Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć. U mnie dziś lepiej. Znaczy noc nieprzespana, bo Iga stwierdziła, że skoro matka narzeka na brak tulastości, to dzis będzie spała tylko u mamy i tylko trzymając mame za palec. Życie
Dostałam odpowiedź od logopedy, z którym chciałam się spotkać, mniej więcej babka odpisała, żeby sprawdzić jej słuch jeśli mnie coś niepokoi i dać dziecku święty spokój. Ona na 100% słyszy rewelacyjnie, więc dam dziecku spokój, bo do 10 miesiąca ma czas.
Jaskółeczko trzymam kciuki z całych sił, żeby to nie było to, po prostu może ma chłopak trudny okres, dopasować objawy czytając o chorobach jest bardzo łatwo. Bardzo mocno trzymam kciuki.
Otworzyli mi eko-autobus w okolicy, wszystko jest, owoce są, warzywa są, makaron przepiórczy jest, wszelkie kasze na wagę są, przyprawy, mleko, jajka no cud. nastał na mnie spokój żywieniowy, od tej pory nie będę musiała Idze ziemniaków ze wsi zamawiać. uffmakota lubi tę wiadomość
[/url] -
nick nieaktualnyBenus super że masz wszystko eko pod nosem ja zamówiłam ostatnio parę takich rzeczy z neta na wypróbowanie. A widzisz ze z Małą wszystko ok. Szkoda było tylko stresu.
Aniu no ja nie blond, awatar może mylacy A Wiki dziękuje za komplementy.
Agusienko no ta lysina Małą moją trochę odmładza, nie wiem skąd ten urok, może po tatusiu hihi
Jaskółeczko może wszystko jest ok, po prostu taki bunt rzeczywiście?
Co do szukania objawów i wynajdywania chorób to się zgodzę. Wiki po szczepieniu kiedyś krecila dziwnie głową, teraz wiem że się to po prostu zagrało z rozwojem i że to całkiem normalne, ale wtedy to mi większość objawów zgadzala się z zespołem Westa, a narzeczony na mnie krzyczał tylko, żebym sobie coś poszukala bo jestem chyba głupia Albo w ciąży czułam swój puls na brzuchu i wyczytałam że niby mam tętniaka, więc...
A ja lubię wszystkie Dzieciaczki oglądać, niesamowite jest to, że każdy Dzidziuś jest zupełnie inny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2017, 12:41
-
Gilis wrote:Nam brakuje właśnie malucha do zabaw, wiec zazdroszę Aniu, masz takie mini przedszkole dla dzieci, skoro was tyle
No ale my sie spotykamy pojedynczo, choc myslałam kiedys zeby nas zebrac do kupy
A jeszcze mam kuzynke króra urodziła 6 dni po mnie ale ona z UK -
A w ogóle dziewczyny to Wam się chyba nie chwaliłam, jak mnie napadło z szyciem ubranek dla Majki Ona chyba we mnie wytworzyła taką smykałke i jestem jej za to strasznie wdzięczna, bo teraz nie mam mysli że jestem bezużyteczna siedząc w domu z dzieckiem
Chociaż mój mąż ma mnie dość bo jak oszalała kupuję wciąż nowe materiały.
Wczoraj była u mnie koleżanka z dwójką coreczek 3 i 8 lat i mnie poprosiła żebym uszyła dla jej córeczek takie same kompleciki Oczywiście zrobię to z nieukrywaną satyffakcją
A dziś mąż mnie namówił żebym zaniosła Majkę do teściowej no i zaniosłam,ale po 10 minutach przypomniałam sobie że przecież czas na kasze, zanim ją zrobiłam mineło kolejne 10 wiec chwile tam była. Kazałam iść męzowi po nią a moja teściowa nie chciała jej oddać po przeciez ona jej jeszcze nie ponosiła i sraty taty się wkurzyłam bo co dziecko ma głodne chodzić i pic zimną kasze bo babcia musi ponosić.
I wpadłam tam i mówie "mamo , a co ma zimne jesć" i zabrałam jej Majke. No zapomina sie kobieta! -
Gilis, gdzieś tam czytałam, ze tłuszcz dobrze działa na trawienie. Gdy dieta jest za chuda, to mówi sie o tzw. biegunce Pędraków. Pewnie to wiesz, ale tak na wszelki wypadek sie dziele, nigdy nie wiadomo, co moze pomoc.
Oli tez by chciał znajomych byliśmy ostatnio na zewnątrz jak było ciepło i taka mała Ola z bloku powiedziała mu cześć i zaczął sie śmiać nie boi sie dzieci, mam nadzieje, ze trochę maluchów pozna na placu zabaw jak sie ciepło zrobi.
Mamy super płac zabawna osiedlu, zawsze pełno roześmianych dzieciaków.
Aniu, mi i mojej siostrze mama szylaa ubrania uważam, ze to było wspaniałe! Gratuluje odkrycia hobby. Często jak człowiek znajduje chwile to odnajduje drugiego siebie.
Benus, no widzisz! Tez uważam, ze nie powinnaś sie przejmować. Lada dzień usłyszysz jak z Igi zrobi sie mały gaworek jak sie tym interesowałam (tez sie niepokoiłam) to wyczytałam, ze dobrze dzieciom na rozwój mowy robi brak dodatkowych bodźców jak np. radio. Bardzo mnie to zaskoczyło, ale ponoć radio rozwija przeciwna półkule do tej odpowiedzialnej za mowę. . Wyczytałam jeszcze, ze pomaga rozwój motoryki małej, czyli akrobacje paluszkami. Zazdroszczę eko sklepu obwoźnego, mam nadzieje, ze ceny normalne
Jaskółeczko, nie martw sie na zapas, wydaje mi sie, ze gdyby to był asparger, to wcześniej byś wiedziała. Jest fajny film na YouTube o tym zespole. trzymam kciuki, zeby było dobrze.
Dziewczyny tez byłam w ekosklepie dzisiaj, wydałam 130 zł na różne maki, kasze i makarony to teraz nie mogą sie zmarnować!
-
Agusienka1985 wrote:Aniu, mi i mojej siostrze mama szylaa ubrania uważam, ze to było wspaniałe! Gratuluje odkrycia hobby. Często jak człowiek znajduje chwile to odnajduje drugiego siebie.
Moja mama też mi i siostrze szyła i babcia nam szyła pamietam sukienki , jedna była bordowa a druga taki wypłowiały niebieski, materiał może nie był jakiś milusi, ale pieknie wyglądałyśmy w tych sukienkach . My z siostrą rok po roku to jak bliżniaczki, ona ciemne włosy a ja blond
-
Agusienko nie wiedziałam, ja dopiero zabrałam się za gotowanie i tłuszczu dotychczas tyle co w słoiczkach i moim mleku.
Wcześniej się bałam podawać większe ilości skoro wszystko co zjadł trzymał dla siebie
Z tym bobasem będzie przyjemnie gotować, bo wszystko lubi, a zdecydowanie nie mam czasu na dwa obiady. Alaantkowe propozycje w sam raz i dla starszego
Właśnie miałam mini zawał. Młody spał na naszym łóżku na płasko i na plecach i zakrztusił się, po odbiciu. Nie lubię jak nie może złapać oddechu, bałam się zawsze tego jak był malutki.
Ania pochwał się jakie cuda uszyłaś!
U nas teściowa tak nosiła starszego, nawet jak już nie miała siły i małemu było niewygodnie w jednej pozycji, często ściśnięty dziwacznie. Tłumaczenia, że on ma dość i ma go postawić nie skutkowały. Efekt taki, że dziecko uciekało od babci na bezpieczną odległość. A my słyszymy, że "dziki", w sensie, że nienormalny bo inne dzieci tak nie mają. A i oczywiście to moja wina, że się niby wstydzi -
Pozazdrościłam Ci Aga wczoraj tego makaronu z sosem i dziś Iga też miała, tyle że pomidorów jej nie chciałam dawać jeszcze, bo białko wdrażam więc był sos dyniowy duszony w soku jabłkowym. Znalazłam na stronie wegemaluch. Makaron przepiórczy, bo kurzego jajka nie jemy jeszcze. Zrobiłam z podwójnych proporcji, żeby na jutro było no i nie będzie jednak wszystko pożarła a jaka zadowolona była
Aga w sensie żeby radia nie włączać? U nas ani radio ani TV nie są włączone, jedynie zawsze muzyka w tle, bo bym zwariowała bez.
