X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszczele haha gdzie moj mozg auuu...

hchyw1d370r6axb9.png
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka123 wrote:
    Juz po wizycie, jestem w ogromnym szoku- bedzie DZIEWCZYNKAAAAA. Od poczatku stawialam na chlopca wiec jestem mega oszolomiona. Wszystko jest ok, na swoim miejscu. Jestem juz na l4 :-) a jeszcze rano bylam na zakupach z tesciowa i w drodze powrotnej zlapalam kapcia.... i wiecie mysle ze ta dziura w oponie to byl zwiastun.... :-) bedzie Alicja (na dzien dzisiejszy) :-) a i data porodu 31 lipca. Wiec Malika poprosze w wolnej chwili o aktualizacje pierwszej strony.
    Gratuluję i życzę szybkiego wyjścia z szoku ;)

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka gratulacje!!!

Ninka biedna :-( bardzo Ci wspolczuje :-( nie umiem niestety poradzic...

U mnie idzie w ruch ostatnia deska ratunku- gotuje siemie lniane...

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • Dagmara Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Język niemowląt czytałam przy pierwszej còrce. Genialne nauczyła się usypiać w łóżeczku za pierwszym razem. W takim szoku byłam, że się popłakałam ze szczęścia. Bo usypiała tylko na rękach.

Jeszcze 2 dni i nasze połówkowe. Gratuluję tym które już są po wizytach:-)

m3sxs65g11pm3ti6.png

Córka 2012👱‍♀️
    Córka 2014👩‍💼
    Syn 2016 👱‍♂️

• Nelk Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina ja też poproszę o wpisanie synusia i u nas na te chwile będzie Kacperek :-D

Co do wychowywania to niestety mam trójkę a głupia jestem jakbym nie miała żadnego. Każde jest inne każde lubi co innego każde ma swój rytm i nie wierzę że jest taki mądry na świecie i ogarnia ten temat w 100%.

oLena31, Friend, Rybaaaa lubią tę wiadomość

va5bflw11begdoxu.png
    [link=https://www.suwaczki.com/]w4sqikgn3aemf2xu.png[/link]
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    "Jezyk niemowlat" i "Jezyk dwulatka" Tracy Hogg, Melinda Blau.

Swietne ksiazki. Polecam z calego serca:)
    Muszę się podzielić opinią...
    Język niemowląt przeczytałam i kilka rad jest ok, ale akurat mi to bardziej podchodzi pod tresurę dzieci. Nie ma tam za dużo miejsca na instynkt, tylko sztywne harmonogramy.
    A ja nawet chciałam być bardziej do przodu i przeczytałam ją zaraz po porodzie :P

Mnie bardziej się podoba kierunek rodzicielstwa bliskości :)

preg.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratulacje udanych wizyt. Mam nadzieję, że i moja taka będzie...

Domi podeślij proszę ten sprawdzony sposób sikania na kibelek. Nasza mała kupę robi na kibelek odkąd skończyła pół roku (sztywno siedziała a my ją podtrzymywaliśmy), ale z sikami będzie chyba ciężko...

Amanina kupy takiego malucha do 7-8 miesiąca pachną fiołkami (albo przynajmniej nie śmierdzą) potem to to zaczyna walić smrody jak dorosły. Masz więc spokojnie parę miesięcy na oswojenie się z sytuacją;)

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Em wrote:
    Muszę się podzielić opinią...
    Język niemowląt przeczytałam i kilka rad jest ok, ale akurat mi to bardziej podchodzi pod tresurę dzieci. Nie ma tam za dużo miejsca na instynkt, tylko sztywne harmonogramy.
    A ja nawet chciałam być bardziej do przodu i przeczytałam ją zaraz po porodzie :P
    Mnie bardziej się podoba kierunek rodzicielstwa bliskości :)

Moze zalezy jak kto do tego podchodzi.. Mi akurat podoba sie i na wlasnej corce sprawdzilam, ze jesli niemowlak ma swoj harmonogram dnia, tzn np.kapiel zawsze o 19, drzemki mniej wiecej o podobnych porach itp itp, to dziecko jest wtedy spokojne, przyzwyczajone do swojego rytmu dnia.. Mi bardzo pomogly niektore rady, a sama ksiazke czytalo sie lekko i przyjemnie, nieraz sie usmialam czytajac przyklady z zycia wziete i zachowania dzieciaczkow:)

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oLena31 wrote:

Domi podeślij proszę ten sprawdzony sposób sikania na kibelek. Nasza mała kupę robi na kibelek odkąd skończyła pół roku (sztywno siedziała a my ją podtrzymywaliśmy), ale z sikami będzie chyba ciężko...

