X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    Zaraz Was nadrobię tylko najpierw się pożalę, bo już po wizycie. Jestem załamana. Lekarz mnie objechał za dietę. Powiedziała że ten cukier 140 po 2godz jest na granicy i muszę mieć dietę. Może on nie wie o nowych normach. Wyszło że przytyłam ostatnio w 6tyg 4,5kg i też stwierdził że dużo za dużo. Na początku ciąży schudłam potem przybrałam niecałe 8kg więc myślałam że ok. Zabronił mi słodyczy, ziemniaków, białego pieczywa, sosów no praktycznie wszystkiego. No jak teraz nie jeść lodów i czekolady?

Co za lekarz. . . do III trym kobieta tyje średnio od 7-11 kg. Nie wiem w czym widzi problem. Gupek mi tu Cię stresuje no!!!!!

Penelope30, paola89 lubią tę wiadomość

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • Nelk Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi nakladkami to jeszcze trzeba brać trochę luzu bo sutek od ciągnięcia się powiększa.

Ja też glukoze miałam z żyły trzy razy i z tego co wiem to z palca krew szybciej krzepnie. Kiedyś mojemu synkowi pani w prywatnym lab pobierala krew na morfoligie z palca wyciskala i obcierala o probowke bo bala się z żyły bo miał 2 latka, wyszły mu takie wyniki że ma silną białaczkę co ja wtedy przeżyłam to moje. Na szczęście mam znajomą w szpitalu i natychmiast kazała mi przyjechać pobrali jeszcze raz i wyszło ok. A pani już tam nie pracuje.

amanina lubi tę wiadomość

va5bflw11begdoxu.png
    [link=https://www.suwaczki.com/]w4sqikgn3aemf2xu.png[/link]
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pobrali z żyły na czczo. Czekałam na wynik, czy mogą w ogóle mnie obciążyć glukozą. Wynik był ok i dopiero wtedy dostałam magiczny napój i pobrali mi tylko raz po 2 h od wypicia.

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa stresuję to mało powiedziane aż mi się płakać chciało jak wyszłam. USG nie robił tylko zbadał puls dziecka i mówi że z dzieckiem ok tylko to z matką jest problem. Może on ma i rację ale jakoś tak mi to przekazał w mało przyjemny sposób że się zniechęciłam do niego. Nawet nie pamiętał jaka płeć a byłam u niego 3tyg temu!!! Zastanawiam się czy nie zmienić lekarza. Można tak w trakcie ciąży?! On i tak nie odbiera porodów więc może lepiej przejść się do drugiego tylko czy mnie przyjmie po 26tyg.?

• monika454 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny :D

U mnie dziś ciężki dzień... plecy mnie bolą, u dentysty byłam i nie dal mi znieczulenia bo tak bezpieczniej...1 raz w życiu robił mi dentysta ząb bez znieczulenia.. Wczoraj był nie lepszy, bo komputer odmówił posłuszeństwa i nie chciał się włączyć przez 1,5 dnia!
    Co do glukozy, to mi najpierw z palca pobrali czy nie za wysoki cukier a jak był ok to z żyły, kolejne też z żyły. Zauważyłam, że pobrania z palca mają wyższe wartości niż te z żyły. U mnie po 2h też wynik był wyższy ale to dlatego, że po 1h wypiłam kolejną dawkę glukozy.
    Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za kolejne! Duże już się nasze dzieci robią :D Kurcze, nie moge sie doczekać swojej kolejnej wizyty a to dopiero 24 maja...

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope co za buc! Ja przytyłam 3kg w miesiąc i mój lekarz ani słówkiem się nie zająknął!

Możesz zmienic lekarza jak tylko masz ochotę.

Penelope30 lubi tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelopku, weź wdech i wydech i walnij se meliske i potem na sucho i bez emocji sie zastanow :)

Ufasz temu lekarzowi?
    W sensie czy ufasz ze dobrze Cie lekarsko/medycznie prowadzi i ze to co mowi/zaleca ma sens?
    Jesli mu ufasz, to ja bym nie zmieniala lekarza.
    Lekarz ma taka funkcje, ze czasem ma prawo nas opieprzyc albo postawic na nogi jesli uwaza to za stosowne i lepsze to niz glaskanie po glowce i mowienie ze wszystko jest super, a potem wychodza kwiatki jak juz jest za pozno, lub w ogole zlewanie pewnych spraw.

