Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
mi ginka mówiła, że twardnienia są teraz normalne jeśli po chwili ustępują i mogę ewentualnie zwiększyć magnez.
może komuś się przyda taka informacja ale na szkole rodzenia mówili nam, że jeśli ktoś ma zamiar używać chusteczek nawilż dla dziecka to wtedy wybrać krem do pupy bez cynku (alantan niebieski, linomag lub bepanthen), jeśli przemywamy tylko wodą to można krem z cynkiem. Położna mówiła też żeby kupić jakiś krem z filtrem 50 na buźkę jak będziemy wychodzić z dzieckiem ze szpitala, czy później na spacer. znacie jakiś krem który będzie się nadawał dla noworodka? -
Kw14tuszek wrote:mi ginka mówiła, że twardnienia są teraz normalne jeśli po chwili ustępują i mogę ewentualnie zwiększyć magnez.
może komuś się przyda taka informacja ale na szkole rodzenia mówili nam, że jeśli ktoś ma zamiar używać chusteczek nawilż dla dziecka to wtedy wybrać krem do pupy bez cynku (alantan niebieski, linomag lub bepanthen), jeśli przemywamy tylko wodą to można krem z cynkiem. Położna mówiła też żeby kupić jakiś krem z filtrem 50 na buźkę jak będziemy wychodzić z dzieckiem ze szpitala, czy później na spacer. znacie jakiś krem który będzie się nadawał dla noworodka?
A u nas mówiły na szkole rodzenia żeby niczym nie smarować maluszka. Ale Ja zamierzam jakiś krem zakupić może doświadczone mamusie coś podpowiedza -
Hej, ja po wizycie na nfz, zwolnienie na miesiąc
Nikola waży prawie 1 kg
Niby to o 2 tyg mniej wg doktorki niż powinno być, ale mówi, że poprostu może przy porodzie będzie mniejsza od poprzedniej córki - i dobrze bo 4250 gram nie rodzi się tak kolorowo
Ogólnie to ok, wizyta dość szybka i jakiś parametr - chyba główka wskazuje na 27+5 tc a brzuszek na 25+5 tc, nie martwie się tym bo wszystko się zmienia co wizytę.
Odnośnie ostatniego usg (tego 28-32 tc) u mnie kosztuje ono 250zł i mi ginka odradzała go.
Powiedziała, że ono nic nowego nie wniesie, ani nic nie zmieni, a jakby nawet coś nie tak to za późno na cokolwiek!
Chyba, że chce, wiec ja nie chcę...
Pójde prywatnie gdzieś za 5 - 6 tyg może ale tego ostatniego usg "genetycznego" nie bede robić a Wy dziewczyny robicie je?
hella, Domi793, sabanek, SyHa85, Nelk, Betty Boop, JRY1984 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTruskaweczka albo jeszcze troche nadrobi wagowo pod koniec. Kolezance tez powtarzali ze jej cora bedzie mala bo od poczatku byla mniejsza a przy porodzie 3460 i 56 wiec standard
Co do usg III trymestru to ja tez pewnie nie będę robiła. Z reszta porozmawiam z moim ginem bo wracam z powrotem pod jego skrzydla i zobacze co mi doradzi. Za I trymestru nie placilam bo zrobil mi w szpitalu wiec moze i teraz sie uda -
Ania_1986 wrote:Moja siostra wycierała dupke chusteczkami i stosowała sudokrem i bylo ok. Tez zamierzam tak robic.
Co do filtra to nie wiem. Ale na pewno cos jest trzeba poszukać. Ja myślę ze ogólnie to bez znaczenia jak pogoda to krem bambino na pycholka
przekazuję tylko co nam mówiła położna
robię właśnie zamówienie na gemini, już jest 200zł a to jeszcze nie koniec...
dziewczyny jakie kosmetyki na początek dla dziecka są potrzebne? pewnie będą nam mówić na szkole rodzenia ale robię teraz to zamówienie więc może od razu coś kupię... coś do kąpieli? do smarowania to tylko to pupy czy do ciałka też coś? jakieś zasypki, pudry? -
Ja robię to ostatnie wymagane usg, bo ja tylko te wymagane miałam zlecone
Czyli o mnie było w 13, 20 i 31 tyg będzie
Moja ginka usg nie robi, więc skoro nie było problemów to nie chciałam dodatkowo przepłacać, a po Waszych informacjach o tym co czasem jest na nfz nie chciałam ryzykować stresu. -
Wlasnie wrocilam od lekarza.
