Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jujka wrote:
    Dziewczyny a ja dzis dostalam jakies dodatkowe moce. Zrobilam juz caly obiad, upieklam biszkopt na tort i jesCze caly dol domu posprzatalam :-) fajny ten 2 trymestr :-)

To zazdroszczę, mnie złapały dziś takie mdłości i nie moc że do 11 leżałam :(
    Ogólnie jestem bardziej zmęczona niż 1 trymestrze :(

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka a skad jestes?
    Ja moge polecic lekarzy z Warszawy tylko ale moze jest ktos tutaj kto mieszka niedaleko Ciebie i bedzie mogl pomoc :)

• Rudi88 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    To zazdroszczę, mnie złapały dziś takie mdłości i nie moc że do 11 leżałam :(
    Ogólnie jestem bardziej zmęczona niż 1 trymestrze :(

A może masz anemię?? Kiedy ostatnio robilaś morfologię?/

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff nadrobiłam!

Karolaaa filmik obejrzę na pewno, jak juz dostanę sie do komputera. Ja z tych wzruszających sie na codzień i płaczących nawet na filmach przyrodniczych, wiec od razu paczkę chusteczek przygotuje.
    Czytałam Twój pamiętnik i zazdroszczę Ci tej siły, ktora masz w sobie. To straszne, ze Cie to wszystko spotkało, ale najważniejsze, ze w rezultacie masz zdrowe dziecko!

Brak mózgu... Taaa... Ja mam problemy ze skupieniem i wszystko mi z rak leci. W ogole zachowuje sie jak słoń w składzie porcelany. No cóż - ciąża :)

Moj brzuch tez jest twardy, zwłaszcza wieczorem. Ale trzymają mnie dalej wzdęcia, wiec zakładam, ze to tez wina jelit.
    Ból brzucha tez odczuwam - taki uciskający chwilami, czasem podobny do miesiączkowego. Na razie nie panikuje, ale powiem o tym lekarzowi w poniedziałek.

Jadę dzisiaj do rodziców, wiec pewnie znowu czeka mnie wieczorne nadrabianie Waszej produkcji :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 13:03

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny roznie jest z zaleznoscia lozysko a ruchy. Ja za 2 dni zaczynam 17 tydz w sumie wg usg to juz jestem w polowie 17 tyg i dalej nic nie czuje a kolezanka ktora miala lozysko na przedniej scianie czula juz w 14 tyg ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robie pierogi wiec gine na kilka godzin, do pozniej bay

• Rudi88 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a mi coś dzisiaj całe jedzenie w gardle staje blehhhh
    Też już bym chciała mieć powera II trymestru

o1483e5ek8fkb5ak.png
  • Jujka Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie Martynka a morfologie masz ok ?

3i49cwa1ea8o7x57.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    A może masz anemię?? Kiedy ostatnio robilaś morfologię?/

jakiś ponad miesiąc temu i były dobre, mdłości mam od początku, brak apetytu też

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    Fasolka a skad jestes?
    Ja moge polecic lekarzy z Warszawy tylko ale moze jest ktos tutaj kto mieszka niedaleko Ciebie i bedzie mogl pomoc :)

Z Trójmiasta. Już dzwoniłam do swissmedu bo planuję się tam przenieść, jest drożej, ale liczę na lepsze terminy u mojego gina (też tam przyjmuje) no i mają lepszy sprzęt. Niestety rejestracja nie pracuje w sb.
    Ja dziś zaczęłam 13 tydz. (12+0) więc mam teoretycznie mam czas do 13+6, czyli piątku 26.02.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 13:14

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Sarayu Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Brak mózgu... Taaa... Ja mam problemy ze skupieniem i wszystko mi z rak leci. W ogole zachowuje sie jak słoń w składzie porcelany. No cóż - ciąża :)
    heh ja dziś wrzuciłam do wanny wypełnionej wodą telefon... i... przez 5 minut jarałam się, że działa więc mój mózg to dopiero kisiel... :) oczywiście po 5 minutach padł ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 13:19

malika89 lubi tę wiadomość

Tymuś
    s19j7xx.png
    Asia
    5pacdzl.png

Aniołek 5tc - 18.09.2015

"Przemienić cierpienie w Błogosławieństwo"
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:
    Dobry dzień :)
    Dziś tydzień 17! Yeaaah ;)

Co do jedzenia w szpitalach to u nas nie było aż tak źle. Dwa lata temu leżałam na laryngologii. Miałam zabieg na gardło w pełnej narkozie. Bez silnych leków przeciwbólowych nie mogłam nawet przełykać śliny, a w diecie przez dwa dni miałam normalne posiłki! Dopiero trzeciego dnia wpisali mi specjalną dietę żebym mogła łatwiej przełykać... Generalnie dieta cud.
    Powrót do pełnej sprawności jedzenia wrócił po miesiącu. W domu w kółko był budyń ;)

gratuluje 17 tygodnia :)
    czujesz już coś? jakieś pukanie, motylki, rybkę?

ja miałam 5 lat temu w szpitalu w Krakowie w wojskowym wycianene 3 migdały bez narkozy...
    trzeciego migdała miałam wycinanego w wieku 6 lat i 27 lat :/
    w wieku 27 miałam te dwa wycinane i trzeci bo mi odrósł, przez 2 tyg nie mogłam przełykać, zwijałam się z bólu, a jedzenie było dobre z tym, że parówki, kiełbaski, gorące kakao, obiad zupa i mięsa na 2 danie, nic nie przełkłam!
    nie było diety dla osób bo zabiegu wycinania migdałów, w sumie sam zabieg do przezycia, ale potem miesiąc miałam z głowy, a po 2 tyg po zabiegu wróciłam do pracy do dzieci - przedszkole 3-latki i zaraziłam się jakby anginą tylko, że u mnie było to zapalenie śluzówki gardła, na L4 już nie poszłam, bałąm się zwolnienia z pracy i przez 2 miesiące się meczyłam po zabiegu przez to.
    ale teraz jest super, nie mam już angin co drugi miesiąc i po 40,5 stopni Celcjusza, mam spokój.

malika89 lubi tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasolkarośnie wrote:
    Z Trójmiasta. Już dzwoniłam do swissmedu bo planuję się tam przenieść, jest drożej, ale liczę na lepsze terminy u mojego gina (też tam przyjmuje) no i mają lepszy sprzęt. Niestety rejestracja nie pracuje w sb.
    Ja dziś zaczęłam 13 tydz. (12+0) więc mam teoretycznie mam czas do 13+6, czyli piątku 26.02.?

Teoretycznie tak,ale ja bym odjela kilka dni na wszelki wypadek gdyby sie okazalo ze jest juz za duzy. Wiec sobie zaloz moze ten 24.02 - zeby do tej pory zrobic.
    Sprobuje sie dowiedziec o Trojmiasto, dam znaka.

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, mam jedno nazwisko. Dr Beata Brzóska. Postaram sie o wiecej :)
    To bylo pierwsze ktore mamie wpadlo do glowy ale powiedziala ze jeszcze pomysli :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 13:28

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

• Rudi88 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde brązowo-żółtawe plamienie/upławy zaczynam panikowac!!!!!!!!

o1483e5ek8fkb5ak.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    Dziewczyny roznie jest z zaleznoscia lozysko a ruchy. Ja za 2 dni zaczynam 17 tydz w sumie wg usg to juz jestem w polowie 17 tyg i dalej nic nie czuje a kolezanka ktora miala lozysko na przedniej scianie czula juz w 14 tyg ;)
    Dziewczyna ze mną na sali jest w 21 tyg a poczuła ruchy w 18tyg w pierwszej ciazy:)

Sprzęt ma duży wpływ na pomiary, u mnie w szpitalu mają nowsze USG niż moja gin i tutaj.moje dziecko miało różnice CRL ponad 1cm a dzień wcześniej byłam u ginekolog i u niej było 51mm a tu w szpitalu dwa razy mierzył (usg brzuch+dopochwowe) i było 63,8mm a NT u mojej było 1cm a tutaj 1,9 lekarz podał.
    W ogóle zzastanawiam się czy w środę jechać na badania prenatalne bo jestem umówiona w klinice w Poznaniu bo tam mają super sprzęt..ale teraz mi jeszcze w szpitalu zmierzyli dodatkowo i nie wiem czy jest sens, z drugiej strony mnie korci żeby jechać :P

