Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymonirek wrote:Kontrola zusu na l4 w ciazy? Przeciez kobieta w ciazy moze chodzic, nie musi siedziec w domu. Jak jest kod. Ze moze chodzic to nie musi byc w domu
ZUS to ZUS, nie są skłonni dawać pieniążków, więc pewnie i tak się doszukują.Jestem ciekawa, np. jakbym była w sklepie bo bułki, a w tym czasie by przyszła kontrola z ZUS, wstrzymują wypłatę zasiłku. Mam im np. przesłać paragon za bułki?
Wydawało mi się raczej, że kontrolują osoby na jakimś rehabilitacyjnym zasiłku, czy coś. Wiecie, że niby zdrowie im nie pozwala na prace, bo po wypadku, albo coś podobnego, żeby zobaczyć czy rzeczywiście tak jest.
Najbardziej boję się, że miałabym kontrolę w czasie, gdy np. odwiedzam sobie mamę 300km od domu. Myślicie, że mogą się przyczepić do czegoś takiego mimo, że mam wpisany kod że mogę chodzić? -
Hej
witam się w 12 tyg
ja jestem na l4, mam nadzieję, że kontroli mieć nie bede jak mnie nie będzie
tzn siedze w domu zawsze, zawsze, ale np do lekarza lub na wyniki jadę.
czasem na zakupy do spożywczego.
zamówiłąm dziś detektor tętna z wyświetlaczem contec babysound B, używany przez kobietę przez całą ciążę za 140zł, ponoć sprawny, zanim przyjdzie skończę juz 12 tydz zacznę 13 wiec może będzie słychać
a brzuszek mam, że hej! niesamowicie duży
jakoś mnie to cieszy
tak bardzo chcę żeby było dobrze tym razem
na razie zapowiada się ok
i mdłości już w dużym stopniu odpuściły, w nocy pozostała lekka bezsenność, siku 5 razy, rano ból krzyża i głód na maxa, i jak coś porobię to szybko się męczę, brzuszek zaraz ćmi jak na @, wiec w tedy odpoczywam raczej.
mąż się nie może doczekać aż z wózkiem bedzie śmigał
w naszej rodzinie aż 4 ciąże są w tym roku, ja i 3 kuzynki są w ciąży, rodzimy: czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesiensuper
malika89, Emma1985, kaarolaa lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczynki
. Lubicie poniedzialki? ja mam zazwyczaj wolne
i bardzo lubie... Caly czas odkad jestem w ciazy czuje nemoc, niewyspanie..brak checi do zrobienia czegokolwiek. Raz lepsze dni, raz gorsze..ale zawsze sie zmuszam do czegokolwiek. Czasami moj mezczyzna mnie jeszcze dobija tak ze kompletnie bym sie nie ruszala, nic nie robiia ..brak sil. Ale poniedzialek jest tylko moj
od rana do wieczora
. Chcialam pocieszyc 9-tyg brzuszki iz ja zaczynam od srody 12 tydzien i powiem Wam ze czuje sie z dnia na dzien coraz lepiej. Z tego czytam i slysze 2 trymestr jest o wiele lepszy - i tak chyba bedzie cos mi sie wydaje
. Jestem pelna optymizmu
Milego tygodnia Wam zycze :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 11:54
SyHa85 lubi tę wiadomość
-
Dzień doberek
Ja już po pobraniu krwi. Odbiorę przed wizytą u gina. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć co u mojej dzidzi w brzuszku słychaćSyHa85 lubi tę wiadomość
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
No właśnie slabe jest to ze kontroluja ciężarne - co chca sprawdzic czy ta ciaza istnieje? Niech re pieniadze co na te kontrole marnuja przeznacza na kontrole osob z czestymi zwolnieniami np. Na zapalenie gardła. Bo to one najczesciej są lewe.
Martynka30 lubi tę wiadomość
04.12.2014 - 7 tc
22.07.2015 - 6 tc
07.01.2016 - Maleństwo ma juz 1,5 cm
09.08.2016 23:55 - na świat przyszła moja kochana Córeczka<3 -
Jeeeest! Przyjechała poduszka, jiz się w nia zawinelam i jestem e szoku jaka wygodna!!!
pigułka, malika89 lubią tę wiadomość
04.12.2014 - 7 tc
22.07.2015 - 6 tc
07.01.2016 - Maleństwo ma juz 1,5 cm
09.08.2016 23:55 - na świat przyszła moja kochana Córeczka<3 -
Ech, dziewczęta, dmucham na siebie jak jajko, ostroznie chodze po dworzu, bo slisko, tymczasem wlasnie spadlam ze schodów we własnym domu. Obilam sobie biodro, kolano, boli kregosłup i stopa. Wyjatkowo musze dzis wyjsc z domu, mam nadzieje ze nic sie nie stalo malenstwu....
-
sabanek wrote:To były kontrole w ciąży rozumiem? Te kontrole to też chyba zależą od oddziału ZUSu, co nie? Jesteś z dużego miasta czy małej miejscowości?
W poprzedniej ciąży 2 jak byłam, mieszkam w małej miejscowości.Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Dagmara wrote:Jak możesz chodzić to nie wstrzymają Ci wypłaty. Bo to zwolnienie mówi że nie możesz pracować ale żyć normalnie. Nie ma obowiązku zawiadamiania zusu ze że wyjeżdżasz.
Nie dokońca jest tak, ja nie miałam leżącego a mimo to musiałam wyjaśnić, przychodzi Ci takie pismo, że do czasu niewyjaśnienia nieobecności wstrzymują się z wypłatą.Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Alishia wrote:A jaki adres muszę podać? Zameldowania czy tam gdzie faktycznie mieszkam? Czyli jeżeli w L4 mam zaznaczone że w ciąży mogę chodzić to jeśli mnie w domu nie zastaną to wystarczy się tam zgłosić i wyjaśnić sprawę?
Oni jadą pod taki adres co masz na zwolnieniu, jak Cię nie będzie to oni wysyłają pismo, albo pisemnie im podajesz powód nieobecności albo ustnie.
Dobrze mieć jakieś paragony, wyniki badań, lub jak byłaś u lekarza wpis z karty ciąży.Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Ja też dzisiaj w laboratorium byłam- wyniki jutro... Przed wyjściem zbadałam cukier w domu i było-90, kilka dni wcześniej 83, więc tutaj niespodzianki nie będzie. Tarczycy nigdy nie badałam, więc jestem ciekawa wyniku.
Co do tych poduszek, to wasze opinie mnie zachęcają do kupna pomimo, że obecnie nie mam problemu ze spaniem (wiem, że do czasu). Jaki kształt lepiej wybrać- "C", czy "J"?