Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
sabanek wrote:Nie wiem, co mi się stało, ale dwie godziny temu kupiłam detektor tętna. I już do mnie jedzie :o Wiem, że za wcześnie żeby szukać go tam, bo jest dopiero od 12 tyg., ale pewnie i tak nie będę mogła się powstrzymać. Może coś usłyszę, ten pierwszy raz
nietupska- czujesz, że Cię to niepokoi to nie trać czasu i pędź
Do mnie wczoraj dotarl detektori po kilkunastu minutach szukania udalo mi sie zlapac tetno
Martynka30 lubi tę wiadomość
-
kasik3307 wrote:Do mnie wczoraj dotarl detektor
i po kilkunastu minutach szukania udalo mi sie zlapac tetno
Ja też słucham od kilku dnimi pokazuje jakie jest tętno
kasik3307 lubi tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
kasik3307 wrote:Mi wczoraj troche to zajelo, bo prawie 20 min ale w koncu znalazlam, ale oczywisciu juz sralam w gacie
z tym ze moja ciaza jest mlodsza od twojej ponad tydzien...
Ja za pierwszym razem też szukałam dobre z 20 minale potem nagroda
nick nieaktualny
-
kasik3307 wrote:dokladnie tak jak ty :)a uzywalam detektora Sonoline B
ja też go mam
jestem z niego bardzo zadowolona
kasik3307 lubi tę wiadomość
nick nieaktualny
-
sabanek wrote:O jejku ale cena...
Niestety po zapłaceniu 400zł za badania krwi zainwestowałam w tańszy, bo się nie wyrobię z finansami. A może dzidzia ma serducho jak dzwon i dosłyszę
ale trwalo to dobre kilkanasice minut, uda ci sie napewno
-
Klucie w jajnikach jak najbardziej jest normalne.
Dziewczyny ledwo weszlam w spodnie. Nie w brzuchu bo to biodrowki ale w tylku, juz myslalam ze nie wejda ani nie zejda tak sie zaklinowaly, mozliwe ze biodra juz sie rozchodza? mi sie wydaje ze to za szybko a na wadze tylko +1kg
To obcisle spodnie ale nigdy nie bylo az takiego problemu a pralam jak zwykle.
-
mmalibu wrote:Dziewczynki, a klucie tak jakby w jajnikach to normalne? Nie mocne,ale czuję wyraźnie.
Jajniki w czasie ciąży są wyłączone z pracy, to więzadłaMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Hej dziewczyny
jestem przeszczęśliwa
serduszko bije w okolicach 150-178 uderzeń na minutę, CRL to 4,5cm
wczoraj serce za wolno biło i crl 3,1cm - wiec stare usg nie sprawdza się.
lekarz powiedział, że wszystko jest dobrze lecz jest maleńkie ale, widzi taśmę owodniową
oto opis tej przypadłośći:
"Zespół pasm owodniowych to wada wrodzona, która powstaje we wczesnym okresie prenatalnym. Powoduje ją pęknięcie worka owodniowego, które skutkuje powstaniem tzw. pasm i włókien pękniętej owodni. Te pasma tkanki łącznej przyklejają się do powierzchni ciała płodu i zaciskają na nim. Tworzą swego rodzaju pułapkę np. dla dłoni. Dziecko rośnie, a wraz z tym powstaje obrzęk, niedokrwienie i nierzadko ucięcie kończyny lub jej części. Niekiedy amputacji ulega ściana klatki piersiowej lub powłok brzucha. Może rozwinąć się skrzywienie kręgosłupa, przepuklina mózgowa lub przepuklina oponowo-rdzeniowa. Czasem dochodzi do rozszczepów (np. rozszczep wargi czy podniebienia, nietypowy rozszczep twarzy), gdy płód połknie wolny koniec pasma owodni. Jest to więc uszkodzenie mechaniczne, którego lokalizację trudno przewidzieć, bo nie działa tu żadna reguła. Przyjmuje się, że 80 procent przypadków zespołu pasm owodniowych dotyka ręce i palce, a poza tym znaczna liczba przypadków dzieci ze zniekształconymi stopami skorelowana jest z wystąpieniem ABS.
Zespół pasm owodniowych może prowadzić do śmierci płodu, zwłaszcza gdy pasma „złapią w pułapkę” głowę płodu lub pępowinę.
trzeba zwrócić uwagę - szczególną- na to zjawisko, nie musi się nic stać i ja wierzę, że się nie stanie
ale w poprzedniej ciąży prawdopodobnie było to samo, lecz bardzo cieniutka - czyli niebezpieczna, bo coś takiego w 12 tyg było na usg i lekarz mówił, że być może to przez to ciążą obumarłą, ale nie musi tak być zawsze!
lekarz pytał ze 3 razy o ciążę bliźniacze w rodzinie, i powiedział, że bez cech zarodka to jest włąśnie taśma owodniowa.
jeszcze znalazłąm w internecie:
"mógł to być tzw. arkusz owodniowy. Może się on tworzyć między innymi, gdy zapłodniona komórka zagnieździ się na bliźnie na macicy po np. zabiegu łyżeczkowania. To by się zgadzało, bo pierwszą ciążę poroniłam i miałam zabieg łyżeczkowania macicy.
wiec ogólnie jest super z małym alemalika89, Friend, ninciaa172, Coconue, Ania_1986, Lulu83, alicjaaaa, Dominique88 lubią tę wiadomość
-
Mmalibu- ja juz tez głupieje od tego czy to normalne czy nie. tomnie boli brzuch od samiuskiego poczatku szczególnie wieczorami,rano jak wstaje jest ok ale im późniejsza godz tym gorzej. Bol jak na miesiączkę czasem klocie jajnika jakby...lekarz mowi ze tak ma byc ale i tak przepisał mi duphaston 3x1 mialam plamienie takie jak podczas toalety pojechalam na pogotowie dokladnie tydzien temu serduszko biło i dostrzegł malego krwiaczka i tez sie schizuje bo usg dopiero za 2tyg. ;( tez tak miałyście?
-
Truskaweczka dobre wieści
widzisz a tak się bałaś
Z tym Crl to jest tak, że powinno się robić na tym samym aparacie, bo rozmiary mogą się znacznie różnićMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Magdzia ja nie miałam krwawienia, ale są na forum dziewczynki, które miały krwiaczki i się one wchłonęły.
Ja wizyty mam co 3 tygodnie i żyje z usg do usg.Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz