X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się

Marcianka gratulacje zeba.

Sabanek my tez szczerbaci.ale maly ma 2 kreseczki na dolnym zebie. Moze cos sie wykluje.

Maly tydz jadl marchewke bylo ok a wczoraj ulewanie przezz nos i brak oddechu dzis to samo. Mam nadzieje ze nie po mar hewce. Wczoraj zjadl jej wiecej.

Benis jak tam dalej wszystko ok po szczepieniu.

My nie szczepimy dodatkowo, za duzo znajomych mialo nop po szczepieniu. Moj maly tez po 1 dawce rota i pneumokokow mial lipe. Na pierwszej dawce zostalo. Reszta w rękach Boga.

A imoja Natalia ma podejrzenie krztusca. W poniedz jedziemy robic Ige w kieeunku krztuscia. Mam nadzieje ze nie on.
    Lekarka powiedziala ze jest teraz duza przerwa od szczepien. Bo miala w wieku 5 lat i teraz będzie miała jako 13 latka.

• krisi Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskóleczka:podobno co raz częściej zdarza się krztusiec.
    Jaki model masz tego roana? Zadowolona jesteś? Szukam czegoś podobnego. Szkoda tylko że nie lżejszy i nie sprzedają samej spacerówki.

A wy nie zażywacie wit D? Bo to w mleku matki przechodzi do dziecka. Nie wiem czy u najmlodszych jest takie samo zalecenie ale u dzieci zaleca się teraz nawet do 2000. Zwłaszcza w okresie najintensywniejszego wzrostu. Ja dzieciom daje od1000 w zimie 400 latem. Chyba że siedzimy rozegrany na słońcu to wstrzymuje. Nigdy nie mieli niedoboru. Natkowi daje 400.Wiem że zwpieksza sie jak ciemie nie zrasta się.
    A dajecie dha?

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskoleczko, oby nie od marchewki, biedny maluszek.
    I mam nadzieję, że krztusiec jednak Was ominie, szczególnie Nikosia.

U mnie starszy przywlókł coś z przedszkola i prawie nie mówi. Siedzi na antybiotyku, a ja znów odłożę ostatnie szczepienie.
    Mnie zaczyna chyba coś atakować, ostatnio też się tak lekko zaczynało, a skończyło antybiotykiem. A byłam w przychodni dosłownie 5 minut, a tam tłok wszyscy z grypą, kaszlący i pociągający.

U nas też nic nie wskazuje na zęby, czasem jak bardziej marudzi to tłumaczę to sobie swędzeniem dziąseł, ale chyba na wyrost.

Co do wagi dziewczyny to co z tego, że wróciła do dawnej jak tyłek schudł za bardzo, a brzuch dalej ciążowy nawet jak go wciągnę. Też mogę włożyć palce między mięśnie i nie wiem co z tym się teraz robi. Chciałam zacząć ćwiczyć, ale znalazłam, że brzuszków nie wolno bo może się rozejść bardziej. Myślę, to wzmocnie chociaż nogi. Pośliznęłam się na lodzie i wysiadło mi kolano, ledwo mogę obciążyć nogę przy siadaniu. Wiec ćwiczę tylko mięśnie ramion nosząc małego ;)

Zapomniałam zapytać o to zwiększanie wit. D3. A mały trochę się zaczął pocić w spiworku.
    Starszemu robiłam test i miał ledwo dolną granicę jako czterolatek. A podawałam po roku 400 jednostek od września do konca marca. I on jest chudziutki i też się od zawsze pocił. Czyli było mu mało. Po 3 miesiącach podwójnej dawki przeszło pocenie.
    W zaleceniach z pobytu w szpitalu mamy wpisane by Małemu podawać cały rok do osiemnastki 400 jednostek. Ten sam lekarz, taki nasz regionalny guru od dzieci, nie widział potrzeby by starszy brał większą dawkę i jednocześnie przyznał, że to przyczyna potów. Co lekarz to inaczej.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dha daje od niedawna. Ponoć zmniejsza szansę na alergię. Ale też nikt mi nie wspomniał z pediatrów by podawać. Ginekolog kazał mi łykać w ciąży, ale dopiero drugiej, w pierwszej nie sugerował nic oprócz kwasu foliowego. I dopiero jak poczytałam okazało się, że po porodzie też warto dawać dzieciom. Szkoda, że nie wiedziałam, przy pierwszym maluchu-niejadku. Sama wtedy brałam polowę dawki z witaminami, to może coś tam sciągał z mojego mleczka.
    Ja podaje im wit. D3, dha i dicoflor z małymi przerwami.

