X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Friend Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię te rzeczy bo inaczej nie mogłabym pracować (praca biurowa) i nie mogłabym odgrzać sobie smacznego jedzenia domowego w pracy i musiałabym chodzić głodna, albo na lunche :-)

Poza tym staram się ładnie wyglądać dla siebie, Męża i dziecka :-) Wydaje mi się to szczególnie ważne przy pierwszej ciąży kiedy moje ciało się zmienia itp. Nie chce sobie odpuścić :-) (więc pomalowałam paznokcie - ale lakierem essie :-) - używam pianki do włosów i lakieru do włosów, no i pofarbowałam odrosty). Ale muszę przyznać, że dopiero w drugim trymestrze poczułam się pewniej z tymi zabiegami kosmetyczno-pielęgnacyjnymi :-)

Wszystko zależy od Ciebie i Twojej intuicji :-)

Elza1986, pigułka, hella lubią tę wiadomość

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie zatok jestem laikiem. Ale może inhalacje?

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Elza1986 Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    ja uważam, że nie można dać się zwariować, bo te dzieci potem na wszystko alergie będą miały ;) za dużo internetu na pewno jest szkodliwe xD

Kochana w sumie też masz rację gdyby tak wszystko brać do siebie to w sumie nic tak naprawdę nie mogłybyśmy robić :)

Friend lubi tę wiadomość

• pigułka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    pigułka a jak to się robi?
    Kupujesz albo Fix Sin albo Irigasin- zestaw startowy. Tam jest butelka i saszetki. Do butelki wlewasz przegotowaną wodę do kreski (taką w miarę o temp. ciała), wsypujesz zawartość saszetki (czyli robisz zwykły roztwór soli fizjologicznej, która jest obojętna dla organizmu). Przykładasz butelkę do jednej dziurki, otwierasz usta i ściskasz butelkę tak, żeby roztwór wyleciał drugą dziurką. Nieprzyjemne, ale bardzo skuteczne, no i dla nas bezpieczne. Potem zmieniasz dziurki i gotowe.
    (oryginał nazywa się Sinus Rinse, ale jest zdecydowanie droższy)
    Aha i możesz stosować jeśli nie masz krzywej przegrody.
    Wklejam też link z filmikiem.
    http://orl.pruszkow.pl/jak-czy%C5%9Bci%C4%87-nos.html

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • beza_cytrynowa Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zatoki najlepsza jest inhalacja. Inhaluję amolem i pomaga na jakiś czas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 11:43

Aniołek 19.09.2015 (10 tc)[*]
    TP 01.08.2016 r.
    Czekamy na Lili :-)
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • Stokrotka_92 Przyjaciółka

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beza_cytrynowa wrote:
    Na zatoki najlepsza jest inhalacja. Inhaluję amolem i pomaga na jakiś czas.

a amol nie jest z alkoholem czasem? ;D po takim czasie to wyjde nawalona z tej inhalacji xD

co do płukania to chyba odpada w takim razie, bo podobno mam krzywą przegrode ;/

• Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    ja uważam, że nie można dać się zwariować, bo te dzieci potem na wszystko alergie będą miały ;) za dużo internetu na pewno jest szkodliwe xD

ja też robię wszystko, totalnie wszystko, ale delikatnie i z umiarem, farbuje włosy na blond, używam mikrofali, sprzątam, podnosze rzeczy do ok 10kg ale ostrożnie, śpie na brzuchu z podkurczoną nogą - inaczej nie umiem, mam 2 koty, sprzątam im kuwety, mam 3 psy sprzątam kojec, czesze je i obcinam, jedynie paznokci nie maluje od 1,5 mieś bo popsułą mi się zmywarka i myje gary po 10 x na dzień i nawet hybrydy nie dają rady, wiec nie mam nerwów do malowania, a mam długie, mocne paznokcie z białymi końcówkami i ładnie wyglądają, nie palę i nie piję, to oczwiste, bo jeśli coś szkodzi na 100% to unikam tego.
    Po porodzie zamierzam próbować jeść wszystko, żeby dzidzia się przyzwyczaiła i ja nie usychałam z głodu :)
    Ale to się okaże jak będzie.

Stokrotka_92, Elza1986, Friend, SyHa85, alicjaaaa lubią tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    znacie sposób na zatoki? bo z tego kataru zaczyna mi się rzucać na zatoki, tak że mnie boli nos i pod oczami, a lekarz mi nic nie pomógł :( przepisał jakiś syrop tylko i domowe sposoby mam dalej stosować

Stokrotka spróbuj tego:
    http://www.sinulan.pl/produkty/Sinulan-Express-Forte/

Bezpieczny w ciąży i można długotrwałe stosować. Mi pomógł na katar zatokowy jak nie mogłam w ogóle oddychać przez nos i miałam wrażenie że się uduszę :)

preg.png
  • Elza1986 Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was dziewczyny ma problemy z nudnościami czy tylko mnie to tak męczy :(

Jak sobie z tym radzicie ? Wymiotowałam tylko raz ale uczucie nudności towarzyszy mi codziennie :(

• Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    a amol nie jest z alkoholem czasem? ;D po takim czasie to wyjde nawalona z tej inhalacji xD

co do płukania to chyba odpada w takim razie, bo podobno mam krzywą przegrode ;/

ja nienawidzę płukania zatok, w szpitalu miałam 10 razy -ble!!!
    głowa po tym mi pękała z bólu.
    osobiście inhaluje amolem od początku ciąży i nic mi i dziecku nie jest :)
    ja amol polecam na wszystko, stosuje na mega ból głowy - smaruje skronie i czoło, a rano piję czarną parzoną kawę z łyżeczki, choć nie mam ochoty na nią.

dziś wyprałąm i wygotowałam część ubranek dla dzidziusia, zrobiłam krokiety - 12 szt (piekłam te naleśniki na krokiety i stałam przy garach ponad 1h) posprzątałąm dom i jestem zmęczona, brzusio pobolewa, znów bede leżakować z przerwami na jedzonko :)

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi juz mdlosci przeszly, ale czasem zmiana pieluchy to problem bo rzuca mnie przy tym strasznie i sie zastanawiam czy zostawic brudny tylek mlodego czy i leciec do lazienki czy przebierac i meczyc sie niesamowicie...a jeszcze niedawno pisalam, ze mnie te zapachy nie ruszaja, ale zdarzy sie taka kupa ze i ja nie daje rady...

• Karo Em Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lulu83 wrote:
    Ja dzis tez morfologia mocz i krzywą glukozę. Chciałam tez zrobić insulinę równolegle do glukozy ale za duży kosz jak narazie 90 zł wiec poczekam na skierowanie ;)
    Właśnie siedzę i czekam na ostatnie pobranie. A co do glukozy nie jest taka straszna nawet ze smakiem ja wypiłam bo byłam taka głodna ; )

Lulu pożycz trochę tego smaka na glukozę!!!
    Na jutro rano na 2 godziny :)
    Idę jutro na kolejną próbę. Nie wiem czy dam radę. A kurde muszę to zrobić, bo wiem że mam cukrzycę... Dziś po jednej kromce chleba i herbacie cukier 135 :(

preg.png
  • Elza1986 Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    ja też robię wszystko, totalnie wszystko, ale delikatnie i z umiarem, farbuje włosy na blond, używam mikrofali, sprzątam, podnosze rzeczy do ok 10kg ale ostrożnie, śpie na brzuchu z podkurczoną nogą - inaczej nie umiem, mam 2 koty, sprzątam im kuwety, mam 3 psy sprzątam kojec, czesze je i obcinam, jedynie paznokci nie maluje od 1,5 mieś bo popsułą mi się zmywarka i myje gary po 10 x na dzień i nawet hybrydy nie dają rady, wiec nie mam nerwów do malowania, a mam długie, mocne paznokcie z białymi końcówkami i ładnie wyglądają, nie palę i nie piję, to oczwiste, bo jeśli coś szkodzi na 100% to unikam tego.
    Po porodzie zamierzam próbować jeść wszystko, żeby dzidzia się przyzwyczaiła i ja nie usychałam z głodu :)
    Ale to się okaże jak będzie.[/QUOT

No to widzę naprawdę robisz wszystko :) Kocham koty i psy i nie wyobrazam sobie że pojadę do Polski i miałabym ich nie dotknąć :( Lekarz mojej kuzynce mówił o unikaniu kontaktu ze zwierzetami ze względu na toxoplazmoze więc sama nie wiem jak się do tego odnieść :) a jeśli chodzi o Twoja dietę to są jakieś produkty których obecnie nie spożywasz ?

qskyi45bzw9hbkrw.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 12:08

• oLena31 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam już w tym roku dwa razy zatoki chore. Ostatnio zatkało mnie na tydzień. Generalnie stosowałam tylko naturalne metody, chociaż słyszałam o tym sinulanie, że jest ok, ale z zasady nie stosuję żadnych leków, nawet paracetamolu, chyba żeby mnie telepało już. Nagrzewanie lampą pomaga, a jak nie masz lampy to suszarką. Inhalacje nad garnkiem gorącym z wodą zmieszaną z ziołami (majeranek, tymianek, oregano - ostatnio po tym mnie puściło), psikanie do nosa soli morskiej i wydmuchiwanie nadmiaru ropy, maść majerankowa. Mamy sinusrinse w domu, ale jak mam zatkane na maksa zatoki, to wszystko spływa do gardła i gdzieś słyszałam, że na takie zatkanie nie można stosować płukania, bo uszy można sobie załatwić. No i mój mąż z przegrodą nosową krzywą stosuje i zawsze lepiej mu.

