X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Dere Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    Kurcze... a wszystkie robicie test Pappa? Ja rozmawiałam z moja rodziną i mi odradzają... Gin mówi, że jak widzę szansę, że jak coś będzie nie tak i zdecyduję się przerwać ciążę to mam zrobić, ale ja nie wiem zwyczajnie...
    Jak już kiedyś pisałam, bardzo Wam zazdroszczę wiedzy o ciąży i staram się to nadrobić, ale mdłości, wymioty i praca często sprawiają, że brak mi sił :(
    Ja postanowiła, że je w USG coś wyjdzie nie tak to będę badać dalej, ale jestem bardzo ciekawa Waszej opinii...

Ja nie robie, cokolwiek by wyszlo to i tak bym nie usunela.

fasolkarośnie, Ania_1986 lubią tę wiadomość

512ee1ecf0.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    Kurcze... a wszystkie robicie test Pappa? Ja rozmawiałam z moja rodziną i mi odradzają... Gin mówi, że jak widzę szansę, że jak coś będzie nie tak i zdecyduję się przerwać ciążę to mam zrobić, ale ja nie wiem zwyczajnie...
    Jak już kiedyś pisałam, bardzo Wam zazdroszczę wiedzy o ciąży i staram się to nadrobić, ale mdłości, wymioty i praca często sprawiają, że brak mi sił :(
    Ja postanowiła, że je w USG coś wyjdzie nie tak to będę badać dalej, ale jestem bardzo ciekawa Waszej opinii...

Pappa to chyba jak coś wyjdzie nie tak na usg geneteycznym. Albo różne wskazania, np. wiek. NIFTY jest zupełnie nieinwazyjne bo to zwykłe pobranie krwi. Nie masz żadnego ryzyka poronienia i dokładność wyniku 99,5 %. Teraz wyczytałam, że NT z usg to tylko 60-80% wykrywalności więc chyba się jednak zdecyduję ...

amanina lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • fasolkarośnie Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Oj tam dzielna, wcale nie :)

Ja też kiedyś miałam helikobacter, ale miałam wyleczony, bo przed ciążą sprawdzałam, a niestrawność to nie wiem co.
    Ja przypuszczam, że żołądek boli mnie od leków, tyle tego biorę, ale muszę, aby utrzymać ciążę. Przed ciążą też byłam na lekach, w sumie to już ponad 2 lata z krótkimi przerwami brałam leki utrzymujące ciąże, albo hormony ( nie tabletki antykocepcyjne). I teraz moja wątroba woła o pomoc.

No tak leki... zdrówka Ci życzę! Moja siostra też długo stara się o dzidziusia, też poroniła, teraz wyszło, że ma niedrożny prawy jajowód, a owulację najczęściej z prawego jajnika, mieszka w Stanach a tam służba zdrowia tylko prywatna i ciężko jej finansowo (USG 250-300 dolków:() więc i za Ciebie trzymam kciuki!

Martynka30 lubi tę wiadomość

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • monika454 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała prenatalne w ostatni dzień 13+6 i jakoś się nie martwię, może dlatego, że mam kilka dni.ciążę młodszą

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:

No jestesmy na szarym koncu :)))

Samo usg ma wykrywalnosc na poziomie 60-80 proc. Jesli takie Cie zadowala to nie rob.

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Dziewczyny z innej beczki :-)

Pewnie po usg prenatalnym wielu z nas zmieniła się data porodu - na wcześniejszą lub późniejszą.

Którą datą później posługuje się lekarz? Wg ostatniej miesiączki, czy wg usg?

Moja gin posługuje się datą z miesiączki. Z usg wychodzi 4 dni szybciej.

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My robiliśmy samo USG. Jakby coś wyszło nie tak, to mieliśmy wtedy robić Pappa, ale na USG było wzorowo, lekarz był bardzo zadowolony, więc mówił, że nie potrzeba.

fasolkarośnie, Martynka30, SyHa85, Stokrotka_92 lubią tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Pappa to chyba jak coś wyjdzie nie tak na usg geneteycznym. Albo różne wskazania, np. wiek. NIFTY jest zupełnie nieinwazyjne bo to zwykłe pobranie krwi. Nie masz żadnego ryzyka poronienia i dokładność wyniku 99,5 %. Teraz wyczytałam, że NT z usg to tylko 60-80% wykrywalności więc chyba się jednak zdecyduję ...

Nie, test pappa robi sie rownolegle do usg (pobranie krwi najlepiej tego samego dnia).
    Na podstawie wynikow krwi i wyniku usg i innych wskaznikow licza PRAWDOPODOBIENSTWO, ze dziecko jest chore. Wykrywalnosc 90proc.

Mozna zrobic samo usg i wtedy wykrywalnosc 60-80 proc.

Mozna nie robic nic w ogole jesli i tak kobieta chce rodzic.

Nifty ma skutecznosc badan inwazyjnych + inne choroby genetyczne niewykrywane przez pappa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 13:51

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    No jestesmy na szarym koncu :)))

Samo usg ma wykrywalnosc na poziomie 60-80 proc. Jesli takie Cie zadowala to nie rob.

Mój gin podobno jest bardzo dobry w USG, inni lekarze odsyłają swoje pacjentki do niego. Ale ... nie wiedziałam, ze wykrywalność jest taka niska. Teraz sobie czytam i porównuje ... I tylko się utwierdzam :)
    Mogę wiedzieć, w której klinice to robisz? Większość ma swoje placówki w całej Polsce.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Emma1985 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam usg plus PAPPA. Tez mnie stac na NIFTY ale nie uwazem ze jest sens jezeli usg i pappa wyjda dobrze.