Gilis dzieci mają instynkt zamozachowawczy i bardzo dobrze
[/url] -
Dziewczyny ale 2 panie psycholog to zaslugerowaly, musimy to sprawdzić. Syn zawsze był inny od dzieci i Panie w przedszkolu i w szkole to sugerowaly. Ale nie ma problemu z nawiazywaniem kontaktów. To jest na plus. Wszystkie dzieci w przedszolu jak byl Mikolaj siadaly mu na kolanach i spiewaly piosenkę albo mowily wiersze a moj. Dobrze owiem wiersz tylko nie będę siadal na kolanach. Gdy inne dzieci malowaly on przeszkadzal Pani i strugal kredki, bo mówił że malowanie jest dla dzieciakow i takie sytuacje. Strasznie się zamyka w sobie trzeba do niego cierpliwosci aby się nie zamknął. Nie radzi sobie teraz emocjonalnie i wybucha, ostatnio parę razy Panią w szkole. Gdy ktos jest nie w potzadku do niego upiera się i nie bedzie tego robił. Ostatnio Pan od wf powiedział coś szorstko do niego, to Kacper 3 wf nie ćwiczył. A u niego to jest najwieksza kara się nie ruszac, nie jest to na zlosc nikomu, tylko sobie na zlosc robi, przytnie się i koniec. My w domu mielismy wszystko poukladane, wszystko codziennie bylo takie samo, dlatego mały byl zawsze radosny i uśmiechnięty. W zyciu nie da się tak wszystkiego poukladac. Moj maz parę lat temu mówił nawet że Kacper jest jak detektyw mMonk. W zyciu zaczęło mu przeszkadzac tak naprawdę dopiero teraz.
Zazdroszczę tych makaronów, mojemujajko nie podeszlo, kupilam przepiorcze to nedziemy sprawdzać.
U nas ciagle radio w tle maly calymi dniami gada..
Moja cora przed 1 urodzinami gadala calymi zdaniami a syn dopiero jak moal 2 lata. Myslalam ze Natalia wycwiczyla ta mowę przez jedzenie cyca, noe miala nawe smoczka, bo ciagle cyc. Nikos nie cycowy a tez lubi gadać. Wiec już nie wiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2017, 16:03
-
Gilis wrote:Agusienko nie wiedziałam, ja dopiero zabrałam się za gotowanie i tłuszczu dotychczas tyle co w słoiczkach i moim mleku.
Wcześniej się bałam podawać większe ilości skoro wszystko co zjadł trzymał dla siebie
Z tym bobasem będzie przyjemnie gotować, bo wszystko lubi, a zdecydowanie nie mam czasu na dwa obiady. Alaantkowe propozycje w sam raz i dla starszego
Właśnie miałam mini zawał. Młody spał na naszym łóżku na płasko i na plecach i zakrztusił się, po odbiciu. Nie lubię jak nie może złapać oddechu, bałam się zawsze tego jak był malutki.
Ania pochwał się jakie cuda uszyłaś!
U nas teściowa tak nosiła starszego, nawet jak już nie miała siły i małemu było niewygodnie w jednej pozycji, często ściśnięty dziwacznie. Tłumaczenia, że on ma dość i ma go postawić nie skutkowały. Efekt taki, że dziecko uciekało od babci na bezpieczną odległość. A my słyszymy, że "dziki", w sensie, że nienormalny bo inne dzieci tak nie mają. A i oczywiście to moja wina, że się niby wstydzi
Wyslalam na poczte zdjecia.
Moja ogolnie nie lubi byc noszona na rekach. Ja jej do tego nie przyzwyczajalam, nawet jak karmie to na leżąco ona nie lubi jak karmie ją jak siedze. A ostatnio teściowa chciała ją nosic na rekach a młoda lubi w wozku lezec bo ją wtedy slonko nie razi i sie jej wyrywala i musiala ją polozyc do wozka -
Gilis, tak to jest wazne z tym tłuszczem. Zazwyczaj przepisy z alaantkowe biorą to pod uwagę. Ja korzystam tez bardzo bloga "BLW mama" jest supernowa owosianka z kaszy gryczanej na mleku kokosowym i wlasnie tam jest, zeby np dodać oleju kokosowego. Spróbuj moze przez pare dni, moze będzie poprawa w kupkach. Ja teraz bardziej tego pilnuje i wydaje mi sie, ze jest dzieki temu lepiej. Z tym krztuszeniem, ja juz miałam pare razy zawał przez doidy dup, Oli jest strasznie narwany, nie wiem kiedy dzisiaj No nagle przechylił sobie na maksa i oczywiście sie zakrztusił. Pozniej mega happy i nawet bawi sie w picie na macie, jak ma takie otwarte zabawki, ale ja sie boje, chyba muszę coś innego mu kupić.
Jaskółeczko, to moze faktycznie trzeba sprawdzić...pewnie juz cały internet znasz na pamięć na ten temat. Z mowa kojarzę, ze dzieci z za mówią od razu takie skomplikowane zdania, ale nie układają ich same, tylko odtwarzają zaszlysxane np w telewizji. Albo np nie kłamią.