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu jest to fajnie rozpisane :)

II TRYMESTR

4 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 14 do 17 tygodnia. (13t 1d - 16t 6d)
    5 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 18 do 22 tygodnia. (17t 1d - 21t 6d)
    6 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 23 do 27 tygodnia.(22t 1d - 26t 6d)

III TRYMESTR

7 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 28 do 31 tygodnia. (27t 1d - 30t 6d)
    8 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 32 do 35 tygodnia. (31t 1d - 34t 6d)
    9 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 36 do 40 tygodnia. (35t 1d - 39t 6d)

beza_cytrynowa, Ania_1986, 33Karola33 lubią tę wiadomość

• fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    Mój lekarz się cieszył,że dzidziol grzeczny, bo bez problemu mógł zrobić badanie, a jak chciał żeby się ruszał to mocniej naciskał głowicą i bąbelek uciekał :)

Kobietki proszę o radę : co mam zrobić żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce

Skąd ja to znam :) U mnie pewnie przez wiszenie na kibelku, ale dziś spałam 11h :( Nie wiem co się ze mną dzieje...
    Strasznie się tym martwię, bo jak będę wstawać do dzidziusia w nocy? :(

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza, najbardziej trzeba unikać odchodów, kuwety zmieniać w rękawiczkach jak już jest mus. No i specjalnie nie pozwalać się ślinić psu, czy kotu :) Ja też w ciąży robię praktycznie wszystko. Włosów tylko nie farbuję, bo mam spoko naturalny kolor i prawie nie mam siwych włosów, a i przy małym dziecku się nie chce :). Małą dwulatkę (ponad 11 kg) podnoszę, bo trzeba (to do siedzonka wsadzić, to zmienić pieluchę). A w sobotę tak się nasprzątałam, że aż sama potem ległam plackiem, bo energia już nie ta ;). No i perfumy też stosuję, bo lubię pachnieć, ale tylko jak gdzieś wychodzę, bo w domu to tylko ja i mała byśmy wąchały :)

Elza1986 lubi tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1986 wrote:
    Czy któraś z Was dziewczyny ma problemy z nudnościami czy tylko mnie to tak męczy :(

Jak sobie z tym radzicie ? Wymiotowałam tylko raz ale uczucie nudności towarzyszy mi codziennie :(

Elza a w którym jesteś tygodniu? Ja Cię nie pocieszę :( Od 6 tygodnia codziennie mam silne mdłości, wymioty także mi się zdarzają :(
    Moje sposoby to właściwie tylko dbanie o to aby żołądek nie był pusty, staram się jadać małe posiłki, ale częściej no i u mnie coś słodkiego pomaga na chwilę...
    Wczoraj zaliczyłam mega doła i ryczałam z tego wszystkiego bo na nic nie mam siły :(

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O a ja mam takie kalendarze:

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
    2 miesiąc - 5-8 tydzień,
    3 miesiąc - 9-13 tydzień,
    4 miesiąc - 14-17 tydzień,
    5 miesiąc - 18-22 tydzień,
    6 miesiąc - 23-27 tydzień,
    7 miesiąc - 28-31 tydzień,
    8 miesiąc - 32-35 tydzień,
    9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
    2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
    3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
    4 miesiac - 13,5-18 tyg.
    5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
    6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
    7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
    8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
    9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
    2 m-c : 5 - 8 tydzień
    3 m-c : 9 - 12 tydzień
    4 m-c : 13 - 16 tydzień
    5 m-c : 17 - 20 tydzień
    6 m-c : 21 - 24 tydzień
    7 m-c : 25 - 28 tydzień
    8 m-c : 29 - 32 tydzień
    9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
    2mc - 5-8tyg
    3mc - 9-13tydz
    4mc - 14-18tydz
    5mc - 19-23tydz
    6mc - 24-27tydz
    7mc - 28-31tydz
    8mc - 32-35tydz
    9mc - 36-39tydz

Friend, Ania_1986 lubią tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na zatoki stosuję Pronasal (steryd do nosa) i inhalacje z soli fizjologicznej

Wojciech <3
    we86vd6.png
‹‹ 527 528 529 530 531 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