Wit D3 kupiłam i leży, żadne z nas jeszcze po nią nie sięgnęło, sama łykam witaminy dla mam, albo Vitapil. Jak zrobię dłuższa przerwę to mam wrażenie, że włosy sypią sie bardziej, a to chyba niemożliwe po tygodniu.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie suplementuje wit. D. w ciąży bralam. dha nie bralam w ciąży i nie podaję małej. pamiętam że pytałam też położnej czy jak Wiki będzie na Słońcu to dawać wit.D i mówiła że dawać, ale to było za noworodka. Zobaczę na zaleceniach ze szpitala też jak wrócę do domu.
    Jaskoleczko współczuję. A Natalia jaką szczepionka była na krztusiec szczepiona? Pediatra coś mówiła że te darmowe to na jakiś "stary" krztusiec
    były, a w 5w1 na ten obecny.
    U nas od dawna wszystko gryzie i to nie zęby, ale ostatnio intensywnie zagryza też palce więc kto wie. A matka głupia wzięła tylko 3 gryzaki z domu....

• Benus Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga się nie zorientowała, że była szczepiona. Temperatura 36,6, oczka wesołe, noc dobrze :)
    Ja nie wiem dalej co z tymi szczepieniami, nie chce sobie pluć w brodę, że miałam wszelkie środki i możliwości, żeby dziecko ochronić a tego nie zrobiłam, bo mi coś wydawało... Myślę i myślę.
    Jaskołeczko znasz taki "dowcip-anegdotkę" o Bogu, powodzi i łódce?

Powódź w prowincjonalnym miasteczku. Ewakuacja ludności. Wojsko puka do kaplicy:
    - Proszę księdza, niech ksiądz ucieka ! Ksiądz się utopi !
    - Nigdzie nie idę, wierzę w Opatrzność Boską.
    Po trzech godzinach ksiądz siedzi na ostatnim piętrze parafii. Podpływa motorówka:
    - Proszę księdza, niech ksiądz płynie z nami ! Ksiądz się utopi !
    - Nigdzie nie idę, wierzę w Opatrzność Boską.
    Minęły kolejne godziny, ksiądz na szczycie dzwonnicy, nadlatuje helikopter.
    - Proszę księdza, niech ksiądz wsiada ! Ksiądz się utopi !
    - Nigdzie nie idę, wierzę w opatrzność boską.
    Po chwili utopił się, staje przed Panem Bogiem i mówi z wyrzutem:
    - Panie Boże, no jak tak można, Swojego wiernego sługę utopić... A tak wierzyłem w Opatrzność...
    - Głupcze !!! Trzy razy po ciebie ludzi wysyłałem !!!

Nie chcę żeby było tak samo ze szczepionkami, tym bardziej, ze mała reaguje super na szczepienia.

Ja D3 biorę 2000, w lecie 1000 podobno wszyscy polacy powinni suplementować, tak twierdził mój profesor gin. W sumie zauważyłam, że lepiej się czuję jak biorę te witaminę, jak miałam niedobór to brałam 5000 aż.
    DHA Iga ma w mleku, dicoflor też daje od czasu do czasu po 7 dni.

