Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Amanina jeśli chodzi o cechy wózka, z doświadczenia wypunktowałabym to tak:
- łatwość prowadzenia (składa się na to waga wózka - nie za ciężki, nie za lekki, bo będzie uciekał; amortyzacja - czy łatwo się podbija pod wysokie krawężniki; koła - pompowane lepsze na wyboje, ale schodzi z nich powietrze i ciężko się prowadzi wtedy)
- wielkość gondoli (dziecko będzie jeździło w niej max do 7 miesiąca, bo potem chce siedzieć i zwiedzać, czyli może osiągnąć gabaryty 68-74 cm wzrostu, plus do tego kocyk, albo właśnie śpiworek i już robi się ciasno, a jeszcze czasami gondola służy za kołyskę do spania, nawet łóżeczko, musi być wygodna, wtedy warto dokupić materacyk do środka, czyli musi być głęboka i szeroka),
- koszyk na zakupy (oooo u mnie musi być mega duży, bo chodzimy na spacery do marketu, plus jakieś pampersy, kocyk się schowa, a po galerii jak łazisz to i kurtkę swoją wsuniesz),
- hamulec (może śmieszne, ale na tych hamulcach, co je trzeba podbijać od dołu, to już niejedne buty porysowałam, a szkoda),
- wielkość po złożeniu (żeby nie zajmował pół bagażnika w aucie, bo już nic się nie upchnie, a przy dziecku jest naprawdę sporo rzeczy do zabrania w dłuższą podróż)
- rączka do prowadzenia (wysokość dla faceta i dla babki, zupełnie inna, musi mieć odpowiednią regulację)
- fajnie jak budka łamie się na dwie pozycje, czyli nie że albo jest postawiona na full, albo złożona, ale ma takie pośrednie rozwiązanie, można od letniego wiatru osłonić, ale to już bajer taki.
To chyba tyle. A teraz patrzę jeszcze, żeby było miejsce na dostawkę na drugie dzieckopigułka, SyHa85, amanina, Agusienka1985, Dominique88, hella lubią tę wiadomość
-
Ogolnie z tego co wiem, lepiej kupic gondole jaka nam sie podoba a potem sprzedac i kupic osobno spacerowke bo podobno w tych 2w1 są one kiepskie... ale ja jakoś jestem nastawiona na x-landera ewentualnie baby design lupo comfort ma bdb opinieNasza Marcysia jest już z nami
-
monika454 wrote:O ile Holland ma większa gondolę? Z tego co mi Pani w sklepie mówiła, to one mierząc same w sklepie po materacu (nie to co pisze producent) to wymiary są od 77 do 80cm a murano ma 79.
Ogólnie nie wiem czy wiesz ale wycofali kilka modeli i będą prawdopodobnie wprowadzać coś nowego do czasu naszych rozwiązań
Murano
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 20:53
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
Mikołajkowa66 wrote:SyHa85, województwo kujawsko pomorskie, 60 km od Bydgoszczy w stronę na Koszalin.
Ja naleśniki uwielbiam, a pierogi robię od jakiegoś czasu w domu na zamówienie i chciałam to jakoś połączyć. Ale dzidzia ważniejsza.
Joooo? No prosze. 60Km tez mam do bydgoszczy :-p dobrze wiedziec[/url]
-
Mikołajkowa66 wrote:Malika a oglądałaś je na żywo czy tylko w internecie?
My w sobotę byliśmy w sklepie dzieciecym po kapcie do córki i ogladalismy wózki.
Były chyba wszystkie rodzaje Bebetto bo to ich przedstawiciel był.
Ja myślałam o Hollandzie, bo jak go ogladalam w internecie to najbardziej mi się podobał, ale jak zobaczyłam na żywo i przejechałam się po sklepie to zdecydowanie jestem na nie.
Z kolei zakochałam się w Bebetto Silvia czy jakoś tak.Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
A dziś byliśmy w sklepie, bo chciałam podpytać o możliwość wymiany kół w moim Jedo i babka powiedziała, że mają teraz door to door i szybko się załatwia takie sprawy i właściwie bezproblemowo. A muszę przyznać, że w moim wózku nic się nie psuło, tylko może te wentylki nie trzymały powietrza w kołach, ale to podobno wymieniają od ręki. A jak chodzi o spacerówkę, nigdy mi się nie podobała w Jedo, ale oddać jej trzeba, że była wygodna dla dziecka. Kupiłam natomiast spacerówkę Quinny Xtra2 i jest mega mała do składania i dobrze się prowadzi, ale koszyk ma mikroskopijny
coś za coś
Pani w sklepie polecała natomiast Baby Design i X-Landera, no ale wiadomo, chcą sprzedać to co mają na staniecelia lubi tę wiadomość
-
"Ponadto od początku przyszłego roku kobiecie prowadzącej działalność gospodarczą krócej niż 12 miesięcy i opłacającej składki przewyższające ustawowe minimum początkowo zostanie przyznany zasiłek w minimalnej wysokości, który będzie powiększany o 1/12 za każdy miesiąc opłacania składek przypadający przed nabyciem prawa do świadczenia. Tak więc matka, która prowadziła działalność 3 miesiące i opłacała podwyższone składki otrzyma zasiłek w wysokości 60 proc. średniego prognozowanego wynagrodzenia oraz 3/12 podwyższonej składki. By uzyskać zasiłek w pełnej wysokości, odpowiadającej podwyższonej składce, będzie musiała opłacać wyższe składki ubezpieczeniowe przez 12 miesięcy przed porodem."
czyli jednak się da, mając DG krócej niż 12 mcytylko nie bedzie dostawac po 6000 zł jak to było jeszcze w tamtym roku
Nasza Marcysia jest już z nami
-
_cherryLady wrote:"Ponadto od początku przyszłego roku kobiecie prowadzącej działalność gospodarczą krócej niż 12 miesięcy i opłacającej składki przewyższające ustawowe minimum początkowo zostanie przyznany zasiłek w minimalnej wysokości, który będzie powiększany o 1/12 za każdy miesiąc opłacania składek przypadający przed nabyciem prawa do świadczenia. Tak więc matka, która prowadziła działalność 3 miesiące i opłacała podwyższone składki otrzyma zasiłek w wysokości 60 proc. średniego prognozowanego wynagrodzenia oraz 3/12 podwyższonej składki. By uzyskać zasiłek w pełnej wysokości, odpowiadającej podwyższonej składce, będzie musiała opłacać wyższe składki ubezpieczeniowe przez 12 miesięcy przed porodem."
czyli jednak się da, mając DG krócej niż 12 mcytylko nie bedzie dostawac po 6000 zł jak to było jeszcze w tamtym roku
No takTylko czy to Ci sie oplaca. Bo zostalo kilka miesiecy do porodu, musislabys oplacac podwyzszone skladki zeby jakas przyzwoita kwota wyszla. Ale jezli macie to wyliczone to ja pomysl popieram
[/url]
-
Dziewczyny albo mam przejedzeniowe omamy albo poczułam pływającą rybkę !!!!!!!!!
SyHa85, pigułka, malika89, _cherryLady, Ania_1986, alicjaaaa, Friend lubią tę wiadomość
-
Moja siostra ma męża który prowadzi dg i jak zaszła w ciążę to zrobiła się jego wspolniczka przez 7 miesięcy płacili zus koło 5 tyś. Na zwolnienie poszła miesiąc przed porodem dziecko w grudniu skończyło rok a ona nie dostała ani złotówki z zusu i jeszcze ma sprawę w sądzie o wyłudzenie. Wzięli adwokata w styczniu była pierwsza sprawa ale sąd stwierdził że zus nie dostarczył wszystkich dokumentów i odroczyl sprawę na wrzesień. Mieli już kontrolę ze skarbówki bez przerwy się o coś do nich czepiaja. Adwokat mówi że ta sprawa jest do wygrania ale jest dużo osób które sobie odpuszczaja bo się boją. Zobaczcie że jak zaczęła płacić składki to nikt nawet słowem nie wspomniał dlaczego takie duże a teraz to problem. Moja koleżanka jak się dowiedziała że jest w ciąży to się zatudnila w sklepie a po trzech miesiącach poszła na zwolnienie, gdzie jest napisane że w ciąży nie można się zatrudnić. Przecież my też musimy za coś żyć a oni sami nas zmuszają do takich kombinacji.
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
SyHa85 wrote:No tak
Tylko czy to Ci sie oplaca. Bo zostalo kilka miesiecy do porodu, musislabys oplacac podwyzszone skladki zeby jakas przyzwoita kwota wyszla. Ale jezli macie to wyliczone to ja pomysl popieram
wiec na plusie coś tam bedzie
Nelk wrote:Moja siostra ma męża który prowadzi dg i jak zaszła w ciążę to zrobiła się jego wspolniczka przez 7 miesięcy płacili zus koło 5 tyś. Na zwolnienie poszła miesiąc przed porodem dziecko w grudniu skończyło rok a ona nie dostała ani złotówki z zusu i jeszcze ma sprawę w sądzie o wyłudzenie. Wzięli adwokata w styczniu była pierwsza sprawa ale sąd stwierdził że zus nie dostarczył wszystkich dokumentów i odroczyl sprawę na wrzesień. Mieli już kontrolę ze skarbówki bez przerwy się o coś do nich czepiaja. Adwokat mówi że ta sprawa jest do wygrania ale jest dużo osób które sobie odpuszczaja bo się boją. Zobaczcie że jak zaczęła płacić składki to nikt nawet słowem nie wspomniał dlaczego takie duże a teraz to problem. Moja koleżanka jak się dowiedziała że jest w ciąży to się zatudnila w sklepie a po trzech miesiącach poszła na zwolnienie, gdzie jest napisane że w ciąży nie można się zatrudnić. Przecież my też musimy za coś żyć a oni sami nas zmuszają do takich kombinacji.NIE WIEM od czego to zalezy...moja kolezanka co rodzila w grudniu caly czas placila najmniejszy zus ostatni miesiac tylko najwyzszy i bez problemu dostaje teraz...
Rudi88 wrote:Dziewczyny albo mam przejedzeniowe omamy albo poczułam pływającą rybkę !!!!!!!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 21:19
-
Takie kurde uczucie jakby ktoś mi słomką bąbelki puszczał w brzuchu...Wczoraj tez miałam takie uczucie , ale dziewczyny u mnie były i aż tak się nie skupiłam nad tym!!!! Myślicie ,że to kluska????
_cherryLady, pigułka, Ania_1986, alicjaaaa lubią tę wiadomość
-
Rudi88 wrote:Takie kurde uczucie jakby ktoś mi słomką bąbelki puszczał w brzuchu...Wczoraj tez miałam takie uczucie , ale dziewczyny u mnie były i aż tak się nie skupiłam nad tym!!!! Myślicie ,że to kluska????
mnie wczoraj też pływała
pigułka, Ania_1986 lubią tę wiadomość
-
monika454 wrote:Mi Pani w sklepie powiedziała, że x-lander raczej jest na proste drogi, gorzej z dziurami czy terenem.
Malika-no większy jest ten Holland i 1kg lżejszy..Nasza Marcysia jest już z nami