 cykl - 4.08 CÓRKAZUZANKA
Kajoni - 24 lata, Kraków, 1 cykl - 5.08 SYNADAŚ
Moni& - 23 lata, Tarnowskie Góry, 1 cykl - 9.08 SYNKACPEREK
Niebieska - 28 lat, Wrocław, 5 cykl - 10.08 SYNKACPEREK
Kada24 - 25 lat, Mikołów, Emilka 4latka, 3 cykl - 12.08 SYNMATEUSZEK
Macca – 33 lata, Frankfurt am Main, 12 cykl - 12.08 CÓRKAEMILY
Pekinka82 - 31/32 lat, okolice Łodzi, 12 cykl - 13.08 SYN
Positive - 32 lata, lubuskie, Amelia 7lat, 15 cykl - 14.08 CÓRKA
Celia – 32/33 lata, Warszawa, 12 cykl (7cs po poronieniu) – 15.08 CÓRKAJUSTYSIA
Quendi - 30 lat, Warszawa, 2 cykl - 18.08 (wg.usg 22.08)
Paulia87 - 26 lat, Łódź, 4 cykl - 18.08 SYNMARCELEK
Jus1985 - 28 lat, Siedlce, 5 cykl, 18.08 CÓRKA ?HANECZKA ?
mala_mi - 36 lat, Katowice, 3 cykl (1cs po poronieniu) - 19.08 CÓRKA
Ninkapa - 28/29 lat,UK,Jakub 5 lat, Maksymilian 3 lata, 4 cykl - 19.08 SYNLUKASEK
Aggie - 26 lat, UK, 30 cykl - 20.08 ZDROWA CÓRECZKAMAJECZKA
Mika1987- 26lat, Miedzyrzecz, 2 cykl-23:08 CORKAMAJUSIA
Sylka - 26 lat, Voss/Norwegia, 3 cykl - 25.08 SYNOLAFEK
Dodi- 30 lat, Mikołów, 7 cykl po poronieniu,25.08 CÓRKAAMELKA
Mila - 33 lata, Katowice, Milenka 7lat, 7 cykl - 27.08 SYNBARTUŚ
Gosiaczek - 29 lat, Sosnowiec,5 cykl (1 cykl po poronieniu) - 27.08 SYN
Nadia - 33 lata, Gdańsk, 30.08 CÓRKAPOLA
_Cleo_ - 21.08 CÓRKA
Mika 28 - 28 lat, okolice Poznania, Natalka 5lat - 22.08
Aicha - 26 lat, Zabrze, 8 cykl, 29.08
marderkowa - 28 lat, Szczecin, 2 cykl - 15.08
Diablo - okolice Gniezna - 10.08
Domi IRL - 10.08
Nezumi - 13.08Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:46
Macca, Camille87, MILA, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość
-
Macca....GRATULUJĘ KOPÓW
i ślicznie dziękuję, że się o mnie pytasz.... OD paru dni słabiej czuję maleństwo i jakoś tak mi smutno, dlatego się mało udzielam. Ta pogoda za oknem też jakoś działa na mnie zamulająco ...
Dziewczynki udanych wizyt dnia dzisiejszego
Jutro trzymam kciuki za Paulę i a te które mają wizytę lub badaniaTrzymam kciuki...
MILA artykuł super...
Niebieska, Macca, Camille87, MILA, Moni&, celia, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMacca cieszę się, że mała dała o sobie znać w końcu
Nasze forum staje się kopalnią wiedzyjak widać ruchy można zacząć czuć w różnych terminach, ruchy mogą być częstsze, rzadsze a czasem nie czujemy ich przez pewien czas
każda z nas przechodzi ciążę inaczej i to jest chyba to..
Mila jeszcze do Twoich linków - ciekawe informacje, ja mam nawet książkę o oddychaniu którą dostałam od brata i sama byłam w szoku że tak podstawowa czynność jako oddychanie może sprawiać tyle trudności i że można robić ją źle
Pekinka nie denerwuj się, na pewno wszystko ok z maleństwem, większość z nas już to chyba przechodziłapekinka82, Macca, Magda2013, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Niebieska, no żebym tylko teraz "w piórka nie obrosła" za ten awans
. Dzięki za doczepienie mnie do listy :*
A tak na marginesie to trochę "obrosłam", ale we włosy na brzuchu, LOL. Dzięki Bogu są nie bardzo widoczne bo cienkie i jasne. Wy też tak macie???
Mam nadzieję, że to przejściowe? 8-/
Pekinka, domyślam się jak się czujesz. Gdy się czuje, ze coś może nie do końca jest ok z Dzidziusiem to nic nie jest w stanie nas rozweselić. Będę się za Was modlić a i trzymanie kciuków też chyba nie zawadzi (?) Trzymaj się Kochana. I tak jak napisałaś wcześniej, u Mili i Aggie okazało się wszystko dobrze, u Was też będzie. Dbaj i siebie i Maleństwo! Ściskam mocno :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 09:58
Niebieska, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość