X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Benus Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga się urodziła z wagą 2840 g i słowa hipotrofia nie słyszałam, robili jej jakieś badania dodatkowe i wyszły okej. Nic się nie martw niska waga, dorośnie ;)
    Jadę 4ty raz w tym tygodniu do lekarza, antybiotyki na zapalenie dróg moczowych działa i gorączki nie mam już ale crp wyszło prawie 120 i prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze jeden wziąć żeby ten stan zapalny dobić. Juz nie mam siły do tych lekarzy, a jak sobie pomyśle ze pierwszy raz na.IP mi wielki pan dr powiedział ze to z niewyspania to mnie trzepie. Mąż juz taki wściekły ze chyba szpital podpali, w poniedziałek wraca juz do pracy a ja ledwo żywa. Gdyby każdy taki przypadek był gdzieś zgłaszany to może zaczęliby traktować jakoś tych pacjentów

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podajecie swoim maluszkom witaminke D?
    Ja podaje odkad wyszliszmy ze szpitala, takie mamy zalecenia. Lekarze mowia ze to bardzo wazne i zeby podawac ja przez dlugi czas.

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Asiasia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien zaczyna sie do du...wlasnie dostalam wiadomosc od M, ze jednak nie wraca z delegacji na weekend.Z przytulancow nici:/ Ale jestem zla, a do tego podwojnie mi przykro.Boze, jak to dobrze, ze mam tutaj mame teraz, bo normalnie z nerwow bym osiwiala, ze w tym tak waznym czasie jestem sama.

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia wrote:
    Dzien zaczyna sie do du...wlasnie dostalam wiadomosc od M, ze jednak nie wraca z delegacji na weekend.Z przytulancow nici:/ Ale jestem zla, a do tego podwojnie mi przykro.Boze, jak to dobrze, ze mam tutaj mame teraz, bo normalnie z nerwow bym osiwiala, ze w tym tak waznym czasie jestem sama.

Nie denerwuj sie kochana, byc moze maluszek poczeka z wyjsciem na przyjazd tatusia:) dobrze ze masz mame przy sobie, to bardzo duzo:)
    Alex jeszcze spi, my juz po sniadanku i w trojke nad nim siedzimy i patrzymy jakim jest slodziakiem kochanym hihi:) wczoraj bylismy u wlocha na lodach w pucharku, zjadlam takie z jagodami i maly w nocy troche marudzil przy puszczaniu gazow, prezyl sie, obstawiam ze to chyba po tym.. teraz za to grzecznie odsypia:)

Asiasia lubi tę wiadomość

Julia, 10 latek
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za pocieszenie:-)Zosia jest mala wiec moze łątwiej ja urodze...Juz nas mało nierozpakowanych.
    Jesli chodzi o sex to nieststy dział tylko wtedy kiedy organizm jest gotowy...i dziecko tez,ale warto działac dzis moze podziałamy...ale jak nie wyjdzie to nic troszke masy jeszcze uzbiera mam nadzieje...

marcianka86
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia:ściskam.

Ja podaję wit D. Zresztą łyka cała rodzina. My z m też. Jedynie co to ograniczam latem jak siedzimy dużo na słońcu.

Byłam wczoraj w poradni laktacyjne sprawdzić wędzidełko. Mamy krótkie ale nie podcinamy. problem z łapanie i ssaniem piersi jest od tego i dlatego że zasysa sobie dolną wargę. Trzecie dziecko a muszę powiezieć że trochę się nauczyłam. Pokazała mi położna np. jak przystawiać żeby mnie nie gryzł. Jak macie jakieś problemy to polecam taką wizytę.

My też do szkoły od września i to do pierwszej klasy,młodszy do przedzkola a ja niby nosić nie powinnam. Wczoraj troszkę popracowałam i dzisiaj brzuch boli.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Czytam w miare regularnie, ale napisać nie daje już rady, teraz np karmię małą od 8.00 cały czas i podłożyłam poduszkę pod główkę na kolanie, wiec piszę.
    Ranne karmienie czasem nawet 3h trwa z przerwami!!!
    Masakra!
    Niestety mała po 13 dniach od porodu nawet nie osiągneła wagi porodowej o.O
    Urodziła się 4130 a wczoraj przed kąpielą miała 4080 na dokładnej wadze kuchennej.
    W dniu wypisu 3890gr wiec tylko 190gr przybrała przez 8 dni :/
    To strasznie mało, a na cycu z 10gdz dziennie wisi, z tym że śpi przy cycu jak odkładam to płacz.
    Nic zrobić nie mogę, śniadanie robie jedną ręką z małą przy cycku.

Karmie przez kapturki silikonowe bo właśnie miałam strasznie twarde nabite piersi i brodawki mlekiem w szpitalu i mała nie złapała sutka przez to tylko się złościła strasznie i płakała. Nakładki mnie uratowały i dzieki nim teraz karmię nadal choć cyce mięciutkie, nie zdążą się napełniać przed karmieniem bo za często to robie.