Wlasnie jade odebrac Pappa:) w systemi jest info ze sie pojawily:) a pappa mialam w ramach abonamentu w medicover:)

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:

Ja chciałam na początku robić testy genetyczne szczegółowe, ale usg wyszło ok i lekarka mi powiedziała, że nie muszę. I dlatego nie robiłam. Nie chodzi o kasę. Jakby było coś nie tak to by mi powiedziała. Poza tym już tutaj dziewczyny pisały- każda z nas pragnie zdrowego, pięknego dziecka. Ale ja jakbym dowiedziała się, że chore to nie umiałabym usunąć. Dziecko to cud, dar od Boga. Wierzę, że my zasłużyliśmy na zdrowego potomka i modlę się o to :) No i żeby był zadowolony z takich rodziców hehe :)

Martynka30, Ania_1986, Asiasia, oLena31 lubią tę wiadomość

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Mój gin podobno jest bardzo dobry w USG, inni lekarze odsyłają swoje pacjentki do niego. Ale ... nie wiedziałam, ze wykrywalność jest taka niska. Teraz sobie czytam i porównuje ... I tylko się utwierdzam :)
    Mogę wiedzieć, w której klinice to robisz? Większość ma swoje placówki w całej Polsce.

Ja tez chodze do b.dobrego lekarza, ale usg chce miec po to zeby ocenili ze mozg jest ok, narzady inne ok, raczki, nozki w porzadku. Nifty robie po to zeby sie upewnic ze nie ma chorobsk genetycznych.
    Robie bezposrednio w Genomedzie (tam i tak sa wysylane wszystkie probki), a to jest w Wawie wiec sie przejade po prostu :)

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Ja chciałam na początku robić testy genetyczne szczegółowe, ale usg wyszło ok i lekarka mi powiedziała, że nie muszę. I dlatego nie robiłam. Nie chodzi o kasę. Jakby było coś nie tak to by mi powiedziała. Poza tym już tutaj dziewczyny pisały- każda z nas pragnie zdrowego, pięknego dziecka. Ale ja jakbym dowiedziała się, że chore to nie umiałabym usunąć. Dziecko to cud, dar od Boga. Wierzę, że my zasłużyliśmy na zdrowego potomka i modlę się o to :) No i żeby był zadowolony z takich rodziców hehe :)

Tak samo myślę :)

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie wiem, ale skoro Pappa ma być robione równolegle z USG to mam taki pomysł... Że poczekam do USG i jak coś wyjdzie nie tak to zrobię Nifty... Drogo, ale dam radę :) Co myślicie?

Ps. Ja mieszkam z teściami, są ok, ale ja musze z dzidzią ze szpitala wrócić do domu, który się buduje;/ Domek naszych marzeń bo mój partner jest architektem :) Więc każdy grosik się przyda i już sama nie wiem co robić...

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Ja tam nie patrzę na terminy :) gin mówi o terminie z Om, ale ja mam dzidzie dużo starszą niż om i wg usg mam na 29.07. Zresztą ja uważam, że dzidzia przyjdzie w takim terminie jak jej się podoba.

Chyba ja z nielicznych tutaj osób nie znam płci :( usg mam dopiero 23 lutego to będzie końcówka 17tyg, więc może wtedy gin coś podejrzy.

Ja tez nie znam mam wizyte 10 lutego ale watpie ze bede miec usg bo mialam robione na kazdej wizycie poki co a chodze na nfz wiec az dziwne tez musze poczekac...

hchyw1d370r6axb9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No sama musisz zdecydowac, to Twoje dziecko :)
    Widzisz, sa tu dziewczyny ktore nie mialyby serca usunac i urodza nawet jesli bedzie chore (odpukac!!), ja za to nie mialabym serca chorego dziecka urodzic i patrzec mu w oczy do konca zycia. Kazda podejmuje decyzje samodzielnie, tak jak uwaza. Zadna nie jest gorsza od drugiej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 14:01

Martynka30, pigułka, fasolkarośnie, Domi793, alicjaaaa, Betty Boop, MiMK lubią tę wiadomość

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma1985 wrote:
    Ja robilam usg plus PAPPA. Tez mnie stac na NIFTY ale nie uwazem ze jest sens jezeli usg i pappa wyjda dobrze.

Wlasnie jade odebrac Pappa:) w systemi jest info ze sie pojawily:) a pappa mialam w ramach abonamentu w medicover:)

Sęk w tym, że ja nie chcę Pappa jeżeli stać mnie na Nifty. Dlatego, że to pierwsze badanie jest inwazyjne. Jeżeli pieniądze nie grają dla mnie roli to wiadomo, że wybieram to, co jest bezpieczniejsze :)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Sęk w tym, że ja nie chcę Pappa jeżeli stać mnie na Nifty. Dlatego, że to pierwsze badanie jest inwazyjne. Jeżeli pieniądze nie grają dla mnie roli to wiadomo, że wybieram to, co jest bezpieczniejsze :)

Pappa nie jest inwazyjne.
    Pobieraja Ci krew tylko.
    Roznica jest taka ze nifty wykrywa wiecej chorob, a dodatkowo ma skutecznosc taka jak badania inwazyjne (np amniopunkcja-99,5%) jesli chodzi o podstawowe 3 trisomnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 14:07

MiMK lubi tę wiadomość

• pigułka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Pappa to zwykłe badanie z krwi, nie jest inwazyjne.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Paolaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:

Tylko, że badania USG nie dają 100% pewności. To jest ta róznica. I ja ani razu nie napisałam, że dziecko bym usunęła ... Zawsze to inaczej przygotować się kilka miesięcy do takiej sytuacji niż być szczęśliwa przez 9 miesięcy i nagle się zdziwić.

4c3t9n73nr884ilb.png
‹‹ 476 477 478 479 480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