Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie byłoby problemy gdyby chrzest był dobrowolnym wyborem dorosłego człowieka. Jakoś w szpitalach jak jest zagrożenie życia chrzczą na szybko bez papierków, zaświadczeń i rodziców chrzestnych.
Z tego co się orientuję w prawie kanonicznym to rodzice nie muszą być wierzący i przystąpić do komunii w trakcie chrztu, ale chrzestni już tak. I u mnie w parafii wymagają od chrzestnych stosownych papierów że są praktykujący. Moja mama ochrzciła mojego brata bez problemu mimo że miała tylko cywilny. Teraz on jest po komunii i jest bardzo wierzący (ma 11 lat) a ona wcale.paola89 lubi tę wiadomość
-
W mojej rodzinnej parafii jest taki ksiądz ze jak idą do niego rodzice po chrzest dla dziecka a oni ślubu nie mają to mówi ze udzieli.im ślubu za darmo. Oczywiście zawsze jest bunt bo co za ksiądz ale skoro rodzicom zalezy wychować dziecko w wierze chrześcijańskiej to nic tylko kozystac.
-
Rybaaaa wrote:O ile co do ślubu kościelnego mogę się nawet zgodzić, o tyle.. nie ważne co robią rodzice...? Rodzice/rodzic zobowiązują się przecież do wychowywania dziecka w wierze, w której zostaje ono ochrzczone, to naprawdę uważasz, że ich zachowanie i postawa nie mają żadnego znaczenia?
Moim zdaniem ksiądz ma prawo odmówić chrztu.. Faktem jest, że tego "prawa" księża nadużywają i nie podchodzą do każdej sytuacji indywidualnie (a powinni), ale nie rozumiem też oburzonych rodziców, którzy w ogóle nie żyją po katolicku (i nie chodzi mi tu o związek sakramentalny żeby nie było) i ksiądz odmawia udzielenia chrztu. Przepraszam.. A na co się oburzają? Nie rozumiem...Dagmara lubi tę wiadomość
-
Rybaaaa wrote:O ile co do ślubu kościelnego mogę się nawet zgodzić, o tyle.. nie ważne co robią rodzice...? Rodzice/rodzic zobowiązują się przecież do wychowywania dziecka w wierze, w której zostaje ono ochrzczone, to naprawdę uważasz, że ich zachowanie i postawa nie mają żadnego znaczenia?
Moim zdaniem ksiądz ma prawo odmówić chrztu.. Faktem jest, że tego "prawa" księża nadużywają i nie podchodzą do każdej sytuacji indywidualnie (a powinni), ale nie rozumiem też oburzonych rodziców, którzy w ogóle nie żyją po katolicku (i nie chodzi mi tu o związek sakramentalny żeby nie było) i ksiądz odmawia udzielenia chrztu. Przepraszam.. A na co się oburzają? Nie rozumiem...
nei mówimy o rodzicach a o dziecku , i to dziecku jest udzielany sakrament, nie pamiętam gdzie ale gdzieś czytałam że sakramnet przyjmuje DZIECKO nie rodzice , dziadki czy ciotki więc dlaczego ma odmówić DZIECKU ? nie może.
Jakby przyszła osoba dorosła i chciała przyjąć chrzest a byłaby osobą żyjącą w grzechu to ok , niech ksiądz odmówi , ale nie wolno mu zrobić tego dziecku. Owszem rodzice odpowiadają i oświadczają że dziecko będzie wychowane zgodnie z wiarą katolicką a nie że obowiązkowo wezmą ślub kościelny bo żyją w grzechu.
Dziwne że jak dzieci chrzczą na szybko w kościele to nic nie jest potrzebne i nikt o nic nie pytaPenelope30 lubi tę wiadomość
Nasze maleństwo :* Kinga21.08.2016r.
-
Penelope30 wrote:Nie byłoby problemy gdyby chrzest był dobrowolnym wyborem dorosłego człowieka. Jakoś w szpitalach jak jest zagrożenie życia chrzczą na szybko bez papierków, zaświadczeń i rodziców chrzestnych.
Z tego co się orientuję w prawie kanonicznym to rodzice nie muszą być wierzący i przystąpić do komunii w trakcie chrztu, ale chrzestni już tak. I u mnie w parafii wymagają od chrzestnych stosownych papierów że są praktykujący. Moja mama ochrzciła mojego brata bez problemu mimo że miała tylko cywilny. Teraz on jest po komunii i jest bardzo wierzący (ma 11 lat) a ona wcale.
dokładnie jak piszeszPenelope30 lubi tę wiadomość
Nasze maleństwo :* Kinga21.08.2016r.
-
Penelope30 wrote:Po 22 jeszcze byłam z mężem w McD. Zjadłam wielką kanapkę McWieska i lody z polewą czekoladową. Ale mi teraz błogo.
Mi mąż przywiózł nugetsy i frytki. Ale zjadłam tylko frytki. Dziś cały dzień się zmuszam do jedzenia chyba przez te upały. Za to dużo piję -
A ja właśnie wyszłam z toalety i nie wiem czy to informacja o narodzinach Antosi czy jutrzejsza wizyta tak na mnie podziałały, ale melduję odejście czopa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 01:50
SyHa85, boo123, opóźniona lubią tę wiadomość
-
Ryba odszedł Ci cały czop? czyli krwisty?
Tak jak napisałaś nasze dzieciaczki są już silneWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 06:25
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
nick nieaktualny