X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Benus Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Aga cieszę się, że napisałaś, bo myślałam o Tobie jak tam powrót do pracy i jak sobie radzicie. Ja jeszcze nie wiem dokładnie kiedy będę wracać ale pewnie jakoś wrzesień/październik, po macierzyńskim mam jeszcze spooooro zaległego urlopu ale muszę go wykorzystać od razu ewentualnie podzielić na 2 części, bo u mnie w pracy gdybym sobie tak dzieliła urlop na 3 dniówki to musiałabym po tych nieobecnościach wszystko nadrabiać, tam wszystko tak zapieprza, że nigdy bym nie była na bieżąco.
    Dobrze, że naprawdę mam super szefową, sama ma 1,5 rocznego synka i jest bardzo wyrozumiała ale ona też kogoś nad sobą ma, no zobaczymy jak to będzie.
    Dotychczas na moim stanowisku nie było homeworkingu, może teraz już będzie albo sobie odrobinę zmienię stanowisko, chociaż byłoby mi żal. Chciałam tylko na wypadek Igi choroby, bo nie będzie miał z nią kto zostawać - chociaż chyba bym padła ze stresu pracując z domu z niemowlakiem, mogłabym straszne głupoty porobić :D

Aga, czy Oli dalej nie gaworzy - nie mówi sylab?? Była u nas w sobotę koleżanka logopeda i neurologopeda i mówiła, że już dawno powinniśmy młodą skonsulotwać w tej sprawie - zastanawiam się nad tym, bo widzę, że spektrum dźwięków bardzo się jej poszerzyło, ewidentnie intensywnie ćwiczy aparat mowy, dużo dmucha, piszczy, śpiewa. No i nie wiem co robić w sumie.
    Czy jest jeszcze tutaj jakiś nie gaworzący dzidź?

Iga sama usiądzie ale najlepiej, żeby było się na czym podeprzeć, inaczej ciężko to idzie, raz jej się uda a raz krzyczy, żeby pomóc.

Krokiem milowym w mówieniu i gaworzeniu jest właśnie siadanie, bo wtedy naturalnie obniża się krtań, iść z nią czy czekać jeszcze?

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, witaj Aniu
    Mamy dwa zęby i właśnie zakończyłam podawanie antybiotyku, bo katar robił się coraz brzydszy i poszedł na ucho.
    U nas ostatnio pierwsza cześć nocnego spania dłuższa, ale w dzień w domu, jest tragedia z usypianiem. Tylko na rekach, najlepiej pionowo i w podskokach. Wcześniej tak nie było i albo zęby się do tego przyczyniły, albo lęk przed zasypianiem. Dużo marudzenia i kręcenia zanim uśnie. Ja też się pocieszałam, że to może skok i faktycznie doszły nowe umiejętności, ale marudzenie zostało ;)
    Sam też nie siada, ale siedzi już bardzo stabilnie, ja tylko asekuruje na podłodze bo się boję, że poleci na plecy. Ale widzę, że po kilku mniejszych stuknięciami o dywan sam uważa by niczego nie dotknąć głową. Doszło czołganie do tyłu i trochę do przodu, ale to słabo. Podciąga się tez z siadu na kolana przy stabilnej zabawce i próbuje stawać.
    I tez kombinuje, jak przy pompkach, czasem ręce na bok i podpiera się głową, czasem jedną ręką, jedną nogą i sprawdza wzorki na pampersie, na pupie.
    Ja też się czasem czaiłam z kp poza domem. W zoo to akurat są mniej popularne rejony(Wrocław) i zawsze gdzieś na trawce się stołowaliśmy, tyłem do ciekawskich. Luźna koszulka i wielki szal, który z nami jeździ jako osłonka od słońca do wózka pomaga. Dzieci karmione cycem na spacerze, dla mnie cześciej wyglądają, jak lulane do snu. W zoo to głównie rodzice wiec temat cyca u większości nie budzi sensacji, mam nadzieję.

Agusienko Oli ma ząbki, czy dziąsęłkami łapie się za udko?

Ania gaduły są super, niedługo będziesz mieć biegającą gadułę :)

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benuś, a możliwe jest by była na tyle zajęta swoimi umiejętnościami, tzn. Rozwijaniem siadania i przemieszczania, że nie skupia się na gaworzeniu?
    Może dowiedz się czy można dostać skierowanie do poradni, nawet nie na już, bo pewnie są jakieś kolejki, to bedziesz spokojniejsza. To chyba nie jest etap kiedy mogłabyś sie niepokoić, bo Iga super się rozwija, a może być z tych mniej gadatliwych dzieciaczków potem. A z drugiej strony skoro sama piszesz, że śpiewa i nie tylko, to buzie ćwiczy. Koleżanka oceniła malutką z obserwacji czy z twojego opisu? Mój przy innych jest milczkiem i tylko aa-aa z siebie wydusi na przykład.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z obserwacji. Mówiłam jej, żeby spróbowała z nią trochę popracować logopedycznie skoro mówi, że coś jest nie tak i że już od dawna powinna gaworzyć ale ona z niemowlętami nie pracuje.
    faktycznie jeśli ćwiczy buzie i tam sobie mruczy i podśpiewuje to raczej jak myśli, że nikt jej nie widzi albo jak się nudzi. Dużo nowych pisków ostatnio się nauczyła.
    Niby sama się uspokajam ale jak ktoś zasieje ziarnko wątpliwości w człowieku to już tak potem siedzi i wyjść nie chce.

