X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a my wracamy dzisiaj z długiego urlopku do domu. Az mi się nie chce wrcac bo młodym rano mama się zajmowala a ja mogłam jeszcze pospać. Z objawow to nie mam juz ich wcale. Nawet taki wilczy apetyt przeszedł, chociaż jem sporo ale nie aż tyle co na samym poczatku. Waga praktycznie stoi w miejscu. Na wizytę do giną będę dzwonila i się umawiala w poniedziałek. A we wtorek z wynikami kontrolna do endokrynologa.

Aha nie dam rady Was nadrobić. Wiem tylko co się stało u rosax i bardzo mi przykro u reszty dziewczyn mam nadzieje ze wszystko jest w porządku.

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    hej dziewczyny super, że wizyty wypadły pomyślnie, to bardzo dobre wiadomości :)

ja się wczoraj jakoś wieczorem podłamałąm i nioe mogłam spac do 12, a potem od ok 04.00 juz nie spałąm nic :/
    przeczytałąm wpis Roxy i bardzso mi jej żal, nie dość, że poronienie, zabieg, to jeszcze teraz nadal ma mdłości ciążowe, bo hormony wolno spadają i objawy się utrzymują, biedna...
    i tak sobie myślę, a skąd wiem, że ze mna tak też sie nie dzieje???
    a może objawy mam a wcale dobrze nie jest???
    tak mi to w głowie utkwiło, że umieram ze strachu...
    ginka do ktorej chodze na nfz nie robi usg :/
    ostatnie wiec mialam 14.12.15 prywatnie - trwało może 5-10sekund tylko i powiedział mi z łaską "żyje"
    a teraz prawie miesiąc nie wiem co się dzieje :/
    umieram na zawał serca, mam wizyte na nfz 13.01, a prywatną 15.01 wiec może się czegoś dowiem na niej, ale to jeszcze tydzień
    skąd mogę wiedzieć, że dzidzia żyje???

Truskaweczko, świetnie Cię rozumiem. Ja na co dzień aż tak się nad tym nie zastanawiam i staram się myśleć pozytywnie, ale za to w nocy dopadają mnie takie koszmary, że budzę się zlana potem :( Albo, że u lekarza dowiaduję się, że dziecko jest chore, albo że rodzi się martwe... Masakra...
    Ale, tak jak pisały dziewczyny wyżej, tylko pozytywne nastawienie może nas uratować i nie szkodzić maleństwu, także złe myśli precz! :*

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj biedna by byla ta pani ginekolog z naszymi watpliwosciami☺ ja tez zaczelam nie najlepiej 161 i poczatkowa waga 79kilo teraz dwa mniej ja w poprzedniej ciazy bylam szczuplutka przed ciaza nie lubilam slodyczy a w ciazy o jeju nie opychalam sie ale i tak przybieralam i teraz tez tego sie boje...poki co nie jem slodyczy ale zaczelam slodzic herbate 1 luzeczke bo gorzka mi nie smakuje chodz zawsze pilam gorzka...

hchyw1d370r6axb9.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninka jasne, że pisz jak najwiecej - nikt nie pomyśli, że "nowa" znów pisze, wiesz cos o co pytamy to smaruj ile wlezie :)
    Chodzi o to, że nie ważne kto jest nowy a kto stary (haha)
    mi forum bardzo pomaga i zawsze ktoś pocieszy jak gorszy dzień jest :)

Pigułka
    Alicjaaa
    właśnie w nocy albo wieczorem wpadam w paranoje jakąś, człowiek po przejściach nigdy nie bedzie "normalny" w zakresie ciąży/dzieci. Mi by pomogło usg domowe, pewnie co godzine bym sprawdzała :)
    ale wiecie może ten detektor tętna by dopomógł, tylko, że ja go dopiero w lutym może kupie bo teraz z kasą słabo no i chce ten najgorszy dla mnie okres - 12/13/14 tydzień przejść już :/
    potem to może z górki jakoś poleci :)

dzieki za podniesienie na duchu :)

Ninka0111 lubi tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    O co strona to inna opinia :)
    Przydałaby się nam tu jakaś pani ginekolog w Sierpnióweczkach, by wszystkie nasze głupoty, które wyczytamy korygować :)

Mój ginekolog twierdzi, że w ciąży zabronione są tylko alkohol, papierosy i promienie rentgenowskie- reszta w umiarze nie szkodzi ;). Można wypić kawę, farbować włosy itd.