W poniedziałek idziemy do lekarza choć chcieliśmy tak jak wg zaleceń ze szpitala w 10 dobie życia to nas zbyli, że nie trzeba a teraz ja się denerwuje wagą małej!
    Być może dr każe mi dawać butlę bo mała prawie nie przybiera, a ja przez to w nocy nie spałam nawet!

Dodatkowo starsza córka pojechała na rowery o 13 wczoraj - ja miałam gości jak zawsze i nawet nie spytałam ani nie ustaliłam o której wróci - 20.30 jej nie ma ciemno się robi, telefonu nie odbiera mi się płakać ze strachu już chciało, podwiózł ją tata koleżanki bo się przewróciła, mocno strzaskała kolano i rower nie dał rady już jechać. Mąż wściekły, na nią, że za długo i telef nie odbiera, na gości, że co dzień są.

No i dziś przyjeżdza cała rodzina "opijać" małą - ku@#$a mać!!!
    Sałatka, ciasto, danie gorące, zimna płyta, kawy, herbaty, sprzątnie domu, kiedy??? Ja się kur##a pytam kiedy mam to wszystko zrobić????
    Już mama mówi: -źle ją uczysz!!!ciągle u ciebie, odkładaj i już, niech płacze!
    NIE!! To moje dziecko, to ja na nią czekałam 6 lat, bede robić jak sama chce!!!

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcianka:mój syn 3020. Też muszę powiedzieć że się denereowałam bo wcześniejsze 3800g w 38tc. Już mi przeszło. Dzieci są różne i wszyscy mi mówią że małe dzieci bardzo dużo jedzą jakby chciały nadrobić. I to się widzę sprawdza i u nas i np i karoli

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Kasiaaaaa88 Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się i my 39+0 ;) mam nadzieje,ze juz nie dlugo oby nie wrzesień :) już naprawdę garstka nas została w dwupaku ;/ my dopiero z łóżka się zwleklismy M po bułeczki pojechał ;) u nas sex nic nie pomaga :/ Ahh dziec sam zadecyduje kiedy wyjść. Asia dobrze,ze mama jest przynajmniej ci raźniej ściskam :*

74di3e5e00jw87wl.png
  • Betty Boop Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja z tym sexem to wiem, ze moze pomóc. Tydzien temu serduszkowalismy w czoraj połozna powiedziala,ze mi sie infekcja przyplątała. Całą ciąże nic sie nie działo a tu nagle cos. Ja tego nie odczuwam ale widac takie grudki w wydzielinie po badaniu. No wiec chyba sex niekoniecznie wskazany-a ja nawet miałabym ochote ;) Nie wiem co robic.

Wczoraj kolezanka urodziła synka i dzis mąz wybiera sie na pępkowe. Ale na szczescie jest odpowiedzialny i od razu sam powiedział, ze pojedzie samochodem na piwko bezalkoholowe.

Truskaweczka a ta impreza to u Was w domu? Ehhh, ja bym sie nie zgodziła ale Ty chyba nie mieszkasz sama wiec pewnie musisz sie liczyc z innymi. Na pewno olałabym szykowanie i sprzatanie. Mozna kupic gotowce, przesypac do misek i tyle. Mysle ze nikt by nie miał Ci tego za złe.
    Z dzieckiem rób wszystko po swojemu-ja sie zgadzam ze takie metody-odłóz niech sie wypłacze -sa nic nie warte. Tylko Ty dajesz bobasowi poczucie bepieczenstwa i dlatego takie maluchy przez pierwsze 3 mies zycia chca byc przy mamie. Potem mozna stopniowo odzwyczajac. Rób jak Ci podpowiada instynkt.

Truskaweczka83 lubi tę wiadomość

<3 MARCELINA <3
    3i49krhmqkw026mb.png
    11.02. 2015 IUI (10t * )
    3.12.2015 IUI :)
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko:nie możesz tak długo karmić bo dziecię nauczyło się z cudem spać. Ja jak widzę że nie je to odkładam od cyca i budzę. Najczęściej wystarczy tylko odstawić i już woła czaem musimy się wymyć mokrą chusteczeką. Położna mówiła że 20-5 min aktywnego karmienia to czas w którym poje sobie. Ja karmię często. I ze wg na wagę niską na razie tak karmić mamy.
    Naprawdę polecam dobrą poradnię laktacyjną.

Zadzwoń do gości że źle się czujesz niech spadają. Musisz mieć czas dla siebie i dziecka. A jak już przyjdą to niech sami coś przyniosą do jedzenia

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Asiasia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane jestescie dziewczyny!dziekuje za kazde jedno slowo pociechy!