Jeszcze ja zawsze żartuję, że Iga jest dzidziusiem niezależnym i samodzielnym - to co już pisałam, że nie jest tulasta, sama usypia, lubi sama się bawić itp i jak to poskładam wszystko razem to mi takie myśli do głowy przychodzą, że nawet tego głośno nie powiem.

Ciężki dzień dziś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 11:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus a przed rozmową z koleżanką coś Cię niepokoilo? Nie pracuje z niemowlętami to na czym opiera swoje słowa, bo raczej nie na doświadczeniu.

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh Dziewczyny, pisałam, pisałam i tablet mi sie rozładował, a siedziałam przy ładowarce.

Dzieki za odpowiedzi ws siedzenia. U mnie w miarę siedzi na kolanach, na podłodze bardzo mało go sadzam, jedynie, zeby sprawdzić i nie jest najlepiej.

Sabanek, dzwoniłam do fizjo i powiedziała mi ze do 8 miesiąca niepodpieanie sie na całych dłoniach jest Ok. Ponoć miedzy 5 a 8 to na chwile zanika. I faktycznie widze, ze znów coraz wyżej jest. Teraz znowu mam dylemat, czy nie odpycha sie za bardzo od wewnętrznej strony stopki.

Jaskółeczko, poki co, to nie mam zbyt wiele roboty, ale co będzie pozniej. U mnie to wyglada tak, ze dostaje coraz to nowe projekty i zadania, aż w końcu w nich tonę!

Benus, Oli gaworzy juz od ok miesiąca. Teraz sa to juz bardzo różne sylaby w różnych konfiguracjach. Ale ruszyło z dnia na dzień i tez były tylko piski na początku, puszczanie piany itp. Jak widzisz, u mnie nie ma korelacji z samodzielnym siedzeniem, ale chyba jest z sadzaniem do jedzenia. Ponoć dzieci wtedy wiecej patrzą na buzie dorosłych jak mówią. I to by sie zgadzało. Jak interesowałam sie tym tematem, to te piski, śpiewanie, dmuchanie i prychanie to właściwie tez gaworzenie, a sylabizowanie to zaawansowany etap gaworzenia. Zobaczysz, będzie jak u mnie - Iga nagle z dnia na dzień zacznie z podwójnym rozmachem. Pamietam, ze dużo jej czytasz, ponoć warto czytać tak, zeby dziecko widziało buzie. Na pewno nie pomaga nam, ze maluchy nie maja rodzeństwa i ze większość czasu nie widza rozmawiających ludzi.

Super, ze masz szefowa, która wie, o co cho :) spróbuj z tym home workingiem, to naprawdę super sprawa.

Gilis, tak Oli ma dwie dolne jedynki juz dosyć spore iwidwc mu starczają. Ładnie juz żuje i nie dławi sie jak na początku. Jestem dumna z niego :)

Dziewczyny, wiem, ze chodzicie do Kościoła, wiec nie chce namawiać do złego, ale wiem, ze niektóre dziewczyny mówią, ze kp, zeby być wcześniej w domu z dzieckiem. U mnie nie trzeba było żadnych zaświadczeń.

Ale paskudna pogoda, juz mi sie odniechcialo Oliwierka ubierać przez te pare ładnych dni, nie wiem czy dzisiaj gdzieś wyjdziemy :):)

relganliumoc9u3n.png

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus, dopiero przeczytałam Twojego drugiego posta.

Nie myśl o TYM nawet. Rozwój ruchowy jest Ok, a zazwyczaj to rozwój ruchowy jest zapowiedzią kłopotów. Spokojnie, jest jeszcze czas na gaworzenie! Iga jest samodzielna, twarda dziewczyna, podobnie do mamy :)

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Dziewczyny, wiem, ze chodzicie do Kościoła, wiec nie chce namawiać do złego, ale wiem, ze niektóre dziewczyny mówią, ze kp, zeby być wcześniej w domu z dzieckiem. U mnie nie trzeba było żadnych zaświadczeń.

)

Chyba nie rozumiem a bardzo jestem ciekawa co chciałaś powiedzieć :-( Mogłabyś ubrać w słowa to inaczej proszę, bo mój mózg chyba ma jeszcze problemy z przetwarzaniem.