Kochana juz teraz dokladnie nie pamietam jak to z nia robilam, to bylo ponad 8 lat temu.. Wszystko jest fajnie opisane w tej ksiazce, jak bede miala chwilke to zerkne, poczytam ten rozdzial i najwyzej dam Ci znac ok? Pamietam jedynie ze nauke sikania na nocnik rozpoczelam kiedy bylo cieplo i corka mogla biegac po mieszkaniu w samych majteczkach..

oLena31 lubi tę wiadomość

Julia, 10 latek
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam sobie sukienkę podomkę już na wyrost bo była promocja. Pokazuję mężowi a on komentarz: "toć to na jakąś dużą grubą babę" super miło. On chyba myśli że mi brzuch tylko trochę urośnie, a ja po swojej mamie myślę że może być duży. No i za luźna mi wcale nie przeszkadza, ale mi już popsuł radość.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    Kupiłam sobie sukienkę podomkę już na wyrost bo była promocja. Pokazuję mężowi a on komentarz: "toć to na jakąś dużą grubą babę" super miło. On chyba myśli że mi brzuch tylko trochę urośnie, a ja po swojej mamie myślę że może być duży. No i za luźna mi wcale nie przeszkadza, ale mi już popsuł radość.

Z moim ostatnio podobnie:
    Na wadze u mnie 3,5 kg na plusie, to się mu podniecam, że to dziecko, macica, cycki i takie ciążowe sprawy, że aż tyle przytyłam, bo po mnie nic nie widać, że w ogóle nie przytyłam, brzuch też nie rośnie, że słodyczy w ogóle nie jem, że zdrowo się odżywiam, a on do mnie, że "no pupka trochę urosła" ;)

Jeszcze się Twoim brzuszkiem będzie jarać, zobaczysz ;)

Domi793, makota, Friend lubią tę wiadomość

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz mnie pociesza- mowi ze wie ze nie bede juz taka atrakcyjna i cialo sie zmienia ale on mnie bedzie zawsze kochal :-)

No raczej. Poswiecam sie dla jego pierworodnego!!! :-P

Friend lubi tę wiadomość

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • makota Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się uśmiałam ;) ehhh Ci nasi faceci i jak tu ich nie kochać ;) a później to nawet nie rozumieją o co ten foch :D

Domi793 lubi tę wiadomość

relgwn15uyzm1mjb.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jennyyyy doturlałam się wreszcie do domu. Od rana telefony się urywały i każdy wiadomo z super pilną sprawą...
    Jako, że pogoda dzisiaj była przepiękna wyszłam na spacer, a po drodze wstąpiłam do szperaczka i ponad kg ciuchów kupiłam! Tym razem dla siebie :P Chociaż dla malucha znalazłam spodenki, bluzeczkę i hmm.. nie wiem, jak się to fachowo nazywa - taki jakby "śpiworek"

33Karola33 wrote:
    Pewnie :) Ja na 17:00 a Ty? :)

Ja o 9:00, więc pierwsza będę meldować co i jak :)

Kaarolaa wrote:
    Ja jak stoje to nie czuje ruchow ale jak leze czy siedze to juz tak i to bardzo wyraznie. Pamietam ze z Marcelim na stojaco czulam ruchy kolo 20 tyg dopiero a jak lezalam czy siedzialam to juz w 16.

Ja dziś poczułam pojedynczy kopniak trochę poniżej pępka. Ale mój dzieć chyba do góry nogami leżał :P

Kaarolaa - kciuki za wizytę!

SyHa85 wrote:
    A ja wlasnie przymierzam sie do soku buraczanego- nie jest to moj przysmak ale ponoć dziala cuda na kaszel. No to za zdrowie Juniora! :-)

I na krew świetnie działa :)

SyHa85 wrote:
    Dołaczam sie do problemu imieniowego. No nic temu mojemu mezowi sie nie podoba!!!

Chcialam Aleksandra, Konrada albo Kajetana. Zbyt wyszukane wg niego. On chyba wyszukanych nie slyszal!!!

Ma byc "normalne". A ja nie chce zeby jak zawolam syna po imieniu to pol placu zabaw sie odwróci.

No mowie Wam. Sie nie dogadamy.

U nas też lekko nie będzie, zapewniam. Nawet nie zaczęliśmy jeszcze dyskusji, bo mój S. chce dopiero, jak będzie wiadomo, czy dziewczyna, czy chłopak. Nawet nie wiem, jakie mu się podobają...