Benus fajnie, ze tez makaron posmakował! Spróbuj ten przepis na marchewkowe pesto z Ala antkowe. W sam raz jak np nie ma mięska, bo sa tam nasiona
Z tym radiem/muzyka/tv przeczytałam na forum metody krakowskiej. Znajdziesz w Google. Jest tam trochę wątków o gaworzeniu.
nie wiem czy to prawda, dziele sie tym, co przeczytałam.
Aniu, No popatrz ja tez mam siostrę Anie, rok młodsza, rocznik 86 -
Agusienka moja siostra 87 rocznik a ja 86.
Dziewczyny ale fajnie macie ze wasze dzieci tak ladnie jedzą. Moja do tylko kasza , mm i cyc. Co dziennie daje jej cos innego i efekt jest ten sam ze zje max 3 lyzeczki. Pewnie to przez zabkowanie ale martwi mnie zeby nie byla niejadkiem. Jak wprowadzalam jej jedzonka w 5 miesiacu to ladnie jadła, a teraz nie chce. Zamyka buzie i koniec -
Aniu, a próbowałaś BLW? U mnie było podobnie, nie chciał jesc papek, jakoś tylko kaszki tolerował...z drugiej strony, przeczytałam w takiej książce "moje dziecko nie chce jesc", ze dzieci jak nie chcą jesc, to po prostu nie potrzebują i poki waga i nastrój oraz wyniki badań sa Ok, nie trzeba sie tym przejmować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2017, 19:52
-
nick nieaktualnyAniu super postęp z nóżkami. Jakie piękne i oryginalne ubranka, Maja musi być dumna Fajnie widzieć jakiegoś Tatusia na zdjęciach, rzadki widok u nas z tym chyba
Oli jaki szczęśliwy. Skoro to tyle szczęścia wywołuje, to sama muszę wiki takie pyszności ugotować.
Makota widzę super wprawiona w chuscie już
Ja też z siostrą rok po roku, tyle że ona starsza i blond, a ja młodsza ciemna. Za to wyższa o głowę jestem hihi
-
Metoda krakowska kojarzy mi się z Jagodą Cieszyńską i nauką czytania. Też coś czytałam , że odcina się dziecko od tv i radia, bo zaburza rozwój. Bardziej się interesowałam ćwiczeniami półkul i lubię jej teczki dla dzieci.
Ja się zbieram wrzucić zdjęcia już od dwóch tygodni i ciagle mi coś przeszkodzi.Agusienka1985 lubi tę wiadomość
-
Agusienka1985 wrote:Aniu, a próbowałaś BLW? U mnie było podobnie, nie chciał jesc papek, jakoś tylko kaszki tolerował...z drugiej strony, przeczytałam w takiej książce "moje dziecko nie chce jesc", ze dzieci jak nie chcą jesc, to po prostu nie potrzebują i poki waga i nastrój oraz wyniki badań sa Ok, nie trzeba sie tym przejmować
Przede wszystkim co to jest blw?
Ona czasem je a czasem.nie. dzis w domu nie chciała a przyjechalismy do rodzicow i jadla -
sabanek wrote:Aniu super postęp z nóżkami. Jakie piękne i oryginalne ubranka, Maja musi być dumna Fajnie widzieć jakiegoś Tatusia na zdjęciach, rzadki widok u nas z tym chyba
Oli jaki szczęśliwy. Skoro to tyle szczęścia wywołuje, to sama muszę wiki takie pyszności ugotować.
Makota widzę super wprawiona w chuscie już
Ja też z siostrą rok po roku, tyle że ona starsza i blond, a ja młodsza ciemna. Za to wyższa o głowę jestem hihi
No Maja raczej nie powie czy dumna ale chyba dobrze jej sie chodzi w tych ubrankach.
Tata ma wiecej zdjęć z Maja niz ja, bo ja im ciagle robie fotki a sobie i Majce to tylko selfi -
Ania, super ubranka. Ten granatowy komplet w kropki najbardziej mi sie podoba.
BLW to metoda karmienia, gdzie pozwalasz dziecku samemu jesc. Najpierw palcami, pozniej sztućcami. Kładziesz przed nim rzeczy i on bierze do buzi i zjada. Można czasem pomoc, ja nie jestem aż tak rygorystyczna
Jest to bardzo wygodne, bo możesz tak ustalić jadłospis, zeby gotować i dla siebie i dla dziecka. Nawet jak nie zje dużo, to praca nie idzie na marne, bo przynajmniej Ty tez sie najesz swoją porcja. To tez oszczędność pieniędzy.
Metoda zakłada, ze dziecko na początku moze bardzo mało zjadać i jest to wpisane ta metodę
Poczytaj w internecie. Jest dużo informacji.