Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Martynko, dlaczego Wam nie będzie należało się becikowe? Gdzie jest zapisane, iż mundurowemu się nie należy? Jest tylko kwestia progu kwotowego, z tego co ja wyczytałam.
Co do 500+... osobiście mam podobne zdanie do Maliki.
Ze wsi, z której pochodzę są dwie rodziny patologiczne 10 dzieci +. Czekają na kasę z ustęsknieniem. 5.000 na ulicy nie leży a jeszcze jak się nie pracowało nigdy...
Z radośniejszych rzeczy to wczoraj rano, mój Mały stwierdził, że udowodni mi, że jest w środku i czułam go...to nie mogło być nic innego.
A dziś..byłam w jednym sklepie z wózkami. (wczoraj we dwóch ale nic nie wpadło mi w oko). Chciało się pooglądać...z daleka zobaczyłam jeden, który mówił do mnie "podejdź do mnie, obejrzyj mnie z bliska" no to się posłuchałam. Podchodzę...a to Bebetto Murano! Tak ten sam, który kiedyś Malika na forum pokazywała a ja się nie przyznałam, że też mega mi się spodobał-przecież nie chciałam się ograniczać po zobaczeniu 1 zdjęcia. Ale.. Dziewczyny... no przepadłam. Ten wózek na żywo jest jeszcze fajniejszy. Wizualnie super, łatwo sie składa, łatwo wymontowuje gondole, doslownie 2 ruchy. Można dołączyć adapter i fotelik maxi cosi. I mamy 3w1Fajne amortyzatory, miękko chodzi, ładnie jeździ. Mojemu też się podoba więc chyba nie będziemy szukać innego. W marcu po targach w kielcach mają być próbniki i będę wybierać kolor dla Małego. W sumie patrząc na inne marki polskie to czas oczekiwania na kolor też nie za długi po 3 tygodnie. Z minusów to waga, ale wszystkie ważą podobnie, ponoć różnica +/- 2 kg.
Co najważniejsze jeśli chodzi o Bebetto (mnie tym bardziej do siebie przekonało) to gwarancja 24 miesiące i gwarancja door to door. Kurier przychodzi, odbiera odsyła a serwis wózek naprawia w uwaga! 48godzin! i odsyłają. Zakochałam się.
Malika, nie złość się, że też go nabędę metodą kupnamalika89, Dominique88 lubią tę wiadomość
If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose. -
Szkoda gadac o tym wszystkim, bo tylko sie zdolujemy niepotrzebnie, a nie o to chodzi. Wyruszylam dzisiaj na poszukiwania stanika i dopiero w cubusie znalazlam cos sensownego. Zakupilam sobie tez ta przedluzke, bo przypomnialam sobie, ze mam 2 staniki z obwodem 65 i da sie je jeszcze uratowac
do tego leginsy i bluzeczke ciazowa w H&M. Poszalalam ;P gorzej, ze teraz padam, ale przynajmniej jestem zadowolona
amanina lubi tę wiadomość
-
SyHa85 wrote:Wczoraj zaszalałam. Z bananem i czekoladą
Mąż miał z mielonym i też mu podjadałam
Manekin jest the best. My mamy 2 naleśnikarnie w mieście, ale te się nie umywają nawet .. .Mmmm na samo wspomnienie mam banana na buzi
My tez sobie zawsze podjadamyostatnio mój zamówił 2 to sie Pani pytała czy na kogoś czekamy hehehe
Ania mój też nie przepada, więcej zostanie dla mnie
Jutro robię tą owocową, staremu kupie jakieś pierogiSyHa85, Ania_1986 lubią tę wiadomość
-
monika454 wrote:Martynko, dlaczego Wam nie będzie należało się becikowe? Gdzie jest zapisane, iż mundurowemu się nie należy? Jest tylko kwestia progu kwotowego, z tego co ja wyczytałam.
Bo bierze sie do progu finansowego wszystkie dodatki i 13 nstkę też, mój brat też pracuje w wojsku i bratowej się nie należało a też nie pracowała.
