Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnydziewczyny spokojnie
wizyty dzisiaj beda piekne i bardzo udane...ja to juz tylko optymistycznie podchodze do ciazy...do wczoraj mialam swira przez szyjke, ale wiem ze jest ok
dzisiaj jeszcze musze zawiezc posiew do labka i narazie z wynikami spokojamanina, Ninka0111 lubią tę wiadomość
-
Powodzenia dla wszystkich wizytujących dzisiaj
Martynka rozmawiałaś z lekarzem kiedy połówkowe robić? Mamy podobną wiekowo i objawowo ciążę i ja się zastanawiałam nad 15 marca. To będzie wg OM 19t+5d. Ale dzidzia jest starsza trzy dni wg usg.
Zastanawiam się kiedy jest najlepszy czas na wykonanie tego badania. Czy może warto poczekać trochę dłużej...hmmm -
Ja się zastanawiałam nad tym detektorem ale zrezygnowałam. Tak samo myślę jak Amanina że jak bym nawet wyczuła ze serduszko dzidzi nie pika to juz go nie uzdrowie. To tak jak z tymi prenatalnymi też. Nie robiłam bo nawet jakby dzidzia byla chora to nic by nie zmieniło dalej bym ciążę kontynuowała.
Nikogo oczywiście nie krytykuję bo każdy robi jak uważa.
Nie mniej jednak uważam że lada moment będziemy czuć kopniaczki więc dzidza będzie dawać o sobie znać z nawiązką
Wczoraj byłam u mamy i jej mówię że nasza dzidzia to chyba będzie śpioch jak my oboje bo na usg zwykle spokojne jest. A moja mama mówi że by się tak tym nie cieszyła bo ja od noworodka byłam taki śpioch i moja mama mnie czasami budziła żebym coś popłakała bo się martwiła ze coś mi jest a ja takie dobre spanie miałam -
Friend wrote:Powodzenia dla wszystkich wizytujących dzisiaj
Martynka rozmawiałaś z lekarzem kiedy połówkowe robić? Mamy podobną wiekowo i objawowo ciążę i ja się zastanawiałam nad 15 marca. To będzie wg OM 19t+5d. Ale dzidzia jest starsza trzy dni wg usg.
Zastanawiam się kiedy jest najlepszy czas na wykonanie tego badania. Czy może warto poczekać trochę dłużej...hmmm
Wiesz co nie rozmawiałam, ja nie wiem czy połówkowe to coś podobnego do genetycznego? czy to normalne usg, bo mój prowadzący nie robi genetycznego. A ja za bardzo nie wiem kto takie robi.
U mnie wg usg ciąża jest starsza, to więc nie wiem jak to jest wiekowoWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 08:51
Friend lubi tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Agsha wrote:Kochane, a ja ruszam na USG.
Mam na 10:20....
Prawie nie spałam, masakra...
Jestem tak zdenerwowana.
Czy wszystko będzie dobrze? Czy serdunio bije? Czy Maluszek jest zdrowy?
Masakra jakie mam niepokoje...
A czemu miałoby być źle?
Nie wywołuj wilka z lasu.
Twój dzidź to już kawał dziecka ma tyle siły że nie ma opcji by było inaczejAgsha, Dagmara lubią tę wiadomość
-
Friend wrote:Powodzenia dla wszystkich wizytujących dzisiaj
Zastanawiam się kiedy jest najlepszy czas na wykonanie tego badania. Czy może warto poczekać trochę dłużej...hmmm
Friend, ja już się umówiłam na połówkowe do tej samej osoby co robiła mi prenatalne. Ona wyliczyła mi termin. Będę mieć w 19+0 wg OM, a wg owu jakieś 18+4. Tylko ja mam ciążę bliźniaczą. W pojedynczej mówiła że najlepiej między 19 a 20+6, bo wtedy najlepiej serce oceniać.Friend lubi tę wiadomość
-
Powodzenia dla wszystkich na badaniach! Na v pewno będzie ok.