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam dziś fajne łóżeczko dla noworodków. Czasem jak usypiam bujaniem na drzemkę to mi się takie marzyło, a tu proszę, jest ;) - memola sensoryczny bujaczek.
    Tylko jeszcze żeby sypialnia była z gumy i dała się powiększyć.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus wiem

Ostatnio ksiadz na kazaniu przytoczył podobną historię.
    Był chrześcijanin. Spotkał bosa, glodna dziewczynkę i mężczyzna z pretensjami do Boga, gdzie ty jesteś, dlaczego pozwalasz na taką niesprawiedliwość, dlaczego nic nie zrobisz. Bóg mu odparł zrobiłem stworzylem Ciebie. Ludzie potrafia tylko narzekać zamiast dac coś z siebie.

Jednak szczepionka to coś innego tak mi się wydaję. Duzo dziecia już krzywde zrobiła. Zastanawialam się tez nad tymi szczepionkami. Dopoki na wlasnej skorze poznalam dzialania nieporzadane szczepionek, wlasnie w bliskim otoczeniu. I zastanawiam się tez czy gto aby nie znak zeby nie szczepic wszystkimi.

Ja w zyciu już parę znacznych znaków od Boga dostalam. Oczywiscie jak poprosiłam.

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest druga jedynka

marcianka86
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Dziewczyny ile może trwać takie wychodzenie zęba?? Boli ją to dziąsło, taką białą kreseczkę to już dobrze ponad miesiąc widać ale nic nie wychodzi... Zaczynam się martwić, co kilka dni jest akcja ząb, marudzenie i cała reszta.
    Dziś w nocy między 22 a 1 budziła się chyba co 5 minut, smaruje dziąsło ale niewiele pomaga.

• krisi Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bania nie ma reguły. U nas pierwsze wychodziły 3 m. Następna to czasem nas zaatakowały bo nic widać nie było i wyszło. Najmniej widać górne jak idą. Pociesza Cię że jak ten wyjdzie to będzie następny. Zresztą boli nie tylko samo wyżynanie ale też to że pozostałe się przemiesczaja do wyjścia. Ja ciągle myślę jeszcze ten wyjdzie to odpoczniemy i czekam na ósmego.
    Nawet kupiłam taki środek camilia i stosowalismy dwa dni. Nie wiem czy to przypadek ale pomogło.
    Natuś dalej zapalenie oskrzeli ale lepiej. Za to starsza ma szkarlatyne i czese gaciami żeby małego nie zaraziła.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeeej śmiesznie tak, że jeden dzidziuś ma 7 zębów a drugi żadnego. Damy radę i zębom, nie wiem dlaczego ale jak jej coś jest - jak była przeziębiona albo teraz jak ząb to będzie spała tylko w wózku. Wtula się w otok, łapką trzyma budkę i tylko tak śpi. Kupię te Camilię, zobaczymy, mam żel taki jakis naturalny, bez środków znieczulajacych ale raczej marny efekt.

A co do szklarlatyny to może mały się nie zarazi, dzieci do 6 miesiąca na to nie chorują to te 2 tygodnie może nie mają aż takiego znaczenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 10:28

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny

Marcianka gratulacje.

Benus to nam się maluchy zmowily. Moj tez w nocy co chwila się budzil.
    Dziasla zacisniete, maly zamiast ust ma kreseczke. Jak nic zeby. Tylko kiedy wyjdą. W dzien w miare ok tylko spac nie chce. Wczoraj spał raz godzinę.

Krisi to fajnie ze tyle zębów u Was.

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde idzie góra ....Marudzenie na patege ...Budzę co chwilę ,milion drzemkę,płacz alllaaaa