Kaszel mimo brania syropu z cebuli i czosnku utrzymuje sie i juz prawie sie dusilam. Dostalam antybiotyk na 7 dni - penicyline. Lekarka mowi ze to bezpieczny antybiotyk dla mnie i dla maluszka. Troche sie jednak stresuje, czy aby napewno jest bezpieczny dla dzidziusia..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 12:00
Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
Ja robilam ostatnie usg 14.04- to byl 21tc chyba, po polowkowym. Teraz mam zaplanowane na 14.06. Lekarka mowi, ze anatomicznie jest ok i nie trzeba. A to ostatnie to niby mozg sprawdzaja. Ufam jej, jest dobrym lekarzem. Jakby ja cos niepokoilo to by robila na pewno.
[/url]
-
Wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia, prawie dwie godziny trwało, ale położna ciekawie mówiła, więc tego się nie odczuło, wczoraj była taka teoria, mówiła o szpitalach w Poznaniu, jakie są, kiedy jechać do szpitala, prawie każdy niepokój jaki towarzyszy ciężarną mówiła że lepiej sprawdzić, jechać do szpitala raz więcej niż raz mniej, lepiej dmuchać na zimne. Mówiła żeby mieć cały czas kartę ciąży przy sobie, bo różnie bywa. Mąż tak się wkręcił, że nawet się udzielał i rozbawiał towarzystwo, zwłaszcza jak położna mówiła jakie urlopy nam i tatom przysługują, czy mąż może opiekę wziąć na żonę, to od razu mąż a gdzie takie opiekę wydają, w szpitalu a to na pewno skorzystam, dwa tygodnie opieki potem dwa tygodnie urlop, do tego za urodzenie dziecka dwa dni wolnego w pracy, aż łezki mi napłynęły w oczach jak mąż powiedział, że pierwszy miesiąc jest najważniejszy, dlatego woli być w domu ze mną i maleństwem niż w pracy, wzruszyłam się, a inne pary tylko patrzyły z zazdroszczą jakiego to mam kochanego męża
Teraz co tydzień w każdą środę mamy zajęcia ze szkoły rodzenia, tylko już teraz praktyka będzieSyHa85, hella, mmalibu, pigułka, Penelope30, Betty Boop, malika89, JRY1984 lubią tę wiadomość
-
Ja kupiłam wszystkie kosmetyki rossmanowskie dla niemowlaków. Były w przecenie więc nawet jak coś się nie przyda to nie będzie szkoda. A jak nie dziecko to ja wykorzystam hehe . Ostatnio nawet się mylam tym płynem dla niemowlaków
już córci podebralam
Nasze maleństwo :* Kinga21.08.2016r.
-
Dzień dobry Kochane:)
Ja dziś dłużej pospałam, bo do 10 ale czekałam do 3:30 aż mój wróci z pracy ale się nie doczekałam, bo studenci zrobili swoje i miał nadgodziny...
co do kosmetyków to nie wiem czy znacie bloga Srokao. Są tam analizy kosmetyków dla dziecka i dla mamy z rozbiciem na składniki.
Tutaj link: http://www.srokao.pl/p/blog-page.html
A z tego co wyczytałam to produkty rossmanowskie-babydream są bardzo dobre jakościowe mimo wszystkoAsiasia lubi tę wiadomość
If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose. -
Ja juz po. Mala wazy juz 1,5 kg!!! W 2 tyg przybrala pol kg! Zrobila mi psikusa i ulozyla sid glowa do gory
a caly czas byla glowa w dol! Stopy i rece na glowie wiec nie dalo sie zrobic takich fajnych zdjec. Ale najwazniejsze: zdrowa
stope ma wielka
ok 7 cm i w ogole cala tatus, a pultasna, ze szok
monika454, mmalibu, Truskaweczka83, Domi793, kaarolaa, Paulka123, paola89, pigułka, Rudi88, sabanek, Kw14tuszek, hella, amanina, Nelk, Penelope30, Betty Boop, malika89, Ania_1986, blondyna5555, Ninka0111, JRY1984 lubią tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami
-
_cherryLady wrote:Ja juz po. Mala wazy juz 1,5 kg!!! W 2 tyg przybrala pol kg! Zrobila mi psikusa i ulozyla sid glowa do gory
a caly czas byla glowa w dol! Stopy i rece na glowie wiec nie dalo sie zrobic takich fajnych zdjec. Ale najwazniejsze: zdrowa
stope ma wielka
ok 7 cm i w ogole cala tatus, a pultasna, ze szok
Cherry! Gratulacje udanej wizyty! Masz już dużą córunię! 1,5kg.. toć to szok normalnie_cherryLady lubi tę wiadomość
If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.