Dziewczyny umówiłam się na oglądanie działek i mam nadzieję że uda mi się wykupić jedną. W końcu warzywa będą swoje i miejsce na relaks z rodziną. Jejku tak się nie mogę doczekać :-)

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabenek ,w pracy przyskuguhe godziina przerwa na karmienie.
    AGUS...sen bez zmian zupelnie ,teraz jeszcze straszniej.Probowalam tak robic,ze kladlam o 20,ale ona budzi sie o 5 ,,i w nocy placze.Mala nie siada i nie siedzi srabilnie,tez zaciska piastki .
    Benius spokojnie mala,ma czas nie denerwuj sie.Pozatym ona lubi sie przytulac jak jej cos jest prawda? To chyba dovrze swiadczy .Ale tez rozumiem jaki stres musisz przezywC myslac o tym,ze cos moze byc nie rak.
    Sabeken tez sie jrepuje piblicznie karmic,przez nagonke .W glowie wiem,ze nie robie nic zlego.

marcianka86
  • Benus Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie :) Sabanek wcześniej niepokoiło mnie to, że nie gaworzy ale podchodziłam do tego tak, że dziś nie gaworzy a jutro będzie. Dopiero ta koleżanka mnie nastraszyła. Faktycznie od kilku dni (po tych nocach takich koszmarnych nieprzespanych) obserwuję całą gamę nowiutkich pisków i okrzyków.\

A koleżanka pewnie swoje stwierdzenie oparła na wiedzy zdobytej na studiach, wiadomo teoria to nie praktyka źle nie chciała na pewno.

Sabanek, Adze chodziło o to, że przy kp przysłuje kobiecie godzinę krótszy czas pracy - czasem trzeba papierek od lekarza, czasem nie trzeba. Ja będę skracać etat, prawdopodobnie do 3/4, a moja szefowa mówi mi, że ona wie, że nie karmię ale hr nie wie i wiedzieć nie musi :D

Też miałam wypatrzony ogródek działkowy ale one kurde idą do likwidacji niedługo i tyle było mojego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 12:11

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek, przepraszam, wyszłam z założenia, ze wszyscy wiedza. Chodziło mi o dodatkowa w sumie godzinna przerwę na karmienie, która można zbić w jedna i wyjsć wcześniej z pracy,

relganliumoc9u3n.png
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus te nasze dzieci to widze podobne z problemami ze snem,alergiami,rozwojem:)

marcianka86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Sabanek, przepraszam, wyszłam z założenia, ze wszyscy wiedza. Chodziło mi o dodatkowa w sumie godzinna przerwę na karmienie, która można zbić w jedna i wyjsć wcześniej z pracy,

Ahaa no coś słyszałam takiego kiedyś, ale wspomniałas wcześniej coś o Kościele i skojarzyłam, że można się wcześniej z mszy urwać czy coś haha.

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naskrobalyscie dziewczyny.

Benus nie ma co się martwic na zapas. Dzieciaczki czesc charakteru mają po rodzicach, sama mowisz ze mała jest taka jak ty.

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wysłałam zdjecia na email.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu śliczna córcia, rzeczywiście kręcą Jej się włoski ślicznie :-) Moja nadal łysa.
    Jaskółeczko Gaduła rzeczywiście :-D
    Mojej szczerbatej ostatnio ślina leci jak z kranu, zobaczymy czy coś wyjdzie w końcu.

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Aniu śliczna córcia, rzeczywiście kręcą Jej się włoski ślicznie :-) Moja nadal łysa.
    Jaskółeczko Gaduła rzeczywiście :-D
    Mojej szczerbatej ostatnio ślina leci jak z kranu, zobaczymy czy coś wyjdzie w końcu.

no kręcą się , mam nadzieje że jak bedzie miała długie to nie bede miała problemu z ich rozczesaniem

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek hehe :) chodziło mi o to, ze to taki mały grzeszek korzystać z przerwy na kp nie karmiąc :):) No, ale za czasów Jezusa kobiety nie musiały wracać do pracy!
    Wiki jest słodka z ta łysinką,

Marcianka, u nas na szczęście alergie odeszły w niepamięć! Wszystko mu pasuje z rozszerzonej diety, a przed chwila wszamal dużo makaronu z sosem pomidorowym, juz wiem czemu to danie widnieje w każdym menu dziecięcym :):)

Jak u Ciebie z pełzaniem?

relganliumoc9u3n.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomidory już można?? O kurde jak ja to przegapiłam. Aga skąd pomidorki masz? Ja nie wiem czy nie poczekam na nasze polskie ogródkowe

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zapytam o Makaron. Taki normalny już tak?

‹‹ 1887 1888 1889 1890 1891 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