Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
amanina wrote:Hella: ja mam z cisnieniem to samo, ostatnio to już w ogole mialam 98/69. Czuje się jak kupa wtedy i mam taki bol glowy, ze tylko się polozyc i udawac ze mnie nie ma.
Ale uwaga! Ostatnio mi kolega sprzedal hinta na bole glowy – smarować skronie sokiem z cytryny. Kupiłam dziś, wiec jak znowu te migrenowe bole przyjdą to sprobuje
JRY: sliczne ubrania
A propos cwiczen w ciąży, bo niektóre z Was pisaly – ja cwiczylam przed ciaza, cwicze od początku ciąży (ćwiczenia dla I trymestru znalazłam + szybkie marsze), teraz od poniedziałku zapisuje się na ćwiczenia grupowe dwa razy w tygodniu, plus nadal będę cwiczyc w domu (ćwiczenia dla II trymestru).
Jeśli ciaza nie jest zagrozona, to ćwiczenia sa jak najbardziej wskazane – po pierwsze dlatego ze matka czuje się lepiej, latwiej się rodzi i szybciej się wraca do formy po porodzie. Po drugie dlatego, ze dziecko jest lepiej dotlenione i odżywione (szczególnie zalecane osobom ze skłonnościami do zakrzepow – tak jak u mnie; ja mam mutacje mthfr a1298c oraz c667t oraz polimorfizm i/d i ja musze dzieciaka ruchem dotleniać); jeśli chodzi o tętno i rodzaj wysiłku – dzieci nie lubia być przegrzewane, wiec tak jak ktoras pisala – tak długo jak jesteście w stanie rozmawiać podczas wysiłku to jest ok (to oznacza, ze nadal jest komórkowe oddychanie tlenowe, wiec wszystko pod kontrola).
Nie zaleca się skakania, podnoszenia ciężarów i robienia brzuszków (można ewentualnie skośne brzucha, ale jak ktoś nie ogarnia które to i jak je cwiczyc, to lepiej się w ogole nie zabierać).
A teraz uwaga: dzwonie do mamy żeby się poskarzyc ze mam pol mózgu, a ona do mnie ze wcale nie będzie lepiej i po ciąży jest trudno wrocic do standardowego poziomu myslenia, wiec żeby nie zglupiec już calkiem dostałam zalecenie nabycia sobie lamigłowek. Wiec jak to dziecko marnotrawne pojechałam do empiku, wydalam 5,99 i kupialm sobie LOGImanię, także teraz będę siebie i Grubego cwiczyc także umysłowo (on jest chyba leniwy, albo zupełnie nie zestresowany, bo ciagle spi jak idziemy na badania, wiec mu się przyda trochę rozrywki;)).
co do ciśnienia to moje z rana u lekarza wynosiło 90/60 ... ledwo żyje, przespałam już 2 godz i dalej chce mi się spać , gdzieś czytałam ze pomaga cola i mały łyk napoju energetycznego ...Nasze maleństwo :* Kinga21.08.2016r.
-
nick nieaktualny
-
beza_cytrynowa wrote:Kupiłam sobie dwie pary takich leginsów http://allegro.pl/k01-jesien-legginsy-leginsy-getry-ciazowe-r-l-i5644221811.html i jestem zadowolona (tylko mają szef na środku brzucha, czego nie widać w opisie produktu).
A rozmiar wzielas jak przed ciaza czy jest roznica?[/url]
-
Makota pytałaś o biustonosze. Ja niedawno zmieniałam na większe i kupiłam z firmy Ava i Dalia. Ja kupowałam stacjonarnie, doradzała mi braffiterka. Dalia juz jest za mała ale póki była dobra bylo mi wygodnie.
Ava natomiast jest bardzo elastyczna, nie jest to typowy biustonosz do karmienia ale powiedziano mi w sklepie ze kobiety biorą go również do karmienia.makota lubi tę wiadomość
-
SyHa85 wrote:A rozmiar wzielas jak przed ciaza czy jest roznica?
Hmm zmierzyłam się i są idealne, ale ogólnie chyba przed ciążą też L bym wzięła. A właśnie zauważyłam, że ten szef jest z jednej strony tylko, więc może po prostu nosze je tył na przódSyHa85 lubi tę wiadomość
Aniołek 19.09.2015 (10 tc)[*]
TP 01.08.2016 r.
Czekamy na Lili
-
Ja już nie pale 7 lat i dobrze mi z tym
byłam w Biedronce i tam teraz jest taki dział z ciastami i kupilam sobie z truskawkami, galaretka i śmietaną eeeee zgage wyczuwania hihihi
Amanina ja sobie kupilam precyzyjne kolorowanki dla dorosłychamanina lubi tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny,
ja również chciałabym dołączyć do Waszej drużyny sierpniowej;)
Mam termin na 18 sierpnia;)
Jestem w 14 tygodniu ciąży.
Nie dawno miałam robione USG prenatalne oraz test PAPPA.Czy któraś z Was już jest po takim badaniu?
Z moich dolegliwości na tą chwilę to troszkę bolące piersi i czasami bóle głowy.
Bardzo lubiłam kawkę,ale teraz mi nie smakuje;)
Życzę dużo zdrówka i spokojnej ciąży;)beza_cytrynowa, Ninka0111, malika89, pigułka, sabanek, celia, alicjaaaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jutro wrzuce fotki tych ciuchów ale nie ma tego duzo takze wiecie, nie nastawiajce sie za bardzo. mam jedne spodnie jeansowe ale rybaczki z panelami w rozmiarze 40, elegancki top bez rekawów w odcieniach szarosci i srebra,-chyba tez 40, sweter w kolorze zgnila zielen ale długi do kostek z paskiem-XL z firmy Asos maternity, ze 2 t shirty z new look maternity biale z napisem yummy mummy. Dzis odgrzebalam swoje t shirty -mam az 5-szystkie z zabawnymi napisami zwiazanymi z ciaza, 2 podkoszulki na ramiaczkach i letnia sukienke. Całkiem o tym zapomnialam a teraz bedzie jak ulał
Ninka0111, Domi793 lubią tę wiadomość
MARCELINA
11.02. 2015 IUI (10t * )
3.12.2015 IUI -
sabanek wrote:Kurcze ja się przy Was jak takie Dzieciątko małe czuję
hehe mam 21. Termin mam niby tydzień po urodzinach, to już będę 22 latka miała.
A ja może się dowiem dziś gdzie u mnie łożyskoI co między nóżkami
Ja tez pierwsze dziecko mialam 22lata☺Martynka30, sabanek lubią tę wiadomość
-
Witaj Iva, u nas już większość dziewczyn po tych badaniach. Ja miałam tylko usg, ale są dziewczyny co miały oba badania
Mnie od początku ciąży wręcz odrzucało od kawy, teraz czasami wypiję, ale nie powiem, żeby mi smakowałaMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
amanina wrote:
A propos cwiczen w ciąży, bo niektóre z Was pisaly – ja cwiczylam przed ciaza, cwicze od początku ciąży (ćwiczenia dla I trymestru znalazłam + szybkie marsze), teraz od poniedziałku zapisuje się na ćwiczenia grupowe dwa razy w tygodniu, plus nadal będę cwiczyc w domu (ćwiczenia dla II trymestru).
Jeśli ciaza nie jest zagrozona, to ćwiczenia sa jak najbardziej wskazane – po pierwsze dlatego ze matka czuje się lepiej, latwiej się rodzi i szybciej się wraca do formy po porodzie. Po drugie dlatego, ze dziecko jest lepiej dotlenione i odżywione (szczególnie zalecane osobom ze skłonnościami do zakrzepow – tak jak u mnie; ja mam mutacje mthfr a1298c oraz c667t oraz polimorfizm i/d i ja musze dzieciaka ruchem dotleniać); jeśli chodzi o tętno i rodzaj wysiłku – dzieci nie lubia być przegrzewane, wiec tak jak ktoras pisala – tak długo jak jesteście w stanie rozmawiać podczas wysiłku to jest ok (to oznacza, ze nadal jest komórkowe oddychanie tlenowe, wiec wszystko pod kontrola).
Nie zaleca się skakania, podnoszenia ciężarów i robienia brzuszków (można ewentualnie skośne brzucha, ale jak ktoś nie ogarnia które to i jak je cwiczyc, to lepiej się w ogole nie zabierać).
Asiasia
-
Martynka30 wrote:Ja półki co nie wymieniam, bo mi nic nie urosło
Moje się na szczęście uspokoily z tym rosnieciem, bo w żadną bluzkę bym nie wlazla. Idę z moim chłopem na popołudniowa drzemke -
Rudi88 wrote:Moje się na szczęście uspokoily z tym rosnieciem, bo w żadną bluzkę bym nie wlazla. Idę z moim chłopem na popołudniowa drzemke
Bądźcie grzeczniMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Martynka30 wrote:Witaj Iva, u nas już większość dziewczyn po tych badaniach. Ja miałam tylko usg, ale są dziewczyny co miały oba badania
Mnie od początku ciąży wręcz odrzucało od kawy, teraz czasami wypiję, ale nie powiem, żeby mi smakowała
Mnie też nie smakuje;/
Taki urok;)