Rodzinnego nie dostają bo przekroczyło im o 20 kilka groszy. A rodzina czteroosobowa, to gdzie jak nas jest 2
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
dla mnie to całe 500+ to jest nieporozumienie. Bo o ile rozumiem wsparcie dla rodzin, które uczciwie pracują, ale po prostu nie starcza na życie tak nie rozumiem, dlaczego ktoś kto zarabia 50 000 zł/mc mając dwoje dziei też te pieniadze dostanie? CZY W TYM KRAJU EJST COS KUZWA NORMALNE?!
Co do 1000 zł... nie myślałyscie o założeniu jakieś DG chocby sprzedaż ciuszków przez neta? Jja sobie taką założę... opłacę z 7 tys zusu a potem będę dostawała ok 2500 zł co mc... przez rok...
Nasza Marcysia jest już z nami
-
SyHa85 wrote:Wczoraj zaszalałam. Z bananem i czekoladą
Mąż miał z mielonym i też mu podjadałam
Manekin jest the best. My mamy 2 naleśnikarnie w mieście, ale te się nie umywają nawet .. .Mmmm na samo wspomnienie mam banana na buzi
Manekin!!! Tak, tak, tak!
Najbardziej w Manekinie kocham żurek w chlebie! Z naleśników zapiekane pod serkiem w sosie beszamelowym
Niestety w Poznaniu są takie kolejki... na Facebooku jest nawet "funpage" pt jaka jest kolejka w manekinie.SyHa85 lubi tę wiadomość
Dziekuje dziewczyny przepraszam ale ja chyba mam dzis jakis dzien narzekania do tego wkurza mnie brak apetytu na wszystko jestem w sklepie o to bym zjadla kupie wracam do domu i albo wogole nie zjem albo wezme troszke i koniec a jedyne na co mam ochote to herbata z cytryna i to wszystko masakra...kopnijcie mnie w d...bo nie moge sie wziasc w garsc mam tak glupie mysli...
-
Ja prowadziłam działalność 6 lat i buliłam po 1100zł ZUS miesięcznie. Najlepsze były te miesiące w których zarobiłam 1500zł i musiałam sporo dołożyć do lokalu i opłat a pracowałam po 10 godz za darmo. Nie zamykałam bo liczyłam że jak zajdę w ciąże to sobie choć trochę odbiję. Miesiące mijały i jak na złość się nie udawało. Jak zamknęłam działalność 2 miesiące później byłam już w ciąży. Kosinaikowe nie jest złym pomysłem i niech sobie je biorą studenci i zatrudnieni na czarno bo wiadomo jak w tym kraju jest.
Natomiast nikt mi nie powie że dając na drugie dziecko 500zł chodzi o zwiększenie przyrostu naturalnego bo co im robi różnice czy więcej będzie tych pierwszych dzieci u więcej rodzin. Moim zdaniem zamiast kasy do ręki powinno być pomocy np darmowe obiady w szkołach dla wszystkich dzieci, jeszcze jabłko i mleko to i rolnicy by skorzystali, i więcej pracy dla kucharek. Darmowe ubrania podręczniki. Echhpigułka, amanina, Ania_1986, blondyna5555 lubią tę wiadomość
-
Martynka30 wrote:Kochana ja po zamknięciu działalności nie mogę znaleźć pracy, i choćbym chciała to nie ma dla mnie i to nie jest moją winą.
Przez ponad 2 lata ciężko pracowałam od rana do wieczora nie mając z tego nic, wkładając na państwo, a nawet zasiłek dla bezrobotnych mi się nie należał po zamknięciu, to dlaczego teraz to nie sprawiedliwe, że dostanę przez rok czasu 1000zł na dziecko? 500zł nam się nie będzie należało, becikowe też nie, bo mąż pracuje w wojsku a pod uwagę biorą wszystko.
Martynka nie odbieraj tego personalnie. Nie mówię o bezrobociu przymusowym- ktoś szuka a nie idzie, ale o bezrobociu jako sposobie na życie. Wierz mi, że mało jest osób bezrobotnych szukających- ludzie się rejestrują w PUP często właśnie dla profitów z MOPS itp. Agencje zatrudnienia z którymi współpracuje mają problem ze znalezieniem ludzi do pracy! Ludzie mają mega wygórowane ambicje czasami.