Malika wrote:
    Mąż kupił synkowi biedronkowe ręczniki kąpielowe :) - standardowo od jutra w ofercie :)

Też się na nie czaję. Nie wiedziałam, że już dziś można je gdzieś dorwać.

Paulka123 wrote:
    Juz po wizycie, jestem w ogromnym szoku- bedzie DZIEWCZYNKAAAAA. Od poczatku stawialam na chlopca wiec jestem mega oszolomiona. Wszystko jest ok, na swoim miejscu. Jestem juz na l4 :-) a jeszcze rano bylam na zakupach z tesciowa i w drodze powrotnej zlapalam kapcia.... i wiecie mysle ze ta dziura w oponie to byl zwiastun.... :-) bedzie Alicja (na dzien dzisiejszy) :-) a i data porodu 31 lipca. Wiec Malika poprosze w wolnej chwili o aktualizacje pierwszej strony.

Gratuluję! Kolejna dziewczyna - super! :)

SyHa85 lubi tę wiadomość

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • Nelk Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest też dobry,ale to jeszcze było przed ciążą. Kupiłam sobie seksi pizamke no i wystrojona, wypachniona lansuje się przed mym Panem a on podniósł oko znad telewizora i rzecze " a co ty będziesz w tym spała? " a ja w szoku odpowiadam nieee idę pobiegać :-P

Domi793, Penelope30, Rudi88, amanina, makota, SyHa85, pigułka, Aśka_gdańsk, alicjaaaa, oLena31, Lulu83, hella lubią tę wiadomość

va5bflw11begdoxu.png
    [link=https://www.suwaczki.com/]w4sqikgn3aemf2xu.png[/link]
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelk wrote:
    Mój jest też dobry,ale to jeszcze było przed ciążą. Kupiłam sobie seksi pizamke no i wystrojona, wypachniona lansuje się przed mym Panem a on podniósł oko znad telewizora i rzecze " a co ty będziesz w tym spała? " a ja w szoku odpowiadam nieee idę pobiegać :-P

hehehe dobre:))))
    Ja tez nie raz sie wystroilam liczac na jakies igraszki, to sie mnie zawsze pytal, czy mi nie zimno ehhh ;)

SyHa85, oLena31 lubią tę wiadomość

Julia, 10 latek
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelk wrote:

Jak ja sie odpicowywałam dla swojego to sie smiał i mówił : po co ubrałaś jak i tak trzeba zdjąć :P

Dziewczyny jak macie kanał Nat Geo People to odpalcie sobie, o 20 jest fajny dokument "Czworo niemowląt na sekundę " porodach w różnych częściach świata. Ja prawie codziennie go oglądam :)

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • niki640 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie synek będzie miał na imię prawdopodobnie Patryk choć jest jeszcze opcja że Mikołaj, no zobaczymy, pierwszy synek to Karolek :-)

Co do metod wychowawczych to również nie czytałam żadnych książek ani nie chodziłam do szkoły rodzenia bo po połowie ciąży przeprowdziłam się z rodzinnego miasta do Płocka i nie w głowie były mi szkoły, zdałam się na instynkt, doświadczenia dziewczyn z belly i jakoś poszło, choć nie miałam wcześniej pojęcia jak się dziecko kąpie, przewija, karmi. Oglądałam filmiki na youtube :-) Sporo czytałam o karmieniu i jakie mają dziewczyny z tym problemy właśnie na watkach na belly, wolałam się przygotować na różne problemy i jak sobie z nimi radzić. A że nie lubię "dobrych rad", to co radziła mi kuzynka z dwójką dzieci (odnośnie diety matki karmiącej i metod wychowawczych) miałam gdzieś i dobrze na tym wyszłam bo każde dziecko jest inne i to co sprawdziło się u niej to u mniej już niekoniecznie.
    Wiele rzeczy przychodzi naturalnie i dobrze jak tego naszego instynktu nie zagłuszymy metodami wyczytanymi lub zasłyszanymi od wszechwiedzących :-)

l22nvcqg251x40uy.png

201502024570.png

atdc3e5eopf5p6ow.png
  • kata89 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o ksiazki to mi podpasowala 'Położna' o porodach. Bardzo ciekawa i wciąga.

A jesli chodzi o wychowanie to instynkt chyba najlepiej zdaje egzamin. Nikt przecież nie chce zle dla swojego malucha.

a55a0765ad.png
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Też się na nie czaję. Nie wiedziałam, że już dziś można je gdzieś dorwać.
    )
    Bo nie można :)
    Mój małżonek jest kierownikiem Biedronki i jako pracownik może kupić wcześniej :)

alicjaaaa, Penelope30 lubią tę wiadomość

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
‹‹ 889 890 891 892 893 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