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • Kw14tuszek Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    o herbacie z liści malin też słyszałam, że się nie powinno bo wywołuje skurcze.
    A jak badania na tokso wyszły ujemnie to po prostu trzeba tylko uważać żeby teraz nie zachorować, tak?
    Co do wagi to ja na początku schudłam 2kg (ale to ogólnie przez to, że mamy dosyć stresującą sytuację życiową), teraz waga wróciła i jest 56kg przy 166cm.

Dziewczyny czy możecie polecić jakieś kosmetyki żeby zapobiec rozstępom? Bo chyba już teraz jest dobry moment żeby zacząć używać i przygotować skórę? A wiem, że mam skłonności do rozstępów i nie chcę później płakać...

f2w3rjjgdlc19w86.png

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja zaczynałam ciąże z wagą 68kg i wzrost 175cm,
    niby jak na mnie ok (schudłąm ok 5kg przed ciążą z powodu stresu w pracy)
    teraz mam 69kg, czyli już 1 kg przytyłąm :)
    tylko, że zrobił mi się tłuściutki brzuszek na wysokości pępka - dziwne?!
    przecież dzidzia jest nisko, na wysokości włosów łonowych dopiero, a ja mam tłuściutki wyżej, a był całkiem płaski już przed ciążą :)
    wiec moja teoria jest taka bo ponoc macica jest wielkości grejpfruta na tym etapie ciąży, i może mi jelita wypchało do góry i to one dają efekt już ok 4/5 miesiąca ciąży, bo brzuszek miękki, okrągły :)
    no i biust jest pełniejszy miałąm zawsze A, a teraz może nie pełne B :)

iv09roeqjdjavel4.png

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o znalazłam:

W zasadzie do 12 tygodnia ciąży dno macicy znajduje się pod spojeniem łonowym, więc powiększenie brzucha może być najwcześniej zauważalne począwszy od II trymestru ciąży (od 13 tygodnia). Dno macicy znajduje się:
    • w końcu 16. tygodnia: 1- 2 palce nad spojeniem łonowym,
    • w końcu 20. tygodnia: 2-3 palce poniżej pępka,
    • w końcu 24. tygodnia: na wysokości pępka,
    • w końcu 28. tygodnia: 2-3 palce powyżej pępka,
    • w końcu 32. tygodnia: w połowie odległości między pępkiem a wyrostkiem mieczykowatym,
    • w końcu 36. tygodnia: przylega do łuków żebrowych - najwyższe położenie dna macicy (ciężarna odczuwa je, kiedy zaczyna się trudniej oddychać i nasilają się objawy zgagi),
    • w końcu 40. tygodnia: 1-2 palce poniżej łuków żebrowych, a więc w przybliżeniu na tej samej wysokości, co w końcu 32. tygodnia ciąży (ciężarne informują, że zaczęło im się łatwiej oddychać).

iv09roeqjdjavel4.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamusie :D
    jak u was bylo z widocznym brzuszkiem ?:p kiedy sie pojawil?
    ja się nie moge doczekac az mi urosnie :P
    milego dnia <3

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kw14tuszek wrote:
    A jak badania na tokso wyszły ujemnie to po prostu trzeba tylko uważać żeby teraz nie zachorować, tak?
    Co do wagi to ja na początku schudłam 2kg (ale to ogólnie przez to, że mamy dosyć stresującą sytuację życiową), teraz waga wróciła i jest 56kg przy 166cm.

Dziewczyny czy możecie polecić jakieś kosmetyki żeby zapobiec rozstępom? Bo chyba już teraz jest dobry moment żeby zacząć używać i przygotować skórę? A wiem, że mam skłonności do rozstępów i nie chcę później płakać...
    Tak, trzeba uważać. Tylko, że oczywiście panuje przekonanie, że największym złem są koty, a tak na prawdę najwięcej zarażeń pochodzi z nieumytych warzyw i owoców, zwłaszcza tych "gruntowych" typu truskawki, sałata itp. Nie wolno też jeść surowego mięsa, czy niedogotowanego. No i jak się obrabia mięso to trzeba potem wszystko dokładnie umyć, deski, noże, ręce.
    Ja mam ten balsam z rossmana co dziewczyny pisały, ale nie mogę już znieść jego zapachu. Teraz używam oleju kokosowego.