marcianka86
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krisi lada chwila będzie spokój z zębami, a u nas nawet się nie zapowiada.
    Nas w nocy budzą bąki i dalej problemy z kupką. Liczę, że za jakieś dwa tygodnie przejdzie po syropie i przed ząbkowaniem jeszcze się wyśpię.
    Camilię też mi polecano na ząbkowanie, słyszałam, że jak już ńic nie pomagało to po tym dzieciom przechodził ból. Nawet kupiłam na czarną godzinę poprzednio, ale nie użyłam. Wtedy sprawdził się świetnie calgel przez całe ząbkowanie, ma też działanie przeciwzapalne. Starszy przeszedł bezbolesnie, czasem zajeczał w nocy i od razu usypiał, nigdy nie nosiłam z powodu zębów, nic takiego nie pamietam. Jedynie bardzo męczył jednego gryzaka.
    Najgorzej, że te ataki bólu to właśnie nie te zęby co prawie się przebiły, tylko te co przez kość idą, a tam to żel raczej nie pomaga. myślę, że co najwyżej smakiem odwraca uwagę.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Kasiaaaaa88 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey a ja czytam ale czasu brak na pisanie. Ostatnimi czasy noce ciezkie co chwilasmoczek trza podac dwa razy namleko sie budzi juz mysle nad proba podania kaszki do mleka przed spaniem moze dluzej go potrzyma zeby dokuczaja od kilku dni strasznie ale nicnie wychodzi... zmiany na policzku w pt zniknely dzis sa znowu bylismy u lekarza powiedzial ze jak znikaja i sa tylko na policzkach to nie alergia oby tak bylo..chcieli krew oobierac na alergeny ale jak obejrzal cale cialko to stwierdzil,ze nie ma sensu powiedział,ze pogoda i powietrze moga byc przyczyna..u nas Mathan juz wcale niechce lezec na plecach preferuje tylko brzuch i w nocy tez spi na brzuchu..u nas wczoraj pierwszy spacer w spacerowce na lezaca w gondoli juz sie nie miescil i beczal okropnie. Od dzis leje i wieje strasznie wiec siedzimy w donu ahh dobrze,ze tatus ma jutro urlop :) Marcianka zazdroszcze zebow i to w jakim tempie :) wczoraj byla pierwszy raz zupka z kurczakiem ale byl zapach fuuu nie wiem jak Nathan to zjadl ale smakowalo mu :)

74di3e5e00jw87wl.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepszy zapach jest jak się jagnięcina gotuje, bleeee. Ale w smaku to nawet nawet potem jest, całkiem niezłe te zupy dzidziusiowe, a co podjem warzyw to moje :D

Kasiaaa nam pani alergolog tłumaczyła ostatnio, że w tym wieku zaczyna się pocić dzieciom skóra i stąd różne takie plamki, wysypki mogą być itp. Nie każda zmiana oznacza alergię. My mieliśmy takie kwiatki, ze punkt 18 Iga miała wysypkę na skroniach, a po 15 minutach znikała.
    Pani dr wypytała co robimy codziennie o 17.50 i jak wyszło, że tańczymy to powiedziała,ze to od potu :D

sabanek lubi tę wiadomość

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma czego zazdroscic,ciągle płacze naruszenia ,że hej.My w marcu z dieta reuszamy.Remont dalej trwa,ale już mnie tak nie denerwuje.Mojw dziecko wisi na cycu ostatnio.Bardzo lubi tatusia.Czasem jak on sobie idzie to ona zaczyna płakać.U nas z rozwoju to nic szczególnego się nie dzieje.Ja na diecie dalej.

marcianka86
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc

My idziemy do alergolog jutro i zobaczmy co powie. Po nutramigenie malemu wysypka zeszla czerwone plamki na zgieciach co chwile wychodza, sucha skora tez się pojawia.

Benus przeszlyscie na nutramigen 2 czy na zwykle mleczko.

My nie będziemy mieli pol roczku. Nie będzie 30 w tym miesiącu.

Mam do Was pytanie. Jakie fajne zabawki macie dla waszych dzieciaczkow. My mamy tylko dzidziusiowe. I po starszych dzieciach pare jeszcze się zostalo.
    Chcialabym kupic cos mobilizujacego do raczkowania. Bo odkad maly nauczyl się siadac i siedziec mam wrazenie juz wiecej go nie interesuje. Jak cos mu ucieknie marudzi aby mu zabawkę podać.

‹‹ 1867 1868 1869 1870 1871 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