Ja mam detektor z poprzedniej ciąży, ale użyłam go do tej pory raz. Jakoś nie mam potrzeby. Co ma być to będzie. Ale całkowicie rozumiem mamy sprawdzające. Ja po prostu nigdy nie straciłam ciąży. Wiem jakie mam szczęście...opóźniona lubi tę wiadomość
-
Czesc dziewczynki, ja wizyte mam dopiero 24 lutego i bedzie to 17+4. Ale szczerze mowiac nawet nie wiem czy beda to polowkowe czy nie. Nastepna wizyta bedzie pewnie gdzies 21+4. Wiec chyba na nastepnej. ktos pytal jak sie liczy te tygodnie. Moj lekarz tez mowi ze 15+5 oznacze ze minelo 15 pelnych tygodni i 4 dni szesnastego tygodnia. Czyli jestem w trakcie 16 tyg. A jesli chodzi o to co jest szkodliwe co nie. To z jednej strony wszystko jest szkodliwe. Ale brak rozsadku tez.... w naszych domach sa kilometry kabli, lacznie z tymi w scianach, kazdy kabel emituje promieniowanie (szkodliwe oczywiscie), druga sprawa to kazda obrobka termiczna substancji organicznych powoduje wydzielanie szkodliwych zwiazkow w postaci gazow. (Gotowanie, smazenie, grilowanie a nawet prasowanie-a my to wszystko wdychamy) wsrod tych szkodliwych zwiazkow moga byc np wieloweglowodorowe zwiazki aromatyczne- bardzo szkodliwe i rakotworcze. To troche jakbysmy sztachnely sie spalinami z auta
no ale czy mamy przez to wyprowadzic sie do buszu? Trzeba to wszystko traktowac z rozsadkiem bo moznaby zwariowac....
Alicja- nasza księżniczkaur. 5.08.2016
Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017 -
dzięki Karo. To zostanę przy swoim terminie
Też będę robić u tego samego lekarza co prenatalne.
Martynka, a jeśli chodzi o połówkowe to one nie są aż tak szczegółowe jak prenatalne - bo nie sprawdza się już tak tych pomiarów i narządów wewnętrznych - dziecko już trochę ma więcej ciałka i mniej widać. Ale za to właśnie wiem, że serducho się sprawdza
Dzisiaj czuję w brzuchu lekkie wibracje. Żadnych objawów gastrycznych w postaci bączków, czy wizyt w toalecie więc może to zapowiedź czegoś?
-
Martynka30 wrote:Wiesz co nie rozmawiałam, ja nie wiem czy połówkowe to coś podobnego do genetycznego? czy to normalne usg, bo mój prowadzący nie robi genetycznego. A ja za bardzo nie wiem kto takie robi.
U mnie wg usg ciąża jest starsza, to więc nie wiem jak to jest wiekowo
Specjalistyczne połówkowe obejmuje jeszcze ocenę serca. Tu jest opis:
http://www.dobreusg.pl/badania_poloznicze/badanie_anatomiczne_ze_szczegolowa_ocena_serca_plodu
Oczywiście nie jest obowiązkowe, ale ja w pierwszej ciąży robiłam, więc chcę dzieci równo traktowaćamanina lubi tę wiadomość
-
Ja miałam serduszko sprawdzane na ostatniej wizycie. Wszystko było w najlepszym porządku. Ale mój ginekolog powiedziała ze będziemy robic połówkowe jeszcze wiec nie wiem na czym to polega.
A jeszcze chciałam zapytać jak myślicie czemu babka z rejestracji do ginekologa mnie pytała czy jestem na zwolnieniu? To ma jakieś znaczenie? -
Ania_1986 wrote:Ja miałam serduszko sprawdzane na ostatniej wizycie. Wszystko było w najlepszym porządku. Ale mój ginekolog powiedziała ze będziemy robic połówkowe jeszcze wiec nie wiem na czym to polega.
A jeszcze chciałam zapytać jak myślicie czemu babka z rejestracji do ginekologa mnie pytała czy jestem na zwolnieniu? To ma jakieś znaczenie?
Może chciała Ci je podbić pieczątką? Czasami lekarza wystawiają l4 i pacjenci zapominają później w rejestracji podbić i jest problem. -
Cześć
A ja mam pytanie intymne z innej beczki .. . Wstydzę się troszkę, ale wizytę mam w poniedziałek a muszę się kogoś poradzić. Ma ktoś może kłopoty z odbytem? Tzn nie wiem czy to są hemoroidy bo tylko swędzi mnie cała okolica i piecze i trochę zaczerwienione jest. Ale kłopotów z wypróżnianiem nie mam, nic mnie wtedy nie boli. Czytałam, że można jakieś maści w ciąży.
[/url]
-
Ania_1986 wrote:Dobra idę zjeść śniadanie i zorganizować szybki obiad dla męża bo niebawem wyjeżdża w trasę na 2 dni
znów będę sama spać w naszym wielkim łóżku
Ja dziś o 7mej rano też wyprawiłam męża w delegację na drugi koniec Polski- będzie jutro wieczorem[/url]
-
Hej Piekne
Martynka, u mnie to samo, Apap w nocy i nie pomogło. Rano kawa i troche lepiej mi, ale jednak nie przeszlo całkiem. Cisnienie mam ok, 110/75.
Ale sie ciesze, ze dzis wizyta !!Co prawda po przyspieszona, bo po przejsciach ( dwa tygodnie temu krwawienie, w tym tygodniu plamienie), ale wierze ze musi byc dobrze
). Troche mam stresa, bo dzis musze jechac sama bez mojego M. Jestem dzielna, dam rade !
)
amanina lubi tę wiadomość