X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    A dziewczyny, ja mam termin na 28.08 - ostatnia wersja lekarza, czy któraś z Was też tak na końcu?
    No i mam prentalne dopiero 18.02, lekarz twierdzi, że jak najbardziej w terminie (będzie to 12+6), ale wiele z Was miało wcześniej... Martwię się, że to już późno, ale w tym nieszczęsnym Enelmedzie nie ma terminów :(
    Ja miałam chyba w 12+3 i spoko. Nie masz czym się martwić, bo można robić do 13+6

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    U mnie jutro 15tydz i nie mija, ale zniosę wszystko byle z dzieckiem było dobrze.
    U mnie problemem jest bolący żołądek, niestrawność, bolesne przelewanie się w żołądku, piłam miętę pieprzową ale nic nie pomaga.

Martynka, kurcze jak boli żołądek to musi Ci być dodatkowo ciężko... Ja miałam bóle żołądka przed ciąża i gastroskopię, jak się później okazało już w ciąży - lekarka była zdziwiona, że nie popłynęło ;/ Tylko ja szybko zaszłam w ciąże i nie spodziewałam się gola tak przy drugim w zasadzie podejściu... Ale mam już troszkę latek, bo 32 i pierwsza dzidzia więc pora najwyższa... A Twoje wpisy i pamiętnik czytam od początku bo jesteś dzielna babka!
    Ale ja nie o tym... Z wynikiem gastroskopii poszłam do mojej gastroenterolog, jestem pod kontrolą bo mam torbiel na wątrobie;/ I okazało się, że mam i helikobakter i zaczerwienienie w jamie żołądka i powiedziała, że teraz nic z tym nie zrobimy, ale w drugim trymestrze mogę zacząć przyjmować lek łagodzący... Na szczęście ból mi przeszedł, ale może pogadaj ze swoim giniem, bo i mdłości i wymioty i bóle to na prawdę dużo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 13:19

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Co prawda wątek ma już wieleee stron, ale chciałabym się do Was dołączyć :-) Termin mam na 23 sierpnia. To moja pierwsza ciąża i oczwiście wraz ze szczęściem przyszło wiele obaw .... jak ja z tym wszystkim dam radę :-)

Dziewczyny, mam do Was od razu pytanie. Wiele z Was jest po badaniu genetycznym, mnie czeka to w poniedziałek. Póki co jestem nastawiona dobrze, wierzę że wszystko będzie dobrze. Zastanawiamy się z moim narzeczonym czy niezależnie od wyników zrobić dla siebie i dla świętego spokoju test NIFTY. Oczywiście jeżeli okazałoby się, że na poniedziałkowym badaniu coś wyjdzie nie tak jesteśmy zdecydowani. Ale zastanawiamy się czy nie zrobić tego testu nawet jeżeli będzie OK.
    Ja dopiero niedawno dowiedziałam sie, że coś takiego istnieje. Namawia mnie dość mocno koleżanka, która jest położną (dobrą położną). Badanie jest dość drogie, ale gdyby nie było mnie na nie stać to bym się nie zastanawiała ...
    Czy któraś z Was jest w temacie?

monirek, Dominique88 lubią tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    A dziewczyny, ja mam termin na 28.08 - ostatnia wersja lekarza, czy któraś z Was też tak na końcu?
    No i mam prentalne dopiero 18.02, lekarz twierdzi, że jak najbardziej w terminie (będzie to 12+6), ale wiele z Was miało wcześniej... Martwię się, że to już późno, ale w tym nieszczęsnym Enelmedzie nie ma terminów :(
    Wg specjalistycznej poradni w której ja byłam, najlepiej pomiędzy 12+0 a 13+0, więc w Twoim przypadku idealnie.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolkarosnie - ja mam pappa (z usg) w 13+0.

Paolaaa - a Nifty tydzien pozniej :)
    Dla mnie nie ma sie w sumie nad czym zastanawiac jesli Cie stac. Mi mama powiedziala ze na wozek i inne duperele mam se sama uzbierac, za Nifty mi zaplaci, wiec chociaz mam ten komfort :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 13:26

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    A powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi rybami wędzonymi w ciąży? Bo mam straszną ochotę na pastę z wędzonej makreli mmmmmmm

Jedna z dziewczyn, przepraszam nie pamiętam imienia, pisała, że jest dietetyczką i że wędzonych na zimno nie wolno a na gorąco już tak :) Chodzi o wybicie pasożytów podczas obróbki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 13:28

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kiedy się wybiera szpital. W ogóle gdzies to lekarz zapisuje albo coś bo tak się teraz nad tym zastanawiam.

fasolkarośnie, alicjaaaa lubią tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie patrzę na terminy :) gin mówi o terminie z Om, ale ja mam dzidzie dużo starszą niż om i wg usg mam na 29.07. Zresztą ja uważam, że dzidzia przyjdzie w takim terminie jak jej się podoba.

Chyba ja z nielicznych tutaj osób nie znam płci :( usg mam dopiero 23 lutego to będzie końcówka 17tyg, więc może wtedy gin coś podejrzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 13:29

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1986 wrote:
    Dziewczyny a kiedy się wybiera szpital. W ogóle gdzies to lekarz zapisuje albo coś bo tak się teraz nad tym zastanawiam.
    Nie zapisuje się, chyba, że na cesarkę się z konkretnym lekarzem umawiasz. Możesz nawet iść z ulicy.

3i49io4pwtvv3zn2.png

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:

Dla mnie nie ma sie w sumie nad czym zastanawiac jesli Cie stac. Mi mama powiedziala ze na wozek i inne duperele mam se sama uzbierac, za Nifty mi zaplaci, wiec chociaz mam ten komfort :)

Amanina a na kiedy masz termin?

• Rudi88 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Ja tam nie patrzę na terminy :) gin mówi o terminie z Om, ale ja mam dzidzie dużo starszą niż om. Zresztą ja uważam, że dzidzia przyjdzie w takim terminie jak jej się podoba.

Chyba ja z nielicznych tutaj osób nie znam płci :( usg mam dopiero 23 lutego to będzie końcówka 17tyg, więc może wtedy gin coś podejrzy.

Spokojnie kochana, moja koleżanka w 2 ciązy do porodu nie wiedziała, a w 3 do 34 tygodnia bo dzidziul tyłkiem odwrócony. Koleżanka z pracy była w 17 tyg i tez bobas nie współpracował.

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:

A czy robisz NIFTY dla siebie, dla pewności? Czy badanie przezierności wyszło poza normą?
    Sęk w tym, że stać nas na to badanie. Wiadomo, 2500zł to nie 500, bardziej się odczuje tą kwotę, ale chodzi przecież o naszego pierworodnego :-) Bałam się tylko, że jesteśmy może nieco nadgorliwi w tym wszystkim. Że przy dobrych badaniach genetycznych może nie ma sensu tego robić ... Nie wiem dlatego zadałam pytanie tutaj :-)
    No i faja rzecz jest taka, że NIFTY daje także wynik płci dziecka :) Wiec nie bede musiała się martwić, że 8 miesiącu okaże się, że w brzuszku noszę chłopaczyka zamiast dziewczynki :)

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    Amanina a na kiedy masz termin?

26 sierpien :)
    Moj lekarz nawet mnie nie chcial wczesniej zapisac.

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    Spokojnie kochana, moja koleżanka w 2 ciązy do porodu nie wiedziała, a w 3 do 34 tygodnia bo dzidziul tyłkiem odwrócony. Koleżanka z pracy była w 17 tyg i tez bobas nie współpracował.

A ja jestem z tych lubiących wiedzieć :D mam nadzieję, że do maja się dowiem, bo byśmy chcieli powoli kupywać wyprawdę :D

f2wl3e5eai92376u.png

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze... a wszystkie robicie test Pappa? Ja rozmawiałam z moja rodziną i mi odradzają... Gin mówi, że jak widzę szansę, że jak coś będzie nie tak i zdecyduję się przerwać ciążę to mam zrobić, ale ja nie wiem zwyczajnie...
    Jak już kiedyś pisałam, bardzo Wam zazdroszczę wiedzy o ciąży i staram się to nadrobić, ale mdłości, wymioty i praca często sprawiają, że brak mi sił :(
    Ja postanowiła, że je w USG coś wyjdzie nie tak to będę badać dalej, ale jestem bardzo ciekawa Waszej opinii...

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    Martynka, kurcze jak boli żołądek to musi Ci być dodatkowo ciężko... Ja miałam bóle żołądka przed ciąża i gastroskopię, jak się później okazało już w ciąży - lekarka była zdziwiona, że nie popłynęło ;/ Tylko ja szybko zaszłam w ciąże i nie spodziewałam się gola tak przy drugim w zasadzie podejściu... Ale mam już troszkę latek, bo 32 i pierwsza dzidzia więc pora najwyższa... A Twoje wpisy i pamiętnik czytam od początku bo jesteś dzielna babka!
    Ale ja nie o tym... Z wynikiem gastroskopii poszłam do mojej gastroenterolog, jestem pod kontrolą bo mam torbiel na wątrobie;/ I okazało się, że mam i helikobakter i zaczerwienienie w jamie żołądka i powiedziała, że teraz nic z tym nie zrobimy, ale w drugim trymestrze mogę zacząć przyjmować lek łagodzący... Na szczęście ból mi przeszedł, ale może pogadaj ze swoim giniem, bo i mdłości i wymioty i bóle to na prawdę dużo...