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do zmęczenia to sprawdźcie wyniki, ja jestem zmęczona i okazało się że morfologia nie za ciekawa, hematokryt i hemoglobina poniżej normy, czyli jakby anemia się zaczynała, ale zobacze co lekarz powie, pewnie zlekceważy :/

Badanie moczu też nie za bardzo,
    ph 8 (za wysokie)
    cytuje:
    Odczyn (PH) – powinien być lekko kwaśny (4,6–7,0 pH). Odczyn obojętny lub zasadowy występuje w kamicy nerkowej bądź zakażeniu dróg moczowych. PH powyżej 7 sugeruje zakażenie pałeczką odmieńca – bakterią wywołującą posocznicę moczową, która może prowadzić do niewydolności wielu narządów.

kolor słomkowy mętny,
    urobilinogen wysoki (++)

cytuje:
    Urobilinogen – powstaje z bilirubiny. Tylko niewielka jego ilość może się pojawić w moczu. Przekroczenie normy może świadczyć o zapaleniu wątroby lub jej marskości, a także o zablokowaniu odpływu żółci z wątroby i pęcherzyka żółciowego.

nabłonki - płaskie,pojedyncze i jeszcze jakieś )nie mogę przeczytać)
    krwinki białe - 6cp
    krwinki czerwone - nie mogę przeczytać ale są 3 słowa
    wałeczki - bardzo liczne fast.(....)
    składniki mineralne - (...)trójfosforany
    i jeszcze coś - nie mogę przeczytać

mocz wyszedł kiepski, zobaczymy co lekarka powie.

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę ale mnie głowa boli. Jak nic zatoki.
    4 miesiące prawie się te bóle nie odzywały.
    Przed ciąża brałam ibuprom zatoki a teraz nie mogę. Apap to mi raczej nie pomoże.

Dagmara lubi tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Sarayu Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    Kurde brązowo-żółtawe plamienie/upławy zaczynam panikowac!!!!!!!!
    połóż się jeśli możesz i poleż z godzinę nawet więcej... jak nie ma krwi, to ok. Powinno niebawem minąć- obserwuj. Miałam to samo 4tygodnie temu i jest ok. Jak dzwoniłam do lekarza powiedział, że brązowe to staaara krew i by się wyleżeć i obserwować.

Tymuś
    s19j7xx.png
    Asia
    5pacdzl.png

Aniołek 5tc - 18.09.2015

"Przemienić cierpienie w Błogosławieństwo"
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    co do zmęczenia to sprawdźcie wyniki, ja jestem zmęczona i okazało się że morfologia nie za ciekawa, hematokryt i hemoglobina poniżej normy, czyli jakby anemia się zaczynała, ale zobacze co lekarz powie, pewnie zlekceważy :/

Badanie moczu też nie za bardzo,
    ph 8 (za wysokie)
    cytuje:
    Odczyn (PH) – powinien być lekko kwaśny (4,6–7,0 pH). Odczyn obojętny lub zasadowy występuje w kamicy nerkowej bądź zakażeniu dróg moczowych. PH powyżej 7 sugeruje zakażenie pałeczką odmieńca – bakterią wywołującą posocznicę moczową, która może prowadzić do niewydolności wielu narządów.

kolor słomkowy mętny,
    urobilinogen wysoki (++)

cytuje:
    Urobilinogen – powstaje z bilirubiny. Tylko niewielka jego ilość może się pojawić w moczu. Przekroczenie normy może świadczyć o zapaleniu wątroby lub jej marskości, a także o zablokowaniu odpływu żółci z wątroby i pęcherzyka żółciowego.

nabłonki - płaskie,pojedyncze i jeszcze jakieś )nie mogę przeczytać)
    krwinki białe - 6cp
    krwinki czerwone - nie mogę przeczytać ale są 3 słowa
    wałeczki - bardzo liczne fast.(....)
    składniki mineralne - (...)trójfosforany
    i jeszcze coś - nie mogę przeczytać

mocz wyszedł kiepski, zobaczymy co lekarka powie.

Może powtórz badanie moczu? Bo czasami za drugim razem często wychodzi prawidłowe wiec jak masz zle to warto powtórzyć :). Mi w szpitalu pobrali krwi i da razy mocz dawałam ale wyników nie znam. Ostatnio w morfologii wyniki dobre tylko Hematokryt trochę poniżej normy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2016, 13:43

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
‹‹ 597 598 599 600 601 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