Więc uważam, że jest to niesprawiedliwe w kontekście osób pracujących, bo ten zasiłek się niewiele różni kwotowo. A jest finansowany m.in. z Funduszu Pracy, na który składki idą m.in. ze składek pracodawców i pracujących.
I nie sprawi to, że ludzie pójdą do pracy. Rozumiem, że dostaną osoby na śmieciówkach i jestem za.
Mi ani becikowe się nie należy, ani 500+. Dlatego, że od kilku lat pracuję 7 dni w tygodniu i ciężko wypracowałam sobie macierzyński. Więc to że ktoś dostanie za nic uważam za troszkę krzywdzące. Moje dziecko nie jest gorsze a Państwo nie da mu nic.
Jak pisze Malika- gorszy sort?!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 20:09
amanina lubi tę wiadomość
[/url]
-
_cherryLady wrote:dla mnie to całe 500+ to jest nieporozumienie. Bo o ile rozumiem wsparcie dla rodzin, które uczciwie pracują, ale po prostu nie starcza na życie tak nie rozumiem, dlaczego ktoś kto zarabia 50 000 zł/mc mając dwoje dziei też te pieniadze dostanie? CZY W TYM KRAJU EJST COS KUZWA NORMALNE?!
Co do 1000 zł... nie myślałyscie o założeniu jakieś DG chocby sprzedaż ciuszków przez neta? Jja sobie taką założę... opłacę z 7 tys zusu a potem będę dostawała ok 2500 zł co mc... przez rok...[/url]
-
nick nieaktualny
-
monika454, Bebetto Murano lub Bebetto Holland to są moje typy
Holland jest lżejszy i ma większą gondolę.
Jest jeszcze troszkę czasu ale jeden z nich będzie mój
Do tego fotelik Cybex Atonamanina, monirek lubią tę wiadomość
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
amanina wrote:PRZEPRASZAM BO WY O TYCH WÓZKACH A JA TOTALNIE NIE KUMAM.
czy ktoś mogłby mnie w punktach, jak blondynce, napisać na co sie zwraca uwage przy wyborze wozka?
dziekuje ;p
Później wymiary, kolory, dodatkiSynek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
O ile Holland ma większa gondolę? Z tego co mi Pani w sklepie mówiła, to one mierząc same w sklepie po materacu (nie to co pisze producent) to wymiary są od 77 do 80cm a murano ma 79.
Ogólnie nie wiem czy wiesz ale wycofali kilka modeli i będą prawdopodobnie wprowadzać coś nowego do czasu naszych rozwiązańmalika89 lubi tę wiadomość
_cherryLady wrote:nie jeden- to już wycofali, ze placilas jedna najwyzsza skladke i ialas 5000 zł macierzynskiego
- kilka mniejszych po ok 2000 zl jeden.
[/url]
-
Mikołajkowa66 wrote:Chodzi Ci o to zeby otworzyć działalność gospodarczą przed porodem, opłacić wysoki jeden ZUS, a potem dostać roczny macierzyński?
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/902349,zasilek-macierzynski-przedsiebiorczych-matek-2016-wysokosc-zasilku-macierzynskiego.html
Polecam lekturę. Znowelizowana ustawa wprowadziła sporo zmian.[/url]
-
nick nieaktualny
-
amanina wrote:PRZEPRASZAM BO WY O TYCH WÓZKACH A JA TOTALNIE NIE KUMAM.
czy ktoś mogłby mnie w punktach, jak blondynce, napisać na co sie zwraca uwage przy wyborze wozka?
dziekuje ;p
Kola-mam remont drogi dojazdowej,ktory jeszcze troche potrwa, wiec musze miec wieksze
Wage-ze mnie chuchro jest, wiec im mniej tym lepiej
Skladanie wozka:najlepiej zeby stelarz skladal sie latwo i zajmowal malo miejsca
Wielkosc gondoli: tak, zebys mogla wpakowac tam dziecko w kombinezonie na jesien/zime
Budka: najlepiej, zeby dalo sie ja dosyc daleko zaciagnac, zeby oslonic dziecko od slonca/wiatru
Cena,
Mozliwosc wpiecia fotelika,
Zwrotnosc.
Niestety wg mnie wozek idealny nie istnieje, a szkodaamanina, SyHa85 lubią tę wiadomość