Jesli mu nie ufasz w ogole, to zmien. Zmienic mozesz w kazdej chwili, wiec na pewno tez w 26 tygodniu ciazy :)

Aha, i pamietaj, ze nie robisz tego dla lekarza, mamy, taty, pociotka ani kota. Robisz to dla dziecka i siebie. Jesli krew byla pobrana prawidlowo i wynik tez jest prawidlowo policzony to ja bym przy 140 (niezaleznie od normy) troche te diete jednak zmodyfikowala, zeby zrobic wszystko zeby dziecku nie zaszkodzic, to nie jest nic tragicznego, bedziecie tylko zdrowsi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 13:07

paola89 lubi tę wiadomość

• malika89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze chwilę i wygarnę swojej "specyficznej" babci...

Zamiast się cieszyć, że zostanie prababcią (a ja jestem jej jedyną wnuczką) to co chwila opowiada mi jakieś historie typu, że "ktoś tam gdzieś to urodził chore lub martwe dziecko, albo stracił ciaże"

Na Małego nie mówi w sposób osobowy tylko "TO w brzuchu"

Policzę do 10 i może mi przejdzie...

dqpr3e5ekt0iowfy.png
  • Paulka123 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, wizyta za niecale 2h a maz jeszcze nie wyszedl z pracy. Bedzie jechal 1.5h a jeszcze mamy odebrac wyniki z lab. I wez tu sie z chlopem umawiaj.

Alicja- nasza księżniczka :) ur. 5.08.2016
    Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:

Zamiast się cieszyć, że zostanie prababcią (a ja jestem jej jedyną wnuczką) to co chwila opowiada mi jakieś historie typu, że "ktoś tam gdzieś to urodził chore lub martwe dziecko, albo stracił ciaże"

malika, jedziesz!!!
    odpowiadaj jej za kazdym razem jak tak wali, ze ktoś tam w jej wieku to juz dawno zszedl na zawal/raka/cukrzyce/marskosc watroby i ze sie zastanawiasz ile jeszcze pociagnie :P

hella, paola89, mmalibu, Domi793, Ania_1986, Friend, Truskaweczka83, malika89, klaudia12369, Betty Boop lubią tę wiadomość

• Paulka123 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:

Ja to bym jej powiedziala.zeby nie usmiercala mojego dziecka za zycia ....

malika89 lubi tę wiadomość

Alicja- nasza księżniczka :) ur. 5.08.2016
    Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie dzisiaj 100 dniówka 64% ciązy za mną :D

amanina, Ninka0111, Paulka123, hella, paola89, malika89, Penelope30, Ania_1986, Friend, SyHa85, Truskaweczka83, kaarolaa, Betty Boop lubią tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    SyHa stresuję to mało powiedziane aż mi się płakać chciało jak wyszłam. USG nie robił tylko zbadał puls dziecka i mówi że z dzieckiem ok tylko to z matką jest problem. Może on ma i rację ale jakoś tak mi to przekazał w mało przyjemny sposób że się zniechęciłam do niego. Nawet nie pamiętał jaka płeć a byłam u niego 3tyg temu!!! Zastanawiam się czy nie zmienić lekarza. Można tak w trakcie ciąży?! On i tak nie odbiera porodów więc może lepiej przejść się do drugiego tylko czy mnie przyjmie po 26tyg.?

Penelope, a u kogo byłaś? Bo ja wylądowałam ostatnio zupełnie przypadkiem u dwóch lekarzy w Olsztynie i byli całkiem ok: Jeden nazywa się Tomasz Banet, przyjmuje na Jarotach, można zapisywać się przez znanylekarz.pl i miał bardzo dużo pozytywów i ceny też nie z kosmosu, dodatkowo gabinet nówka i sprzęt spoko, a facet młody, ale chyba zna się na rzeczy. Drugi raz byłam u Piotra Mielocha, starszy lekarz, pracuje w szpitalu miejskim, żartowniś, przyjmuje na Wyszyńskiego, naprzeciwko kościoła u zbiegu Żołnierskiej. Pacjentki raczej zadowolone, położnej nie ma (tamten zresztą też nie), gabinet średni, kibelek jest tylko na parterze budynku, u niego tylko bidet i umywalka, USG starsze, ale coś tam widać, on sam sympatyczny, ale raczej starej daty, ale przyjmuje na Medicover, no i jak coś w szpitalu też przyjmie, a wizyty prywatne podobno drogie. Poczytaj o nich opinie, jak któryś Ci się spodoba ;)