Kw14tuszek lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kw14tuszek wrote:

ja Ci moge polecic palmers :) z czystym sumieniem :D

pigułka, Kw14tuszek lubią tę wiadomość

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam bio oil tylko dobrze poszukac promocji bo najtanszy nie jest i dobrze wetrzec bo jest na bazie parafiny

Kw14tuszek lubi tę wiadomość

hchyw1d370r6axb9.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tej herbaty to ze niby zatrzymuje wodę w organizmie. No może jakby ją posolić...

bobo_frut, aniab91 lubią tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Kw14tuszek Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten Palmers to chyba najbardziej przystępny cenowo? Znalazłam za 29zł, to chyba dobra cena?

palma lubi tę wiadomość

f2w3rjjgdlc19w86.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kw14tuszek wrote:
    Ten Palmers to chyba najbardziej przystępny cenowo? Znalazłam za 29zł, to chyba dobra cena?
    tak dokładnie, ja kupiłam za tyle samo.
    podobno ten bio oil tez dobry ale ze wzgledu na cene zdecydowalam sie na palmers bo tanszy a tez mial bardzo dobre opinie wsrod znajomych ;)

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a sluchajcie, wiecie moze jaki krem mozna uzywac w ciazy na pojedyncze krostki? bo wizyte mam za miesiac a chcialabym sobie cos nalozyc na ryjek zeby przeszlo :D

alicjaaaa lubi tę wiadomość

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • Kw14tuszek Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytam o różnych preparatach na rozstępy i patrzcie co wyczytałam na jednym z nich:

"Dlaczego kremy przeciw rozstępom stosujemy od 4 miesiąca ciąży? W I-szym trymestrze ciąży nie zaleca się masowania i uciskania brzucha. Realne zagrożenie pojawienia się rozstępów na skutek rozciągania się skóry, występuje od II-trymestru jej trwania."

f2w3rjjgdlc19w86.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palma wrote:
    a sluchajcie, wiecie moze jaki krem mozna uzywac w ciazy na pojedyncze krostki? bo wizyte mam za miesiac a chcialabym sobie cos nalozyc na ryjek zeby przeszlo :D
    Jedynie pastę cynkowa. Ja byłam jednym chodzącym pryszczem, dopiero dzisiaj jak spojrzałam w lustro to w końcu moja twarz wygląda normalnie. Ja zamiast tych wszystkich punktowych maści używam olejku różanego z evree, ładnie goi pryszcze i bardziej naturalne rozwiązanie. Dopóki hormony Ci się nie uspokoją to i tak pryszcze Ci będą wychodzić i nic na to nie poradzisz.

palma, Dominique88 lubią tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oszaleje z tym bólem brzucha i pleców. W nocy wczoraj to głównie pleców. Spać nie.mpgę. Co ciekawe mimo że się oszczędzam to takoe bóle przychodzą głównie wieczorem i w nocy.

Pytałam mojej dr wczoraj o to. Mówiła ze moze bolec bo mam torbiel na jajniku. Ale rozumiem ból w jajniku ale w podbrzuszu i w plecach?

Zastanawiam się nad jedzeniową kwestią skoro poranki są ok a wieczory nie. Owoce? Jem ich troche - ale nie wiadrami...

Już nie wiem o co chodzi ale te bóle odbierają mi całą frajdę ciąży.

Wiem ze bol brzucha i plecow jest niebezpieczny i moze zwiastowac poronienie ale ludze sie ze u mnie powod jest inny skoro brzucho boli mnie od miesiaczki ktora nie przyszla, czyli 18 grudnia... A dzidzia rozwija sie ksiazkowo....

Heeeelp

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

U mnie od wczoraj nie wesoło, przeleżałam cały dzień, miałam straszne kłucia w pochwie, odbycie. Dziś czuję jakby tam na dole mnie ktoś skopał, kłuje mnie w podbrzuszu, dzwoniłam do lekarza, kazał mi leżeć jak najwięcej to leżę, wstaje do łazienki, albo coś zjeść. Boję się! :(
    Lekarz mówił, że już więcej nic nie mogę zrobić, bo jestem lekami obstawiona na maxa, mam brać leki i leżeć :(

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