Kasiaaaaa88, Domi793 lubią tę wiadomość

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam Was że się już nie udzielam ale naprawdę nie ogarniam, u mnie doba mocno napięta, karmię małego co 2 i pół godziny, karmienie też trwa prawie godz, w wolnych chwilach sama próbuję spać, jeść i korzystać z łazienki,na nic innego już nie ma czasu, mąż robi mi zakupy i obiady ale i tak jest ciężko

• Kasiaaaaa88 Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betty może z tym sexem się wstrzymaj jeżeli jest jakaś infekcja żeby na koniec sobie czegoś nie narobić ;/ a ja też się tak zastanawiam bo po przytulaniu przedwczoraj odszedł mi czop tak podejrzewam był zoltawego koloru a wcześniej po masażu szyjki miałam wydzieline podbarwiona krwią i teraz tak myślę czy jeszcze serduszkowac bez czopa czy zbyt niebezpieczne jak myślicie?

74di3e5e00jw87wl.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko - olej gosci! To Ty musisz miec sily i ochote.. Moj Alex na samej piersi tez malusio przybieral, a przez kilka dni nawet nic, wiec zapadla decyzja o podawanii butelki na noc dwa razy. Pozniej dolozylam jeszcze dwa karmienia dodatkowo butelka na dzien i zaczal przybierac. Teraz karmie mieszanie, raz piers raz butelka i jest ok:) maly przybiera:) moze sprobuj

Julia, 10 latek
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z krisi. W szpitalu kazali nam karmić po 15 minut i tyle z tym że trzeba pobudzać maluszka żeby ssał cały czas a nie spał. Potem daje smoczek i ja przytylam. Jak głośno się drze że dalej głodna to dokarmiam butelka. U nas się to sprawdza.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ssie okolk 10-20 minut i jest najedzony i wczoraj przespal od 20:20 do 1:10. Takiej dlugiej przerwy nie mial jeszcze ale pozniej juz karmienie co dwie godziny. Ja jednak wyspana jestem bo ogolnie do 7 pospalam sobie

Penelope30 lubi tę wiadomość

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia musiałaś się zdenerwować.

Truskaweczko goście wiedzą że dopiero.włożenie urodziłeś, nie będą na pewno marudziła jak nic nie przygotujesz, zwłaszcza że mała wymagająca.
    Co do karmienia tylko max 20 min. Jak mała dalej siedzi na cycu na pewno zastępuje sobie nim smoczek, uspokajacz zwłaszcza nie je że nie przybiera.
    Moja najstarszą iteż tak miała i położna mi poradziła abym ją wtedy przytuliła tylko w innej pozycji, bo smoczka ssać nie chciała, albo aby ją ktoś inny poprzytulał.

No mało nas zostało ja też 3 dni z mężem próbowałam wywołań poród ale teraz mnie zaczyna swędzieć i nici z tej metody.

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje ze problem z karmieniem moze byc tez stresowy u Ciebie , zaduzomasz na głowie Truskaweczka...nie przejmuj sie goscmi kto ich zaprosił niech sie nimi zajmuje a Ty z mluszkiem:=-)

marcianka86
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady :)
    Chyba cyc to przytulanka właśnie, bo po odłożeniu jest pobudka natychmiastowa.
    Dziś około 1,5gdz była grzeczna - spała to pomyłam wszystkie podłogi, posprzątałam i z babcią zrobiłyśmy sałatkę, babcia piecze ciasto dla gości z babcią mieszkam, a dom należy do mamy, mąż kupił udka i on zrobi danie gorące. W zeszłym tygodniu w niedziele też ci sami goście (dziadkowie - moi rodzice) i danie gorące i kupne ciasta, kawy, herbaty, wczoraj jak mama była to robiłam herbaty jedną ręką a w drugiej trzymałam małą bo na cycu wisiała.
    A to brat z dziewczyną 2x byli, a to rodzice 3x byli a to mama 2x byłą jestem 8 dni w domu i 7 razy goście.
    Babcia całe dnie tu na górze siedzi, bo jej się nudzi, i nie moge nawet się w dzień położyć i przespać.

A mała nie chce być z nikim tylko ze mną, jak ktoś inny ma ją na rękach to płacze tylko u mnie spokojna...
    A ja nie potrafię na to patrzeć i ją trzymam, noszę, karmię jest taka kochana.

Domi a masz jeszcze pokarm jak karmisz kilka razy butelką?

Betty Boop wszystkie imprezy są u nas :/
    A że to dom mamy (niby dziadków, ale zapisany mamie po śmierci dziadka i wujka) to ma do niego pełne prawo, i to ona zarządza kiedy impreza...
    No i babcia tu mieszka czyli jej mama, a ta zawsze chce córkę gościć.
    Przemęczona jestem.

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
‹‹ 1742 1743 1744 1745 1746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