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:
    U mnie pobrali z żyły na czczo. Czekałam na wynik, czy mogą w ogóle mnie obciążyć glukozą. Wynik był ok i dopiero wtedy dostałam magiczny napój i pobrali mi tylko raz po 2 h od wypicia.

Malika, jak miałaś dwa pobrania to gin nic nie mówił że powinny być trzy ? Jakie miałaś wyniki ?

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:

Ja też zmieniłam lekarza i pierwsza wizytę i nowego miałam w 23 tc i nic nie mówił ze późno czy coś. Lepiej teraz zmienić niż potem mieć pretensje do siebie ze nic się nie zrobiło

Penelope30, SyHa85 lubią tę wiadomość

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam podusze ciazowa do spania...w słowiankie wzory maz mi kupił sliczna jest:-)

marcianka86
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    Malika, jak miałaś dwa pobrania to gin nic nie mówił że powinny być trzy ? Jakie miałaś wyniki ?

U nas w lab szpitalnym test OGTT w standardzie ma dwa pobrania. Nawet w karcie ciąży mam dwa okienka na wpisanie wyników.
    Pielęgniarka pytała, czy wiem na czym polega badanie. Ja jej na to, że pobranie na czczo, po 1h i po 2h. Powiedziała, że jest tylko oznaczenie na czczo i po 2 h. Gdyby była potrzeba większej ilości oznaczeń to lekarz uwzględniłby to w skierowaniu.

Na czczo miałam 4,7 mmol/L ( norma 3,9-5,5 ) w jednostce mg/dl to daje wynik 85
    Po 2 h od glukozy 5,8 mmol/L ( norma < 7,8 ) w jednostce mg/dl daje wynik 104

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 13:47

paola89 lubi tę wiadomość

dqpr3e5ekt0iowfy.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze ja zmieniałem lekarza w 20 tc. Ale to ze względu na szpital i cesarkę ;)

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:
    U nas w lab szpitalnym test OGTT w standardzie ma dwa pobrania. Nawet w karcie ciąży mam dwa okienka na wpisanie wyników.
    Pielęgniarka pytała, czy wiem na czym polega badanie. Ja jej na to, że pobranie na czczo, po 1h i po 2h. Powiedziała, że jest tylko oznaczenie na czczo i po 2 h. Gdyby była potrzeba większej ilości oznaczeń to lekarz uwzględniłby to w skierowaniu.

Na czczo miałam 4,7 mmol/L ( norma 3,9-5,5 )
    Po 2 h od glukozy 5,8 mmol/L ( norma < 7,8 )

Dzięki za odp :) trochę sie martwilam ze czeka mnie powtórka z glukozy

• Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi gratuluje☺
    Ania spokojnie niech lekarz najpierw zobaczy wyniki☺
    Penelope mi w pierwszej ciazy polozna powiedziala ze mam sie zaczac odchudzac bo porodzie bede miec problem wiec jak moj lekarz to uslyszal to ja zjebal moje dziecko wazy 1200g wiec nie malo a on ze tak ma byc i bardzo dobrze co do wagi tez nic nie mowi a jestem big mama od poczatku ciazy przytylam 5.5kg i co mam zrobic a nie jem duzo ale biorac pod uwage wage dziecka to tragedi nie ma ale waga startowa duza tak wyszlo wiec sie nie martw ale zmienic cos zawsze mozna a jezeli ufasz lekarzowi to bym nie zmieniala moj tez potrafil byc sarkastyczny ale tak do tego podchodzilam ze wita mnie z usmiechem sam zyczy mi milego weeekndu albo dnia pierwsze pyta jak sie czuje czy cos mnie nie pokoi i to taki luksus na NFZ☺

Penelope30 lubi tę wiadomość

hchyw1d370r6axb9.png
‹‹ 1316 1317 1318 1319 1320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