Oj tam dzielna, wcale nie :)

Ja też kiedyś miałam helikobacter, ale miałam wyleczony, bo przed ciążą sprawdzałam, a niestrawność to nie wiem co.
    Ja przypuszczam, że żołądek boli mnie od leków, tyle tego biorę, ale muszę, aby utrzymać ciążę. Przed ciążą też byłam na lekach, w sumie to już ponad 2 lata z krótkimi przerwami brałam leki utrzymujące ciąże, albo hormony ( nie tabletki antykocepcyjne). I teraz moja wątroba woła o pomoc.

f2wl3e5eai92376u.png

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    26 sierpien :)
    Moj lekarz nawet mnie nie chcial wczesniej zapisac.

U mnie wg belly wychodzi 27.08, lekarz mówi, że 28.08, ale podejrzewam, że nie brał pod uwagę roku przestępnego...
    To chyba na końcu we dwie jesteśmy :)

amanina, aniab91 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    A czy robisz NIFTY dla siebie, dla pewności? Czy badanie przezierności wyszło poza normą?
    Sęk w tym, że stać nas na to badanie. Wiadomo, 2500zł to nie 500, bardziej się odczuje tą kwotę, ale chodzi przecież o naszego pierworodnego :-) Bałam się tylko, że jesteśmy może nieco nadgorliwi w tym wszystkim. Że przy dobrych badaniach genetycznych może nie ma sensu tego robić ... Nie wiem dlatego zadałam pytanie tutaj :-)
    No i faja rzecz jest taka, że NIFTY daje także wynik płci dziecka :) Wiec nie bede musiała się martwić, że 8 miesiącu okaże się, że w brzuszku noszę chłopaczyka zamiast dziewczynki :)

Jeszcze nie mialam badania przeziernosci :)
    Robie nifty, bo wykrywa wiecej chorob genetycznych niz te wykrywane przez test pappa, a ja chce miec pewnosc ze dziecko jest zdrowe.
    Jesli kobieta zamierza urodzic niezaleznie od tego czy dziecko jest zdrowe czy nie to wydawanie 2300 to pewnie strata kasy ale jesli jest to dla Ciebie cenna informacja, na podstawie ktorej bedziesz podejmowala decyzje - a tak jest w moim przypadku, bo jak gdzies wczesniej pisalam mama chce byc ale nie za cene zdrowia mojego dziecka -to ja bym zrobila.

• Dere Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oLena31 wrote:
    Dziewczyny, ja w ciąży z córką do połowy, a w zasadzie do połówkowych, przekonana byłam na 99%, że będzie chłopak :) Nawet do brzucha mówiłam per "on" ;) A tu niesamowita niespodzianka, strasznie się cieszyłam, bo chciałam córkę pierwszą :)

Malika jak możesz wpisz mnie na 8.08 :) No i w razie podkreśleń, to ja na niebiesko, bo niby chłopiec tym razem ma być :)

A jeszcze taka ciekawostka, z córką w ciąży miałam mdłości do połowy 4 miesiąca (nawet w nocy mnie budziły, a o jedzeniu nie mogłam słyszeć w ogóle, jak ktoś podstawił pod nos, to zjadłam, ale jak już mówił tylko o żarełku, to prawie zwrot następował). Teraz w ogóle nic mnie nie bierze. Prawie nie mam mdłości, tylko nie mam na nic siły.

U nas też strasznie wieje, a mój mąż dziś przylatuje z wyjazdu służbowego, martwię się, jak on wyląduje. Mam nadzieję, że do tego czasu trochę zelży ten wiatr.

To ja odwrotnie z corka zadnych objawow, a teraz normalnie szał macicy :/

512ee1ecf0.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    Kurcze... a wszystkie robicie test Pappa? Ja rozmawiałam z moja rodziną i mi odradzają... Gin mówi, że jak widzę szansę, że jak coś będzie nie tak i zdecyduję się przerwać ciążę to mam zrobić, ale ja nie wiem zwyczajnie...

Ja nie robiłam, mój gin mówił, że wszystko w porządku, i że jak by było coś nie tak to można, ale test pappa to tylko statystyki a czy naprawdę dziecko obciążone jest jakąś wadą to wyjdzie po porodzie a nawet wraz z rozwojem dziecka.

fasolkarośnie, Dominique88, beza_cytrynowa, Domi793 lubią tę wiadomość

f2wl3e5eai92376u.png
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