Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
SyHa85 wrote:Pigułka ja też nie ograniam do końca, ale przecież isofix to baza, nie? To jak masz isofix w aucie to chyba nie trzeba już bazy? Tak na chłopski, czy nie?
Gilis lubi tę wiadomość
-
SyHa85 wrote:No wlasnie zasialyscie we mnie ziarnko niepokoju. Zamowilam fotelik maxi cosi city (tanszy od cabriofix a tez ma dobre opinie i atesty) ale bez bazy. Tzn ze musze dokupic? Bez nie mozna jezdzic? Ja myslalam ze to pasami sie montuje...hmmm zastanawiam sie teraz, bo nie ze jestem skapa ale takie bazy to kolejne 500zl....
SyHa85 lubi tę wiadomość
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
pigułka wrote:No właśnie isofix w aucie to są takie dwie dziury w kanapie
Isofix to uchwyty. Do nich przypinamy baze. Do bazy fotelik.
Foteliki powyżej 13 kg mają czesto wbudowane takie jakby "łapki" które bezpośrednio łączymy z uchwytem isofix i wtedy bez bazy.
Polecam http://fotelik.info/isofix.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 09:45
Penelope30, Betty Boop, Gilis, SyHa85 lubią tę wiadomość
urodzony 40+1 tc.
aniab91 wrote:
Mialam nie pisac zeby sie nie wymadrzac i moze komus nie przeszkadzac ale stwierdzilam ze cholercia forum jest dla wszystkich i ja nie bede rezygnowac bo komus sie nie podoba moj sposob pisania. Ja nikomu na zlosc nie chce robic, chyba ze jest Was wiecej, ktore mnie tak odbieraja to piszcie to sobie odpuszcze ale jak nie to nie bede sie przejmowala i zostane bo mi tu dobrze i tez wiele sie od Was ucze kochane bez wzgledu czy juz macie dzieci czy jestescie po raz pierwszy na tym etapie zycia to wszystkie rady sa dla mnie cenne bo tez czesto jestem zagubiona w wielu sprawach. A ze czasem mam swoje zdanie, no mam jak kazdy i po to jest forum zeby je wyrazic w miare grzecznie ale tez nie ma co sie plaszczyc i kajac. Buziaki, ulzylo mi bo juz myslalam ze tu nie wejde i az sie wczoraj poplakalam tak mi smutno bylo.
Kochana masz rację i nigdzie nam się nie wybieraj.
Druga sprawa że teraz miotają nami takie hormony że jedna drugiej chce coś przekazać a może zostać to opatrznie zrozumiane.
Ja nie powiem też mi czasem przykro jak moje pytanie zostanie pominięte, ale nie mogę też wymagać żeby każdy czytał moje wypociny, z resztą ja też mam czasem dni że nie chce mi się nadrabiać kilku stron bo nie mam na to czasu.
Także głowa do góry i piszemy dalej
-
Dziewczyny,
byłam wczoraj na warsztatach Bezpieczny maluch - i jeśli któraś jeszcze nie była a planuje pójść to polecam poczekać z zakupem fotelika do samochodu na "po" warsztatach. Tam bardzo ładnie tłumaczą jak się montuje fotelik w samych pasach i w bazach - pokazują też, że bazę podłącza się do isofixa.
Baza ma tylko ułatwić montowanie fotelika bez niej - czyli nie trzeba dociskac kolanem fotelika i ściągać luzu z pasów (faktycznie upierdliwe). Dobrą opcją jest zakup fotelika do którego baza pasuje do krzesłka pierwszego i drugiego (tak, że do 4 lat wam posłuży - któraś z Was pisała własnie, że zainwestowała w coś takiego).
Foteliki dostają gwiazki w skali do 5 - wiadomo im więcej tym najlepiej. Bezpieczne foteliki w normach unijnych mają min. 3 gwiazdki. I tak na przykład Maxi Cosi niektóre modele potrafią mieć 3,4,5. Ponoć popularne są marki Cybex (mają najwięcej gwiazdek bezpieczeństwa) - ale nie wiem jak z obsługą. Nigdy nie montowałam jeszcze
To co jeszcze zapamiętałam. Dziecko w foteliku może być max 2 godziny. Po tym czasie potrzebuje optymalnie 30 min odpoczynku od fotelika.
Fotelik powinien nachylać się do kanapy pod kątem 35-45 stopni. Można ściągnąć aplikację kątomierz i przymierzając fotelik do swojego auta przed sklepem - sprawdzić telefonem czy jest ok.
Fotelik jest za mały kiedy głowa dziecka zaczyna wystawać - nogi moga spokojnie się majdać
Pałąg nie powinen być złożony za oparcie gondolki - tylko na śrdoku - lub zblokowany z siedzeniem.
Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dam znać
Miłego dnia dziewuszki
Aaaa i moje hormony też sa w opcji chill - bo nie wyczułam, żadnej zaczepki Ani. A raczej jestem pierwsza do rozróby
I mi też czasami nie odpisujecie, ale nie gniewam się na Was. Wybaczam wam wszystko bo jesteście fajnymi babeczkami - i myślę, że poprostu nie znacie odpowiedzi a nie chceci siać fermentu informacyjnego. Co jest też mądreWiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 09:48
malika89, Penelope30, paola89, Nelk, pigułka, Betty Boop, SyHa85, makota lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyaniab91 wrote:No przez to, ze sobie pomyslalam ze juz nie bede tutaj bo sie nie nadaje i nie umiem normalnie napisac bo rozumiecie to jak przemadrzanie albo sarkazmy a ja nigdy nie bylam taka zeby komus cos zle, no chyba ze tesciowej do niej sarkazmy jak najbardziej no ale nie do Was
ja nie mam za bardzo kolezanek bliskich bo sie troche poucinalo odkad jest dziecko a dwie najlepsze przyjaciolki mi wyemigrowaly za granice i bardzo mi brakuje kontaktu z doroslymi ludzmi i dlatego tak mi smutno sie zrobilo
Ale juz jest ok, tak jak pisalam stwierdzilam ze zostane i juz, zawsze mozna nie czytac moich odpowiedzi albo je olac
Aniu przykro, że aż tak negatywnie to odebralas. Ja nie jestem pyskata ani zlosliwa. Tak jak pisałam, w niejednej sytuacji uzylas takiego tonu wypowiedzi, może po tym pierwszym razie już sama się doszukuje. Przepraszam i Ciebie i inne dziewczyny, które mogły się poczuć urazone. Złych intencji nie miałam. Taka trochę hipokryzja- pisałam o psuciu atmosfery, a sama zrobiłam aferę. Więcej grzechów nie pamiętam. Proszę o rozgrzeszenie
Co do fotelików. Jakiś czas temu gadalam z kuzynka o takich rzeczach i mówiła, żeby patrzeć na te najważniejsze atesty itp., ale patrzeć też na stronach producentów aut jak u nich takie foteliki w rzeczywistości wypadały (np. volvo, vw).
My auta nie mamy, przychodnia pod nosem, a fotelik to tylko w drodze do babci. I teraz pytanie czy jest sens inwestowac w porządny jak w ciągu roku użyty będzie 6razy, a z drugiej strony właśnie takim bezpieczniej, bo to trasa aż 300km.makota lubi tę wiadomość
-
Friend, też bylam na bezpiecznym maluchu u siebie w mieście. Warsztaty mega super!
Wszystkim mogę polecić.
Na kolejną edycję chętnie się wybiorę, żeby odświeżyć wiedzę.Friend, SyHa85 lubią tę wiadomość
urodzony 40+1 tc.
Betty Boop wrote:
A teraz fotelikCzy ktoras z Was znalazla jakis dobry ranking fotelików pod wzgledem bezpieczenstwa? Ja planuje kupic maxi cosi bo ma dobre opinie i pasuje do naszego wózka. Bazy nie kupuje bo w aucie mam ten system isofix (jeszcze go nie rozpracowalam) wiec podobno niepotrzebny.
Ja kupiłam jakiś czas temu dzidziusiową gazetkę i tam fajnie wszystko opisane nt. fotelików, także zaraz zeskanuję i się podzielę.Betty Boop lubi tę wiadomość
-
sabanek wrote:My auta nie mamy, przychodnia pod nosem, a fotelik to tylko w drodze do babci. I teraz pytanie czy jest sens inwestowac w porządny jak w ciągu roku użyty będzie 6razy, a z drugiej strony właśnie takim bezpieczniej, bo to trasa aż 300km.
Tak naprawdę pytasz o sens bezpieczeństwa dziecka w aucie, a nawet jego życia.
Nawet na krótkim odcinku, np do sklepu, możesz mieć poważny wypadek, ale czy to Cię zwalnia z zapinania pasów?
U mnie nawet gdybym miała synka wozić tylko raz od święta to nie zrezygnowałabym z fotelika, który ma testy i atesty.
Nigdy niewiadomo co może nas spotkać
Gilis, SyHa85 lubią tę wiadomość
urodzony 40+1 tc.
Friend wrote:Dziewczyny,
byłam wczoraj na warsztatach Bezpieczny maluch - i jeśli któraś jeszcze nie była a planuje pójść to polecam poczekać z zakupem fotelika do samochodu na "po" warsztatach. Tam bardzo ładnie tłumaczą jak się montuje fotelik w samych pasach i w bazach - pokazują też, że bazę podłącza się do isofixa.
Baza ma tylko ułatwić montowanie fotelika bez niej - czyli nie trzeba dociskac kolanem fotelika i ściągać luzu z pasów (faktycznie upierdliwe). Dobrą opcją jest zakup fotelika do którego baza pasuje do krzesłka pierwszego i drugiego (tak, że do 4 lat wam posłuży - któraś z Was pisała własnie, że zainwestowała w coś takiego).
Foteliki dostają gwiazki w skali do 5 - wiadomo im więcej tym najlepiej. Bezpieczne foteliki w normach unijnych mają min. 3 gwiazdki. I tak na przykład Maxi Cosi niektóre modele potrafią mieć 3,4,5. Ponoć popularne są marki Cybex (mają najwięcej gwiazdek bezpieczeństwa) - ale nie wiem jak z obsługą. Nigdy nie montowałam jeszcze
To co jeszcze zapamiętałam. Dziecko w foteliku może być max 2 godziny. Po tym czasie potrzebuje optymalnie 30 min odpoczynku od fotelika.
Fotelik powinien nachylać się do kanapy pod kątem 35-45 stopni. Można ściągnąć aplikację kątomierz i przymierzając fotelik do swojego auta przed sklepem - sprawdzić telefonem czy jest ok.
Fotelik jest za mały kiedy głowa dziecka zaczyna wystawać - nogi moga spokojnie się majdać
Pałąg nie powinen być złożony za oparcie gondolki - tylko na śrdoku - lub zblokowany z siedzeniem.
Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dam znać
Miłego dnia dziewuszki
Aaaa i moje hormony też sa w opcji chill - bo nie wyczułam, żadnej zaczepki Ani. A raczej jestem pierwsza do rozróby
I mi też czasami nie odpisujecie, ale nie gniewam się na Was. Wybaczam wam wszystko bo jesteście fajnymi babeczkami - i myślę, że poprostu nie znacie odpowiedzi a nie chceci siać fermentu informacyjnego. Co jest też mądre
Aaaa kolejna porcja informacji:
1. Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie dla fotelika to środkowe siedzenie z tyłu. O ile jest mozliwość zamontowania tam fotelika tak jak na każdym innym siedzeniu (pasy nie są tylko dole itp.). Następne w kolejności jest miejsce za pasażerem. Większość z nas na warsztatach myślała, że najlepsze jest miejsce za kierowcą (bo jest mit o tym, że kierowca instynktowanie chroni siebie przed wypadkiem). Instruktor powiedział, że to mit - pracownicy BOR-u albo kierowcy rajdowi faktycznie ćwiczą ten odruch - ale zwykli kierowcy walą tam gdzie ich poniesie. A drugie w kolejności za pasażerem - ponieważ widzisz dziecko po przekątnej.
2. Dużym niebezpieczeństwem dla dziecka jest kiedy ktoś siedzi obok niego na tylnej kanapie i nie jest przypięty - a co gorsza jeszcze wisi nad dzieckiem. W przypadku wypadku może mu zrobić krzywdę swoim ciałem!
3. My jesteśmy najlepszymi opiekunami i pomocą dla naszego dziecka. Warto poznać zasady pierwszej pomocy i sztucznego oddychania u dziecka.
Zastanawiam się na ile te informacje będą powtarzać się w szkole rodzenia... szczególnie pierwsza pomoc.
Na tych warsztatach było 20 sztucznych lalek i robiono na nich ćwiczenia. Serio polecamkaarolaa, SyHa85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKarola a przez jaki czas przed porodem podaje się to na dojrzewanie plucek?
Ten dowód ubezpieczenia to nie musi być w przypadku ciężarnych chyba, ja żadnego dokumentu z zus nie dostałam i czytałam trochę ostatnio na ten temat i w naszym wypadku konieczna karta ciąży . -
Ja cały czas w głowie mam coś takiego głupiego.. że kupuje ubranka dla mojej Ninki, chodzę na warsztaty itp. A boję się, że nigdy nie będę mogła skorzystać z tych ciuszków, albo z wiedzy (akurat mam nadzieję, że nie będę musiała pierwszej pomocy wykonywać). Boję się, że cały czas coś pojdzie nie tak
-
nick nieaktualny
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f474fdb4e353.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/893a7fc933c4.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9823266d8a1a.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/18a22fd05116.jpgFriend, malika89, paola89, kaarolaa, pigułka, Betty Boop, Penelope30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnysabanek wrote:Karola a przez jaki czas przed porodem podaje się to na dojrzewanie plucek?
Ten dowód ubezpieczenia to nie musi być w przypadku ciężarnych chyba, ja żadnego dokumentu z zus nie dostałam i czytałam trochę ostatnio na ten temat i w naszym wypadku konieczna karta ciąży . -
nick nieaktualnyBetty wiem że po zarejestrowaniu się na stronie pampers dają po jakimś czasie bon znizkowy na pampersy ale nie wiem, czy opłacalny względem promocji.
No właśnie, wózka drogiego nie będziemy mieć więc ten fotelik z zestawu też pewnie zbyt bezpieczny nie będzie. Jak ogarniemy wózek to wtedy dopiero chyba zacznę czytać o tych atestach .
Friend ja mam takie schizo, że boję się ubranka które kupuję(r. 62) będą leżeć dluugo zanim Mała urośnie, boję się wcześniejszego porodu... Mam nadzieję że w piątek się trochę uspokojeBetty Boop lubi tę wiadomość